Jestli můžu - já to tady tak po očku sleduju (kvůli svojí Velké Pace) a nějak se mi to s dovolením nezdá, tyhle manévry. Na lokálce mít obrovský přímý most vysoko nad údolím, zatímco hlavní trať se tam láme jak metr. Nevím. Ty přímky to celé strašně zmenšují, dávají tomu najednou takový jiný měřítko - říkají "tohle a tohle je naproti sobě a je to jen přes most, heč!" - jenže dole chceš, aby se odehráváal život v širé krajině. V kolejišti nesmí být nic, co má známou nebo očekávatelnou délku. Oko to zná ze skutečnosti a najednou bude všechno blbě. Vlaky neva, ty jsou součástí hry. Ale zkus tam dát plastikový model dopravnho letadla ve stejném měřítku, třeba

Prostě musí tam být věci, u kterých si můžeš představit, že jsou dál, nebo to i naznačit - věci dál jsou drobnější, horizont je tvořený ne posledními třemi stromy, co se ti tam vešly, ale spoustou špiček a do šedomodra...
Vím, že vzadu moc místa není, ale do kdyby se ten most lokálky zkrátil tím, že se lokálka zleva pustí podél zadní strany a spirála vpravo se taky ještě kousek dotočí, vyšel by až ZA oblouk hlavní tratě. Snad, možná... Nevím. Využil jsem ty tvoje počítačový skály a jen tak něco nahodil:
Ono to asi takhle úplně nepůjde, ale vhodným vytočením řeky a využitím nějaké zdi nebo krátkého přemostění ve skále nad pravým portálem tunelu třeba... Jen nápad. Dát tomu hloubku - zatočením řeky doprava a situováním mostů za sebe s tím, že skrz oblouk ještě bude vidět kopec (a ten může být za obloukem dost nastojato, jako kdybys natlačil krajinu dopředu, resp. přitáhl to teleobjektivem), pak když dáš nahoru ty menší stromy (pro menší měřítko), uděláš dojem, že je to dál. A jinak všechno lomit, žádné přímé pohledy. Viz třeba tady:
https://www.youtube.com/watch?v=BER5cMp6O1o&t=1099s