Úprava kolejiště..

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 29 čer, 2009 8:20 pm

No to esíčko jsem myslel spíš takhle.
http://suhys.rajce.idnes.cz/Navrhy_kolejist/#plnr.jpg
Sorry za provedení je to jen v rychlosti, ale pro pochoepení snda dostačující. Modře další možnost jak rozvinout trať (případně s mezilehlou stanicí pro křižování nebo jen nákladištěm)
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod miroussm » pon 29 čer, 2009 11:05 pm

No já vim že sem hroznej, že tady po vás chci rady a nemám ani přesný míry a plánek, ale jak říkám, mám to na chalupě takže to ted nemám k dispozici. kolejivo budu muset použít bohužel starý, na nový nemám a příspěvek sem nevysockoval..

Možná že míra nového panelu není konečná, budu se snažit si to roztáhnout jak nejvíce to půjde..díky všem za rady, ani sem nečekal takovou pomoc, zítra odjíždim na chalupu kde nemám přístup na net, takže až bude neco hotovýho, určitě to sem dám...takže znovu, díky všem a krásný léto..
miroussm

Kolejiště..

Příspěvekod miroussm » pon 03 srp, 2009 9:52 am

Zdravím,
tak jsem se na chvíli dostal domů a tím i na net.

Původní kolejiště jsem zcela zboural, vytvořil nový rámy a jen tak položil koleje abych vědel jestli mě to bude vše vycházet.

Přidávám plánek a prosil bych o posouzení odbornou porotu, zejména co se nádraží týče. Pokud má někdo nějaký plán na vylepšení, budu za něj rád.

Námětem je jednokolejná elektrická trat, původně jsem chtěl motorovou ale vozový park přikazuje jinak, a vedlejší horská motorová trať, epocha IV.
Jinak plánek je plus minus jako skutečnost, není ale kreslen dle pravítka a kružítka takže přesné položení kolejnic to nenaznačuje. Jen podobu. Díky

Obrázek
miroussm

Příspěvekod Jarda H. » pon 03 srp, 2009 2:11 pm

Jen namátkově, pár poznámek k celkové koncepci - při těhle rozměrech "šetříš" :wink: zbytečně délku staničních kolejí :

1) ta stanice vpravo nahoře ti "blokuje" skryťák - tam jsou koleje hodně krátké ?! Stanici vpravo v rohu bych zrušil.
PS : máš přístup do skryťáku z horní strany ?! Nebo je tahle hrana panelu u zdi ?
2) zbytečně krátké jsou i staniční koleje hlavní stanice - nepřemýšlel jsi udělat ji úhlopříčně ?!

.......
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod petrh » pon 03 srp, 2009 2:34 pm

ahoj bylo by super pro orientaci, to co ma byt skryte delat carkovane a okruh jedna cerne treba a okruh dve modre nebo jinak_? me s enelibi to divne krizeni koleji dole vpravo, tra to rovrstveni pomuze...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod miroussm » pon 03 srp, 2009 2:45 pm

Trochu sem upravil plánek aby bylo jasné co je skryté a co ne...

V hlavní stanici jsou první dvě koleje dlouhé tak, že se tam vejdou 4 rychlíkové vagony s lokomotivou. Myslim, že kdybych je udělal delší, tak mě nevyjde zbytek...

Mě se spíš zdá, že mám málo kolejí v nádraží a málo odstavných kolejí..ale už nevim jak jinak to udelat

A skryté nádraží přístupné bude stejně jako celá délka kolejí pod tunelem a to zezadu. Je to část která vede u zdi ale já si jí odsadil abych tam moh projít kvůli opravám a tak

Obrázek
miroussm

Příspěvekod Myšpulín » úte 04 srp, 2009 5:16 am

Je zajímavé, že to, co napíšu nyní, jsem už asi 3x psal do jiných vláken o stavbě kolejiště. Tedy, pro vjezd a odjezd na vedlejší trať máš jen jednu kolej (nepočítám li tu kusou) a to je málo. Proč, to už jsem popisoval předtím, tak si to prosím najdi.

Jinak bych koncepci upravil asi takto: Hlavní nádraží bych trochu protáhl doprava (a asi i trochu šikmo dozadu, aby nebylo rovnoběžně s hranou). Za zhlavím by širá trať zmizela v tunelu, kde by začala klesat a stáčet se k pravému přednímu rohu a postupně by celým kruhem podjela sama sebe a skončila ve SN. Odtud by vystoupala do levého zhlaví nádraží (jak to máš). Nejnižší místo by tedy bylo pod podjetím koleje z nádraží. Pokud nebudeš v SN odpojoval loko, může být ve spádu. Zadní nádraží bych zrušil.
No a vedlejší trať po lepším zaústění do hlavního nádraží a protažením koncového nádraží vpravo do oblouku by asi mohla zůstat. Využij místo, které máš.
Tím tedy chci říci, že bych kolejiště udělal do tří výškových pater (hlavní nádraží 0, podjízdná kolej -1, koncové nádraží +1). Klidně by šlo celé SN položit na úroveň -1 a na výjezd a napojení do hlavního nádraží použít 1 okruh tobogánu, jak to tu kdysi kdosi nazval. Zachováš li pod kolejištěm pořádek, uvidíš do SN i od přední hrany kolejiště pod nádražím.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod miroussm » úte 04 srp, 2009 7:59 am

Tedy, pro vjezd a odjezd na vedlejší trať máš jen jednu kolej

Ted pokud to dobře chápu, když přidám kolej, nebo když tam šoupnu angličana aby se vlak z lokálky dostal např na druhou kolej bylo by to v poádku.

Našel sem si důvod jestli je to ten příklad s tim nákladním vlakem co jede proti osobáčku, to je docela velká chyba, vůbec me to nedošlo..
miroussm

Příspěvekod alf » úte 04 srp, 2009 4:20 pm

S depem bych to rozhodně nepřeháněl,jak zde už zaznělo a bylo vysvětleno..Mimochodem i ten Trutnov má točnu,jen není z vlaku hned vidět :D Takže spíše bych (když už to musí být)vytvořil jen minimální zázemí pro lokomotivy a soustředil se spíše na navrhované pokračování trati a smysluplnou krajinu s ní..Hodně zdaru!
alf

Příspěvekod miroussm » úte 04 srp, 2009 4:46 pm

Trutnovský depo mám docela prošlý, vim že tam je ale rozhodně tam nehraje hlavní roli..

S depem to skutečně přehánět nebudu, rozhodl jsem se jen pro remízu o dvou stáních, zbrojení naftou a tim to končí, takže spíš něco jako depíčko ve starý pace, i když tam je ta točna taky :-D
miroussm

Příspěvekod miroussm » pát 04 zář, 2009 8:37 am

Tak sem si zkusil položit koleje a zjistil sem že jednak to neni ono a druhak to nevychází, trošku sem překopal plánek. Zvětšil sem nádraží, vytvořil jakousi smyčku pro návrat soupravy..sice to ted vychází ale oblouky jsou dost ostrý..

Tudíž přijímám kritiku a nápady..díky

Obrázek
miroussm

Příspěvekod Jarda H. » ned 06 zář, 2009 3:23 pm

No, bohužel nevidím v další variantě krok k lepšímu ?! Opět se objevuje problém příliš krátkých staničních kolejí - v obou stanicích ! Proč se bráníš položit hlavní stanici jinak než rovnoběžně s hranou panelu ?! Po letmém prohlédnutí plánku bych se zmínil o těhle věcech :
1) depo ti zkracuje délku stan.kolejí
2) přepracovat zhlaví, kde se napojuje vedejší trať z koncové stanice, navíc je tam (staniční) kusá kolej od rampy, která je napojena na vedlejší trať
3) nechápu účel a význam krátké kusé koleje vlevo nahoře - na vlečku příliš krátké
4) přepracovat či spíše zjednodušit koncové zhlaví koncové stanice
5) SN mi připadná podivně propojené - jako smyčka ve smyčce :wink: ?! V analogu bych to docela rád viděl zapojené a hlavně funkční.

Myslím, aby ses zamyslel a hlavně namaloval plánek v měřítku, nebo si rovnou poskládal koleje dle rozměru tvých panelů.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

??

Příspěvekod miroussm » pon 07 zář, 2009 8:00 am

Já se tomu nebránim, ale zatim se nevymyslel jak by me to vycházelo, ono se zdá že mám místa dost, ale nevýhoda je v tom že mám panely úzký..když sem to zkoušel dát napříč, nebo více zešikma, nevycházely me oblouky. Stejně tak je to s prodloužením...já si nemůžu dovolit moc prodloužit koleje..jak bych pak vyřešil napojení na trat?
Já než kreslení plánků si to hned zkoušim položit ze starých kolejí...abych vedel zhruba...
tu kusou kolej v rohu zrušim..já tam chtel původně zastávku ale nejspíš to tam bude celý skrytý v tunelu...

Co se týče koncový stanice, tu sem upřímně zatim moc neřešil. Proto se zdá být odfláknutá...tam než se dostanu ješte potrvá, nejdřív chci vyřešit hlavní trat a nádraží. Už to mám asi pětkrát předělný a furt se me to nelíbí..

Vjezd do nádraží z vedlejší tratě by možná vyřešilo křížení místo angličana ne?
miroussm

Re: ??

Příspěvekod harmi » pon 07 zář, 2009 10:26 am

miroussm píše:Já než kreslení plánků si to hned zkoušim položit ze starých kolejí...abych vedel zhruba...

nuz zo svojej zatial len planovacej skusenosti rozhodne odporucam si to malovat vo wintracku. Hned by si videl, kam este rozumny obluk das a kam uz nie. Taktiez ked ta nieco napadne, tak sa k PC s planikom asi dostanes skor nez na povalu s kolajnicami. 3D animacia tiez celkom naznaci vselico, odhalis lahko strme stupania i vzdialenosti medzi kolajami atd. Ja som sem prisiel s takmer definitivnym planikom, ktory som nevedel uz vylepsit :oops: a chlapi mi ho tu kompletne spripomienkovali na uplne inu a samozrejme podstatne realnejsiu verziu. :)
TT moduly, Wintrack (aj cz).
harmi

Příspěvekod miroussm » pon 07 zář, 2009 11:32 am

wintrack nemám a jak tak koukám tak je drahej jak prase...

nebo jestli se to dá zmáknout i s demoverzí?
miroussm

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště