Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » stř 22 dub, 2026 10:07 am

Zatím postavené modely hlubinových vozy v průběhu let.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » stř 22 dub, 2026 2:36 pm

Zlámalík píše:Díky!

Jinak tedy vaše přezdívka je na místě - kadence nových modelů, jak na pásu ze Škodovky. Smekám.

Až budeš v důchodu a budeš ještě dodře vidět, a ruce se ti nebudou třást, tak jedinou radost, kterou budeš mít, si dopřávat to se ti zamlouvá a to co máš rád. Brouzdat po železnici, po muzeích, archívech a modelařit.
Nemusím chodit do práce, nemusím ráno vstávat nebo pracovat na kolotoč a nemusím se starat o výplatu. Dále musíš mít tolerantní domácí paní anebo si to dopřát, koupit a pak už každá diskuze je zbytečná. :lol: :D :lol: :D :lol: :D :o :shock: :wink:
Tempotaxi

Příspěvekod Ivan » stř 22 dub, 2026 5:35 pm

Kdyby jen rychlost, mne připada každý nový vůz preciznější a dokonalejší ( nebo je to je rostoucí komplikovanosti námětů). Parádní práce.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Tempotaxi » stř 22 dub, 2026 6:32 pm

Ivan píše:Kdyby jen rychlost, mne připada každý nový vůz preciznější a dokonalejší ( nebo je to je rostoucí komplikovanosti námětů). Parádní práce.

Protože neumím kreslit ve 3D tisku a nemám ani tiskárnu a další komponenty, tak musím stavět, tak jak se stavělo dříve. Je pravda, že ve stavbě se využívají odlitky, lepty nebo části továrních modelů. Což na jednu stranu zrychluje práci, zlepšuje i vzhled a tím pádem se otevírají i nové možnosti pro stavbu modelů.
Dále se otevírají i další možnosti, jak získat plánky, fotky a jiné potřebné informace o skutečném vozidle.

A pak je i další hnacím motorem, nestavět to co staví každý, nebo stavět to co si mohu koupit, ale postavit si něco, co nikdo nedělá, čeho se každý bojí. Ale podle starších a znalých modelářů se dá postavit skoro vše, jen se musí najít způsob, jak začít a pak už jen přidávat a přidávat další detaily.
Ano někdy se i něco nepovede, někdy něco nedrží, nejde to přilepit, kroutí se to, barva nedrží nebo dělá nepěkné obrazce. Ale každý nezdar je pobídka to udělat znovu a říci si, že přeci to dokážu.
A každý nový model je pro mě výzva. A čím více bude model složitější, třeba i pracnější je hnacím motor to dodělat. Ale vím, že model nikdy nebude dosahovat úrovně továrních modelů, vždy budou moje modely jednodušší, ale budou moje.

A kdo si hraje, tak nezlobí.

A dále, když jezdím po výstavách, tak na všech kolejištích jezdí to samé, pomalu stejné soupravy anebo je tam železniční provoz v užaslém nesmyslu, že jezdí všechny epochy, všechna léta najednou, nebo že před osobním vlakem stojí k výpravní budově nákladní vlak a cestující lezou k výpravně přes nákladní vlak.
Tak tohle já nechci, chci stavět svoje modely, sestavovat vlaky podle dochovaných fotek a filmových záběrů. Chci mít každý model i třeba i náklad nějak podložený pravděpodobností, že to tak má být, že to tak mohlo být.

Kdysi mně říkal, jeden starý modelář, že nejtěžší na modelu je začít, pak už tě to nutí model dokončit.
Tempotaxi

Příspěvekod Zlámalík » čtv 23 dub, 2026 8:03 am

Jo, tak to souhlasím - taky radši "pižlám" než koukám do počítače. Jak tě to chytne, už to frčí.
A souhlasím i ve věci námětu a scény. Prostě to musí být správně a to vypadat dobře.
Plus já rád vymýšlím ptákoviny, jako teď ty pohyblivé pantografy... :D
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jipol57 » čtv 23 dub, 2026 8:22 am

Tempotaxi píše:Protože neumím kreslit ve 3D tisku a nemám ani tiskárnu a další komponenty, tak musím stavět, tak jak se stavělo dříve.

Ale 3d tiskárna, je velký pomocník. Nemyslím na zhotovení celého mudelu, z resinu. To je ještě docela v plenkách.
Ale obyčejnou strunovku, pro vytvoření jednoduchých těles, které se pak do modelu dolepí. A vytvořit nějaké tvary, je opravdu jednoduché. Používám poslední dobou on-line program "Tinkercad". Není nic jednoduššího. Jen to chce trochu prostorovou představivost, a z nabídnutých tvarů, si poskládám co potřebuji. Nedovedu si to už bez 3d tisku představit. Nejen pro vláčky, ale i v domácnosti. Něco se někde ulomí, snadno vytvořím náhradu.
A mám Průšu. Není levná, ale investice se mnohokrát vyplatí. A výrobky jsou většinou na první dobrou. Jedině, že si špatně spočítám rozměr, něčeho.
Nemohu nic jiného, než doporučit. A naučení se něčeho nového, není zas tak těžké, v tomto případě.

A ještě se přidám, k příspěvkům výše. Už jsem to jednou navrhoval. Měl by ses přejmenovat na TEMPOMODEL. To by bylo příznačnější. Ať se daří.
jipol57

Příspěvekod Ivan » čtv 23 dub, 2026 9:13 am

Tempotaxi, hezký příspěvek.

Navíc já kreslím v CAD téměř denně a i právě proto taky raději sáhnu po ručním pižlání, jako relax, do obrazovky se koukám v práci dost.
Teď stavím budovu a přiznávám, pomohl jsem si s nákresem a výtiskem šablon, ale dál hezky ručně.

Jinak jsem spíš notoricky začínač, mám rozdělané asi 8 vagónů, jen že stavebnic, ale dotažené nejsou. Beru to ale jako cvičení technik a postupně se propracovávam k další fázi stavby. Teď teda už delší dobu ne, není čas. Stavebnice se v šuplíku kupí, ale ona na to časem přijde řada, až třeba děti budou velké apod. Doba bude zase jinde, ale já se rád vrátím k pěkné ruční stavbě.q

To jsem už odbočil, nebudu ti více plevelit vlákno.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Tempotaxi » čtv 23 dub, 2026 7:23 pm

Jsem mnoho let v důchodu a takzvané novoty se už špatně učím.
Takže 3D tisk, digitalizace modelů už jde mimo mě, ale přesto nějaké novoty přejímám a snažím se je využít v modelařině.
Ale přesto padám na zadek před papírovým modelářstvím, když staří modeláři vzali papír a udělaly profil „U“ o rozměru 1 x 1 x 1 mm v délce 10 cm.
Dále nejde o plevelení vlákna, ale jde o diskuzi o modelech, o nápadech, popřípadě kritice, jak co udělat lépe. Jenže i kritika musí mít nějakou úroveň, plánky, fotky, ale neříkat, že si to pamatuji, protože paměť je dost ošidná.
Tempotaxi

Příspěvekod T000.0 » sob 25 dub, 2026 9:09 pm

Ivan píše:Kdyby jen rychlost, mne připada každý nový vůz preciznější a dokonalejší ( nebo je to je rostoucí komplikovanosti námětů). Parádní práce.

Nejen ta kadence a kvalita vyrobených modelů. Ale pro mne jako modeláře a zároveň neželezničáře je také fascinující vlastní výroba popisů a to i na vozy které dnes již neexistují. Já jsem odkázaný jen na to co se dá koupit, což je omezující. A tak často ze stavby modelu sejde jen kvůli popisům.
T000.0

Příspěvekod Tempotaxi » ned 26 dub, 2026 3:30 pm

T000.0 píše:Nejen ta kadence a kvalita vyrobených modelů. Ale pro mne jako modeláře a zároveň neželezničáře je také fascinující vlastní výroba popisů a to i na vozy které dnes již neexistují. Já jsem odkázaný jen na to co se dá koupit, což je omezující. A tak často ze stavby modelu sejde jen kvůli popisům.

Popisů se každý bojí, ale je to docela jednoduché.

První možnost je zakoupit potřebný obtisk. Pokud není, tak řadu a číslo se dá sestříhat písmenko po písmenku a číslo po číslu. U dalšího popisu je už problém, že nebudou sedět drobná písmena a číslice, ale po zašpinění, potrhání tisku tomu pomůže, že tam něco je, ale bude to nečitelné.

Dříve se to dělalo tak, že se vše malovalo na papír, udělala se fotka potřebného rozměru a odvrstevním papíru se dostal film a ten se přenes na model. Bylo to dobré pro pivovarský, který byl bílý nebo na popisovou desku kotlového vozu.

Nebo se také vše popisovalo tučně a to třeba uměl pan Banko. Drobný popis byla vlastně pak morseovka, tečka a čárka.

Já dělám obtisk na inkoustové tiskárně.
Bohužel tiskárna netiskne bíle.
Na světlé vozy, jako je bílá, šedivá barva skříně se tiskne na průhledný papír. Tisk je většinou černý a reklamní popis je barevný.
Na průhledný papír se dá, tisknou bíle tak, že tiskneme půdu pod tiskem černě. Na modelu, kde má být tisk musíme natřít bílou barvou, aplikujeme tisk a hned máme bílý popis, třeba na parní lokomotivě. Pak se vše ještě jednou natře černě a lehce patinuje. Stejně se dělají i popisové tabulky na kotlové vozy, nebo popis na rám vozu.
Dále je i bílý papír, kde se dá, tisknou bíle a žlutě za předpokladu, že se zase tiskne půda podkladu písma. Ale zde musíme dávat bacha, abych dokázal pak namíchat barvu do požadovaného odstínu tisku. Tohle už dá trochu zabrat. Pak zase vše zašpinit, umazat, patinovat, tak aby přechod barvy a obtisku nebyl tak nápadný.

Výhoda je, že je vyroben obtisk přímo na míru vozu, mám ho hned a nemusím dlouho čekat a když se něco nepovede, tak se to vyrobí znova. Ano kvalita není taková, jako na profesionální tiskárně.
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » ned 26 dub, 2026 6:33 pm

Tempotaxi píše:Bohužel tiskárna netiskne bíle.

Už dříve jsem se dočetl, že taková možnost existuje. Záleží na tiskárně, a aby měla samostatné barvy. To se pak jedna z nich vymění za náhradní bílou, a tiskne se bíle. Podrobnosti neznám, ale vím, že to jde. Měl by snad být i bílý toner do laserovky.
jipol57

Příspěvekod Jirkátor » ned 26 dub, 2026 7:06 pm

Pokud vím, tak lze koupit i tiskárnu vyrobenou pro tisk bílou barvou, ale stojí to ranec. Je to spíš profi zařízení.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod michal_n_cz » ned 26 dub, 2026 7:45 pm

Jirkátor píše:Pokud vím, tak lze koupit i tiskárnu vyrobenou pro tisk bílou barvou, ale stojí to ranec. Je to spíš profi zařízení.

Kopovat to pro modeláře je nesmyslný výdaj. Lepší najít v okolí kde ji mají a jsou ochotní tisknout na obtiskový papír.
michal_n_cz

Příspěvekod T000.0 » pon 27 dub, 2026 4:27 pm

Samotná technologie výroby a práce s obtisky je mi jasná. Jde spíš o to co tam má být napsaný, hlavně malé nápisy jsou na fotkách nečitelný. Takže nevím co tam mí být a psát tam úplný blbosti jako na příklad „nesahat, nekritizovat“ a podobně, se mi zase nechce.

Hledání kopicentra kde umí tisknout bílou barvou je jak hledání jehly v kupce sena. A ne každý se chce zabývat bílým tiskem na jednu A4.

Jirkátor píše:Pokud vím, tak lze koupit i tiskárnu vyrobenou pro tisk bílou barvou, ale stojí to ranec. Je to spíš profi zařízení.

Existuje tiskárna která umí potisknout i předměty ale ta stojí ještě větší ranec.
T000.0

Příspěvekod Tempotaxi » pon 27 dub, 2026 5:03 pm

T000.0 píše:Jde spíš o to co tam má být napsaný, hlavně malé nápisy jsou na fotkách nečitelný. Takže nevím co tam mí být a psát tam úplný blbosti jako na příklad „nesahat, nekritizovat“ a podobně, se mi zase nechce.

Ano na fotkách jsou některé popisy nečitelné.
Ale i tak lze model postavit.
ČSD + řada a číslo vozu lze většinou přečíst.
Další informace o vozu jsou částečně čitelná a zde mám několik možností.
Udělat obtisk také částečně nečitelný, nebo potřebné informace můžeme vzít ze stejného vozu, když máme k dispozici fotky. Základem každého modelu mít dostatek fotek.
Na podélníku jsou u všech vozů stejný popis, jen délka vozu, rozvor, použitá brzda a revizní tabulka se mění. Ale tohle vše se dá zase najít v atlasu nákladních vozů ČSD.
Dále jsou popisové předpisy, kde a co má být na takovém voze, takže vyhledat.

Další možnost je nečitelné popisy prostě vynechat, ale tím pádem se musí vůz trochu více zapatlat.

Dále je možnost udělat popisovou fikci, ale přesto to musí být zhotovený popis podle skutečností, když si vypomůžeme popisem z jiného vozu, který upravíme na daný vůz. Bohužel čím hlouběji do historie, tak máme omezený přístup ke kvalitnímu popisu.

Většina modelářů popis vozů neřeší, když na kolejišti mají soupravu vozů se stejným číslem.
Tak tohle mně dost vadí a proto se snažím udělat popis tak, aby byl autentický, někdy udělám kompromis a bohužel někdy si musím pomoci fikcí, která musí ale sedět.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště