TT 250x120cm

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 250x120cm

Příspěvekod ToVa » stř 26 říj, 2011 7:26 pm

lajblt píše:Osobně bych tomuhle plánku pár věcí vytkl - chápu, že tu budu za šťourala, ale je to zase klasický vlakodrom:

- proč dvoukolejka, když skryté nádraží bude jen mít 3 koleje?
- mezistaniční úsek mezi dolní a horní stanicí je skoro kratší, než jsou koleje ve stanicích :(
- kolej po dolní hraně poněkud postrádá smysl
- mezi kříženími tratí není dost místa - už od pohledu vycházejí příliš prudká stoupání a klesání (rozumné maximum je 30%o

Zkusím ti to překreslit do WinTracku a uvidíš sám.

No, souhlasím, žádný šťoural, jen zkušený modelář. :mrgreen: Nechápu, proč všichni kreslí takové vlakodromy, když mají k dispozici i zde na fóru díla mistra Milana Ferdiána. :wink:
Návrat po letech
Stavba segmentovky podél stěny
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod lajblt » stř 26 říj, 2011 8:13 pm

Znáš to - každý radši prošlapává svou vlastní cestu, aby zjistil, že je občas lepší použít tu, kterou prošel už někdo před nimi, aby nakonec došli dál. :)
lajblt

Příspěvekod Jarda H. » stř 26 říj, 2011 8:20 pm

ToVa píše: ... Nechápu, proč všichni kreslí takové vlakodromy, ....

A důsledek ? Klesá počet praktických a využitelných diskuzních příspěvků, s ohledem na "kvalitu" zadání. Neberu nikomu určité zjednodušení, hračkovitost (nikdo nejsme dokonalej :D ), ale kdyby si zkrátka lidi nejdříve prošli alespoň část diskuze (a hlavně obrázků !!) kolem realizovaných plánků kolejišť, pak by tu nepadaly podobné návrhy.
Každý, kdo by si dal práci projít něco staršího, tak by vlastně věděl, co mu bude připomínkováno :wink:

PS : a kromě plánků Milana F. se dá najít i jiná inspirace
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod ToVa » čtv 27 říj, 2011 9:16 am

Je to tím, že každý od vláčků čeká něco jiného (myslím, že už to tu kdysi zaznělo):

1) Někdo si chce pohrát...
Vůbec mu nevadí, že kolejiště bude typu vlakodrom, že se pára z druhé epochy setká s nějakým Desirem v jedné stanici a že celé kolejiště bude jen paskvil a ne model. Jde mu o to, aby si s modely zajezdil co nejvíce a nezajímá ho, jak bude vypadat konečný výsledek. Takový vlakodrom upoutá věštšinou děti a nezkušené modeláře...

2) Někdo chce (ale ne za každou cenu) seríózní model...
Tam patřím i já. Nechci za každou cenu mít nejhezčí kolejiště, ale také nechci, aby kolejiště bylo přeplácané (viz. Modelový svět Brno)... Dělám to, co mi peníze umožní. Nekritizuji každý detail, ale chci, aby se na to dalo dívat.

3) Někdo chce mít model jako skutečnost...
Žádné prudké výškové rozdíly, dlouhé staniční koleje, GVD apod. Chce zkrátka aby model byl pokud možno co nejbližší skutečnosti...

Je to na takových začátečnících, aby si uvědomili, co od modelu vlastně očekávají. Od toho se bude potom vyvíjet situace a můžou zavítat buď do tématu Hračkové kolejiště nebo si prohlédnout plány od MF (i jiné) a stavět tak, jak já, co jim situace umožní a nebo dle nějakého hezkého plánku a fotografií stanic smí vytvořit model přesně odpovídající skutečnosti a smí hledat inspiraci třeba u Trainmaniaka apod.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod ToVa » čtv 27 říj, 2011 9:20 am

PS: TT už se nevěnuji, ale myslím že na tomto prostoru by se dala vytvořit nějaká odbočná stanice s hlavní trati, popř. zakončenou smyčkami a koncovou stanicí. Třeba Dolní Lhota s reálnější délkou staničních kolejí apod.
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Maňa » čtv 27 říj, 2011 3:17 pm

všem děkuji za připomínky a rady .

lajblt: budu moc vděčný za plánek který uděláš ve wintracku .Kolejiště asi je vlakodrom ale nemužu najít prostě plán který by mě oslovil .(a přisáhám že jsem toho hodn prošel) .Co od kolejiště očekávám ? tak určitě nechci aby cesta z místa A do místa B trvala 3s ,určitě skrýté nádraží ,ale také mám rad posuny a vše co se kolem nádraží a skladištích provádí a určitě se budu chtít přiblížit realitě (ale NE za každou cenu) .

něco o mně : Začátečník co se týče modelaření nejsem ,modeluji nákladní vozy v měřítku 1:24 (italeri apod.) Kolejiště jsem vždy chtěl a proto jsem si ted udělal první kolejiště z plechových kolejí, vyzkoušel různé metody nanášení st. trávy ,foliáží pokládku kolejí a další a další .(nechtěl jsem vrážet hned tolik peněz ,abych byl pak zklamaný ) .
začínám moduly-TT epocha IV-V
Maňa

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 3:47 pm

A co tenhle návrh ?
Maňa

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 3:50 pm

Změnit velikost z sc0000.jpg
Změnit velikost z sc0000.jpg (83.94 KiB) Zobrazeno 4939 krát
Maňa

Příspěvekod miroslav lengyel » sob 29 říj, 2011 4:37 pm

Nevím zda neznáš toto:
http://www.ho-vlaky.wbs.cz/Planky-kolej ... vejsi.html
nebo toto:
http://as.rumia.edu.pl/tt/kat/tech.asp
třeba Tě tam něco osloví.
H0 II.epocha DRG+1souprava Würtenberg(startset)a pára K.P.E.V.ještě je nestihli přeznačit.
miroslav lengyel

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 4:45 pm

skoro vše jsem prolezl a nic :|
Maňa

Příspěvekod Jarda H. » sob 29 říj, 2011 5:35 pm

To Maňa :
Kdybys kreslil v měřítku, viděl bys, že
a) máš příliš krátké staniční koleje (krátká užitná délka)
b) geometrie kolejiva ti neumožní takhle napojit rotundu
c) celkově je kolejivo v nepoměru - osová vzdálenost kolejí ve stanici vůči celku apod., celkově to dosti zkresluje
d) trochu nelogické silniční propojení stanic silnicí s ohledem na vedení železnice ..... atd

Neosloví tě třeba motiv kolejiště od Michala Šuhajdy s názvem Dýšina ?! Originál je sice o trochu delší než tvých 2,5 metru, ale motiv či spíše provoz je díky rozložení stanic dost zajímavý. Větší stanice na oválu se SN, příp. i vratnou smyčkou (ty máš dostatečnou šíři panelu), stanice je vč. dvoumístné remízy se zázemím, odbočná vedlejší trať pokračuje do úvraťové stanice a odtud do koncové stanice s vlečkou (areál firmy).
Plánek je k vidění v knížce od Milana F.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod ToVa » sob 29 říj, 2011 5:44 pm

Jarda H. píše:Neosloví tě třeba motiv kolejiště od Michala Šuhajdy s názvem Dýšina ?! Originál je sice o trochu delší než tvých 2,5 metru, ale motiv či spíše provoz je díky rozložení stanic dost zajímavý. Větší stanice na oválu se SN, příp. i vratnou smyčkou (ty máš dostatečnou šíři panelu), stanice je vč. dvoumístné remízy se zázemím, odbočná vedlejší trať pokračuje do úvraťové stanice a odtud do koncové stanice s vlečkou (areál firmy).
Plánek je k vidění v knížce od Milana F.

Dýšina je zajímavá.

Maňa píše:Co od kolejiště očekávám ? tak určitě nechci aby cesta z místa A do místa B trvala 3s ,určitě skrýté nádraží ,ale také mám rad posuny a vše co se kolem nádraží a skladištích provádí a určitě se budu chtít přiblížit realitě (ale NE za každou cenu)

Tak se té realitě trochu přibliž. Když chceš, aby se to přiblížilo realitě, tak provoz od někud někam, nebo stanice - smyčka apod. Ovál ti to neumožní (v nejhorším logika kruhu) :!: Pokud Ti prostor dovolí, tak ta Dýšina nebo něco podobného...
Návrat po letech
TT, digitál, ČD
ToVa

Příspěvekod Maňa » sob 29 říj, 2011 5:52 pm

je někde k vidění od michala ten plánek ? zkoušel jsem to na googlu a nic :|
Maňa

Příspěvekod ToVa » sob 29 říj, 2011 5:57 pm

Nevím, myslím, že ani velice ne.