Místnost na vláčky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Místnost na vláčky

Příspěvekod StandaR » pon 24 črc, 2023 6:53 pm

Určitě jsem nechtěl působit jako odrazovač od H0 :D, taky mi sedí nejvíc. Kdybych všechny odradil přestali by mi pro něj vše vyrábět.

Tak to tu trochu zahltím věcmi pro inspiraci co jsem našel po souborech v archivu, snad to nikomu nebude proti srsti. Osobně mi pomáhá se jen tak někdy kouknout na plány a vzít si z nich třeba i jen drobný kousek.

První varianta je Účko, které by splňovalo odbočnou stanici, bohužel na plánu je hlavní trať tzv. tunel - stanice - tunel. Nicméně pro inspiraci na krajinu, nebo celkovou náladu to je pořád fajn.
Screenshot 2023-07-24 at 20.25.12 Large.jpeg
plán 1

Screenshot 2023-07-24 at 20.04.50 Large.jpeg
náhled 1

Další varianta jsou už Očka s "důrazem" na užší rámy. Jsou si dost podobná. Opět hlavně pro inspiraci
Screenshot 2023-07-24 at 20.22.25 Large.jpeg

Screenshot 2023-07-24 at 20.23.00 Large.jpeg

Screenshot 2023-07-24 at 20.05.54 Large.jpeg
2

Screenshot 2023-07-24 at 20.26.08 Large.jpeg

A pak už spíš takový odstřelek ze kterého by se daly brát části pro inspiraci
Screenshot 2023-07-24 at 20.16.19 Large.jpeg

Pro Vícepatrové řešení je tu naprosto perfektní kolejiště francouzského modeláře které prezentuje na https://forum.lrpresse.fr/trains/viewto ... =2&t=54657 ... Skoro každá stránka stojí za to prohlédnout. U patrového řešení je pak asi trochu problém to okno, ale asi nic neřešitelného.
Pak mě ještě napadlo, že jako moc pěkně navrhnutá odbočná stanice na užších rámech vznikalo zdejší magazínové kolejiště https://www.ambmodely.cz/modelove-kolejiste ... To si jako spodní patro dokážu krásně představit s tím že nad ním by, v dalším patře, byl další okruh jen s tratí, popřípadě stanicí lokálky.

K poloměrům: Osobně zastávám to že klasický R4, což je nějakých skoro 550mm jsou v domácích podmínkách v pohodě. Bude se to v nich lámat, ale tak to prostě je a vždycky bude.(A to naštěstí nechceš éru Regiojetu a Eurocity) Pokud je to jen trochu možné, pohyboval bych se nad 650 tam kde očekávám delší vozy. Cokoliv dál je už krása. Záleží hlavně co všechno tam budeš chtít. Když by byla celá stanice prohnutá vysokým poloměrem jako banán, ušetříš na poloměrech v rozích a dost možná naženeš pár cm na délce kolejí. Je to často vidět i na těch německých plánech že se nebojí jít do obloukové stanice s obrovským poloměrem.
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Radek Strnad » pon 24 črc, 2023 7:47 pm

Já se také ohrazuji proti nařčení, že někomu vnucuji TT. Ve svém příspěvku píšu, že kdybych začínal znova, jdu do N-ka. Ty obrázky od Abe Simpson mají téměř vždy jeden společný znak, který je typický pro většinu kolejišť v H0. Hlavní stanice a na obou stranách krátce za ní mizí vlak do tunelu. Možnost vidět na širé trati nějakou dobu celý vlak, mám pouze na lokálce, ale tam asi těžko pošlu 5-ti vozový rychlík. A to je jeden z důvodů, proč jsem o kolejišti H0 nikdy neuvažoval. Ale nechť si každý staví co chce.
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod StandaR » pon 24 črc, 2023 8:26 pm

No to je právě ono, ideálka by byla mít trať aspoň těch 4-5 metrů mimo nádraží? Aby tam vlak mohl chvíli jet jen tak. U těch plánů se dá vždycky něco vytáhnout z podzemí apod. Dal jsem je sem opravdu jen jako inspiraci, i pro ty stanice.

StandaR

Příspěvekod el_salamo » pon 24 črc, 2023 10:32 pm

Díky!

Já bych teda zkusil nadhodit, jak to vychází ve Wintracku:

Kolejivo Tillig Elite, výhybky střední (EW1, 15°, r866)
Červená - lokálka, stoupání 3%, minimální poloměr 543mm
Bledě modrá - delká 4.8m, k tunelu stoupání 1%, pak klesání 2.8%, minimální poloměr 650mm
Zelená - délka 4m, klesání 2%, minimální poloměr 650mm
Spirála - r425, stoupání 3%

plan_panelu.png

Přípojná stanice - délky kolejí odshora: 2.1, 2,1, 2.5, 2.5, 2.1, 1.6, 0.6.
Vlečky jsou na nakládku kulatiny (nebo jiná "placatá" vlečka) pod oknem a volná skládka vedle stolu. Na levou stranu by se asi ještě něco vešlo, za oblouk. Malý výřez něčeho.

Hloubky panelů 60-70cm, jen kolem spirály je to cca 80-85cm. Do rohu je to nejdál 1m u depa, ideálně to tam zaplní třeba uhelná skládka nebo louka za depem. Depo stačí malé, 4 stání, hlavně parní provoz, bez točny nebo jen s nějakou d=18cm. Díky stolu se kdyžtak dostanu k oknu - dá se na něj vylézt nebo se dá vyšoupnout. A je tam i dost místa uvnitř, takže kdyby nás na ovládání bylo víc, vejdeme se.

Lokálku zase zítra, ale ta v tom patře už nebude tak nabitá. Nepovede kolem okna, ale do C.
el_salamo

Příspěvekod sidlo » úte 25 črc, 2023 5:38 am

el_salamo píše:Přípojná stanice - délky kolejí odshora: 2.1, 2,1, 2.5, 2.5, 2.1, 1.6, 0.6.

Je potřeba myslet na to, že ve skryťáku musí být délky kolejí stejné nebo delší než jsou ve viditelné stanici a jejich počet by měl být stejný nebo větší než je ve viditelné stanici.
sidlo

Příspěvekod Fox » úte 25 črc, 2023 6:13 am

No, vidím, že jdeš vlastní cestou - to je samozřejmě správné. Nicméně bych asi začal studiem, např. všech dostupných publikací Milana Ferdiána. Nemusíš kopírovat, ale najdeš tam spoustu dílčích nápadů, které můžeš přetavit a použít. Nějak jsem nepostřehl, co vlastně chceš modelovat: odbočnou stanici a koncovou lokálku? Jednokolejku / dvoukolejku, vlečka a průmyslový areál...atd. Udělal bych si nejprve základní blokové schéma (stanice, tratě odkud-kam, odbočky, vlečky, depa...). To Ti naznačí i požadavky na jejich rozmístění, uvidíš potřebné rozměry, plochy... a nezapomeň na krajinu, aby byla trať logickou součástí původní krajiny a ne naopak (viz guru Zuska).
K Tvému prvnímu návrhu: nemám jasno, kde bude umístěná výpravní budova? Taky mi moc nesedí souběh obou kolejí vlevo (červená lokálka a modrá - asi hlavní trať). Tratě by měly být aspoň opticky oddělené.
Edit: schématem myslím něco jako toto:
Screenshot 2023-07-24 at 20.25.12 Large.jpeg (30.96 KiB) Zobrazeno 2909 krát
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Miloš_P » úte 25 črc, 2023 8:23 am

Už jsem to sem dával vícekrát, ale platné je to stále a pro nasměrování při plánování kolejiště se to může hodit.
http://masinky2003.wz.cz/navrh_kolejiste.html
http://masinky2003.wz.cz/Stanice.html
http://masinky2003.wz.cz/skryte_nadrazi.html
Miloš_P

Příspěvekod el_salamo » úte 25 črc, 2023 12:03 pm

Fox píše:No, vidím, že jdeš vlastní cestou - to je samozřejmě správné. Nicméně bych asi začal studiem, např. všech dostupných publikací Milana Ferdiána. Nemusíš kopírovat, ale najdeš tam spoustu dílčích nápadů, které můžeš přetavit a použít. Nějak jsem nepostřehl, co vlastně chceš modelovat: odbočnou stanici a koncovou lokálku? Jednokolejku / dvoukolejku, vlečka a průmyslový areál...atd. Udělal bych si nejprve základní blokové schéma (stanice, tratě odkud-kam, odbočky, vlečky, depa...). To Ti naznačí i požadavky na jejich rozmístění, uvidíš potřebné rozměry, plochy... a nezapomeň na krajinu, aby byla trať logickou součástí původní krajiny a ne naopak (viz guru Zuska).
K Tvému prvnímu návrhu: nemám jasno, kde bude umístěná výpravní budova? Taky mi moc nesedí souběh obou kolejí vlevo (červená lokálka a modrá - asi hlavní trať). Tratě by měly být aspoň opticky oddělené.
Edit: schématem myslím něco jako toto:

Přípojnou stanici, lokálku (červená) v horním patře, hlavní trať ať je co nejvíc odkrytá a můžu se kochat. Smyčka společná, jinak je tím i do jisté míry dané blokové schéma.
Tratě samozřejmě opticky oddělené budou, mohou se i víc vzdálit od sebe, navíc každá jinak stoupá a bude tedy mezi nimi násep, les, louka...
Knížky MF mám, přečtené odshora dolů, zleva doprava a aspoň jednou i pozpátku, stanice odpovídá stanici Hranice-město z II. dílu (jen je zrcadlově otočená a má méně vleček).

SN a vedení lokálky načrtnu během dneška, pak snad bude vidět kompletní obrázek celého kolejiště.
el_salamo

Příspěvekod StandaR » úte 25 črc, 2023 12:11 pm

Pro referenci: Hranice Město
Obrázek

StandaR

Příspěvekod el_salamo » úte 25 črc, 2023 8:59 pm

Tak jsem sotva stihl SN a podemí. Místo na skryták je jen pod hlavní stanicí, tak ještě budu muset zvážit, jestli segmenty s nádražím nemít rozšířené na 80cm, at nemám obě nádraží přímo nad sebou. Abych tam měl dost místa (30cm), musel jsem zelenou trať prohnat jedou kolem dokola a modrou nechat klesat ve spirále.

Postupně: Nejnižší patro, SN + vratná smyčka:
patro_1.png

Vedení hlavních tratí:
patro_2.png

A celkově viditelné části:
patro_viditelne_casti.png

Musím to teď nechat pár dní přespat. Jak jsem tomu byl takový nakloněný, tak teď o tom trochu váhám...
el_salamo

Příspěvekod el_salamo » úte 25 črc, 2023 9:03 pm

A ještě tři náhledy ve 3D:

Celek
3d_1.png

Nádraží
3d_2.png

Jedna z kritických částí, tři tratě poměrně blízko sebe:
3d_3.png
el_salamo

Příspěvekod StandaR » úte 25 črc, 2023 9:42 pm

Nechat to uležet doporučuju, klidně i týden nebo dva...

Jedna drobnost kterou bych doporučil je přesunutí skrytých kusých kolejí na stranu kde jsou dostupnější pro obsluhu. Z pohledu řešení problémů je to o něco příjemnější mít je blízko, než se tam v rohu natahovat přes 5 odstavených souprav
Screenshot 2023-07-25 at 23.36.54.png

StandaR

Příspěvekod HonzaM » stř 26 črc, 2023 6:21 am

Na levém zhlaví viditelné stanice bych dal opačně výhybku, aby navazující tratě vedly paralelně, zvlášť když se v dalším průběhu opět přibližují.
Naposledy upravil HonzaM dne čtv 27 črc, 2023 6:53 am, celkově upraveno 1
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Fox » čtv 27 črc, 2023 6:09 am

Omluvte nedovtipného - nějak mi není jasné vedení tratí, hlavně bledě zelená dvoukolejka. Je viditelná, nebo ne? Na 3D není a taky by se tam asi nevešla?
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod el_salamo » čtv 27 črc, 2023 12:09 pm

Fox píše:Omluvte nedovtipného - nějak mi není jasné vedení tratí, hlavně bledě zelená dvoukolejka. Je viditelná, nebo ne? Na 3D není a taky by se tam asi nevešla?

Bledě zelená dvojkolejka klesá okolo celé místnosti, prostě taková veeeeliká spirála. Takže postupně jedou tratě sytě zelená viditelná - bledě zelená v tunelu - bledě fialová v tunelu jako společná trať pro obě větve hlavní tratě. Ale tohle mi tam moc nesedí, tak hledám nějaké lepší řešení.
el_salamo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště