Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Modelové kolejiště H0 ve tvaru L

Příspěvekod Gene_Simmons » sob 09 dub, 2016 6:41 pm

Minulý víkend bylo celkem hezky, tak jsem se rozhodl nafotit parní lokomotivy v mém vozovém parku. Dnes jsem aktualizoval na mých webových stránkách záložku Vozový park, do které jsem přidal parní lokomotivy. Opět na vše dohlíží nádražák na pravé straně :wink:.
Odkaz je: http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/parni-lokomotivy/
Malá ukázka fotek:

ČSD 375.026 Hrboun.jpg
ČSD 375.026 Hrboun

ČSD 555.010 Němka.jpg
ČSD 555.010 Němka

ČSD 534.113.jpg
ČSD 534.113
Modelový svět H0 Gene Simmonse
http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 09 dub, 2016 7:21 pm

Koukám,že máš také pěkné stádečko. :D :wink:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 11 dub, 2016 8:55 pm

miroslav lengyel píše:Koukám,že máš také pěkné stádečko. :D :wink:

Ovečka k ovečce a je z toho opečovávané stádečko :lol: :wink:. Ale jsou za tím roky dřiny :).
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » ned 15 kvě, 2016 2:15 pm

Tak a je tady, další aktualizace stavba kolejiště březen - duben 2016 http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/b ... uben-2016/
V březnu a dubnu 2016 jsem se soustředil na zauhlování a pískování. Nejdříve jsem nainstaloval výhybková návěstidla k výhybkám za zauhlování a pískování, abych si nic nepoškodil. Potom jsem zauhlování a pískování přilepil a okolí jsem zatravnil a osázel keříčky od Poláka a také jsem před ohradu s pískem zasadil keř od miniNatur 200-12S léto, který jsem koupil u Mnitky. Keře od miniNatur jsou celkem podařené, ale také bohužel dosti drahé :( . Pak jsem celý prostor zaštěrkoval štěrkem od Poláka velikosti N. Když mi vše zaschlo, tak jsem před zauhlováním rozsypal trochu popadaného uhlí, které jsem následně zakapal rozředěným disperzním lepidlem. Na konec jsem se ještě pustil do výroby přechodů přes koleje na nádraží Nové Strašecí, které jsem napatinoval rozředěnou Umbrou pálenou. Tato záložka obsahuje fotky z března a dubna 2016.
Malá ukázka fotek:

2016_0402_143744.jpg
Pohled z nástupiště na zauhlování a zapískování. Jsou zde vidět keře od Poláka a větší keř od miniNatur, který zatím ještě není přilepen.

2016_0506_132233.jpg
Rozsypané popadané uhlí okolo zauhlování

2016_0506_131722.jpg
nádražák kontroluje stav přechodu :-)
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 15 kvě, 2016 3:49 pm

No panečku,tobě to jde od ruky. :shock: Mně došlo listí a navíc nějak vůbec nestíhám,ale žíly mi to netrhá. :D
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Polabský » ned 15 kvě, 2016 8:50 pm

Už zase je tady ten rejpal :D
Použiji pouze připomínky z praxe a provozu.

Hezký den,
koukám jak to hezky poskočilo a jek je to móóóc pěkný. Ale.

Pokud se nakládá uhlí do tendru,nebo se vykládá drapákem z uhláku do figury, tak to nemravně práší, všude se sype mour.
Doporučoval bych celé okolí řádně zasvinit (patinovat), včetně nakladače. Vznikne z toho poměrně hladká vrstva z toho mouru, ze které občas leze nějaký plevel.

Boudička u pískování slouží k sušení písku aby ho bylo možno vzduchem dopravit do zásobníku na věži.
Proto by si zasloužila výraznější komín. Venkovní skládka písku by mohla mít alespoň plechovou stříšku z vlnitého plechu (případně odundací a zastamdací :D ), aby písek zbytečně nevlhnul, když ch.i.e jak o žních.
I ten písek se do ní skládá lopatou z vozu a je ho všude okolo ........ .

O vodním jeřábu se tady už diskutovalo ale doporučoval bych ho k jámě postavit, protože když se zbrojí tak samozřejmě včetně vody aby to bylo rychlé. Pokud by se jelo ještě "na vodu" k depu tak je to zbytečných dvacet minut minimálně.
Vodní jeřáby bývaly rozstrkány v obvodu stanice tak aby zbrojení bylo co nejrychlejší, včetně dopravních kolejí.

Popelová jáma bude taky řádně zasviněná, minimálně od odkalování lokomotiv (podobně jako varná konvice, béžovo-rezavý nádech). Bylo by rozumné naznačit i nějaký způsob čištění jámy ale to zvládne ten drapák na uhlí.

Ta patina celého okolí tam bude i v případě, že znázorňujete konec parního provozu, kdy se už zbrojilo sporadicky.

Zarážedlo v tomto tvaru ve skutečnosti nemůže existovat, protože by se samo od sebe rozsypalo. Doporučoval bych osadit to z ohýbaných kolejnic. Hezký večer.

Milý kolego, Vaše kolejiště považuji za mistrovské dílo z hlediska provedení, patiny a tak.
Nepovažujte prosím moje připomínky za útok proti Vám.
Hezký večer.
Polabský

Příspěvekod Barbucha » ned 15 kvě, 2016 9:25 pm

Vždycky jsem rád, když se můžu pokochat, ale jak psal kolega, ten vodní jeřáb tam musí být.
Obrázek
Toto je sice typická německá sestava, co jsem měl já, ale v zásadě to platí. Ty koše jsou proti zamrznutí vody v jeřábu, když přišel mráz z Kremlu.
Jinak cosi pro inspiraci, omlouvám se, ale mám jen Dederony, ale ten bordel je obdobnej.
17.02.15 - 5 (1).jpg

001.jpg
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Gene_Simmons » ned 15 kvě, 2016 9:50 pm

miroslav lengyel píše:No panečku,tobě to jde od ruky. :shock: Mně došlo listí a navíc nějak vůbec nestíhám,ale žíly mi to netrhá. :D

Ahoj Mirku, no že by mi to šlo nějak závratně od ruky to se říct nedá :wink:, vždyť jsem skoro nic neudělal. Kam se hrabu třeba na Honzu, to je spritér, už má skoro hotové druhé kolejiště :lol: :lol: :lol:. Modelařina není žádný závod, já modelařím pro radost :wink:. Jaký materiál používáš na olistění toho Merlíku?
Gene_Simmons

Příspěvekod Rocky_MK » ned 15 kvě, 2016 10:50 pm

Nádherná a precizní práce. Už se těším, až s tím svým kolejišťkem po státnicích pohnu :)
Nemám na kolejišti sedmivozový RailJet v N a stále ještě dýchám
Rocky_MK

Příspěvekod Polabský » pon 16 kvě, 2016 8:42 am

Barbucha píše:Vždycky jsem rád, když se můžu pokochat, ale jak psal kolega, ten vodní jeřáb tam musí být.
Obrázek
Toto je sice typická německá sestava, co jsem měl já, ale v zásadě to platí. Ty koše jsou proti zamrznutí vody v jeřábu, když přišel mráz z Kremlu.
Jinak cosi pro inspiraci, omlouvám se, ale mám jen Dederony, ale ten bordel je obdobnej.
17.02.15 - 5 (1).jpg

001.jpg

Ty koše tam nejsou kvůli mrazu z Kremlu ale pro zanedbanou údržbu, či nefunkčnost udělátoru.
Vodní jeřáb má v sobě zamontovaný speciální udělátor - šelmostroj, vahadlo v podzemí, kterým dojde automaticky při uzavření uzávěru přívodu vody k otevření odvodňovacího kohoutku, kterým vyteče voda z celé nadzemní části jeřábu.
Proto jeřáb v pořádku nemusí mít slušivý kabátek ani kamna. Jenom ve velkých depech, kde najížděly mašiny jedna za druhou se někdy isolace dávala a vypouštění se odpojilo. To ale jen při malých mrazech.
Hezký den !!

P.S. Ten vodní jeřáb je sic typický "němčour" ale v našem pohraničí byl běžný. Dva velmi mohutné jsou zachovány v Přerově :D
Polabský

Příspěvekod Barbucha » pon 16 kvě, 2016 10:33 am

O těch koších jsem se bavil s Němčourem, co to fotil. Mají to tam jako stafáž, ale používali to právě při velkejch mrazech, aby trochu nahřáli trubky, než do toho pustí vodu. No a aby jim nebyla u toho zima :-). Že se to vypouští, je jasné, podobně se vypouští nadzemní hydranty.
DR, H0, epocha III c, v neplánované pauze.
Barbucha

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 16 kvě, 2016 4:43 pm

Polabský píše:Už zase je tady ten rejpal :D
Použiji pouze připomínky z praxe a provozu.

Hezký den,
koukám jak to hezky poskočilo a jek je to móóóc pěkný. Ale.

Pokud se nakládá uhlí do tendru,nebo se vykládá drapákem z uhláku do figury, tak to nemravně práší, všude se sype mour.
Doporučoval bych celé okolí řádně zasvinit (patinovat), včetně nakladače. Vznikne z toho poměrně hladká vrstva z toho mouru, ze které občas leze nějaký plevel.

Boudička u pískování slouží k sušení písku aby ho bylo možno vzduchem dopravit do zásobníku na věži.
Proto by si zasloužila výraznější komín. Venkovní skládka písku by mohla mít alespoň plechovou stříšku z vlnitého plechu (případně odundací a zastamdací :D ), aby písek zbytečně nevlhnul, když ch.i.e jak o žních.
I ten písek se do ní skládá lopatou z vozu a je ho všude okolo ........ .

O vodním jeřábu se tady už diskutovalo ale doporučoval bych ho k jámě postavit, protože když se zbrojí tak samozřejmě včetně vody aby to bylo rychlé. Pokud by se jelo ještě "na vodu" k depu tak je to zbytečných dvacet minut minimálně.
Vodní jeřáby bývaly rozstrkány v obvodu stanice tak aby zbrojení bylo co nejrychlejší, včetně dopravních kolejí.

Popelová jáma bude taky řádně zasviněná, minimálně od odkalování lokomotiv (podobně jako varná konvice, béžovo-rezavý nádech). Bylo by rozumné naznačit i nějaký způsob čištění jámy ale to zvládne ten drapák na uhlí.

Ta patina celého okolí tam bude i v případě, že znázorňujete konec parního provozu, kdy se už zbrojilo sporadicky.

Zarážedlo v tomto tvaru ve skutečnosti nemůže existovat, protože by se samo od sebe rozsypalo. Doporučoval bych osadit to z ohýbaných kolejnic. Hezký večer.

Milý kolego, Vaše kolejiště považuji za mistrovské dílo z hlediska provedení, patiny a tak.
Nepovažujte prosím moje připomínky za útok proti Vám.
Hezký večer.

I vám hezký den pane Polabský :wink:

Jsem rád, že se vám moje kolejiště líbí, o mistrovském dílu nemůže být ani řeč, pořád mám co vylepšovat.
V žádné případě vaše připomínky nepovažuji za útok proti mě, ba naopak jsem rád, že mi napíšete svůj názor. Něco si z něho vezmu a vylepším co se dá.

Je mi jasné, že když se nakládá uhlí, je všude nehorázný binec a černý mour. Okolo zauhlování se bude ještě patinovat. Musím si to, ale zkusit někde nanečisto a pak to aplikuju i na kolejiště. Nějak jsem neměl odvahu to udělat rovnou :wink:.

Jasně, vím k čemu boudička u pískování slouží (sušárna písku), asi máte pravdu, zkusím se poohlédnout po nějakém větším komínu ve zbytcích ze stavebnic, ale nevím, jestli nějaký najdu. Tu ohradu s pískem bych asi neřešil, když bude pršet, budou muset přiložit víc do kamen, aby písek vysušili. Písek okolo ohrady ještě rozházím, to máte pravdu :wink:.

S vodním jeřábem s vámi absolutně souhlasím, podívejte se na stranu 8 v tomto tématu, aktualizace stavba kolejiště září - říjen 2015 na foto: "hledání vhodného umístění vodního jeřábu", případně na moje stránky zde: http://modelovy-svet-gene-simmonse.cz/zari-rijen-2015/ Vodní jeřáb jsem dal na stranu, abych si ho nepoškodil, viz foto

2016_0402_144648 vodní jeřáb.jpg

Popelovou jámu mám přesně, takovou jak píšete, béžově rezavý nádech :lol: :lol:, mrkněte se nahoru na fotku :wink:.

Zarážedlo ještě není hotové, bude zapracované do terénu a pokryto trávou. Takže to v podstatě budě travnatý kopec, podobně jako zarážedlo u skladiště. Zarážedla z ohýbaných kolejnic plánuji na druhém nádraží :wink:.

2015_0915_170422.jpg
Zarážedlo u skladiště
Gene_Simmons

Příspěvekod Gene_Simmons » pon 16 kvě, 2016 5:05 pm

Barbucho, neboj vodní jeřáb bude :lol:, mám ho tam naplánovaný už asi rok :wink:. Psal jsem to i panu Polabskému. Jinak díky za super fotky.
Gene_Simmons

Příspěvekod miroslav lengyel » pon 16 kvě, 2016 6:03 pm

Gene_Simmons píše:
miroslav lengyel píše:No panečku,tobě to jde od ruky. :shock: Mně došlo listí a navíc nějak vůbec nestíhám,ale žíly mi to netrhá. :D

Ahoj Mirku, no že by mi to šlo nějak závratně od ruky to se říct nedá :wink:, vždyť jsem skoro nic neudělal. Kam se hrabu třeba na Honzu, to je spritér, už má skoro hotové druhé kolejiště :lol: :lol: :lol:. Modelařina není žádný závod, já modelařím pro radost :wink:. Jaký materiál používáš na olistění toho Merlíku?

Zbytky z fóliáží od Poláka a listí od Nocha.Teď mi ale došlo,takže musím pytlík dokoupit.
miroslav lengyel

Příspěvekod RSC » pon 16 kvě, 2016 7:52 pm

Moc pěkné, nechal bych si líbit... brigádníka bych potřeboval. 8)
Ale ten šturc z ohýbaných kolejnic bych silně zvážil, slušelo by mu to tam mnohem více a navíc je to u nás typické v tomto místě...
RSC

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště