Test kolejiště / Bezdružice

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště

Příspěvekod pekl024 » čtv 23 pro, 2010 3:46 pm

Bezdružická lokálka ala Milan Ferdián zde
Krásnééééééééé !!!!!!!!!!
pekl024

Příspěvekod milan ferdián » čtv 23 pro, 2010 4:04 pm

Jé promiň,popletl jsem témata :wink:

Bezdružické_lokálky_TT/1:120_PILZ-TT-MODELLGLEISSYSTEM_2550*1750 (1750*800/1750*550)

Dnes si opravte datum :mrgreen: Je 24.12.2010..Zasáhla vyšší moc :lol:

Obrázek

Uploaded with ImageShack.us
Obrázek

Uploaded with ImageShack.us

Velký den

Už je to tady, můj velký den .Dnes mám 8-mé narozeniny a nemohu dospat. Už jsem velký kluk a pojedu s tatínkem na svůj první zimní výlet, nevím sice ještě kam ,ale hrozně se těším. Můj tatínek je velký turista a jezdíme na různé výlety vlakem, hlavně se mi líbí ty velké co jezdí mezi velkými městy.
Stojíme na perónu zastávky Jižní nádraží a čekáme na vlak. To vím bydlíme kousek, hned za rohem.
Už je tu , vlak směrem na Cheb, už elektrický, na trati se staví trojele a já se zde dozvěděl o cíly výletu. Je to hrad , vlastně zřícenina Gutštejn. Více mi tatínek řekne ve vlaku. Všiml jsem si už dříve , že každý vlak má svoje číslo, lokomotiva co přijela má vpředu S 489.105 a je z umělé hmoty (laminátka) a táhne dlouhé osobní vagóny. Taky už vím rozdíl mezi rychlíkem a osobákem se kterým pojedeme dnes. „Nastupovat“ ozvalo se, sakra takové velké schody , ještě že mám tatínka. Sundáme si bundu a sedáme si na kožená sedadla k oknu proti sobě. Koukám z okna jak průvodčí zapíská ukáže plácačkou a jedeme. Tatínek si zapálí dýmku, začíná vyprávět o výletu , jak budeme přestupovat v Pňovanech na jiný vlak, jak půjdeme na hrad , jak………………..

„Vstávej, musíme vystupovat“ , usnul jsem a teď sebou musím hodit, vzít sáňky, bundu a pospíchat přes koleje na vlak , který na nás čeká. Ale to není vlak , vypadá jak autobus na kolejích. Nasedáme, vláček bublá jako tatra a moc tepla v něm není. Je krásnej , malý světýlka ve stropě, dřevěné lavice, zamlžená okna. Utřel jsem si okno a viděl co všechno na tom nádraží je za baráčky, sklady a ještě hromady materiálu co tu zbyly po stavbě přehrady.
„Jedeme“ a autobus na kolejích se rozjel, bublal si to krásnou krajinou, přes most „to je výška“ a pán co seděl vedle řekl „47 metrů nad vodou a dlouhý je 210metrů“.

Projíždíme zasněženou krajinou,míjíme zachumlané zastávky,v jedné dokonce mají skleněný altán a čtu Kokašice.Tatínek zabafá z dýmky a vysvětluje,v dávných časech se jmenovala Konstantinovy Lázně a spoustu lidiček se zde jezdilo léčit.Aha,“tak pro to ten altan tati“."Ne",tatínek se pousmál,“to je veranda a sloužila pro lázeňské hosty".
Blížime se k další staničce a já se rozhlížím ve vlaku.Přítomnost a vůně jehličí ze stromečku,mi hlásí blízkost vánoc.Tak proto byla maminka spokojena,když jsme ráno odjížděli.Bude péct vánoční cukroví,“mňam“.
Zaskřípěli brzdy našeho vláčku.Cebiv , přečetl jsem si na stanici a koukám nakládají tady dříví na nákladní vozy,to jsou vozy Vte a svážejí tady odsaď dřevo do Pňovan.
„Jůůů“,vedle na koleji stojí parnička a já vykulil oči.Majestátně oddychovala a čekala až odjedeme ,ať může těch pár vagónků pospojovat.Náš vláček se rozjel, když jsem se otočil zpět k oknu,uviděl jsem vysokánskou budovu a u ni stojí vagónek.“Z hradu jděte po zelené do Bezdružic a tam se uvidíme“ povídal ten pán co seděl vedle. Blížila se zastávka Strahov a mi s tatínkem vystupovali.
Zamával jsem našemu sousedovy z vlaku a přemýšlel jsem jak na nás bude čekat, jak ví že přijdem?
Nevadí, našli jsme červenou značku a vydali se na zříceninu Gutštejn. Tatínek táhl sáňky a já cupital za ním. Když jsem nemohl tak jsem si sedl a napadlo mě , jsem nákladní vagón a tatínek lokomotiva a dokonce parní. Kouřilo se mu od dýmky jako parničce z komína. Snad ji tady taky uvidím.
Jsme na místě a tatínek vypráví jak hrad stavěli a nakonec je zněj zřícenina protože majitelé vymřeli.
Pokračujeme po zelené do Bezdružic , cesta ubíhá rychle a začínáme slyšet píštali. Parničky to je super a přidávám do kroku. Přicházíme na nádraží ale je nějaké divné, trat tu končí. Je tu postavený velký dům pro tři lokomotivy a velké nádraží , sklad a koukám ze vrat kde spí lokomotivy jde náš soused z vlaku. Zamávám na něj a pán mi ukáže ať jdu za ním. Vejdu do vrat a zírám, parnička má otevřený kotel, vevnitř plameny, všichni kolem jsou černý. „ Zamrzla a museli jsme ji znova roztopit. To je sestřička parní lokomotivy řady 423,kterou jsi viděl v Cebivi a vozí tady po trati vše co je třeba, obilí a uhlí sem k nám, dřevo , tudy jsi přeci jel, koukni se tam na ty vagóny plný dřeva až pojedete domů. Je jich tam tolik , že musí stát i na manipulační koleji. Pojď se podívat jak nám to nádraží běží . Tady na té osmé koleji je popelová jáma a vodní jeřáb pro parničky, za depem je obilný sklad a na perónu jsou zajímavé hodiny co se ovládají z kanceláře. Vidíš ten malý sklad, tak tam byla váha a sváželo se odtud dřevo.
Znáš hurvínka? To je jasný i Spejbla a Žeryka. Ale né, hurvínek je ten vlak co jste s ním jeli na zastávku Strahov, vidíš už pro Vás jede“.
Tak ten autobus na kolejích se jmenuje hurvínek. Nasedáme do vláčku a jedeme domů , už je tma , v Cebivi svítí pár lamp a já vidím,naproti velké boudičky (skladiště s rampou) rozsvícený velký vánoční stromeček,chumel kluků a holek s rodiči u zasněžených stánků.Všude vagóny se dřevem a já už se těším jak si sednu do toho velkého vlaku a v klidu usnu. Probudím se v Plzni a dám si doma narozeninový dort,teplý ovocný čaj a čerstvě napečené cukroví ,které mi maminka určitě odložila. Skvělý den, lepší zážitek snad ani nemůže být.

Je mi o třicet víc a pokaždé když jdu se svými dětmi na procházku kolem nějaké tratě je to stejné. Dojmy a zážitky se prostě nemění.

pekl024
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod alexander » čtv 23 pro, 2010 7:08 pm

Veľmi pekný príbeh.
Po dnešnom predvianočnom zhone balzam na dušu!
alexander

Příspěvekod hank » sob 25 pro, 2010 4:18 pm

pekl024: Tady

http://www.papirove-modely.cz/phpsource/full-image.php?showfoto=98977

máš normálii LVII/H, která má stejně jako Cebiv v podélném křídle 4 okenní osy. Pořadí a počet oken a dveří v podélném křídle si uprav podle předlohy, jinak je výkres 100% použitelný. (Větší kopii mohu poslat.)

K návěstidlům: Bezdružice i nácestné stanice na lokálce byly bez návěstidel, jen s lichoběžníkovými tabulkami. Tedy pro úplnost: Prameny uvádějí, že v l. 1955 - 57 byly Cebiv a Bezdružice "podle sovětských vzorů" obsazeny výpravčími, což BTW způsobilo dopravní komplikace, protože jinde nešlo křižovat, ale o osazení návěstidly se tam nepraví nic. Já si myslím, že tam nikdy nic než lichoběžníkové tabulky nebylo. (Taky tam teoreticky mohly být tzv. vojenské přivolávačky, které se na tomto fóru už rozebíraly,ale to je moje spekulace.) I kdyby tam však nějaká návěstidla byla, určitě to nebyly "henleiny" (= mechanická návěstidla podle německých vzorů) ze tvých krabiček. Ledaže bys ještě před vjezdem do tunelu do skryté části kolejiště našel kousek místa na předvěst (= návěstidlo se žlutým kulatým terčem), která by naznačovala, že někde ve skryté části je vjezdové návěstidlo do Pňovan.

zdraví
hank
... i my dědci ještě můžeme být všelijak užiteční...
Es ist viel später als du denkst.
hank

Příspěvekod pekl024 » sob 25 pro, 2010 7:10 pm

hank píše:pekl024: K návěstidlům: Bezdružice i nácestné stanice na lokálce ...............................kulatým terčem), která by naznačovala, že někde ve skryté části je vjezdové návěstidlo do Pňovan.

zdraví
hank

Hank : děkuji za radu , už vím jak lokálka v Bezdružicích , ale asi jsem to špatně napsal, myslel jsem návěstidla použít na test kolejiště.

PS: Hurvínek a spol. super.
pekl024

Příspěvekod Antar » pon 27 pro, 2010 7:24 pm

Ty staré mechaniky asi nevyužiješ. Ale co dát do stanice Cebiv aspoň to světelné krycí návěstidlo (vzor CCCP), co i ve skutečnosti kryje přejezd za zhlavím? Na té výše uvedené barevné fotce stanice je pěkně vidět. Pořadí světel bych viděl na zelená-červená-bílá.
Antar

Příspěvekod Jarda H. » čtv 30 pro, 2010 5:39 pm

Na Aukru aktuálně publikace "85 let Pňovany - Bezdružice", do 6.ledna večer :

http://cm.aukro.cz/item1387259268_publi ... uzice.html
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod pekl024 » čtv 30 pro, 2010 5:43 pm

Jarda H. píše:Na Aukru aktuálně publikace "85 let Pňovany - Bezdružice", do 6.ledna večer :

http://cm.aukro.cz/item1387259268_publi ... uzice.html

Děkuji, mám doma.
pekl024

Příspěvekod pekl024 » úte 04 led, 2011 12:06 am

Ahoj, předně se omlouvám za prznění mistrovského díla, ale jak studuji brožuru a plánek Bezdružic dostal jsem nápad o eventuální rozšíření do budoucna. Nevím sice jestli k tomu někdy dojde, ale možná by stálo se nad tím alespoń zamyslet a připravit odbočku pod modul koncového nádraží. Nedokážu si představit jak na tom 10 let pracuji, děti se odstěhují a já po získaném prostoru bourám. Děkuji za názory.

obr. na http://www.modelytt.nolimit.cz/pokusy-napady
Naposledy upravil pekl024 dne čtv 06 led, 2011 8:58 am, celkově upraveno 1
pekl024

Příspěvekod pekl024 » čtv 06 led, 2011 8:57 am

Tak jsem si pohrál s eventuálním rozšíření kolejiště ( asi rok 2036 :D ) a svůj návrh přikládám z rozcupování :mrgreen: .

na obr. 1, celkový 2, viditelný 3, skrytý

obr. na http://www.modelytt.nolimit.cz/pokusy-napady
Naposledy upravil pekl024 dne čtv 06 led, 2011 11:30 pm, celkově upraveno 1
pekl024

Příspěvekod chameleon » čtv 06 led, 2011 9:23 am

mě osobně by vadilo, že kdybych k tomuto kolejišti zasednul, tak bych byl obklopen 3 nádražími.. no spíš v té nové části bych si spíš představoval to nádraží odsadit od okraje, či jen udělat zastávku nebo opět malé nádražíčko. Ty Pňovany mi přijdou už hodně zkrácené (cca 1,4m hlavní kolej oproti 660m ve skutečnosti) :wink:
Každopádně bych to zadal opět Milanovi ke zpracování, abys neměl jednu část kolejiště hezčí a jednu horší :wink:
chameleon

Příspěvekod pekl024 » čtv 06 led, 2011 9:59 am

chameleon píše:mě osobně by vadilo, že kdybych k tomuto kolejišti zasednul, tak bych byl obklopen 3 nádražími.. no spíš v té nové části bych si spíš představoval to nádraží odsadit od okraje, či jen udělat zastávku nebo opět malé nádražíčko. Ty Pňovany mi přijdou už hodně zkrácené (cca 1,4m hlavní kolej oproti 660m ve skutečnosti) :wink:
Každopádně bych to zadal opět Milanovi ke zpracování, abys neměl jednu část kolejiště hezčí a jednu horší :wink:

Milanovi samozřejmě chci zadat, mám ještě jeden nápad místo Cebivi na Milanovo části udělat Kokašice a místo Pňovan Cebiv s vlečkou na dřevo. Vlečka by mohla být TTe :?: . Větší SN pod novým panelem. Zkusím to nakreslit a vložím.
pekl024

Příspěvekod chameleon » čtv 06 led, 2011 12:14 pm

pekl024 píše: místo Cebivi na Milanovo části udělat Kokašice a místo Pňovan Cebiv s vlečkou na dřevo. Vlečka by mohla být TTe :?: . Větší SN pod novým panelem. Zkusím to nakreslit a vložím.
jo, to zní dobře :wink: SN ale necháš jen jedno ne? Vlastně budeš mít trať SN/Pňovany->Cebiv->Kokašice->Bezdružice, to už je slušná trať na domácí kolejiště.
chameleon

Příspěvekod pekl024 » čtv 06 led, 2011 12:32 pm

chameleon píše:
pekl024 píše: místo Cebivi na Milanovo části udělat Kokašice a místo Pňovan Cebiv s vlečkou na dřevo. Vlečka by mohla být TTe :?: . Větší SN pod novým panelem. Zkusím to nakreslit a vložím.
jo, to zní dobře :wink: SN ale necháš jen jedno ne? Vlastně budeš mít trať SN/Pňovany->Cebiv->Kokašice->Bezdružice, to už je slušná trať na domácí kolejiště.

Budu muset nechat asi obě, stavba bude postupná, až doděláme test kolejiště a odvezeme na chalupu nebo prodáme tak přijdou na řadu Bezdružice ( cca 2011/2012 ). Ještě testujeme a je toho mnoho na vyzkoušení

Postup stavby
1. Bezdružice
2. SN a potom horní patro s napojením na Bezdružice
3. další segment po stavbě domu nebo uvolnění prostoru po dětech ( je jim teď 9 let )

Tak nevím, je to běh na dlouhou cestu ( i finanční ), jen po tom nechci bourat.

PS: pokud Cebiv i s vlečkou ( asi tam nepatří ) TT nebo TTe :?: , nemám vůbec šajn.
pekl024

Příspěvekod chameleon » čtv 06 led, 2011 4:01 pm

pekl024 píše:Postup stavby
1. Bezdružice
2. SN a potom horní patro s napojením na Bezdružice
3. další segment po stavbě domu nebo uvolnění prostoru po dětech ( je jim teď 9 let )
No já ti nevím, ale prohodil bych body 1) a 2). Totiž co budeš dělat se samotnými Bezdružicemi? To si nezajezdíš.. Podle mě je lepší udělat udělat SN+Cebiv, kde už budeš moct jezdit, a časem dotáhnout trať do Bezdružic - scénář jak ze skutečnosti :)
chameleon

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště