Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod marian_r » pát 06 bře, 2026 4:21 pm

Nie stiahnuť, nainštalovať.
marian_r

Příspěvekod Tempotaxi » pát 06 bře, 2026 4:40 pm

marian_r píše:Nie stiahnuť, nainštalovať.

Ano instalovat ale do jakého šuplíku – označeného Corelem, nebo do něčeho jiného.
Tempotaxi

Příspěvekod marian_r » pát 06 bře, 2026 5:09 pm

AI píše (ja si to nepamätám, robil som to dááávno).

Inštalácia fontov pre CorelDRAW prebieha primárne cez operačný systém (Windows/Mac), čím sa písmom sprístupnia pre všetky aplikácie.
Stiahnite font (TTF/OTF), pravým tlačidlom kliknite na súbor a zvoľte Nainštalovať. Po reštarte CorelDRAW sa nové fonty objavia v zozname. Použiť môžete aj Corel Font Manager pre správu a inštaláciu písiem.
marian_r

Příspěvekod playback » pát 06 bře, 2026 6:39 pm

Já jsem rozhodně nechtěl přidělávat žádnou práci.
Po pravdě ten vůz moc krásný a tohoto drobného detailu si všimne jenom hnidopich jako já, a těch naštěstí není moc. :D
Mimochodem už dlouho obdivuji schopnost vyrábět úžasné obtisky téměř na jakýkoli vůz.
Uvítal bych možnost se o této technologii dozvětět víc.
playback

Příspěvekod Tempotaxi » pát 06 bře, 2026 6:50 pm

playback píše:Já jsem rozhodně nechtěl přidělávat žádnou práci.
Po pravdě ten vůz moc krásný a tohoto drobného detailu si všimne jenom hnidopich jako já, a těch naštěstí není moc. :D

Ale já to také předělávat nechci.
Já jsem rád, že si někdo něčeho všimnul a poučil nejen mně ale i ostatní.

Protože nevím vše a ani nechci vědět vše, ale když už se něco dozvím, tak bych chtěl příště tu chybu neudělat. To znamená sehnat si správný font, jestli je, správně to nainstalovat a nehledat to všude možně a správně ho také používat.

A jak jsem už jsem psal, nejsem grafik a co je pro jednoho denní chleba, tak pro mě je noční můra.

Jinak děkuji za info a osvětu.
Tempotaxi

Příspěvekod jipol57 » pát 06 bře, 2026 7:53 pm

Tempotaxi píše:Ale jinak jsem rád, že tohle někdo čte, že to někoho zajímá a že se můžeme bavit o modelařině, o modelech a o všem možném i nemožném co dělá model modelem.

Ale to víš, že čte. A určitě rádi. Aspoň já. Navíc obdivuji to TEMPO. Měl by si se přejmenovat na Tempomodely. To by bylo trefnější.

Ale k věci. Když požadovaný znak nemůžeš vyvolat v Corelu, zkoušel jsi ho napsat v jiném programu (texťáku), a Ctrl-C a Ctrl-V do Corelu vložit?
Sám jsem takhle nedávno vložil symbol do Eagle, když se mi ho tam nedařilo zapsat.
jipol57

Příspěvekod Milan.D. » pát 06 bře, 2026 8:09 pm

K momentálnímu problému s písmeny sice nemám co říct, ale vlákno taky se zájmem sleduji. Taky obdivuji tempo v jakém modely vznikají, stejně jako šíři záběru Vaší tvorby. :shock: :D
Milan.D.

Příspěvekod Tempotaxi » pát 06 bře, 2026 8:35 pm

Jediné co je na důchodu dobrého, tak nemusím ráno stávat a zařezávat a budovat lepší zítřky.

Místo do práce jdu do dílen ŽOS Kladno a oddávám se modelářským radostem i nepříjemnostem, které se vždy stávají v každé práci, ale jedno je jisté, že pořád mám stejný plat a žádné finanční postihy a ani prémie mně nehrozí.
Dále nedělám nepořádek doma a tím pádem je i manželka v klidu a ví přesně, kde jsem.
Takže v klídku pivko a tabáček, co si více přát.
Tempotaxi

Příspěvekod Myšpulín » sob 07 bře, 2026 6:28 am

Tempotaxi píše:Jediné co je na důchodu dobrého, tak nemusím ráno stávat a zařezávat a budovat lepší zítřky. ...

To chceš říct, že i při tom tempu jsi schopen si ráno pospat? :?: :?: :?:
Ne, opravdu to tu rád sleduji a nestačím se divit, natož to nějak komentovat. Jen tak dál a houšť.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod Zlámalík » sob 07 bře, 2026 8:22 am

Hoši, omlouvám se, že vám do toho vpadnu, zase mě vyhoďte. Stejná debata proběhla okolo názvu stanice Nová Ves před pár lety - na ceduli byl tehdy špatný font a všechno to skončilo na nezájmu s tím něco dělat, i když jsme snesli hromadu informací, jak z toho ven. Ale budiž, já jsem detailista, Tempotaxi jede na rychlost. Jen sem dám pár tipů:

1) Co se týká písem - ano, ty se instalují do Windows a obsahují nějaké dané znaky. Ta písma, která jsou ve Winows, umí použít i Corel. Není žádný jiný šuplík. Na Tempotaxiho dotaz "který font?" je odpověď: ten správný přece. Ano, musí se to projít a hledat.
2) V Corelu je možnost nakreslit libovolný grafický objekt (třeba znak písma), převést jej do křivek a ten pak exportovat do znakové sady (.ttf). Corel k tomu měl utilitu FontMaker, nebo to jde jinými programy. Já už to nedělám, tak detaily neposloužím.
3) Namísto toho "l" tam zkuste dát "f" (napsané tím samým písmem, jako zbytek textu) a překrýt mu tu vodorovnou čárku třeba bílým obdélníčkem (dvěma). Nebo si to písmeno uložte jako obrázek, upravte a pak jej tam vložte stejně, jako ty iniciály. To půjde.
Naposledy upravil Zlámalík dne ned 08 bře, 2026 7:43 am, celkově upraveno 1
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Zlámalík » sob 07 bře, 2026 8:46 am

Možnost čtvrtá, pro toho, kdo si s tím chce přece jenom hrát:
Napíšu text, převedu jej na křivky (v menu Objekt, nebo stisknutím Ctrl Q). Okolo znaků mi naskáčou takové čtverečky, značící uzly křivek.

Snímek obrazovky 2026-03-07 093444 (1200).png

A pak pomocí nástroje Tvar (taková ta šipečka, co vypadá jako střelka kompasu, hned pod výběrovou šipkou vlevo nahoře) můžu ty uzly popotahovat, případně mazat, dvojklikem přidávat nové. A tak si upravím znak na potřebný tvar. Úseky mezi uzly jsou buď úsečka, nebo křivka. Zda je to tak, či tak, se dá přepnout kliknutím na úsek pravým tlačítkem a zvolit "Na křivku" nebo "Na úsečku". Úsečka je jasná, křivka se pak dá taháním za šipečky, vedoucí od jejích koncových uzlů, tvarovat taky a tím měnit třeba její vydutost či umístení oblouku. "Hladká" znamená, že v uzlech naváže hladce.

Snímek obrazovky 2026-03-07 094454 (1200).png

Ještě jedna méně odborná poznámka na závěr:
Rozteč písmen v textu se dá měnit taky, a velice snadno - ještě než text převedu na křivky, tak pomocí toho samého nástroje Tvar můžu tahat za vodicí značky každého písmene (označeno modrými šipkami), nebo celý text za šipky vpravo či vlevo dole zhustit či roztáhnout, nebo upravit řádkování (červené šipky).

Snímek obrazovky 2026-03-07 094820 (1200).png

Nic, jdu makat do zahrady.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Tempotaxi » sob 07 bře, 2026 10:11 am

Ano tohle někdy dělám.
Že se rozbíjí a upravují písmena, nebo že z různých fondů se sestavuje text, nebo se text dává do obloučku. Jenže kolikrát je na voze něco a v žádném fondu to není. Pak se hledá možnost kde to vzít, nebo jak to udělat. Což je někdy problém, že třeba některá operace je v nabídce funkcí zhasnutá a nejde dát do provozního stavu.
Je pravda, že některá písmena i číslice lze najít na internetu a pak je přenést jako fotku do corelu, jenže je pak omezená úprava.
Otázkou nebo odpovědí může být i to, že si modelář dá práci s grafickým podáním textu a pak tu blechu vytiskne a ono tam pomalu není vidět.
Ale zásadní problém je, že máte bok vozů, který nerozdělen na jednotlivá pole a teďka ten text tam dostat a kolikráte ho tam nemůžete dostat podle předlohy, pořád tam něco vadí.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 09 bře, 2026 12:23 pm

Ještě v šuplíku se našlo pár drobností.
Vždy při odlívání jsou některé díly lehce poškozené, ale dají se lehce opravit.
Takže je sestaven další pivovarský vůz. Podle fotek se bude pravděpodobně jednat o léta 1946 až 48.
Vůz může mít bílou barvu nebo barvu v odstínu slonové kosti.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 09 bře, 2026 12:27 pm

Ze stejného období je další pivní vůz.
Vůz bude jistě zelený a má vysokou klenutou střechu.
Popis a rozmístění je skoro totožné, jako u předešlého vozu.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » pon 09 bře, 2026 12:49 pm

Stejný popis se dá už najít u vozu, který zapadá do první poloviny 20 let.
Obrázek
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště