Kolejiště HO 4500x2800 do "Příchovice"

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště HO 4500x2800 do "Příchovice"

Příspěvekod ondřej001 » sob 15 říj, 2022 4:48 pm

Joo, to je život, nevím proč to takhle zobrazuje, když se na obrázek klikne, tak je dobře.
ondřej001

Příspěvekod Ivan » sob 15 říj, 2022 5:17 pm

hopeter píše:Krásné fotky a hezky jsem si u nich zacvičil... Ty na bok jsem prohlížel z gauče. :mrgreen:

Po rozklilnuti se zobrazí správně. Zřejmě je info o otočení v nějakém atributu, který náhled neumí.

Kolejiště bude pěkně, líbí se mi patina dřeva u váhy :wink:
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod ondřej001 » úte 18 říj, 2022 5:30 pm

Ladím plochu vedle skladu a oddělení od silnice s autobusovou zastávkou. Plot je naznačen zděným, ale budou betonové sloupky s trubkou.https://jmdetail.com/domains/jmdetail.c ... uct_id=121
Pro ukázku
Přílohy
compressed_0319jsjs7.jpg
ondřej001

Příspěvekod ondřej001 » úte 18 říj, 2022 5:45 pm

Také pořád nevím, jakou technologii zvolit pro pokládku dlažby.
Přílohy
nadraží33.jpg
nadraží22.jpg
nádraží44.jpg
ondřej001

Příspěvekod Fox » stř 19 říj, 2022 2:06 pm

Pokud to chceš hodně vymazlený, pak bych pro HO zkusil napodobit tohoto Mistra: https://shop.vgbahn.info/media/pdf/Must ... illier.pdf. V téhle ukázce je spíš zdivo, dlažba až nakonec, ale princip je stejný - vytlačování jednotlivých kostek nástrojem vyrobeným ze starého štětce. Základní mateiál je tzv. Kapa deska, ze které se sloupne jedna vrchní krycí vrstva papíru. K dostání třeba zde: https://www.promodely.cz/Kapa-Line-bila ... m-d447.htm. Na tak velkou plochu ale budeš muset doufat, že bude dlouhá a tuhá zima a budeš mít po večerech opravdu dost času. :lol:
edit: tady ještě jeden odkaz, kde je detailně vidět, jak s tou Kapa deskou pracovat http://www.009.cd2.com/members/how_to/nouaillier_a.htm
Já jsem TT, pro mně to je už příliš filigrán. :D
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod hopeter » stř 19 říj, 2022 5:10 pm

Na Géčko používám podobný způsob pro výrobu bobrovek na střechu. Desky ale používám z lehčeného PVC , to vydrží i venku.
No ale zdi na TTéčko bych nechtěl vyťukávat... :)
Jinak fotky už dobrý , teda po otevření. :mrgreen:
TT a G , epocha III / IV , jen si tak hraju ...,V jednoduchosti je síla... HOnza PETERa
hopeter

Příspěvekod jafobe » stř 19 říj, 2022 8:07 pm

Když bych to vzal za sebe s ohledem na plochu, tak bych asi uvažoval o pár možnostech...

Pokud bych to měl vytlačovat asi bych si udělal nějaký váleček se vzorem (něco jako malířský nebo na cukroví) pokud by byl materiál měkčí asi by se dalo něcio spáchat i pomocí 3D tisku kde by se matrice dala vytisknout naplocho a nalepila na váleček, ale dalo by se to nejspíš vytisknout i v podobě komplet válečku...

Odlitky ze sádry... udělat ci mustr třeba 5x5 cm který by na sebe na koncíxh navazoal, zaformovat a odlejvat si kousky které bych pasoval k sobě... Třeba způsobem jakým jsem tvořil propustek pokud by jsi nechtěl dělat formu ze silikonu... http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=5&t=198&hilit=diorama+jafobe&start=120
Obrázek

Dá se dobře barvit a dobře upravovat aby se "rozbil" opakující se vzor, místy třeba kusem nastavit jinde zkrátit... Stačit by mohl i realistický tisk na matný papír (na lesklém by bylo jen víc vidět že to je rovná souvislá plocha a plastický by být ani nemusel) doplněný třeba prachem nebo drobnou zelení pro "rozbití" plochého dojmu, v případě že to bude dál od pozorovatele

Jinak co mi tak trochu nesedí...
Cesta ke strážnímu domku u mostu za nádražím... trochu nepřirozeně na mě působí už jen to že tam vede cesta od nádraží, a podle posledních fotek bude přes uzavřený alreál skladu u nádraží... asi bych se cestu pokusil vést aspoň kolem skladu někam pod most, za plotem skladu stromky které by to ještě trochu víc oddělili... i to by aspoň trochu opticky oddálilo strážní domek i zadní trať od areálu nádraží. Asi by se dala cesta směřovat dál do kopce ned tunel aby nekončila jen u strážního domku jako kdyby tam byla jen kvůli němu.

Jaromír
jafobe

Příspěvekod ondřej001 » čtv 20 říj, 2022 5:46 am

jafobe píše:Když bych to vzal za sebe s ohledem na plochu, tak bych asi uvažoval o pár možnostech...

Pokud bych to měl vytlačovat asi bych si udělal nějaký váleček se vzorem (něco jako malířský nebo na cukroví) pokud by byl materiál měkčí asi by se dalo něcio spáchat i pomocí 3D tisku kde by se matrice dala vytisknout naplocho a nalepila na váleček, ale dalo by se to nejspíš vytisknout i v podobě komplet válečku...

Odlitky ze sádry... udělat ci mustr třeba 5x5 cm který by na sebe na koncíxh navazoal, zaformovat a odlejvat si kousky které bych pasoval k sobě... Třeba způsobem jakým jsem tvořil propustek pokud by jsi nechtěl dělat formu ze silikonu... http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=5&t=198&hilit=diorama+jafobe&start=120
Obrázek

Dá se dobře barvit a dobře upravovat aby se "rozbil" opakující se vzor, místy třeba kusem nastavit jinde zkrátit... Stačit by mohl i realistický tisk na matný papír (na lesklém by bylo jen víc vidět že to je rovná souvislá plocha a plastický by být ani nemusel) doplněný třeba prachem nebo drobnou zelení pro "rozbití" plochého dojmu, v případě že to bude dál od pozorovatele

Jinak co mi tak trochu nesedí...
Cesta ke strážnímu domku u mostu za nádražím... trochu nepřirozeně na mě působí už jen to že tam vede cesta od nádraží, a podle posledních fotek bude přes uzavřený alreál skladu u nádraží... asi bych se cestu pokusil vést aspoň kolem skladu někam pod most, za plotem skladu stromky které by to ještě trochu víc oddělili... i to by aspoň trochu opticky oddálilo strážní domek i zadní trať od areálu nádraží. Asi by se dala cesta směřovat dál do kopce ned tunel aby nekončila jen u strážního domku jako kdyby tam byla jen kvůli němu.

Jaromír

ZdarJaromíre,
Vezmu to od posledního: Ta cesta je více méně manipulační ke strážnímu domku a zároveň je turistická stezka k božím mukám, ale bohužel klub turistů ještě nestihl udělat značky na stromech :D
Ten sklad pro ČSD nebude uplně uzavřen, spíše částečně oddělen patníky, pouze přidružená prodejna hosp. potřeb a její odkladová plocha pod mostem.
Problém je, že nemám umělecké střevo a všechno vidím pouze technicky. Proto to stavím tak, jako ve skutečnosti. První příroda, my, vynález železnice.
Testoval jsem na pár vzorcích různé techn. vozovky, ale všechno má své mouchy. Váleček mám a dělal jsem pokus s modelínou od DAS. Dobrý, ale pokud stačí jenom na šířku válečku. To napojení vedle sebe není ono a bylo by tam hodně asfaltových záplat. Váleček jsem zkusil i na XPS. Tam jsem se moc nechytal, protože hrana vrubování dlažby je tupější a spíše jsem zatlačoval celou dlažbu do podkladu.
Další ono zmiňované rytí či mačkání do plas. desky - no jak bych to napsal, kdyby mě bylo o pár desítek let míň, možná bych začal :D . Předpokládám ještě dlažbu okolo fabriky a to bych se opravdu udláždil.
Zbývá tedy ještě vyzkoušet hřeb večera a to jsou sádrové odlitky z dentální sádrou od 1 - 4 mm sílou.
Až, budou nějaké vzorky, dám foto.
ondřej001

Příspěvekod Fox » čtv 20 říj, 2022 9:42 am

Nezatracuj tu Kapa desku. Zkus si kousek sehnat a vyzkoušej...
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod HonzaM » čtv 20 říj, 2022 10:09 am

Fox píše:Nezatracuj tu Kapa desku. Zkus si kousek sehnat a vyzkoušej...

Co je Kapa deska?
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod Dan Buchtela » čtv 20 říj, 2022 12:36 pm

HonzaM píše:

Co je Kapa deska?
Bože můj, jak v mateřské školce!
https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kapa+deska
Dan Buchtela

Příspěvekod ondřej001 » čtv 20 říj, 2022 2:38 pm

HonzaM píše:

Co je Kapa deska?

Např. https://www.youtube.com/watch?v=TBl3NbRWSxo&t=53s
ondřej001

Příspěvekod jafobe » čtv 20 říj, 2022 3:34 pm

ondřej001 píše:ZdarJaromíre,
Vezmu to od posledního: Ta cesta je více méně manipulační ke strážnímu domku a zároveň je turistická stezka k božím mukám, ale bohužel klub turistů ještě nestihl udělat značky na stromech :D
Ten sklad pro ČSD nebude uplně uzavřen, spíše částečně oddělen patníky, pouze přidružená prodejna hosp. potřeb a její odkladová plocha pod mostem.
Problém je, že nemám umělecké střevo a všechno vidím pouze technicky. Proto to stavím tak, jako ve skutečnosti. První příroda, my, vynález železnice.
Testoval jsem na pár vzorcích různé techn. vozovky, ale všechno má své mouchy. Váleček mám a dělal jsem pokus s modelínou od DAS. Dobrý, ale pokud stačí jenom na šířku válečku. To napojení vedle sebe není ono a bylo by tam hodně asfaltových záplat. Váleček jsem zkusil i na XPS. Tam jsem se moc nechytal, protože hrana vrubování dlažby je tupější a spíše jsem zatlačoval celou dlažbu do podkladu.
Další ono zmiňované rytí či mačkání do plas. desky - no jak bych to napsal, kdyby mě bylo o pár desítek let míň, možná bych začal :D . Předpokládám ještě dlažbu okolo fabriky a to bych se opravdu udláždil.
Zbývá tedy ještě vyzkoušet hřeb večera a to jsou sádrové odlitky z dentální sádrou od 1 - 4 mm sílou.
Až, budou nějaké vzorky, dám foto.

Je mi to jasné že každý to vidí trochu jinak, i s ohledem na to že jsem tak trochu spíš fotograf krajinář se zájměm o železnici, vnímám zasazení železnice a jejich staveb do krajiny trochu jinak než lidi kteří žijí jen železnicí, nebo něčím úplně jiným... proto i mé fotky kde bude železnice figurovat bude trochu odlišná od těch kterou bude fotot čistokrevný šotouš... :mrgreen:

Pokud je cesta nejen pro strážní domek, ale i pro turisty co míří dál asi bych ji optcky víc oddělil od plochy volné skládky i prostoru skladištní plochy... přeci jen to je prostor kde by nepororní turisti mohli přijít k újmě a neměli se tam motat, a je málo pravděpodobné že by zrovna přes skládkovou plochu vedla turistická cesta... Ano znalejší turisti i místní si to přes skládkovou plochu klidně zkrátí a pěšinu si vyšlapou, ale oficiální značená turistická cesta by byla spíš po veřejné cestě nebo pěěine kolem daného pozemku, než přes pozemky patřídí drahám. Mít cestu jen jako manipulační ke strážnímu domku mi přijde míń pravděpodobné (alespoň ve starších časech kdy nebyli ani auta, spíš kvůli autům se dělali od nejbližší cesty) než že by ta cesta cesta vedla kolem už dřív někam dál a proto ji využili pro přístup ke strážnímu domku. Spíš se strážní domek stavěl u cest vedoucích přes koleje než že by se dělal cesta jen k němu... Tam není od věci se zamyslet kde a proč strážní domky vznikali... mnoho z nich už dnes ani nestojí, hodně už změnilo svou podobu skoro k nepoznání, ale dřív nebyli kolem trati jen tak náhodně a občas právě i v místech kde cesty žádné nebyli, a tamním "obyvatelům" vesměs stačila pěšina kolem trati k cestě nejbližší.

Osobně bych neviděl až takový problém v napojování... kolikrát i v reálu je i větší dlážděná plocha rozdělaná na "menší šikmé" kvůli odvodňování, takže kdyby jsi měl dva pásy 5 cm široké a když je naklopíš trochu proti sobě tak jsi hned na 10 cm (a hned jsi zhruba na šíři rampy u skladu) spoj mezi nimi kudy by odtékala voda může být klidně trochu jiný právě proto aby tam líp odtékala voda, nebo už trochu zanesený bahnem... může být v méně exponovaných místech trochu zarostlá, můře tam být něco položené či odstavené... najít něco čím se spoj dá zamaskvat nemusí být až takový problém, i kdyby tam třeba v místě kde to není ono stálo auto čekající na vykládku... je to tak trochu o vytváření iluzí co by měl náhodný divák vidět... :wink:
Pokud by jsi cestu směrem ke strážnímu domku chtěl trochu opticky oddělit nejen zmíněnými patníky či kusem plotu ale třeba i kusem trávy kolem plotu. Asi by se dala udělat jinak dlážděná či už asfaltová třeba až ke skladu s tím že by byl kousek ke skladu byl nechaný mimo tu cestu třeba taky vydlážděný stejně jako plocha volné skládky (jako stání pro auta pro nakládku zboží) a za skladem bych asi taky klidně nechal kus volný kde by se auta mohla otočit (i když tam už Ti tak trochu začíná stoupat kopec)..

Třeba takto nějak by to mohlo vypadat...

nádražíupr.jpg

Jimak mi přijde ta skládková kolej skoro dost krátká na to co by měla obsluhovat (kolejová váha, sklad uhlí skoro před nálezdem na rampu, rampa se skladem... skoro bych přemýšlel jsestli nemít rampu u skladu dozadu k tunelu s nájezdem od zadní strany skladu...
jafobe

Příspěvekod ondřej001 » pát 21 říj, 2022 5:58 am

Tak mě náhodou napadla ještě další možnost. Tam je prodejna s výdejem zboží podél silnice přímo do auta. Velkoobchod má vjezd do areálu s nakládkou na rampě či vykládkou na rampě skladu prodejny. Při výjezdu přes váhu.
Tak jak? Je to lepší?
Přílohy
nádražní sklad 01.jpg
ondřej001

Příspěvekod jafobe » pát 21 říj, 2022 9:25 pm

Vypadá to docela zajímavě, byť to neřeší zase moc cestu co by vedla nákladním prostorem dál.

Co třeba nějak takto jak jsem zmínil už dřív cesta ke strážnímu domku až za oploceným areálem, na silnici by se mohla napojit treba hned za mostem aby bylo vidět nvazující turisické značení už od nádraží. Malou přístavbu skladu kde by se to překládalo na aouta ba se dalo zrovna využít i jako budovu od váhy, jen by asi nebylo vhodné aby byla před štítem budoby kde by lezli přímo ze dveří na váhu, z boku by asi vypadala přirozeněji...

nádražní sklad 01u.jpg
jafobe

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště