Luděk píše:Nešly by použít místo konzoly samostatné pouzdra zapuštěná do ložiskových domků?
U ložiskových domků je problém, aby bylo naprosto přesné uložení ve stejné výšce a byla stejná i souosost dvojkolí. Podobné vozy jsem už dělal a musel jsem obrušovat šířku nákolků.
V bronzových ložiskách je osa dvojkolí daleko pevnější než v plechové podkově, která krásně vyrovnává nerovnosti a tím pádem se vše přizpůsobí i bočnímu posunu.
Dále dvojkolí má délku osy od 23,50 až 24,50 mm. Výška ložiska je od 2 mm až do 3 mm a to podle výrobce. Když spočítám nějaký průměr tak jsem na 25 mm, což je rozměr plechové podkovy.
Když přidám bočnici o síle 1 mm, tak už jsem na rozměru 27 mm. Jediná možnost je zapustit bočnice do podkovy, ale pak se bude muset každá bočnice ještě tmelit a brousit do roviny. Dále, jak takové spojení bude pevné a nebude-li při provozu praskat. Pak musím také počítat, aby šlo lehce a bez nějakého poškození modelu vyměnit, nebo očistit dvojkolí. Dalším problémem jsou ložiskové domky. Ložiskový domek má většinou průměr do 3 mm a otvor na ložisko je od 2 až 2,5 mm. Jsou i ložiskové domky, které mají i průměr 3 mm a dokonce i plechová podkova má ložiskové jehlové ložisko o průměru 3 mm.
Problém není vůz postavit, ale problém je postavit model co nejpřesněji. Je mně naprosto jasné, že bude muset být nějaký kompromis, ale právě zaleží, jak velká nebo malá je ta to hranice.