HO 400*100*130

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Workous - moduly

Příspěvekod workous » ned 06 črc, 2014 9:03 pm

N-ko zraje :D čekám na Milanovu novou knihu :) něco se mi tam moc líbí - no a pak už jen udělat nějakou tu káču ... :D, ale teď zase musím něco dělat na modulu(zapojit úseky, výhybky,patice pro semafory) ležel jsem teď týden s "moribundusem :D " ,takže nic a na to, že jsem nemarodil ,tak 15 let, tak teď jsem si to teda vybral...fuj doufám, že se zítra už zapojím do procesu.
Roco Geoline/DCC DR5000 + RocRail/JMRI momentálně v pauze..
workous

Příspěvekod workous » ned 20 črc, 2014 2:41 pm

Zdravím všechny v těchto studených dnech :D mohu někoho požádat o kontrolu odjezdových semaforů na pravém zhlaví pořád v tom nějak plavu-na odjezdu čtyřsvětelné a na manipulačních seřazovací modrá/bílá? Předem děkuji
Přílohy
semafory.JPG
workous

Příspěvekod Myšpulín » ned 20 črc, 2014 5:05 pm

Nejsem sice zabezpečovák, ale upravil bych ta čtyřsvětelná návěstidla. Podle mne nepotřebuješ horní žlutou, protože všechny návěsti budou 40 a volno, tedy horní zelená a dolní žlutá, ale naopak bych přidal bílou pro posun dovolen, když už máš u těch manipulačních ty návěstidla. Otázkou je, jaký typ koleje je ta úplně spodní. Pokud jen manipulační, tak i zde jen modrá - bílá.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod workous » ned 20 črc, 2014 5:15 pm

návěstidla jsou ČZBŽ, a u poslední koleje tedy MB? Viz opravený obrázek....
Přílohy
semaforyK.JPG
workous

Příspěvekod Myšpulín » ned 20 črc, 2014 7:24 pm

workous píše:návěstidla jsou ČZBŽ, ....

Myslím že zelená, červená, bílá, žlutá. Zabezpečováci mě když tak opraví.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Příspěvekod workous » ned 20 črc, 2014 8:22 pm

Máš pravdu je to ZČBŽ a děkuji za rady
workous

Příspěvekod mnitka » ned 20 črc, 2014 9:56 pm

Z depa by stačila jen jedna ranžírka platná pro všechny čtyři koleje - ať totolik nestojí :wink:
Napravo hned před první výhybkou naopak ranžírka chybi.
mnitka

Příspěvekod workous » pon 21 črc, 2014 6:46 am

Tak jsem to zjednodušil :D a opravil ...,ale asi jsem to blbě pochopil ta ranžírka asi měla být jinde že?
Přílohy
semafory oprava.JPG
workous

Příspěvekod lajblt » pon 21 črc, 2014 7:08 am

Jenom taková drobnost: Návěstidla stojí vždy před námezníky, protože námezník určuje maximální užitečnou délku koleje a pokud by návěstidlo stálo až za ním, sejme ho jedoucí vlak. :) A ještě mi to nedá a zeptám se - budou návěstidla nějak vázána na výhybky ve vlakové cestě? Bude stavění výhybek blokováno při návěsti, dovolující jízdu? Pokud ne, nemá takové množství návěstidel smysl. Pak by stačilo jediné skupinové návěstidlo Z-Č-B na každém zhlaví (a k tomu rychlostník 40 na vjezdu).
Přimlouval bych se též za to, aby kolej úplně dole byla manipulační, ještě lépe strojová objízdná, kvůli obsluze depa. Tudíž by neměla být obsazena ani vlakem, ani odstavenými vozy.
lajblt

Příspěvekod workous » pon 21 črc, 2014 8:44 am

Díky Tome a už jsem v tom ztracen :D
workous

Příspěvekod lajblt » úte 22 črc, 2014 6:28 pm

Ahoj Zdeňku, není se proč ztrácet. :) Ptal jsem se na to, jestli budou návěstidla nějak provázaná s výhybkami (relé, počítač, digipult) tak, aby nebylo možné postavit odjezd nebo posun z koleje, na kterou nejsou postavené výhybky. Protože osazení návěstidly na plánku odpovídá takové stanici, kde je zabezpečovací zařízení III.kategorie, tj. reléovka nebo elektronické stavědlo, které hlídají všechno včetně vjezdu na obsazenou kolej. Tam, kde je zabezpečovací zařízení jednodušší, je i výrazně méně návěstidel (třeba jen to jedno skupinové na každém zhlaví).
lajblt

Příspěvekod workous » úte 22 črc, 2014 7:47 pm

Tome ovládání přes RM nebo TC čili digitál, takže by to mělo být jištěno programem "zatím" jsem proto rozhodnut.Jen teď válčím s dekodéry(ale už mi poradil něco Shimi a Martin PInta) v podstatě jsem chtěl navázat na tvůj původní návrh,ale v rovině bez nádraží v zatáčce:) a jen jsem tam přidal depo s výtopnou jinak je to přeci stejný :D :D .Jak pokračuje ty na dílku???
workous

Příspěvekod lajblt » stř 23 črc, 2014 9:52 am

Hehe, práce postupuje pomalu, ale jistě. Teď pracuju na dalších dvou modulech. Je to docela legrace, aby se ti sešly koleje na třech modulech, když sousedí každý s každým a celkem jsou tam 4 přechody kolejí ve 3 rovinách. :) Teď zapojuju elektriku. Na to, že je to digitál s jediným izolovaným úsekem navíc (kvůli přejezdu), je tam drátů jak v Temelíně. Ale pořád je lepší, když mám ke každému kolejovému prutu dva dráty, než aby tam proud nešel vůbec. ;) Do dolní stanice mi zbývají už jen 2 moduly a 2x2 metry kolejí. Tak to snad do konce prázdnin dodělám až dolů.
lajblt

Příspěvekod workous » stř 23 črc, 2014 11:23 am

No tak to je paráda držím palce a Tome jak s těmi semafóry :D ?Mohl bych tě požádat jestli by nebyla malůvka od tebe?
workous

Příspěvekod workous » stř 23 črc, 2014 8:58 pm

Tak dnes jsem měl tvůrčí večer asi to sem nepatří....před pěti lety jsem koupil ve Slaným v bazaru N kovou dieslovku(přesně takovou jsem měl jako malej kluk) s dvěma vagony za celých 250,-Kč s tím, že je nefuknční.Dnes uzrál čas a celou mašinu jsem rozebral na prvočinitele soukolí jsem ojel smirkem 1200 do lesku a pak filcem, že se to leskne jak psí kulky. Osičky řádně namazal vazelínou sběrače vyčistil. Pak jsem si vzal do parády ten "mrtvý motor" odmastit vyčistit zbrousit uhlíky napružit přítlaky a vše dát zpět. Přišla chvilka pravdy a jestli Vás to zajímá jako to dopadlo tak na Rajčeti je video...
workous

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště