Test kolejiště / Bezdružice

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Návrh kolejiště

Příspěvekod pekl024 » pát 12 lis, 2010 7:28 am

Kam chodíte, nemáš náhodou něco společného s plzeňskou dráhou.
pekl024

Příspěvekod pekl024 » pát 12 lis, 2010 8:40 am

Pokud jsem pochopil správně Vaše rady je návrh zde http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/#Navrh_005.JPG .

Jestli to není blbost, co umístit vodárnu, asi budem jezdit hlavně párama.
pekl024

Příspěvekod JBr » pát 12 lis, 2010 9:00 am

Vodarna muze byt soucasti te remizy pro parni masinu.
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod Střelec » pát 12 lis, 2010 10:11 am

Pokud chceš zkoušet krajinářský techniky, tak se mrkni na www.modeltrain.cz a hledej zvadlo na workshop. Mam dojem, že za tejden dělá v krámu na Slovanech Model Scene workshop na téma "foliáže pro začátečníky". Pro pokročilý bude workshop poslední listopadovou sobotu ve smíchovský mašinkárně, ale asi už bude obsazenej.
Střelec

Příspěvekod yurax » pát 12 lis, 2010 10:25 am

Jarda H. píše:DODATEK - tvůj návrh mi připomněl jeden plánek, který byl z mini-příručky, co bývala před 30-40 lety u každé prodávané krabice modelů s kolejivem, viz příloha ! Připadá mi na něm o trochu bohatší provoz díky vlečce, než má tvé kolejiště. Pokud je to kolejiště pro děti a hraní si s tvorbou krajiny, možná by nebylo špatným řešením, i když je to ten klasický německý plánek, rozměr je 145 x 80 cm :

PS : v případě zájmu mohu zaslat ve větším rozlišení :D

planek024.JPG

Ten zeuke planek je pekny, tato prirucka snad neni ani na legendarnim webu as.rumia.edu, nemas jich vic?
yurax

Příspěvekod pekl024 » pát 12 lis, 2010 11:06 am

nevím jaký plánek myslíš ,ale to moje jsem vymyslel doma na koberci.
Naposledy upravil pekl024 dne pát 12 lis, 2010 10:12 pm, celkově upraveno 1
pekl024

Příspěvekod milan ferdián » pát 12 lis, 2010 2:38 pm

yurax píše:
Jarda H. píše:DODATEK - tvůj návrh mi připomněl jeden plánek, který byl z mini-příručky, co bývala před 30-40 lety u každé prodávané krabice modelů s kolejivem, viz příloha ! Připadá mi na něm o trochu bohatší provoz díky vlečce, než má tvé kolejiště. Pokud je to kolejiště pro děti a hraní si s tvorbou krajiny, možná by nebylo špatným řešením, i když je to ten klasický německý plánek, rozměr je 145 x 80 cm :

PS : v případě zájmu mohu zaslat ve větším rozlišení :D

planek024.JPG

Ten zeuke planek je pekny, tato prirucka snad neni ani na legendarnim webu as.rumia.edu, nemas jich vic?

Strašně dávno ,kdy jsem koketoval modelovou velikosti TT,tak jsem sháněl kde se dalo plánky kolejišť v TT/1:120.
První jsem sehnal malý sešitek formát A6 ""Začátek se železnici TT",vydání 1969-1970.Samé malé plánky kolejišť ,většinou o rozměrech 145,0*85,0.Vše v jedne rovině.

No a ta druhá,tebou zmiňovana "PLANY KOLEJIST"TT_ZEUKE,vydání 1968,obsahuje volně vložené listy s kolejovými plánky a doprovodný sešit s textovou části s vysvětlivkami k těmto kolejištim.
Ty by jsi nejradši určitě chtěl tyto plánky vidět,bohužel,kdoví kdy zase budu skenovat.Což jsem tě moc nepotěšil.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod yurax » pát 12 lis, 2010 3:12 pm

milan ferdián píše:Ty by jsi nejradši určitě chtěl tyto plánky vidět,bohužel,kdoví kdy zase budu skenovat.Což jsem tě moc nepotěšil.

Nevadi, jen me to zajimalo - stejne bych podle nich nestavel, chtel jsem se jen podivat. Ted aspon vim, co je to za edici, diky :)
yurax

Příspěvekod Jarda H. » pát 12 lis, 2010 3:17 pm

pekl024 píše:nevím jaký plánek myslíš .....

Tak to byla otázka na mne :lol: .... ta maličká příručka skončila kdesi v propadlišti dějin, už jí dávno nemám !! Ale mám z ní stále okopírované plánky č.6-10 (plánek č.1 byl např. mám dojem jen prostý ovál), snad z nostalgie, snad i proto, že moje dětské kolejiště (kromě toho prvního na polystyrénu, s terénem malovaným vodovkama začátkem 70.let) bylo dělané - jasně že na plechovém kolejivu - podle plánku kolejí na vnitřní straně zadního listu, ale s jinou krajinou (les a vesnička, stavby domečků z ABC) !

Jinak ta příručka se občas mihne na Aukru a cena dokáže díky kupcům občas vyšplhat dost vysoko.
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » pát 12 lis, 2010 3:24 pm

Jarda H. píše:
pekl024 píše:nevím jaký plánek myslíš .....

Tak to byla otázka na mne :lol: .... ta maličká příručka skončila kdesi v propadlišti dějin, už jí dávno nemám !! Ale mám z ní stále okopírované plánky č.6-10 (plánek č.1 byl např. mám dojem jen prostý ovál), snad z nostalgie, snad i proto, že moje dětské kolejiště (kromě toho prvního na polystyrénu, s terénem malovaným vodovkama začátkem 70.let) bylo dělané - jasně že na plechovém kolejivu - podle plánku kolejí na vnitřní straně zadního listu, ale s jinou krajinou (les a vesnička, stavby domečků z ABC) !

Jinak ta příručka se občas mihne na Aukru a cena dokáže díky kupcům občas vyšplhat dost vysoko.

Jardo netvrď mi ,že mám doma poklady :mrgreen:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 12:00 am

Postavil jsem to na koberci a celkem se mi to líbí. Za připomínky děkuji.

http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/#navrh_012.jpg
pekl024

Příspěvekod Jarda H. » sob 13 lis, 2010 1:01 am

U mne asi už druhý den tradičně pár nočních poznámek :
1) změna výhybek na pravé části stanice, de facto pravé zhlaví = co nejvíce prodloužit délku staničních kolejí !!! Věř mi, že vlak s lokomotivou a dvěma vagony na krátkých staničních kolejích přestane brzy bavit !!
2) vodárna je (tedy může být) součástí remízy - remíza je vlastně přízemní objekt, vodárna je jakási patrová vyšší věžička jako její součást, něco na tento způsob ... http://www.kmz-brno.cz/storage/Image/ba ... m_007v.jpg
3) u remízy (a zauhlování) vidím minimálně absenci popelové jámy a vodního jeřábu - dejme tomu, že písek a oleje se doplňují v remíze. Asi by nebylo proti logice věci doplnit vodní jeřáby i do stanice k dopravní koleji - píšeš, že bude hlavně parní provoz !
3) nevím, co je to za "černý" objekt vedle hradla (Chyba v číslování ?! Skladiště vidím u kusé koleje vedle staniční budovy vpravo ?!)
4) hradlo objekt č.5 - ale asi by mělo být nazváno stavědlem ?! Je to jen slovíčkaření !
5) prodloužení kusé koleje dole - uvidíš do budoucna, že každý cm délky kolejí pro odstavení vagonů je dobrý !! Kusé koleje mohou sloužit pro volnou nakládku a vykládku - lze doplnit kolejovou váhu a obrysnici

Změny zachyceny v obrázku v příloze :
navrh_012.jpg
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod petrh » sob 13 lis, 2010 8:52 am

levy dolni roh mi prijde prazdny, vim, ze e tam psan sklad, co treba ho oplotit, dat mu areal a udelat z nej vlecku za vraty? mohla by tam byt plocha na vydej ze skladu na nakladacky, kulisa fabriky?
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod pekl024 » sob 13 lis, 2010 10:09 am

Udělal jsem si půdorysy domů a z¨jistil že na původní návrh se to nevejde.

Prosím o připomínky verze 013 http://pekl024.rajce.idnes.cz/modely/#navrh_013.jpg

Je super tato diskuze , moc mi pomáháte , děkuji
pekl024

Příspěvekod JBr » sob 13 lis, 2010 10:14 am

Ty stanicni koleje jsou moc kratke. Vazne bych pouvazoval o zhlavi z obloukovych vyhybek. Tim padem by zhlavi mohla byt v obloucich a stanicni koleje by se prodlouzily.
TT/D V/VI.
JBr

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště