Kolejiště H0 - VEJROV (Kubíci)

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Příspěvekod petrh » stř 12 srp, 2009 8:08 am

souhlasim s Pajou... v tomhle jsou moduly super a navic, kdy se nekde neco posere tak moduly rozpojis, vymenis...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 8:46 am

petrh píše:souhlasim s Pajou... v tomhle jsou moduly super a navic, kdy se nekde neco posere tak moduly rozpojis, vymenis...

mno stejně mám představu jedné vetší stanice s depem... a ta bude :-D odpolko zkusím navrhnout. O té smyčce se šnekovým klesáním jsem už přemýšlel a asi to bude pro můj prostor dobrá volba... a na druhou stranu už mi v místnosti místo nezůstane :-D možná tak na zastavku s tou vlečkou...
Jak čtu ty směrnice modulů, alespoň tedy že bych to využil v napojení segmentů do sebe, tak jsem z toho jelen... lol nechápu, asi si to vemu příští týden na dovču a v klidu si to přečtu 5 x dokola :-D
H0 - DCC - PC - ŽELEZNICE - ELEKTRO
http://kolejiste.blogspot.cz
Janek

Příspěvekod Pája » stř 12 srp, 2009 9:41 am

Jak říkám lepší je to vidět jednou na setkání,než to 20x studovat.Jinak na tu spirálu ti stačí cca 1,5x1 m ,ten tobogán krom jednotného čela a výšky nemusí splňovat jiná kritéria Zababova,bude pro tebe domu.A to nádraží uděláš (taky to tak chystám) s více moduly.Na krajních budou jednotlivá zhlavý a po jejich složení vyjde malé nádr.,které se ti vejde doma do místnosti a na sraz tam uděláš vloženej díl mezi ty dva a máš nádraží dlouhý na dlouhý soupravy.
TT,DCC,ČSD III-IV,člen TT ZABABOV,Sysel fóra a zatím spíše hračička než modelář
Pája

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 12 srp, 2009 9:49 am

No ta fotka místnosti mi vnukla nápad - kolejiště jak je dole - prostor využít pro dvoupatrové kolejiště (SN plus vratnou smyčku), stoupací spirálu v kopci, to vše s co nejmenšími poloměry. V pravé části toho kolejiště stanice s malým depem (diagonálně) a výjezdem ze stanice do skryťáku. Provoz jen kratších souprav. Stoupací spirálou se dostat nahoru a pokračovat po policích/modulech do koncové stanice která bude na té stěně vpravo od okna též na polici, nad trubkou či co to je. PC posounout maličko vpravo a místo by na to mohlo vyjít!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 10:09 am

Petr Zatrepalek píše:No ta fotka místnosti mi vnukla nápad - kolejiště jak je dole - prostor využít pro dvoupatrové kolejiště (SN plus vratnou smyčku), stoupací spirálu v kopci, to vše s co nejmenšími poloměry. V pravé části toho kolejiště stanice s malým depem (diagonálně) a výjezdem ze stanice do skryťáku. Provoz jen kratších souprav. Stoupací spirálou se dostat nahoru a pokračovat po policích/modulech do koncové stanice která bude na té stěně vpravo od okna též na polici, nad trubkou či co to je. PC posounout maličko vpravo a místo by na to mohlo vyjít!

to je zajímavý námět, dnes nakreslím přesné schema místnosti a možnosti prostoru budou jasné... již jsem trochu rozkraslil nádraží s depem kde z levého zhlaví vyjede obloukem klesáním do skrytého nádr. a uvnitř toho oblouku bude místo na depo. Tím první část do L cca (2,2 x 1,2) 2 díly, schema odpoledne přidám, a stále mám metr místa navíc... jen jsem zjistil že moduly nepoužívají kolejivo CODE 100 ze kterého stavím já... tudíž s moduly asi neuvažuji...
Janek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 12 srp, 2009 12:38 pm

Moduly dle norem není dogma! Kolejiště si děláš hlavně pro sebe (nebo děti...) - jak si ho uděláš, takový bude :D

Můžeš udělat spodek jak potřebuješ, a pár modulů dle norem, nebo místo nich segmenty/moduly dle své vlastní normy - dioramata co budeš mít ve vitríně, a na ježdění si je vyměníš s jinýma co budeš mít v kolejišti atd atd!

Moje vitrínové kolejiště mělo být původně přísně modulové - Zababov, postupně jsem došel k finálnímu závěru že takto to řešit nebudu - ve vitríně budou segmenty na kolejivu co mi bude nejvíc vyhovovat, a vše dle "vlastních" norem!
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 12:51 pm

Petr Zatrepalek píše:Moduly dle norem není dogma! Kolejiště si děláš hlavně pro sebe (nebo děti...) - jak si ho uděláš, takový bude :D

Můžeš udělat spodek jak potřebuješ, a pár modulů dle norem, nebo místo nich segmenty/moduly dle své vlastní normy - dioramata co budeš mít ve vitríně, a na ježdění si je vyměníš s jinýma co budeš mít v kolejišti atd atd!

Moje vitrínové kolejiště mělo být původně přísně modulové - Zababov, postupně jsem došel k finálnímu závěru že takto to řešit nebudu - ve vitríně budou segmenty na kolejivu co mi bude nejvíc vyhovovat, a vše dle "vlastních" norem!

vlastní norma, to zní zajímavě... :D
Janek

Příspěvekod petrh » stř 12 srp, 2009 1:00 pm

de facto to treba znamena, ze pouzijes cela dle zababa, ale jiz neporpojujes digital atp, nebo ze si navrhes vlastni cela, segmentu, hadu, propojis napriklad cannon pinem atd... vyhopda pokud jedes dle zababy je, ze kamos muze jet taky a pak si moduly vezmete na setnakni a jezdite, nebo muzes s kamarady mit vlastni normu atd... ale vyhoda segmentu (nekdy = modulu). ze v pripade potreby se da v klidu rozebrat...
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 1:18 pm

jj .-)

strašně mne uchvátil nápad nádraží a od něj stoupáním spirálou do pruhého patra do koncového nádraží přes políčka jak psal Petr Z. ... ovšem si nedovedu představit stoupání spirálou do výše 50 cm :-(
Janek

Příspěvekod petrh » stř 12 srp, 2009 1:25 pm

Janek píše:jj .-)

strašně mne uchvátil nápad nádraží a od něj stoupáním spirálou do pruhého patra do koncového nádraží přes políčka jak psal Petr Z. ... ovšem si nedovedu představit stoupání spirálou do výše 50 cm :-(

doporucuji hledat na foru, jiz to tu nedke bylo:) snad v napadech ci tak
H0 se synem
petrh

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 1:37 pm

petrh píše:
Janek píše:jj .-)

doporucuji hledat na foru, jiz to tu nedke bylo:) snad v napadech ci tak

jj už se na tom pracuje :-D
Janek

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 5:07 pm

tak mám tu další návrh... místo v pravo je určeno pro další moduly, pro začátek bude tobogán s klesáním dolů do skrytého nádraží...

PS: rozvržení částí depa je jen tak... trakce bude motorová, depo bude mít podobu až v průběhu stavby až najdu odpovídající předlohu...
Naposledy upravil Janek dne pát 13 říj, 2017 1:18 pm, celkově upraveno 3
Janek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 12 srp, 2009 7:17 pm

Spirálu "nekonečno" můžeš koupit třeba od firmy Noch (www.noch.de) u nás lze objednat třeba přes Ben International aj. Buď radius 360mm nebo 360/437 či 420/483, 1 a 1/2 kruhu umožňuje výškovou dimenzi 130,5 mm (3,8 % stoupání), jen jeden kruh spirály pak výšku 87mm. Spirála je z překližky a na plastových nosnících a dělaná jako univerzální stavebnice...

Já si stoupání 50 cm představit dovedu - ve velkém zalesněném kopci, na jehož úpatí, pod arkádovou stěnou, je situováno nádraží s depem a kolejí z tunelu do tunelu... Něco podobného jsem původně plánoval i na svém kolejišti, než mi Milan navrhl a poslal jiný naprosto úžasný plánek!
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Petr Zatrepalek » stř 12 srp, 2009 7:26 pm

Jinak ku tvému plánku - nesedí mi tam opticky moc orientace té rotundy, umístění zauhlování. Rotundu bych prohodil se zauhlováním - na to místo kde je teď rotunda dej zauhlování, k němu by jsi mohl udělat kusou kolej vedoucí z té spodní nádražní koleje (návoz uhlí), místo toho "německého" kolotoče bych raději volil zauhlovací výtah od Fallera nebo Teudloft od Třmínka, případně řešil ohradou s uhlím a nakládkou pomocí bagru Fortschritt (ICAR nebo Busch). Záleží na epoše co chceš modelovat...

Tu rotundu bych dal pod ten kopec/les k opěrné zdi (místo pro rotundy stavbaři získaly odstřelem a odkutáním skály, vodu pro vodárnu čerpají z pramenu ve skále - tudíž vodárna je hned vedle rotundy) a tunel bych "posunul" blíž k nádraží a roh kolejiště by tak tvořil kopec s možností přístupu i do skryťáku... Případně velký kopec vynechej, depo nech ve stejné úrovni jako nádraží a trať vlevo veď zářezem v klesání už od nádraží do skryťáku. Ve vhodném místě můžeš pak trať přemostit kamenným můstkem a lesní cestou vedoucí pozvolna směrem k nádražíčku...
Petr Zatrepalek

Příspěvekod Janek » stř 12 srp, 2009 7:45 pm

Petr Zatrepalek píše:Jinak ku tvému plánku - nesedí mi tam opticky moc orientace té rotundy, umístění zauhlování. Rotundu bych prohodil se zauhlováním - na to místo kde je teď rotunda dej zauhlování, k němu by jsi mohl udělat kusou kolej vedoucí z té spodní nádražní koleje (návoz uhlí), místo toho "německého" kolotoče bych raději volil zauhlovací výtah od Fallera nebo Teudloft od Třmínka, případně řešil ohradou s uhlím a nakládkou pomocí bagru Fortschritt (ICAR nebo Busch). Záleží na epoše co chceš modelovat...

Tu rotundu bych dal pod ten kopec/les k opěrné zdi (místo pro rotundy stavbaři získaly odstřelem a odkutáním skály, vodu pro vodárnu čerpají z pramenu ve skále - tudíž vodárna je hned vedle rotundy) a tunel bych "posunul" blíž k nádraží a roh kolejiště by tak tvořil kopec s možností přístupu i do skryťáku... Případně velký kopec vynechej, depo nech ve stejné úrovni jako nádraží a trať vlevo veď zářezem v klesání už od nádraží do skryťáku. Ve vhodném místě můžeš pak trať přemostit kamenným můstkem a lesní cestou vedoucí pozvolna směrem k nádražíčku...

Jéeee to je jen tak tam hozeno... ta rotunda mne taky napadla, že by více seděla směrem dolů, jinak zauhlování již nebude, bude řešeno formou kusé koleje a silničního nakladače, plánuji již motorovou trakci... v tom lesíku bude opravdu kopeček a nějaká ta opěrná zeď za rotundou, ovšem tak dobře to ještě s tím programem neumím... zatím jsem rád že položím koleje v programu... ten kamený mostek je super nápad... to by více umocnilo klesající trať k tunelu...

Skryťák bude 4 - 5 ti kolejné nádraží s vratnou smyčkou a průjezdkou do pravé strany kolejiště... s tím že v místě napojení modulu bude první modul 750 x 750 mm s tobogánem dolů propojen okruhově do skryťáku... do budoucna se tento tobogán nechá nahradit dalšíma modulama širé trati a třeba koncové stanice, kde v tomto případě ve skrytém nádraží zafunguje zmíněná smyčka...
Janek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště