Úvraťovka v HO

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 30 bře, 2010 11:21 am

Ne, myslím místo těsně pod tím kopcem vpravo dole!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » úte 30 bře, 2010 2:43 pm

Tak myslíš tady :arrow: Obrázek
HO ZATÍM PLÁNUJI,OD 28.8.2009 ZÁČÍNÁM STAVĚT
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod JanoH0e » úte 30 bře, 2010 3:07 pm

Nie je ta cesta na pilu trošku strmá ? V zime by to mohla byť sankarská dráha. Aspoň mi to tak pripadá podľa fotky a okolitého terénu.
JanoH0e

Příspěvekod diego.dan » úte 30 bře, 2010 3:12 pm

No trochu je,uvidím jak to bude vypadat.Silnice bude stoupat už od přejezdu,tak se to trochu srovná.Serpentina se mi tam už nevlezla :( .Přinejhorším z toho udělám polňačku,tam by ten sešup tak nevadil.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Petr Zatrepalek » úte 30 bře, 2010 5:28 pm

Méně je více - takže tu silnici rozhodně nedělat, neb to by vyjel snad jen tank či bvko! Daleko lepší bys měl zkusit udělat přemostění trati - byť jen s opravdu minimální průjezdnou výškou - kopec co máš nastavit aby měl plynulý přechod do náspu silnice a hned by to bylo jiný! Nebo silnice uplně vynech, pod tím kopcem zanech jen lesní/polní cestu a příjezd k pile vyřeš pomocí panelové cesty od zadního rohu kolejiště.
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » úte 30 bře, 2010 6:17 pm

Asi jo,chtěl jsem tam původně udělat serpentinu ale to by se mi blbě vlezla pila a vlečka k ní.
Silnici natáhnu podél okraje kolejiště a povede ven(zhruba v místech kde je štětec) a tu polňačku bych tam viděl docela dobře.
Plánoval jsem právě silnici vést od úvraťového nádraží k pile a dále do levého koce panelu podél horní staničky.Takto to bude jen příjezdovka k pile.
Díky za konzultaci.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 30 bře, 2010 7:16 pm

taky bych omezil silnice na minimum. Hlavně nespojuj silnicí dvě stanice, nebo vůbec dvě místa, která by měla být od seba daleko. Hrozně tím vypíchneš poměrně malou vzdálenost mezi nimi.
Malý lesík, malé pole nebo malá loučka nebije do očí, ale silnice se zmenšuje blbě.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod diego.dan » čtv 08 dub, 2010 2:18 pm

První pokusy s krajinou.

http://diegovaho.blog.cz/
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod milan ferdián » čtv 08 dub, 2010 3:16 pm

diego.dan píše:První pokusy s krajinou.

Nejde trochu zvýraznit mezi opěrnými zdmi,ve svahu,vodoteč ?
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 dub, 2010 3:21 pm

diego.dan píše:První pokusy s krajinou.

Promiň, ale mě tam furt bije do očí ten naprosto nepřirozenej tunal, navíc ještě s hned na něj navazující skálou... Tohle fakt není to co člověk normálně vidí. Neber to zle, ale přijde mi takhle jak kdyby jsi dělal model metra!

Co nalevo od tunelu udělal jen opěrnou zeď co bude přecházet do polokulisy či aspoň do fotopozadí s velkým kopcem, nadloží nad tunelem udělat pozvolněji do stoupání a svah nad tunelem ukončit opěrnou zdí nad tou koncovou kolejí horní stanice?? Kopec by měl pomyslný vrchol vlevo cca 20 cm od hrany kolejiště (ve fotopozadí) a svažoval by se směrem ke koncové stanici a směrem ke skále a té nízké opěrné zdi dolní tratě.

Tu skálu máš podle mě zatím povedenou včetně té opěrné zídky. Až se to zazelení (mech, keříky) plus případné úpravy viz moje poznámka výše, bude to opět o dvě třídy lepší!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » čtv 08 dub, 2010 7:13 pm

Nejde trochu zvýraznit mezi opěrnými zdmi,ve svahu,vodoteč ?

Jak to přesně myslíš?Mám tam mezi kolejí a opěrnou zdí kanálek resp. něco jako koryto.Ovšem asi by to chtělo propustek před první vyhybkou úvraťovky kam by byla voda svedena.

To Petr:ohledně toho nadloží - nechtěl jsem aby bylo nízké,tak jsem tam udělal takový skalnatý ostroh.Když se koukneš na tunely na slovenské 170 tak tam podobná řešení jsou taky.A že jich tam těch tunelů je.Nicméně zamyslím se nad tím a uvidíme.Ono tam na té levé straně zase moc místa není.
Jinak ve skutečnosti by tam tunel asi nebyl a trať by se vedla snadnější cestou.Ovšem někam jsem ten skryťák schovat musel :) .Myslím,že občas nějaký kompromis udělat musíš.
Jinak díky za pochvalu od Tebe vždy potěší.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 dub, 2010 6:30 am

Mů nápad byl takový - vlevo od portálu dlouhá oparná stěna co bude přecháze do fotopozadí, případně polokulisy. Na tom bude nafocen/malován kopec jehož vrcholek bude ve měříkové vzdálenosti cca 20-25 cm od hrany kolejiště. Od tohoto "malovaného" vrcholku se ti bude kopec svažovat směrem k portálu (ale ne tak strmě) a dál zhruba do půlky té "nové" skály s opěrnou zdí co jsi dělal. U té horní stanice pak svah kopce bude ukončen opěrnou zdí u zarážedla a levé straně té koncové koleje. Svah kopce zalesníš - takže to nemusí být až tak vysoké, avšak určitě vyšší než ten první kopec o kterém jsme už diskutovali. Získá to pak větší hloubku a navíc ještě opticky více oddělíš obě stanice. Navíc to bude i působit že ta tak trochu zkrytá koncová kolej pokračuje vlevo ven mimo kolejiště...

http://picasaweb.google.cz/lh/photo/bJA ... directlink
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » pát 09 dub, 2010 7:30 am

No vypadá to velmi dobře,tímto řešením se dostávám do problému přístupové komunikace k pile.Nyní mám řešeno právě za tím ostrohem souběžně s koncovou kolejí horní stanice.Zrušili jsme tu "tankovou " cestu jesli pamatuješ.
Přiznávám,že jsem při plánování neřešil až tak do hloubky všechny zákonitosti a bohužel nyní,když je terén hotový to vyplouvá napovrch.Ne nadarmo se říká:Dvakrát měř.... :cry:
Za nynějšího stavu bych mohl určitě dodělat tu opěrnou zeď vlevo od tunelu.Moc místa tam ovšem není,k okraji panelu to je asi 4,5 cm.Snížit a upravit nadloží na tunelem do té míry,že bych ho snížil a udělal pozvolnější svah směrem doprava.Ovšem stejně by to byl takový ostroh vzhledem k přístupové cestě na pilu.
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 dub, 2010 9:07 am

A proč tu cestu k pile neřešit ne z levého alébrž z pravého zadního rohu kolejiště? :D Panelová nebo štěrková cesta, přejezd jen s výstražníkem - to v pohodě postačí. Navíc tu cestu můžeš využít jako napojení na komunikaci co jako vede k budově horní stanice! A pokud jde o tu opěrnou zed vlevo od portálu - 4,5cm hloubky je super! zed jen o trochu posuneš blíže ke koleji a nad ní dáš hned stromy/polokulisu - za tím fotopozadí a máš vyřešeno.
Petr Zatrepalek

Příspěvekod diego.dan » pát 09 dub, 2010 9:21 am

Uff ty mi dáváš :) .Znamenalo by to překopat celý hotový terén i na pravé straně.A moc místa na cestu tam není.Trať je v oblouku,mám tam to údolíčko.A na pilu potřebuji trochu místa na skládku dřeva a hotového řeziva.

Obrázek
diegovaho.blog.cz
GOTHIC FOREVER
diego.dan

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště