Tochov H0 5000x4000

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Tochov H0 5000x4000

Příspěvekod Toch » ned 20 říj, 2024 10:08 am

Supr ! Přesně pro takovéhle reakce a podněty jsem na forum chodim, a nepytlikuju si to jen sám.
Tak moc jsem se zafixoval na původní variantu, že tohle mě vůbec nenapadlo.
Asi první tři vteřiny jsem byl v agonii, že jste se na mě spikly a co máte proti mému mostu :) Ale máte svatou pravdu, a obduvuji Zlámalíka za jeho prostorovou představivost a práci s perspektivou! Výsledek (viz níže) v realitě odpovídá skicce skoro 1:1.
Nejdřív sem ověřil původní most, že je to opravdu špatně.
IMG_20241019_160152730.jpg

A ano je, možná kdybych dělal Alpy , to dole byla lokálka a nahoře vedl koridor.
Tak jsem to z dostupného testovací materiálu přeskládal podle Zlámalíka.
IMG_20241019_170431318.jpg

A prostorově to funguje! Tak jsem to naskenoval a zkusil lehce domodelovat abych ověřil koncept.
most_Z.jpg

Ještě si s tím je samozřejmě potřeba pohrát, asi lehce zmenšit řeku, trochu jí utopit, kolem portálu lokálky lépe vysvahovat.
Děkuji za popoštouchnutí správným směrem.
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Zlámalík » ned 20 říj, 2024 11:19 am

Není zač, sám mám rád, když mi občas někdo "rozkope hračky" - člověka to donutí se na věc podívat jinak. A neděkuj, já to prostě tak mám, věci vidím v prostoru a představy dokážu hodit na papír, prostě "to tam vidím". Zas neumím jiný věci :-D

Takhle, jak jsi to teď nahodil, je to super. Řeku bych ještě trošku zúžil, aby pod protilehlým břehem bylo víc místa a mohl jsi ji snadněji tvarovat. On se tím i odhodí ten oblouk od hladiny a bude moci být výše nad vodou - zase něco, co udělá dojem.

Snímek obrazovky 2024-10-20 131709.png

Ten velký most nevyhazuj, někde ho natáhni a nech po něm jednou za 10 minut prosvištět ICE modelovou třístovkou.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » ned 20 říj, 2024 11:33 am

No vida, tohle je mnohem lepší. Taková to místa, kdy poblíž hlavní trati šplhá kamsi lokálka jsou reálná. Nemusím chodit daleko, pražský semering je právě takový.
Můžeš sem pak hodit celkový upravený plán?

Když on má Zlámalík dost praxe, když Velkou Paku plánuje už snad 10 let a těch variant jsem viděl dosti :D
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » ned 20 říj, 2024 11:43 am

Ivan píše:Když on má Zlámalík dost praxe, když Velkou Paku plánuje už snad 10 let a těch variant jsem viděl dosti :D

Je ti ale doufám jasný, že to od tebe takhle vůbec není hezký? :lol: :lol: :lol:
Zlámalík

Příspěvekod Jirkátor » ned 20 říj, 2024 11:57 am

Tochu, je ti jasné, že za ten nápad dlužíš Zlámalíkovi pivo? A asi ne jedno. :P
Ten jeho návrh s posunutím horní tratě je velmi elegantní.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Zlámalík » ned 20 říj, 2024 12:09 pm

Toch píše:...vpravo tam kde kouká bilej polystyren bude kolmý přechod bude výzva to zjemnit

Cože? https://maps.app.goo.gl/y8HojUPkZeJvk56t8
Vedle uděláš venkovní výtah, jako v Bad Schandau: https://maps.app.goo.gl/hdQU6eSL9chVgRzFA (ten snad i dělá Bubi model)
V tom Salzburku je výtah taky, ale ve skále, tam co je ten velký portál na domě.
Zlámalík

Příspěvekod jirmicz » ned 20 říj, 2024 2:01 pm

Neviděl jsem jak to bylo v původním plánu, určitě je to takto lepší ale ten most bych udělal spíš ocelový např. most alá Bezrudřická lokálka.
jirmicz

Příspěvekod Toch » čtv 02 led, 2025 11:08 pm

Tak po delší odmlce dávám update, září, říjen a začátek listopadu byli špatné :) Vyšlo Satifactory a následně DLC na Factorio, a tak byla pauza :)
Listopad, Prosinec lepší, po rozseknutí otázky mostu, kde vyhrála replika Schwarzenberského mostu, jsem dodělal celé levé horní SN pokládka zbylých dvou kolejí + finiš elektroniky.
Screenshot_1.jpg

Po dodělání SN jsem cvičně zaklopil deskou a začal dopracovávat vedení jednokolejky.

Ukázalo se to jako dost komplexní disciplína :) Udělat nahoře esíčko, nebyla ještě úplná věda(respektivě nic jiného my tam uplně nedávalo smysl. Jenže vzhledem k tomu, že z důvodu horšímu přístupu, chci ještě před finální pokládkou horního podkladu vědět, kde budou mosty, mostky, viadukty abych pak nemusel ořezávat podklad když už na něm budou koleje. Narazil jsem na to, že už potřebuju znova dopracovat celý layout, alespoň v hrubé verzi.
Do toho my vyvstanula otázka odkud budu teda kolejiště ovládat a nejčastěji asi pozorovat. Protože pro levou část (hrubá skála) jsem měl stále dvě varianty.
Naivní prvotní teze byla taková, že provoz bude plně automatický a že není třeba mít jedno místo odkud budu ovládat, že zapnu počítač a bude. No než se do takového bodu dostanu, určitě mě čeká spousty let manuální jízdy lazení upravování a podobně, takže nějaký pultík by to chtělo. A vtom se tu na foru objevil dotykový monitor a měl jsem jasno, teď byla jen otázka kam sním. K pracovnímu stolu ne, odsuď nevidím přes Hrubou skálu velkou část širé tratě vlevo vzadu. Další nápad byl doprostřed pod hlavní nádraží, ale tam bych se točil jak na kolotoči. Nakonec to vyhrálo místo před druhým oknem, a to na boku velkého helixu .
IMG_20250101_235320943.jpg

velín foto (PS. Ružový most není žádnou verzí mostu plánovaného jen velikostní maketa, vypálená do XPS ve dvě ráno :))
Vidím obě nádraží a většinu širé trati, mám tam místo a dojedu tam kolečkovou židlí za 1,6s od stolu s PC :). To mě přivádí k rozseknutí pozice druhého nádraží, z počátku jsem ho chtěl mít úplně vlevo viz všechny předešlé návrhy aby to bylo první co člověk vidí, ale jak kolega z práce Milan podotknul a nasadil mi brouka do hlavy, neviděl bych na obě nádraží a navrhnul levou stranu přezrcadlit, z prvu jsem se opět bránil xD, ale měl pravdu a časem jsem k tomu došel.
Screenshot_2.jpg
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Toch » čtv 02 led, 2025 11:12 pm

Musel jsem k tomu překopat některé myšlenky a konečně se vrhnout na virtuální modelaci terénu.
Okometrickým studiem mých oblíbených inspirativních kolejišť, a reality jsem došel k závěru, že skoro vždy je trať buď v náspu nebo zářezu, žádné koleje na placce a vedle kopec a že i na zdánlivě rovných úsecích se to i když minimálně stále mění zářez, násep, násep, zářez.., a tak bych to chtěl mít i já. Dále jsem si "vysnil" pár prvků ať je to propustek, malý viadukt, betonový most atd, které jsem se do návrhu snažil dostat tak aby to mělo smysl.
Tady je moje hrubá současné vize modelování terénu.
Screenshot_3.jpg

Levá strana hned po příchodu do místnosti. Vysoký propustek s potůčky a vysokými náspy, vlevo vzadu výjezd z tunelu a trať v hlubokém zářezu na levé straně bude muset být znázorněno na pozadí. Oblouk vpravo kombinace svahu, skály a možná drobné kaménné opěrky nad tratí.
Screenshot_4.jpg

Malé nádraží tady zatím moc nedopracováno vpravo to bude mizet do portálu část nádraží ta levá bude oddělena operkou jakože svah byl odkopaný (důvod svahu je tu, že je hned za ním SN pro tohle patro ve stejné výšce viz plánek.)
Tady to budu asi hodně maskovat do křoví a spíš mlžit než to přiznávat vizuelně)
Screenshot_5.jpg

Střední část oproti prapůvodnímu návrhu kde se horní modrá stáčela vnitřkem a vlevo byl veliký viadukt, pod kterým vedl koridor, je nově tažena zadem a tím pádem nedochází ke křížení tratí viadukt jsem posunul do nově vzniklého údolí bude lépe vidět nebude tak extremně dominantní, v údolí pod viaduktem povede silnice a drobná říčka, údolí se táhne až pod koridor, kde vznikne podjezd a silnice zmizí v kraji panelu, Tunely na koridoru ten vlevo opěrka a menší zářez, vpravo velký stavební zásah dole opěrka, nahoře buď skála zajištěná sítěmi, nebo nástřik betonem, ale to nevim jestli se mi bude líbit) pravý portál ještě trochu musím upravit, ale trocha opěrky a pak upravená skála.
Horní trať za viaduktem doprava částečně v náspu s nějakými menšími propustky, možná ještě jeden větší s lesní cestou.
S náhorní plošinou (vzniklou mezi viaduktem a obloukovým msotem) zatím nevím, buď čistě lese a už mírnější svah, nebo strmé až nahoru uvidím v dalších fázích.
Naposledy upravil Toch dne čtv 02 led, 2025 11:16 pm, celkově upraveno 1
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Toch » čtv 02 led, 2025 11:15 pm

Screenshot_6.jpg

Dále pohled na řeku a kopec vpravo, řeku zatím pracovně uvažuji a zmenšené verzi jezu v Dolánkách viz. super rychlá skica z reality jak je to myšleno, ale to budu muset podrobněji vykreslit, jesti se to tam smyslu plně vejde.
V pravo zatím vím, že bude kopec, ale co tam a jak členité to bude zatím ve hvezdách.
Screenshot_7.jpg

Screenshot_8.jpg

a pohled z velína v "rendru"
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Toch » čtv 02 led, 2025 11:31 pm

Nechávám to teď zase trochu rozležet, padlo hodně rozhodnutích uvidíme jestli dozrají všechny.
Potřebuju znova otevřít a promyslet horní malé nádraží, jestli to dává smysl, délky staničních kolejí atp. momentálně je to obtažená Nižná Slaná od M.F. ale ořízl jsem obě koleje ke skaldu a volné skládce, protože na ně není místo takže se k tomu musím vrátit)
Než se to uleží, budu dodělávat menší resty, a konečně dopojím a zprovozním i malý helix až po most.
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Zlámalík » pát 03 led, 2025 9:42 am

Vánoce jsou pro modeláře nejplodnějším obdobím roku :-) Hezky pokračuješ!
Jestli můžu, měl bych pár poznámek:
- Obloukový most tam krásně sedí, jsem rád, že jsem se trefil. Jen tu trať od něj k viaduktu netoč stejnými oblouky jako trať dole. Na straně viaduktu bych nechal oblouk volnější a esíčko jen okolo nějaké skály blíž k řece, lokálka se může víc klikatit (třeba viz obrázek níže). Platí, že napřed byl kopec a pak do něj kutali trať.
- Otočená menší stanice je asi lepší, ale oblouky nalevo podél hrany panelu bych nějak rozhodil na méně pravidelné - takhle má lokálka velkoryseji vedenou trať než "koridor".
- Když jsi stanici teď přehodil (hurá, co taky se stanicí u zdi!?), nezkusil bys tu levou část celou připlácnout ke stěně? Prostě vyhodit ten cca 30°segment a ten velký stůl srovnat? Získáš místo, malá stanice nebude utopená v rohu a bude na ni vidět.
- Velín bych pak totiž dal doprostřed U. Nepočítej s tím, že všechno bude jezdit automaticky (možná bude, ale jen dokola) a jakákoliv manipulace na vlečky se i přes sto rozpojovačů občas bez manuálního zásahu neobejde. Taky mi přijde škoda sedět "za kopcem" a koukat, jak to tam někde v povzdálí jezdí.
- Poslední věc - pokud se s tím ještě dá hýbat, do esíček na koridoru vlož nějaké krátké přímé úseky, pomůže to jízdě souprav a vypadá líp. Aspoň tak na půl vozu. Pak taky existuje věc zvaná přechodnice, kdy oblouk nezačíná hned "zostra", ale náběh je postupný, podobně, jako v autě otáčíš volantem při vjezdu do zatáčky. Pro účely plánování, protože málokterý soft to umí řešit, to řeším vložením kratší koleje (5 - 15 °) o něco většího poloměru na začátek a konec oblouku. V reálu to vykoutíš z flexi a ono to vyjde.

Zamýšlím se u sebe nad pokračováním Velké Paky a mám podobné nápady, proto odpusť, že do toho tolik vrtám :-)

Snímek obrazovky 2025-01-03 102345.png

Toch levá.jpg
Zlámalík

Příspěvekod Fox » pát 03 led, 2025 10:19 am

Ad Zlamalik: podepisuji
TT, DR5000, Z21, iTrain...
Fox

Příspěvekod Ivan » pát 03 led, 2025 12:59 pm

Jojo, Jirka má dobré nápady.

Také se mi líbí otočení stanice, bude to hezké kolejiště.

Za mne ještě připomínka k hradu na skále. Podle mne to dost zmenšuje opticky prostor, osobně bych dal raději zeleň a třeba ty skály. Jestli tam něco chceš, spíš bych volil kostelík, nebo menší tvrz nebo zříceninu.

