H0 - Návrh domácího kolejiště 250x150

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: H0 - Návrh domácího kolejiště 250x150

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 10:55 am

Ahoj,
Rebel píše:Pravda tu výhybku tam je potřeba přidat.

a nejen tam,ale i v horním nádražíčku.Stačí jednokolejná remíza :P .
Rebel píše: To co jsi vycernil to by jsi zrusil ?

Ne,ne,to je kolejový spoj,prostě kolejové spojení s výhybkou.
Rebel píše:A jaký máš názor obecně na toto řešení ? Je to stále dost přeplácané co, i s tím SN.

Jsou to dětské kolejiště na kterých si můžeme hodně dovolit oproti realitě :wink: .Já se spíše přimlouvám kvůli dětem,
otevřený skryťák,jen napravo ponechat tunel.To by nám děti opět neodpustily :P .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 11:08 am

Přidat výhybku v horním nádražíčku, kam myslíš ?
Myslíš uzavřít okruh na těch dvou kolejích ?

Ano, remízu dám jednokolejnou vypadá to lépe. :-)

S tím SN, nevím, nevím, čím více na to koukám tím se mi to více líbí s tím SN ? Ono ty vlaky ze predu stejně moc vidět nebudou a ze zadu není moc místa na stání.
Bude to asi více pracné, ale na druhou stranu máme přípravu na rozšiřování do nižších pater, pokud bude místo. :-)
Ještě to promyslím.
Rebel

Příspěvekod milan ferdián » pát 09 zář, 2016 11:13 am

Ahoj,
ano,jedině že by stanice byla typu "Žacléř" :mrgreen: .Skryťák,záleží opět na tobě.Samozřejmě je více místa na krajinu,když bude skr. ukrytý.Budeš muset konzultovat své představy s dětmi,což je někdy těžký oříšek :D .
Milan
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Rebel » pát 09 zář, 2016 11:28 am

Ano s dětmi to jsi uhodil hřebík na hlavičku. :-)
Nicméně, když vidím jak mašinky jezdí mohu je směrovat na jiné koleje atd. jsem jako dítě taky, a myslím ze leckteří z nás. :-)

Nicméně ještě k tomu SN abych měl všechny informace a mohl se i s dětmi :-) rozhodnout, tak vás ještě všechny prosím o následující informace.
Jak jsem již psal, kolejiště se bude ovládat pomocí tabletu napojenému WiFi k z21 start.

Pokud se použije SN (nevidím vlaky, jen stav výhybek, to z21 + SW na tabletu umí), co je potřeba?
Napadá mne toto
1. Detektor obsazenosti koleje
2. Asi nějaký brzdící systém, protože vlak není vidět takže nelze stanovit kde zastavit.

Poraďte prosím, díky
Rebel

Příspěvekod workous » sob 10 zář, 2016 10:37 am

[quote="Rebel"]Pravda tu výhybku tam je potřeba přidat. To co jsi vycernil to by jsi zrusil ?
A jaký máš názor obecně na toto řešení ? Je to stále dost přeplácané co, i s tím SN.
No taky si myslím, že tam toho je moc, ale u děstkých kolejišť je to asi jedno.... ještě bych si dal bacha na R2 né každá mašina tento poloměr zvládá - moje zkušenost....jasně vyrábějí to, tak proč by to nefungovalo.... jenže.....
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod workous » sob 10 zář, 2016 10:41 am

Rebel píše:Ano s dětmi to jsi uhodil hřebík na hlavičku. :-)
Nicméně, když vidím jak mašinky jezdí mohu je směrovat na jiné koleje atd. jsem jako dítě taky, a myslím ze leckteří z nás. :-)

Nicméně ještě k tomu SN abych měl všechny informace a mohl se i s dětmi :-) rozhodnout, tak vás ještě všechny prosím o následující informace.
Jak jsem již psal, kolejiště se bude ovládat pomocí tabletu napojenému WiFi k z21 start.

Pokud se použije SN (nevidím vlaky, jen stav výhybek, to z21 + SW na tabletu umí), co je potřeba?
Napadá mne toto
1. Detektor obsazenosti koleje
2. Asi nějaký brzdící systém, protože vlak není vidět takže nelze stanovit kde zastavit.

Poraďte prosím, díky

Hodně řešení je tu prezentováno v odpojitelných úsecích ovládaných senzory ....taky mne to čeká...hodně přemýšlím o řešení Petra Šídla má dekodér na relátka, kterým odpojíš úsek pod adresou, takže z myši nebo panelu/tabletu si ho zase připojíš a jedeš - indikace obsazení jednoduchá - ledkou na panelu...
workous

Příspěvekod Rebel » sob 10 zář, 2016 7:47 pm

Ahoj

ale jak poznáš že máš a kdy máš úsek odpojit ?
Jak ty ovládáš kolejiště ?
Rebel

Příspěvekod Rebel » sob 10 zář, 2016 7:53 pm

Ještě k tem obloukům R2, to myslíš to stoupaní na vrchní koncovou stranici nebo na použiti R2 oblouku na hlavním oválu?
Dík
Rebel

Příspěvekod workous » sob 10 zář, 2016 8:20 pm

R2 si vyzkoušej na loko co máš mne to u některých zlobilo, tak R2 nepoužívám....zapojení úseků poptej v DCC sekci já to mám jen teoreticky ....čeká mne to brzy a musí to být 100% funkční než zaklopím SN....
workous

Příspěvekod Rebel » pát 16 zář, 2016 10:50 am

Pěkný den všem

po vašich připomínkách k mému návrhu jsem dopěl k názoru, že se k celé stavbě postavím trochu čelem aby to celé nevypadalo jako "Dětská hra".
Přeci jen to bude stát pěkných pár tisíc a než to postavím bude to taky nějakou dobu trvat, děti budou větší a budou si chtít s vláčky zajezdit na úrovni a ne jen pořád do kola. Nebo je to přestane bavit a koníček zůstane jen u mne.

Takže jestli vás mohu ještě poprosit o rady, nakreslil jsem viz příloha dva plánky kolejišť, mezi kterými vybírám a nemohu se rozhodnout. Malinko začíná převládat náklonost k prvnímu plánku s koncovým nádražím.

První plánek je mezilehlá stanice s odbočkou na horní koncové nádraží, zde si nejsem jist jestli v SN dělat dvě koleje pro odbočku na horní nádraží. Pila nebude mít vlečku, vše se bude nakládat na horním koncovém nádraží. Tento plánek je prostší neumožnuje mnoho volné/otevřené jízdy vlakových souprav, ale myslím, že bude umožňovat více hraní si se samotnými vlaky ve stanicích. Plánek se mi zdá nepůsobí tak nějak oválově. :-)

Druhý plánek jsou dvě mezilehlá nádraží, je možné zde volně kroužit dvěmi vlakovými soupravami, ale na druhé straně zde není moc prostoru pro posun vlaků, tvorbu vlakových souprav atd.

Na obou nákresech jsem zvažoval jestli neudělat obě zhlaví dolního nádraží do oblouků. Byly by v nádraží delší koleje, přeci jen současných 100 - 120 cm není moc, ale vypadalo by to opět jako ovál, co myslíte?

Dík za jakékoliv názory. :-)
Přílohy
2-3-Diskuze.jpg
Dvě mezilehlá nádraží
1-2_Diskuze.jpg
Mezilehlé nádraží s odbočkou na horní koncové nádraží
Rebel

Příspěvekod Rebel » pát 16 zář, 2016 10:51 am

A ještě jsem zapomněl, není to moc patrné z obrázků, modré koleje je skryťák.
Rebel

Příspěvekod workous » sob 17 zář, 2016 7:16 pm

Zkus ukázat 3D jak to bude vypadat...

ahoj ještě jsem našel pěkný odkaz pro tvoje rozměry http://modelyh0.com/ a je to kolejiště pana Lašky mrkni na to třeba načerpáš inspiraci...nebo Pavla Šimka sklápěcí na zdi...
Naposledy upravil workous dne čtv 22 zář, 2016 8:22 pm, celkově upraveno 2
workous

Příspěvekod Rebel » pon 19 zář, 2016 9:46 pm

Dik za dalsi typ.
Ta 3D vizualizace bude asi problem ve Wintracku mi to nejak nefunguje. Jeste si s tim zkusim pohrat.
Rebel

Příspěvekod Rebel » čtv 22 zář, 2016 8:36 am

Tak jsem se pokusil vyplodit 3D vizualizaci v demo verzi 12.
Zvolil jsem jen ten plánek (námět) dolní stanice a koncová horní stanice. U dolní stanice jsem předělal levé zhlaví (z čelního pohledu).
Přílohy
Kolejiste_diskuze.jpg
3D_diskuze.jpg
Rebel

Příspěvekod workous » čtv 22 zář, 2016 8:18 pm

No naplnil jsi prostor pěkně....21 výhybek jestli dobře počítám....to se prohneš :D
workous

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště