Stanice Nová a Stará Ves

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Stanice Nová a Stará Ves

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 1:02 pm

Stanin píše: Ale je to každého věc a ty to máš tak, jak jsi to popsal.

Ano přesně tak, zaleží na kompromisu nebo na představě nebo také na záměru až kam chci dojít.
Problém není něco koupit, většinou se dá najít od kdy, do kdy se daná věc vyráběla.
Ale zásadní problém je, zda se takto postavený výrobek zde prodával.
Dále žádný výrobce neuvádí u modelu, do kterého roku je model takto postaven. Což je zásadní problém, protože výrobky se mohly během let detailně měnit. Výrobce pokud možno uvádí epochu, což je 15 až 20 let, což je veliké rozpětí.
Auta jsem tam dával podle roku výroby, což by mělo být v pořádku. Ale na každý nákladní vůz má nějaký náklad a to už je problém. Protože nikde se modelář nedočte od kdy do kdy se takové třeba kanalizační roury nebo cihly, popřípadě jiný materiál se vyráběl.
U pidi lidí je zase problém dát lidem takou barvu oblečení, aby to odpovídalo době. Sehnat pidi lidi, třeba i železničáře, dělníky do dep, do dané doby je vlastně nemožné.
Ano vše je kompromis, ale vše záleží, co chci vidět a co vidět nechci.
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 1:19 pm

Dále kolegové modeláři mně říkají, že jsem se zbláznil, když chci na modely dobový náklad, který se zde vyrobil nebo se sem dovezl. Jenže i ten náklad měl nějaký popis. Ten náklad byl nějak upevněn. Dále váha nákladu musí ladit s použitým železničním vozem. A zde nezáleží na epoše, na roku, ale musí to v každém případě sedět.
Dokonce i některé naložené vozy mají přesné místu v soupravě a tím pádem v modelu na kolejišti to musí také sedět. Některé naložené vozy se mohli dopravovat jen samostatně. Někdy byl potřeba dát i vložený vůz.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 2:26 pm

Tempotaxi píše:když budu hledat a budu chtít hledat nesmysl, tak ho vždy najdu. Ale najdu ho nejen na svém kolejišti, ale na každém kolejišti.

Isteže. A tak sa mi zdá, že pri tom množstve chýb tam máš ešte ďalšiu, ale tento krát veľmi ľahko odstrániteľnú:

Tá jašterka je zahmlená, ale zdá sa, že je s hranatým predkom, však?
jasterka-x.jpg
jasterka-x.jpg (11.65 KiB) Zobrazeno 570 krát

- Lenže tieto hranaté som videl len v 80. rokoch.

V 60. rokoch mali ten predok zaoblený, nejako takto:
jašterka.jpg
jašterka.jpg (20.35 KiB) Zobrazeno 570 krát

354-1156 v Liberci roku 1967, sbírka Ivo Kapl.jpg
354-1156 v Liberci roku 1967, sbírka Ivo Kapl.jpg (51.11 KiB) Zobrazeno 570 krát

- To sú 60. roky.

A v 50. rokoch som tento druh jašteriek asi ešte nevidel vôbec. Vtedy boli azda len také, že sa na nich len stálo a boli bez volantu, riadili sa takými pákami na bokoch.
Naposledy upravil Peter dne úte 11 úno, 2025 3:12 pm, celkově upraveno 1
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 3:01 pm

Tempotaxi píše:Postavená auta jen tak na silnici, vlastně překážejí, tohle už kdysi psal pan Zuska.
Bohužel mám to také, stojí auta na silnici, ale aspoň je tam řidič.

Ja v tomto plne súhlasím s tým ako to káže pán učiteľ Vladimír Zuska, je lepšie tie figurky a autíčka dať do pozície, že niekde normálne stoja, autá sú zaparkované, a nie že sú v zamrznutom pohybe ako v začarovanom kráľovstve.

No u figúrok je to problém, keď nám ich výrobca hodne vyrába práve v tom zamrznutom pohybe a dáva to v sérii kde len niektorí normálne pokojne čakajúco stoja a ostatní už mávajú a pod. A nie je to lacné aby človek všetko kúpil a povyberal z toho len tie pokojné fugúrky.

A s tým parkovaním áut si šoféri v 50. a 60. rokoch asi moc ťažkú hlavu nerobili, aút moc nebolo, tak to niektorí nechali stáť aj skoro krížom v strede námestia a šli niekam na obed. Ale ako už niektorí písali, nejaká staršia motorka by sa ti tam zišla, motoriek bolo vtedy dosť.
Mohelnice - 60te.jpg
Naposledy upravil Peter dne úte 11 úno, 2025 3:12 pm, celkově upraveno 1
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 3:02 pm

Tempotaxi píše:Dnes je trend mít autíčka jezdící, svítící a ať to hodně bliká a čím více, tak tím lépe …. pro mě ne a zase ne.

Však prísny učiteľ Zuska by ich za všetky tie blikadlá, krútiace sa kolotoče, večných zváračov a ostatnú gýčovitosť asi pekne vyhúkal. :D On to neznášal.

Tempotaxi píše:Nejlepší je postavit auto před železniční přejezd, závory jdou nahoru a auto nebo auta pořád stojí – tak tohle je opravdu parádní.

Áno, takéto veci pán Zuska kritizoval. Tento nezmysel. Ale tí čo to tak majú, majú malú výhovorku - že auto sa práve v tú chvíľu pokazilo a nemôže sa hnúť, preto tam stojí aj keď sú závory hore. :)

No a stane sa, že tam auto z nejakého dôvodu uviazne. Dokonca niekedy aj priamo na koľajách, ako sa to stalo v tomto filme z roku 1961, takmer hotová tragédia:

https://www.youtube.com/watch?v=N8ktjR43gFE
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod lubz » úte 11 úno, 2025 3:46 pm

To Peter
Zajímalo by mě, co jsi už dokázal postavit Ty, že tady čtu jen samou Tvoji kritiku. Pochlub se svým kolejištěm, ať můžeme srovnávat. Jinak je to o ničem a stále dokola to nudí...
H0 ve výstavbě
lubz

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 3:52 pm

Nie som jediný čo kritizuje - skôr upozorňuje na chybičky. A teraz ho dokonca aj trošku chválim, že sa trochu drží tých rad od pána Zusku. :wink:
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Jirkátor » úte 11 úno, 2025 4:07 pm

Opravdu nejsi jediný, ale rozhodně to děláš velmi zarputile. Tohle hledání hnid v práci druhého, už musí člověka opravdu bavit.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 4:15 pm

Je zajímavé, že před 3 nebo vlastně 4 roky, když jsem kolejiště stavěl, tak bylo jen pár připomínek.
Kolejiště pomalu kroutí 4 rok po stavbě a až dnes je plno připomínek.

Jen připomenu, že kolejiště viděl i pracovník NTM, měl nějaké připomínky, ale v zásadě to kolejiště vzhledově připomíná ta léta. Upozornil, že nikdy nebude kolejiště na 100 % správně a ždy tam budou určité nepřesnosti.

Dále během stavby byl nějak dostupný modelářský trh, a pokud jsem nechtěl vše dělat, stavět, tak jsem kupoval hotové produkty. Dnes je zase jiná nabídka produktů. Uvědomte si prosím, že před několika lety žádný 3D tisk nebyl a odlitků bylo hodně málo.

Ještěrka může být jiná.
Ale jak vždy píši, potřebuji znát výrobce, léta výroby od – do, popřípadě nějaké jiné technické úpravy.
Že se někde něco nafotí je pěkné, ale potřebuji právě výrobní štítek a ten zase nikdo nefotí a právě tohle je důležitá informace.
Tempotaxi

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 4:20 pm

Jirkátor píše:Opravdu nejsi jediný, ale rozhodně to děláš velmi zarputile. Tohle hledání hnid v práci druhého, už musí člověka opravdu bavit.

Myslím, že je to pre neho i ostatných užitočné a že to asi i chce, aby mu ostatní poradili vychytať "muchy". Je to ako písal, výrobcovia modelov často neuvádzajú od kedy sa daná vec vyrábala, takže človek sa i spletie, ako to všetko nemá dobre obhliadnuté.

A ako to tebe dopadlo s tými tabuľkami na Sergeja? Zohnal si?
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 4:26 pm

Tempotaxi píše:Ještěrka může být jiná.
Ale jak vždy píši, potřebuji znát výrobce, léta výroby od – do, popřípadě nějaké jiné technické úpravy.
Že se někde něco nafotí je pěkné, ale potřebuji právě výrobní štítek a ten zase nikdo nefotí a právě tohle je důležitá informace.

Čo viem, tieto jašterky s volantom sa k nám vozili z Bulharska. Dnes už asi nikde nie sú. Takže zostali asi zasa len tie fotky a filmy. To bude asi všetko, čo máme. Hoci je možné, že niekto nejakú zabudnutú ešte niekde má a má o tom všetkom i viac informácii, ale sem asi nepríde.
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 4:56 pm

Pokud se dá vůbec něco k vozíkům najít, tak je jen plánek a fotka.
Plánek je datován do roku 1958, ale v žádném tisku se neuvádí výrobce. Co se jen uvádí, že vozík se používá ve skladě.
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 5:18 pm

Další náklad se klube na hlubinovém voze.
Takovou vzdálenou předlohou mě bylo pár fotek. Mám i další fotky.
Ale koupil jsem pár dílů ve 3D tisku a něco se vyrobilo, co šuplík dal. Ještě se to trochu upraví.
Přeprava něčeho do chemického průmyslu.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Tempotaxi

Příspěvekod Peter » úte 11 úno, 2025 5:21 pm

Tempotaxi píše:Pokud se dá vůbec něco k vozíkům najít, tak je jen plánek a fotka.
Plánek je datován do roku 1958, ale v žádném tisku se neuvádí výrobce. Co se jen uvádí, že vozík se používá ve skladě.
Obrázek
Obrázek

Áno, to je tá správna jašterka čo sa dá použiť do 50. rokov a vyššie.

A ako pozerám, takú jednu správnu tam zrejme aj máš:
Obrázek
(ČSD - H0, TT, N)
Peter

Příspěvekod Tempotaxi » úte 11 úno, 2025 5:25 pm

Ještěrek je tam daleko více.
Jen co si pamatuji, tak na každém nádraží tenkráte bylo více typů ještěrek a ručních vozíků také.
Tempotaxi

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště