workous - návrh Lajbl - roh v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: workous - návrh Lajbl - roh v HO

Příspěvekod mnitka » ned 14 říj, 2012 11:34 am

Našel jsem doma předpis D1 platný ještě v roce 1965. Vše z tohoto předpisu k rychlostníkům je v přílohách.
Kulaté rychlostníky tehdy ještě nebyly.
Přílohy
P1150548.JPG
P1150549.JPG
P1150550.JPG
mnitka

Příspěvekod lajblt » ned 14 říj, 2012 11:40 am

Osobně ti nemohu dát jednoznačnou odpověď, Zdeňku.
Za mě by bylo správné určitě osadit před angličana rychlostník "40" směrem k tunelu a totéž z druhé strany před krajní vjezdovou výhybku tak, jak je nakresleno na plánku, protože v tomto úseku není možná vyšší traťová rychlost. A na návěstidle potom může být při odjezdu vlaku jak "Volno" (tedy jen zelené světlo), tak "Rychlost 40 km/h, potom volno" (tedy horní zelené a pod ním žluté světlo). Pokud strojvedoucí vidí zelené světlo, může jet nejvyšší dovolenou rychlostí. A ta je určena právě tím rychlostníkem.

Pokud tam rychlostník "40" nebude, musí být před angličanem návěstidla čtyřsvětlová, která nařídí vždy omezení rychlosti na 40 km/h.

2 miroslav.lengyel: Najdi si na netu článek o stanici Mníšek u Liberce. Je to obdoba tohoto případu. Od Liberce je vjezd přes symetrickou výhybku rychlostí 60 km/h (nařízenou rychlostníkem) na OBĚ staniční dopravní koleje. A přesto je u 1. koleje třísvětlové odjezdové návěstidlo z-č-b a u 2. koleje čtyřsvětlové z-č-b-ž doplněné žlutým pruhem. Na vjezdu svítí při vjezdu na 1. kolej "Volno", na 2. kolej "Rychlost 60 km/h + něco". Strojvedoucí tak jasně pozná, jestli jede na hlavní staniční kolej nebo ne. Totéž při odjezdu nebo průjezdu.

Takže u návrhu pro Zdeňka jsem to osazoval podobně, protože 1. staniční kolej je pokračováním traťové koleje.

2 mnitka: Kulaté rychlostníky platí od r. 1974.
Naposledy upravil lajblt dne ned 14 říj, 2012 11:50 am, celkově upraveno 4
lajblt

Příspěvekod mnitka » ned 14 říj, 2012 11:40 am

...vyměníme trojku za čtyřku u angličana?

Celé nádraží je tak trošku kostrbaté. Ale, ano. Odjezd vpravo je možný jen odbočkou proto na všech třech návěstidlech čtyři optiky v pořadí z/č/b/ž. Za sebe bych dal i na druhé zhlaví 3x z/č/b/ž. Návěstidla budou samozdřejmě platná i pro posun. A nebo všude pouze z/č/b s tím že rychlost přes stanici nebude větší než 40 km/h.
mnitka

Příspěvekod workous » ned 14 říj, 2012 2:06 pm

Dnes jsem začal připravovat vrchní část pro pokládku takže měřím a řežu a lepím výplně, člověk by neřekl kolik to bude práce :mrgreen: a pak hurá dráteničina vrchního dílu...
Naposledy upravil workous dne pon 03 srp, 2020 8:10 pm, celkově upraveno 1
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod miroslav lengyel » ned 14 říj, 2012 4:44 pm

lajblt píše:Máš na prvním řádku uvedeno: "Rychlostník – nepřenosné návěstidlo, které návěstí traťovou rychlost od tohoto návěstidla." Je tam řečeno OD TOHOTO NÁVĚSTIDLA. Ne toto návěstidlo nesmí být použito ve stanici. Traťová rychlost = dovolená rychlost v úseku trati, tj. i ve stanici. ;)

Podívej kolego,položil jsi otázku a já Ti na ni odpověděl. :D Znovu opakuji,když tak všechno víš proč jsi se tedy ptal,nějak tomu nerozumím?
Jestliže je napsáno,že návěstildlo návěstí traťovou rychlost,tak je to proto,že je zkrátka na trati.Nemíním se tady z Tebou dohadovat a zbytečně kolegovi plevelit fórum a navíc posledního půl roku nedělám nic jiného,než že se drtím všemožné drážní předpisy a skládám z nich zkoušky,takže nemám sílu se ještě zde nesmyslně dohadovat.
Nebudu Ti tady kopírovat celý předpis D1,kde je například uvedeno i umístění různých návěstidel atd.

Pokud máš zájem,mohu Ti ho klidně dodat včetně dopravního předpisu D2,kde jsou uvedené další věci spojené s touto problematikou,zejména co je to trať a kde končí,kde začínají staniční koleje atd.To ale samozřejmě není všechno.Dále jsou tu staniční,provozní a přípojové řády,potom je také sešitový a tabelární jízdní řád,který má fíra na mašině,aby se vůbec zorientoval,když jede po určité trati.Ani to však nestačí,takže než fíra na trať sám vyjede,musí mít seznání na konkrétní trati v určeném počtu hodin,teprve potom podepíše znalost traťových poměrů a může jet sám.
Tímto končím se svými příspěvky na toto téma neb je to z mého pohledu mlácení prázdné slámy. :lol:
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod lajblt » ned 14 říj, 2012 6:21 pm

Dobrá, přesvědčil jsi mě. Díky. :)
lajblt

Příspěvekod workous » sob 20 říj, 2012 6:12 am

Zdravím začínám pokládku na vrchu a protože Geoline nemá větší poloměr než R4( a flexi od Roco není to pravé) zkouším to nahradit klasickou flexi kolejí.Podložím výškový rozdíl cca 3,5 mm a budu se snažit domodelovat betonové podloží. Myslím, že to půjde ....
workous

Příspěvekod lajblt » sob 20 říj, 2012 8:27 am

To podloží ale není beton - imituje šedý (tedy čerstvě položený) štěrk. Takže tě štěrkování asi nemine...
lajblt

Příspěvekod workous » sob 20 říj, 2012 9:53 am

No to je jasný už to tam sypu ..... jde to pomalu ten karton mezi kolejema je jen jako šablona
workous

Příspěvekod workous » pon 22 říj, 2012 8:30 am

Ahoj Tome, mám dotaz mám udělat nástupiště po celé délce oblouků nebo je z části ? Mám také z minulé stavby - nádraží o délce 400mm nějak mi to přijde velké co si o tom myslíš ? Dík za info
Přílohy
vrch.JPG
vrch.JPG (74.55 KiB) Zobrazeno 7387 krát
workous

Příspěvekod vmucha » pon 22 říj, 2012 5:52 pm

Sice nejsem Tomáš, ale svůj názor ti řeknu. Když ho uděláš kratší, tak si opticky stanici prodloužíš. A plastoví cestující ti prominou, že se blbě vystupujte.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod workous » pon 22 říj, 2012 6:29 pm

To vůbec neva, že nejsi TOM :mrgreen: sice jsem si myslel, že to bude naopak, ale jak říkala moje babička myslet znamená h.... vědet :) - děkuji za názor - mám to tedy udělat napůl tedy cca 60cm délka staniční koleje je 120cm ???
workous

Příspěvekod lajblt » pon 22 říj, 2012 7:33 pm

Jo, já bych to tak udělal. A to asymetricky - na straně, kde je budova bych začal tak 5-10 cm od návěstidla, na straně vzdálenější bych to dodělal do těch 60 cm celkové délky.
lajblt

Příspěvekod vmucha » úte 23 říj, 2012 2:23 am

Zkus si ve WTR dokreslit vlak a uvidíš, jak to bude vycházet, ale já bych doporučoval mít nástupiště dlouhé 2/3 délky koleje.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha

Příspěvekod workous » úte 30 říj, 2012 10:37 pm

Tak a bude čisto na kolejích :mrgreen: ve spojení s vysavačem ala Houmr to bude ono...
workous

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště