Střelec píše:S těmi tanky to bude složitější. ........ Kupodivu to všechno bylo důsledně v H0.
Než jsem se pustil do stavby lehkého tanku Praga LT 38, tak jsem si prohlídnul obsáhlou knížku „Tanky Praga Lt vz.38“. Další krásné povídání je na stránkách VHU Praha.
Když jsem se prokousával množstvím informací, tak jsem došel, že bylo mnoho variant lehkého tanku.
U některých tanků je známá barva, někde se uvádí tradiční barva tehdejší armády, kam byl tank prodán, ale také se uvádí pravděpodobná barva.
Ano je plno fotek, ale bohužel fotky nejsou datované. Zhruba mohou být fotky z let 1939 až 1942, kdy byl tank vyráběn.
Když budu posuzovat text, který jsem potřeboval na stavbu tanku, tak v zásadě jsou všude shodné informace, ale některé pasáže jsou rozdílné.
Další informace je samotná stavebnice modelu. Zda model opravdu odpovídá předloze, protože textově a barevné možnosti jsou směrovány na Wermacht.
Na stránce VHU Praha
https://vhu.cz/lehky-tank-praga-lt-vzor-38/ jsou fotky muzeálního tanku, ale také jsou zde černobílé fotky, kde není uvedeno nic (datum a místo focení) – což je důležité na stavbu modelu.
Ale zásadě stavím každý model podle dostupných informací, které se dají sehnat, nebo jsou posupně nashromážděné v nějakém čase. Když nějaká část není, tak se musí nastoupit kreativita modeláře.
Za sebe děkuji za informace a druhým to snad pomůže při stavbě modelů.