Dobrá stavební debata, díky, rozhodně to není off-topic, ale naopak silně k věci!
Jen pozor, máme dvě věci:
- Půdičku pro děcka, tu s táhlem, ta je nad sklepem u stodoly, víceméně na léto, krycí jméno "kutloch".
- Půdu pro mašinky, kam dávám Ytongy, ta je v baráku.
Táhlo:Táhlo místo trámu je tam víceméně jako pojistka. Jestli jsem to dobře pochopil, tak ten trám byl sežraný dávno předtím, než to naši před pětačtyčiceti lety koupili, takže tam asi tolik nechybí

Tahy tam prakticky nejsou, podle stop na pozednici se to nehlo ani o fous, zámazy jsou na původních místech od stavby. A 2,5 metru vedle je u štítu další vazba stejného provedení, ta to podrží. Celý ten "kutloch" má 3 m na délku a 6 m na šířku. Podlaha je nad sklepem, izolace v podlaze 20 cm vaty v dřevěném roštu. Izolace ve střeše jen 12 cm vaty mezikrokevní, spíš, aby se to v létě nepřehřívalo. Topení tam nebude, využití jen sezónní. Parozábrana je tam ze strany sklepa, zespodu na jeho stropě, aby to v zimě, kdy je dole tepleji, nevlhlo odspodu.
Výšky:
V kutlochu je to jedno, je tam 2,80 do špice, ale jak říkám, využití jen na léto.
V cimře pro mašinky je to s výškami na knap, do špice je 2,5 metru mínus krokve, izolace je nadkrokevní, 18 cm vaty a jak píše Vojtas, snižovat to není kam. Dávat další dovnitř ani náhodou, ten krov se mi líbí otevřený. Když tam teď netopím a ani to ještě není utěsněné všude dokola kolem pozednic (místy je vidět ven) je tam celkem fajn, asi 16 stupňů včera. Takže když zabráním tomuhle úniku tepla a začnu tam taky topit, bude to myslím vyhovující. Podlaha na půdě bude: parozábrana, 3 cm Fermacell násyp pro srovnání, 2 cm vata a 25 mm Fermacell deska, na tom krytina (vinyl). Rošt tam nedám, jak jsem psal, není kam.
Ytongy, dům, izolace:Vojto, ne, stěna zvenku není izolovaná. Štít je dole vyzděný z CDK bloků, vrch je plná cihla, ale jen "patnáctka". Byla to nevytápěná půda. Takže Ytong je tam pro získání jakžtakž izolace,vím, že by to bylo lepší shodit celý, ale to nejde

Izolovat zvenku to nechci - stěna je na sever a všechny omítky na zateplených stěnách na sever časem plesniví - na povrchu se sráží vlhkost a tím, jak tam nesvítí slunko, se tam dělají mechy a lišejníky. Vyzkoušeno. Ty sloupky přijdou ještě přeplátovat Ytongem taky, jsou o 7 cm hlouběji, než je teď vnitřní strana Ytongu, právě proto, aby to nebylo tak studené a vlhkost se tam nesrážela.
Polystyren mi nesmí do baráku, nedýchá. Vata je lepší, ale i tak. Ta izolace a omítkový systém nedovolí baráku dýchat, vepřovice nasáknou a začnou se rozpadat. Dokonce mám na komíně ventilační solární panel (SolarVenti), abych barák trvale proháněl temperovaným vzduchem. A topím v kachlovém sporáku. Dům se tím provětrává a suší, tak to bylo kdysi navržené. Nemám s vlhkostí nikde problém. Když se to tady kdysi nepoužívalo (cca 10 let zpět), začalo to vevnitř plesnivět. Osadil jsem ten panel tehdy v listopadu, do jara nebyla po zápachu a plísních ani památka - a to byly skoro celou zimu mlhy.
Ony tady dokonce nejsou ani podélné obvodové stěny izolované od země - dům sedí na hlíně, cca 40 cm hluboko a má kamennou podezdívku, pojenou hlínou (s vápnem). Spodní voda 40 cm hluboko. Podlahy izolované jsou, vykopané 50 cm, dole štěrková vrstva, betonový potěr, pak IPA, vytažená 30 cm nad podlahu. Izolace podlahy sypanou škvárou 20 cm. V kuchyni nově 15 škváry + 5 cm vata a sádrové podlahové desky.
Otec to kdysi zvenku omítl až k zemi, opadávalo to, dole, jak to bylo vlhké. Osekal jsem tehdy omítku 20 cm nad terén a spáry mezi kameny vyčistil - od té doby to větrá a omítka je suchá. Okolo baráku jsou 40 cm hluboko drenáže a kde to šlo, zaskládané až po terén kameny na volno, opět, aby to větralo.
Tady se všecko musí dost balancovat, aby se udržel koloběh vlhkosti v baráku. Nesmí se dát na typické rčení místních kmetů: "...se na to vys... a dej tam betónek!" Po čase dojdou a: "Ty, poslóché, já to tam mám ňáký mokrý..."

Kdo chcete a budete mít cestu, stavte se. Jsem kilometr od sjezdu na 162. km D1.