Ovšem v reálu je také spousta velkých hradů kolem kterých se točí trať. Ber to jen jako můj názor k zamyšlení :wink:
jinak obdivuji tvoje tempo a přístup k přípravě.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Toch » pát 03 led, 2025 6:24 pm

Vánoce jsou pro modeláře nejplodnějším obdobím roku :-) Hezky pokračuješ!
Jestli můžu, měl bych pár poznámek:
- Obloukový most tam krásně sedí, jsem rád, že jsem se trefil. Jen tu trať od něj k viaduktu netoč stejnými oblouky jako trať dole. Na straně viaduktu bych nechal oblouk volnější a esíčko jen okolo nějaké skály blíž k řece, lokálka se může víc klikatit (třeba viz obrázek níže). Platí, že napřed byl kopec a pak do n ěj kutali trať.

Souhlas to se mi líbí to zapracuji. Řikal jsem jestli by tady té náhorní plošce neslušela výhybna

- Otočená menší stanice je asi lepší, ale oblouky nalevo podél hrany panelu bych nějak rozhodil na méně pravidelné - takhle má lokálka velkoryseji vedenou trať než "koridor".

Ano to je sice pravda, ale naštěstí nejsou vizualně u sebe takže přímé porovnání není tak nasnadě, a ono taky sice "lokálka" ale chystám tam honit brejlovce se 4-5 Ykama, nebo i delší nákladní vlaky. Nějaké zpestření tam zkouším, ale zatím nemám výsledek.

- Když jsi stanici teď přehodil (hurá, co taky se stanicí u zdi!?), nezkusil bys tu levou část celou připlácnout ke stěně? Prostě vyhodit ten cca 30°segment a ten velký stůl srovnat? Získáš místo, malá stanice nebude utopená v rohu a bude na ni vidět.

Se stolem už nehnu to by bylo peklo, ale celá ta nově vzniklá rovina má volnou ruku, jediné co mě limituje jsou středy SN nad sebou pro revizi zvnitřku, ale to není úplně limitující takže už si hraju se "srovnanými" variantami i za současného stolu.
A ano ten trojúhelník prázdný zmizí takže až bude hotové zalištování hrany stolu bude to mít jednotné čelo až na ke stěně.
Zmenšovat stůl do uličky není potřeba možná to nevypadá ale místa je tam luxusně. myslim že 5 lidí by v tom středu klidně mohlo stát vedle sebe.

- Velín bych pak totiž dal doprostřed U. Nepočítej s tím, že všechno bude jezdit automaticky (možná bude, ale jen dokola) a jakákoliv manipulace na vlečky se i přes sto rozpojovačů občas bez manuálního zásahu neobejde. Taky mi přijde škoda sedět "za kopcem" a koukat, jak to tam někde v povzdálí jezdí.

Vypadáto, že máš opět pravdu :) (on už mi to teda navrhoval kolega v práci), ale než jsem si tam sednul ve skutečnosti úplně se mi do středu nechtělo.
Zatím u mě vyhrává varianta viz obrázek.
Pultík pod Hlavním nádražím, ale výklopný na monitorovém rameni do uličky, takže budu sedět uprostřed obě nádraží jako nadlani, budu krásně vidět celou střední část. a vlevo mi kolem hlavy budou vjíždět vlaky do malého nádraží.
Screenshot_9.jpg

IMG_20250103_175926186.jpg

- Poslední věc - pokud se s tím ještě dá hýbat, do esíček na koridoru vlož nějaké krátké přímé úseky, pomůže to jízdě souprav a vypadá líp. Aspoň tak na půl vozu. Pak taky existuje věc zvaná přechodnice, kdy oblouk nezačíná hned "zostra", ale náběh je postupný, podobně, jako v autě otáčíš volantem při vjezdu do zatáčky. Pro účely plánování, protože málokterý soft to umí řešit, to řeším vložením kratší koleje (5 - 15 °) o něco většího poloměru na začátek a konec oblouku. V reálu to vykoutíš z flexi a ono to vyjde.

Ono to z plánku uplně nevypadá ale mezi oblouku je vždy minimálně 46mm, a jak píšeš tak oproti návrhu flexi koleje "uhlazuji", ale do návrhů to nerýsuji (i když jsem na to jeden semestr před 15 lety měl :))

Zamýšlím se u sebe nad pokračováním Velké Paky a mám podobné nápady, proto odpusť, že do toho tolik vrtám :-)

Kdybych nechtěl aby se v tom lidi vrtali a to i kriticky, nedávám to sem:) Vrtaní mě, a projekt především, posouvá dál, nutí mě koukat z jiných úhlu a je pro mě skvělou zpětnou vazbou.
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště