TT segmentové kolejiště - 240 x 160 x 350 cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 200cm na 120cm

Příspěvekod chameleon » čtv 28 črc, 2011 6:46 am

No, jak se ta dvojkolejka vine přes SN, tak by asi "žebrová" metoda byla o dost lepší... Ta by byla v pohodě. Otázkou tedy bude, jestli se plácneš přes kapsu a dáš pár tisicovek do rámu z překližkových žeber a pásů pod koleje, anebo to splácáš levněji z polyše a nedejbože sololitů, mdf a podobných kšuntů :wink:
Jaké budeš kupovat přestavníky?

PS: kolejiště tě bude stát balík, neměl bys na rámu přehnaně šetřit, a měl bys investovat do kvalitních materiálů

PS2: mám toho teď celkem hodně, ale pokud bys potřeboval, mohl bych ti s přípravou podkladů pro CNC pomoct. Frézu určitě seženeš u vás na Moravě, nebo přijedeš s překližkou do Prahy...
chameleon

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 črc, 2011 7:08 am

michal74 píše:Zdravím,
suvis píše:... Spirála bude z 5 mm MDF. Nevím, co ta zkratka znamená, ale má to cca 5 mm a je to dost pevné. ....

MDF - Medium Density Fibreboard – česky: středně zhuštěná dřevovláknotá deska - používá se hodně jako zadní stěny skříněk a dna šuplíků - ekonomická náhrada překližky.
Bacha - je poměrně houževnatá, ovšem křehká! velice ráda se láme, zrovna tam, kde to není žádoucí! Doporučuji předvrtávat dírky pro případné vruty.

Mimochodem, velice krásný plán kolejiště, leč se mi jej stále nedaří rozumě překreslit do eNka... :wink:

Držím palce při stavbě!

Záleží kolik máš k dispozici prostoru.Dost vše ztěžujou výhybky PECO,protože mají úhel 10°.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod michal74 » čtv 28 črc, 2011 7:53 am

milan ferdián píše:
Záleží kolik máš k dispozici prostoru.Dost vše ztěžujou výhybky PECO,protože mají úhel 10°.

No na eNko snad poměrně dost (200 x 80-85cm). Kolejivo od Fleischmanna. S podložím (našel jsem prostor pro kolejiště, ne už na dělání "bordelu" :wink: )
Občas se bojím o sobě říkat, že jsem modelář, zvláště po návštěvě některých povedených stránek...
michal74

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 28 črc, 2011 7:57 am

chameleon píše:No, jak se ta dvojkolejka vine přes SN, tak by asi "žebrová" metoda byla o dost lepší... Ta by byla v pohodě. Otázkou tedy bude, jestli se plácneš přes kapsu a dáš pár tisicovek do rámu z překližkových žeber a pásů pod koleje, anebo to splácáš levněji z polyše a nedejbože sololitů, mdf a podobných kšuntů :wink:
Jaké budeš kupovat přestavníky?

PS: kolejiště tě bude stát balík, neměl bys na rámu přehnaně šetřit, a měl bys investovat do kvalitních materiálů

PS2: mám toho teď celkem hodně, ale pokud bys potřeboval, mohl bych ti s přípravou podkladů pro CNC pomoct. Frézu určitě seženeš u vás na Moravě, nebo přijedeš s překližkou do Prahy...

Já si pořád nějak neumím představit tu žebrovou metodu. Nějaké podpěry a na nich trat? Jaký by měly ty podpěry mít tvar - relief krajiny? Nebo jen obdélníky pod koleje? Na druhou stranu, co váha? Neztěžklo by několikanásobně kolejiště? Už ted má 28 kg a to je teprve v tomto stavu:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/Desktop#28072011476.jpg

Kvalita fotky je hrozná, ale pro názornost to stačí.
rám pod tím pak vypadá takto, ale to už tu bylo:

http://suvis754.rajce.idnes.cz/wintrack ... 010198.jpg

Přestavovat výhybky budu modelářskými servy.
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 črc, 2011 8:12 am

michal74 píše:
milan ferdián píše:

No na eNko snad poměrně dost (200 x 80-85cm). Kolejivo od Fleischmanna. S podložím (našel jsem prostor pro kolejiště, ne už na dělání "bordelu" :wink: )
Občas se bojím o sobě říkat, že jsem modelář, zvláště po návštěvě některých povedených stránek...

No tak to není o čem diskutovat....
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod chameleon » čtv 28 črc, 2011 9:23 am

suvis píše:Já si pořád nějak neumím představit tu žebrovou metodu.

Na druhou stranu, co váha? Neztěžklo by několikanásobně kolejiště? Už ted má 28 kg

Pošli mi wintrack soubor, pošlu hrubý náhled pro představu

Samozřejmě něco ty žebra vážit budou, ale zas tak strašný to nebude... Bohužel nejtěžší bude ten 28kg základ co máš hotový. Já osobně bych ho zahodil a udělal nový, lepší...ale jen pokud bys to chtěl mít lehčí. Pokud ti váha nevadí, tak si ho klidně nechej... :wink:
chameleon

Příspěvekod chameleon » čtv 28 črc, 2011 2:01 pm

Posílám ukázku rozložení žeber + jedno žebro jako náhled níže (kde vedou koleje jsem ti umístil mašinku :) ). Plánoval bych je po 33,33cm to by snad mohlo z 8mm překližky být dostatečné.
Kolejové pásy bych doporučil z téhož materiálu! Ve wintracku je potřeba ještě nakreslit vrstevnice, aby se daly přenést do tvaru žeber - základní tvar krajiny.
Samozřejmě je nutné přidat obvodová žebra, která na náhledu nejsou vidět :wink:
Provedení teda cca viz mé Horní Ledečko.
Menhartice_ribs_nahled.jpg
Menhartice_ribs_nahled.jpg (158.86 KiB) Zobrazeno 4331 krát

Materiál 8mm překližka vč. kolejových pásů to vidím do cca 5m čtv. (v Bauhausu myslím 320,-/m2) = cca 1600,- Kč, takže s vyfrézováním by ses mohl vejít komplet rám, žebra, kolejové pásy do 5000,- Kč. Na to, že se to celé sestaví a slepí za večer a už zbývá pak jen nalepit korek a koleje, tak to není tak blbé ne :?: :?:
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 28 črc, 2011 3:28 pm

No, už chápu, jak je to myšleno. Ale co když mi něco vykolejí uprostřed? Přes ty žebra by mohl být problém se tam rukou dostat... Můj nápad byl, že bych dal horní trat plus stoupací smyčku na překližku nebo něco podobného a podpřel "sloupky". Navíc ta cena. To je fakt dost drahé. Neříkám, že chci kolejiště zadarmo, ale dát jen za rám přes 6000,-? To bych vzhledem k finanční stránce asi nikdy nedostavěl...
Jeňa Sova

Příspěvekod chameleon » čtv 28 črc, 2011 4:44 pm

suvis píše:No, už chápu, jak je to myšleno. Ale co když mi něco vykolejí uprostřed? Přes ty žebra by mohl být problém se tam rukou dostat...
:P jednoduše - pokud nebudeš mít díry zespoda, udělaly by se v žebrech 8)

suvis píše: Navíc ta cena. To je fakt dost drahé. Neříkám, že chci kolejiště zadarmo, ale dát jen za rám přes 6000,-? To bych vzhledem k finanční stránce asi nikdy nedostavěl...
chápu :wink: já osobně to beru jinak, 6000 stojí brejlovec se zvukem, takže zlomek ceny celého kolejiště :wink: Ale rozumím ti, za tuto částku nakoupíš celkem dost výhybek a kolejiva :wink:

Tak se těším na fotky, jak se s tím popereš :wink:
chameleon

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 28 črc, 2011 5:04 pm

Ne, je to fakt dost peněz...
Naposledy upravil Jeňa Sova dne čtv 28 črc, 2011 5:06 pm, celkově upraveno 1
Jeňa Sova

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 28 črc, 2011 5:05 pm

Děkuji za snahu. Já už tam mám tu základní desku, díry zespoda nebudou. Vymyslím to jinak. Ještě nevím jak :D koleje nad úrovní 0 umístím pravděpodobně na překližku, akorát ne do žeber, ale na ty podpěry. Snad to bude stačit. Bude muset! A je pravda, že za ty prachy nakoupím ještě spoustu výhybek, serv, dekodérů...
Jeňa Sova

Příspěvekod milan ferdián » čtv 28 črc, 2011 5:48 pm

suvis píše:Děkuji za snahu. Já už tam mám tu základní desku, díry zespoda nebudou. Vymyslím to jinak. Ještě nevím jak :D koleje nad úrovní 0 umístím pravděpodobně na překližku, akorát ne do žeber, ale na ty podpěry. Snad to bude stačit. Bude muset! A je pravda, že za ty prachy nakoupím ještě spoustu výhybek, serv, dekodérů...

Jen aby jsi nelitoval.Základním kamenem každého kolejiště je právě ten rám. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod josooo » čtv 28 črc, 2011 6:10 pm

Milan má pravdu. Rám je základ. A tie peniaze ktoré do neho investujes sú zanedbatelné tomu co dás do celeho kolajiska. Skús si vyrátať kolko dáš za nákup všetkého kolajiva, výhybiek, serv, roznych modulov, a toho digitálu.....to bude prachov. Takže za tých 6-litroff,,,, to máš len malú investíciu do celej stavby. A ak je to pre teba moc. Skús začať niečim menším. Aby nebolo v budúcnosti sklamanie z dovodu nedostatku financii.
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

Příspěvekod Jeňa Sova » čtv 28 črc, 2011 6:23 pm

Ale já mám rám. Jen nechci překližkové žebra. A jeden z důvodů jsou peníze. Ne, že bych na to neměl, ale je to dost.
Jeňa Sova

Příspěvekod josooo » čtv 28 črc, 2011 6:29 pm

suvis píše:Ale já mám rám. Jen nechci překližkové žebra. A jeden z důvodů jsou peníze. Ne, že bych na to neměl, ale je to dost.

Tak ak si s rámom spokojný, tak neni čo riešiť. Hurá do stavby.

Všetci sa tešíme na tu tvoju dvojkolajku
TT, ČSD, III/IV epocha, Zbierka sa rozrastá ale koľajisko stále nenarastá:-(
josooo

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště