od rokony » sob 16 led, 2016 11:31 am
Ten druhý návrh je docela zajímavý. Jenže kluk si nenechá vymluvit tu osmičku. Prostě vyžaduje, aby vlak jel co nejdéle, než se vrátí do nádraží. Navíc "musí být vidět, ne že je někde schovaný a jede jenom jako". Máme tu postavený na stole oválek na hraní. Děti "simulují provoz" tím způsobem, že si na nádraží naloží pimprlata a pak krouží po oválku tak dlouho, jak podle nich má správná cesta k další stanici trvat. No a vadí jim, že musí projíždět stále dokola nádražím. Proto osmička, aby aspoň druhé kolo vedlo jinudy.
Proto bych rád "narouboval" skryťák (vlastně jen pro moje využití) do osmičkového kolejiště.
Dolní nádraží stačí dvojkolejné, rád bych tam nacpal vlečku k pile a odstavnou kolej.
Zkoušel jsem si na kousku rovných kolejí různá stoupání a musím říct, že jsem byl mile překvapen. 6% se třemi nákladními vagóny úplně v pohodě, u pěti vozů už to prokluzovalo. 8% sklon už měl vláček problémy zdolat se třemi vozy. Mám dvě páry BR-81 a BR-92, obě jsou čtyřnápravové bez bandáže. Dieselová lokomotiva M61 zvládá stoupání ještě lépe, ale tu bych k dřevařské dráze nedával.
Zhoršená sjízdnost v případě dřevařské dráhy by nemusela být na závadu, přinášela by "přidanou" zábavu třebas spojenou s postrkem druhou lokomotivou a podobně.
A hlavně, jak bylo výše řečeno, je potřeba se dostat s horním nádražím do dostatečné výšky nad skryté nádraží.
Díky za rady!