kolejiste Ho

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod Jarda H. » úte 23 úno, 2010 7:47 pm

kecu.p píše: .......proč točnu s rotundou?? To se prostě modeláři bez toho neobejdou?? ......

To je asi bohužel :wink: nemoc většiny nových tazatelů či stavitelů ! Na panel se jim vejde jakýsi okruh, k tomu krátká trať lokálky, ale v požadavcích figuruje točna, rotunda, depo, ..... asi by to chtělo se podívat a počíst si v literatuře CO a JAK :!: Kde se stavěla depa, za jakým účelem, něco kolem točen a otáčení lokomotiv, ....
TT - analog - ČSD/DR, DB - III / IV
Jarda H.

Příspěvekod kecu.p » úte 23 úno, 2010 8:43 pm

Pořád dokola ... lidi se nepoučí a nepoučí.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod shark » úte 23 úno, 2010 9:45 pm

a co treba jinak:

sel jsem do kramu a nakoupil, prodavac mi nadelil zminenou tocnu, 6ti rotundu, koleje, vyhybky, anglicany a spoustu dalsich veci, domky, sklady, mosty - se slovy to budete potrebovat.
musim priznat, ze jsem ani neprotestoval - libilo a libi se mi to.

neptal se na jak velke kolejiste, me prislo 3,5x2 dost.
pak jsem vykutil ram a sel stavet - no, koukal jsem moc
tak sem sedl k netu a zacal hledat co dal, predelal ram, zmenil navrh /2kolejka se tam opravdu nevejde/ - a ted resim plan

jasne jsem psal co bych chtel a taky jsem psal ze je rozdil co se tam vejde.
nijak mi neva ze tam tocnu nedam - ve skladu je mista dost - treba priste

druha moznost je se tady na nic neptat, zbastlit to po svem - ono se to tam nejak vejde, ale to se mi moc nechce
shark

Příspěvekod Jarda H. » úte 23 úno, 2010 10:03 pm

shark píše: ..... prodavac mi nadelil zminenou tocnu, 6ti rotundu, koleje, vyhybky, anglicany a spoustu dalsich veci, domky, sklady, mosty - se slovy to budete potrebovat. .....

Dosti nezvyklý způsob :lol: :lol: jak začít s modelovou železnicí ?! Nejdřív by měl existovat alepoň nějaký rámcový plán, představa, idea :wink: ....... na druhou stranu se i to již koupené dá prodat a koupit to, co člověk při stavbě (realizaci plánu) bude potřebovat.
Jarda H.

Příspěvekod JanoH0e » úte 23 úno, 2010 10:32 pm

shark Najpr si nakresli priestor, akýmáš k dispozícii. Ak je to tvoje prvé koľajisko, navrhujem urobiť ti iba časť, kde by si sa naučil postupom. Ujasni si predstavu, čo vlastne chceš stavať. Potom zober mapu a najdi si približne trať. Stanice máš tu : http://koleje.kx.cz/abc.htm. Následne sa upravia do modelovej podoby. Taktiež môžeš zaustiť do stanice vlečku, kde bude aj osobná doprava, napr. Ratiškovice. http://www.ratiskovka.com/ . Ale bez toho, aby si mal jasnú predstavu, čo chceš, ti nikto asi nepomôže. Potom sa už dá plánovať.
JanoH0e

Příspěvekod shark » úte 23 úno, 2010 11:40 pm

nu u me neni nic normalni.....
jak rikam, neni problem veci ulozit, prikoupit potrebne
mam cca 20 velkych masin br 01, 03, 41 - take uz vim ze nikdy nepojedou, v polici jim je dobre.

idea je jasna, neco jako je ve vyse uvedenem odkazu, po hledani spousty planu me tohle opravdu zaujalo

protoze v programu neumim a koleji mam spoustu, stavim misto virtualne, v realite - nasucho, uvidime jak to vyjde

kazdou radu uvitam, usetri mi cestu slepou ulickou
beru to jako legraci, ale zase chci aby to melo nejaky smysl....
shark

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 24 úno, 2010 7:16 am

Hele, tohle se tu řešilo už x-krát! Takže - nakresli si půdorys místnosti, ten si oskenuj, okopíruj atp. Pak do něj čmárej - hlavně si ujasni JAKE kolejivo použiješ (hlavně s ohledem na poloměr oblouku a úhel výhybek). Bez čmárání se neobejdeš. Jestli chceš aby ti to někdo nakreslil "jen tak" bez ničeho, s tím asi neuspěješ... Nejdřív si udělej vlastní náčrtek (od ruky) a pak ho tady můžeme rozebrat - na tom rozměru L co jsi psal v HO opravdu žádný zázraky neuděláš... Ještě k té točně - co takhle udělat "jen" funkční diorama, na 1m šířky to je v pohodě, a můžeš to dioráma pak dát jako další patro pod své kolejiště - dokonce to třeba propojit stoupací spirálou se zbytkem. Nebo patrová varianta kolejiště s koncovou stanicí s depem a la Varnsdorf nahoře, z něj vlečka do kratšího L ramene, prostředním patře Lka pak další úvratová stanice (k ní povedou krajinou dvě tratě) a konečně ve spodním pak skryté nádraží simulující hlavní trat...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod shark » stř 24 úno, 2010 9:42 am

vse uz jsem napsal

koleje fleischmann profi
oblouky mam r1 360, r2 420, r3 480
vyhybky standard 20x, oblouk 6 paru, anglican 8x

idea odkaz nahore - sice v tt ale pro predstavu staci
prijde mi to lepsi pro predstavu, nez to malovat od ruky

rozmer 1m neni konecny - zvolen na dosahnuti /myslim ze by slo i 1,2/
rozmer delsi strany 5m je dany
rozmer kratsi 2m je take dany

ptal jsem se, protoze vim ze se mi to presne dle toho planku nevejde, tak abych neubral neco blbe a pak jsem nezjistil ze to je na prd
nejde mi o naprosto verny model, ale zase nechci stavet kravinu
shark

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 24 úno, 2010 11:54 am

Námět jsem ti dal - kreslení je na tobě :D
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Jarda H. » stř 24 úno, 2010 2:55 pm

shark píše: ..... vim ze se mi to presne dle toho planku nevejde, tak abych neubral neco blbe a pak jsem nezjistil ze to je na prd .........

Takže zde je rada a další postup jasný, ne :?: Když víš co chceš a "něco" z jiného plánku chceš ubrat, tak to namaluj - klidně i od ruky, aspoň trochu v měřítku či nějakém poměru - a pak může nastat diskuze nad plánem. Od toho je to diskuzní fórum, diskutovat nad něčím. Dej se tedy do kreslení :!:

Pokud nechceš ani tohle nakreslit, nezlob se, ale pak nemáš trpělivost ani na modelaření, protože náš koníček je většinou celoživotní :D Nechci aby jsi zatrpknul na tohle fórum, kde se dají čerpat informace, rady, kde se dá diskutovat a probírat to, co koho právě zajímá - jen vyvinout trochu snahy o zkrelení námětu pro diskuzi ! ! !
Jarda H.

Příspěvekod milan ferdián » stř 24 úno, 2010 3:58 pm

shark píše:vse uz jsem napsal

koleje fleischmann profi
oblouky mam r1 360, r2 420, r3 480
vyhybky standard 20x, oblouk 6 paru, anglican 8x

idea odkaz nahore - sice v tt ale pro predstavu staci
prijde mi to lepsi pro predstavu, nez to malovat od ruky

rozmer 1m neni konecny - zvolen na dosahnuti /myslim ze by slo i 1,2/
rozmer delsi strany 5m je dany
rozmer kratsi 2m je take dany

ptal jsem se, protoze vim ze se mi to presne dle toho planku nevejde, tak abych neubral neco blbe a pak jsem nezjistil ze to je na prd
nejde mi o naprosto verny model, ale zase nechci stavet kravinu

Ty poloměry,máš nějaké divné.. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod shark » stř 24 úno, 2010 4:10 pm

ok namaluju
urcite nezahorknu, tady jsem se naucil veci, ze i kdyby uz nic dalsiho, to co tady je, za to stoji....

polomery jsem zaokrouhlil
presne je to:
r1 356,5
r2 420
r3 483,5
opsano z kolejnic
shark

Příspěvekod Michal Šuhajda » čtv 25 úno, 2010 8:56 am

Ahoj Sharku,
píšeš, že jsi smířený s tím, že část "materiáluů zůstane ve skříni. Není to škoda? Když už se situace vyvinula tak, že jsi to nakoupil proč to nevyužít?
Máš německé rychlíkové a nákladní lokomotivy, určitě sis je nekupoval jen do vitríny. Plánuješ DR, ale proč se držet poutze lokálek?
Co třeba: Udělat uzlovou stanici kde z jednokolejné hlavní trati odbočuje druhá byť taky pouze jednokolejná hlavní trať. Provozně se zde hlavní směr "rozděluje " na dva.
Při stavbě trati vznikla ve výchozí stanici poměrně velká výtopna včetně točny (na trati jezdily tendrové lokomotivy, které se musely otáčet a rotundou pro 6 lokomotiv.
Posléze přibyla krátká místní trať. Původně měla vlastní kolejiště i výtopnu, ale po sjednocení slouží pro všechny lokomotivy pouze "velká výtopna". Naopak strojů z hlavních tratí už tu moc není, protože většina vlaků je průběžných. Stanice má cca 6 dopravních kolejí. Do stanice se napojuje několik vleček z podniků, které jsou okolo stanice....
Na kolejišti bude dominovat "hlavní" stanice, vycházející trati budou pouze v nejnutnější délce než zmizí do SN, případně pokud to půjde se dá někde odhalit kus širé trati. Přece jen moc místa není. Zato bude znázorněna místní trať, která se kroutí do kopců do koncové stanice....
To je jen nápad, ale ten bývá nejdůležitější. Pro inspiraci je kolikrát lepší koukat kolem sebe venku a při cestování vlakem, než kopírovat návrhy kolejišť.( to není myšleno proti Radkovu ani jinému kolejišti) Napoak v plánech se dá dobře vykoukat spoustu "fíglů" jak tu svou myšlenku dostat do modelového ztvárnění.
-M-
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 25 úno, 2010 10:02 am

Michal Šuhajda píše:Ahoj Sharku,
píšeš, že jsi smířený s tím, že část "materiáluů zůstane ve skříni. Není to škoda? Když už se situace vyvinula tak, že jsi to nakoupil proč to nevyužít?
Máš německé rychlíkové a nákladní lokomotivy, určitě sis je nekupoval jen do vitríny. Plánuješ DR, ale proč se držet poutze lokálek?
Co třeba: Udělat uzlovou stanici kde z jednokolejné hlavní trati odbočuje druhá byť taky pouze jednokolejná hlavní trať. Provozně se zde hlavní směr "rozděluje " na dva.
Při stavbě trati vznikla ve výchozí stanici poměrně velká výtopna včetně točny (na trati jezdily tendrové lokomotivy, které se musely otáčet a rotundou pro 6 lokomotiv.
Posléze přibyla krátká místní trať. Původně měla vlastní kolejiště i výtopnu, ale po sjednocení slouží pro všechny lokomotivy pouze "velká výtopna". Naopak strojů z hlavních tratí už tu moc není, protože většina vlaků je průběžných. Stanice má cca 6 dopravních kolejí. Do stanice se napojuje několik vleček z podniků, které jsou okolo stanice....
Na kolejišti bude dominovat "hlavní" stanice, vycházející trati budou pouze v nejnutnější délce než zmizí do SN, případně pokud to půjde se dá někde odhalit kus širé trati. Přece jen moc místa není. Zato bude znázorněna místní trať, která se kroutí do kopců do koncové stanice....
To je jen nápad, ale ten bývá nejdůležitější. Pro inspiraci je kolikrát lepší koukat kolem sebe venku a při cestování vlakem, než kopírovat návrhy kolejišť.( to není myšleno proti Radkovu ani jinému kolejišti) Napoak v plánech se dá dobře vykoukat spoustu "fíglů" jak tu svou myšlenku dostat do modelového ztvárnění.
-M-

Dobrý nápad! Inspiraci konkrétní stanice viz třeba zde:

http://maps.google.com/maps?f=q&source= ... 2&t=h&z=17

Schwarzenberg in Erzgebirge (ex DDR), dnes je tam malé soukromé žel. museum. Jinak přesně to o čem píše Michal - hlavní trat, sice vícekolejná, ale z ní odbočuje vedlejší trat (dnes už jen její část jako vlečka) a vede ve stoupání podél okraje lesa vlevo pod tou rotundou.... Jinak tahle stanice je zajímavá i tím, že není v údolí, ale naopak vysoko v kopci - typicky horská trat!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod shark » čtv 25 úno, 2010 1:19 pm

naprosto bozi, ty snad umis cist myslenky, lepe bych to co chci nenapsal
jenze prave tohle jsem nikde nenasel a proto jsem chctel sluknout ten planek....
vim, ze jsem otravnej, ale planecek by nebyl?
shark

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště