Zkušební kolejiště v TT

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Zkušební kolejiště v TT

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 11:45 am

Michal Šuhajda píše:Ahoj Milane,
Pěkné, když si odmyslíš vlečku, tak ten základ viditelné stanice odpovídá Senohrabům po modernizaci jen by to chtělo ostrovní nástupiště mezi 0. a 1. kolej (předpokládám, že budova je u rámu. Dokonce i benešovské zhlaví je za silničním mostem, takže maskování zhlaví v oblouku "ala" Mokrá je na místě.

Míšo, to byl takový pokus. Senohraby jsem ani neprošel. Ani další varianta co jsem spáchal se mi moc nelíbí. Inu dva žabotlamy chtějí své :lol: . Tady se už vejdou ke kolejím číslo 1 a 2,ale na koleji číslo 1 od návěstidlu k návěstidlu. Fíra musí zastavit přesně na milimetr :wink: . Stále mi kolejiště i ten námět nesedí a plocha mi připadá nevyužitá. Opět stará bolest tunel- stanice - tunel :? .

Mokrá nad Svitavou je prostě originál a perfektně zpracovaná :!: :!: :!:

Vím, že už jsem něco podobného řešil, stylem jak popisuje Zlámalík, ale už se v tom sám ztrácím :lol: :wink: .
-m-
Přílohy
Strašnice nad Vltavou 2 - kopie.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ivan » úte 15 říj, 2024 12:30 pm

Ještě je otázka, co je myšleno žabotlamem. Jistě, víme která jednotka, ale kolik vozů? Oni jezdili v Praze i třívozové ve spojení do dvojiček. Na tom videu ze Strašnic, co sem dal tazatel to bylo vidět.

Pak mám pocit, že jezdili někde i pětivozové :D
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 12:39 pm

Ivan píše:Ještě je otázka, co je myšleno žabotlamem. Jistě, víme která jednotka, ale kolik vozů? Oni jezdili v Praze i třívozové ve spojení do dvojiček. Na tom videu ze Strašnic, co sem dal tazatel to bylo vidět.

Pak mám pocit, že jezdili někde i pětivozové :D

Bavíme se o čtyřvozové jednotce viz.obrázek z videa.
-m-
Přílohy
2024-10-15 14_43_17-Window.png
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » úte 15 říj, 2024 2:10 pm

Neustále jsem si lámal hlavu, jak HoNza vyprojektoval, tak skvělé kolejiště. Několikrát jsem jeho texty pročetl, mrknul do katalogu kolejiva a najednou se mi rozsvítilo :mrgreen: . Prvním poznatkem je délka rámu kolejiště v H0/1:87 a ta je plus/mínus 3,95 m. V přepočtu do modelové velikosti TT/1:120 nám vyjde délka 2,85 m. Už i samotná hloubka něco napovídá, ta je 0,9 m a po převodu v TT 0,65 m. No a je vymalováno.
Máme k dispozici od Vítka57 plochu 0,9 x 2,4 m nebo 1,2 x 2,25 m. Samotná NEM nám hlásí minimální poloměry pro dvojkolejku R396 a R353. Co to znamená. Projektant musí jít do flexi poloměrů než do těch, které jsou běžně vyráběny, ale tak, aby poloměry oblouku byly sjízdné běžnými vyráběnými hnacími vozidly a vozy.
Dalším mistrovským fíglem je ostrovní nástupiště. Osy souběžných staničních kolejí na kolejišti ve stanici jsou v H0 90 mm (cca reál 8,0 m) v TT 65 mm. Ostrovní nástupiště vypadá, tak neskutečně štíhlé až realisticky :wink: . HoNza velmi užitečně vyplnil plochu kolejiště, na což na mne neustále v projekci zírala prázdná díra a stále jsem nechápal, kde dělám chyby. Heuréka, už to vím :lol: .
Poznámka:
Ostrovní nástupiště se budovala při osou souběžných staničních kolejí 9,5 m postupně dobou na 10,0 m a více. 9500 mm = H0/110 mm a v TT/80,0 mm.
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Ivan » úte 15 říj, 2024 6:03 pm

S HOnzou jsem si tenkrát pár zpráv vyměnil, byť to bylo spíše kvůli tomu skvělému zimnímu kolejišti Z, rozměry fakt malé.

V jeho kolejišti HO Mokrá jde do extrému, ale má to krásně maskováné. Ne takového jako na některých mini, ale má tam dlouhé soupravy. Téměř jistě použil flexi, i když v jednom příspěvku naznačuje užití nějakých starých kolejí. Nejsem si jistý jak to myslel.
Chce to otestovat soupravy co zvládnou. Zrovna u zabotlamu stavěném doma se bojím o minimální poloměr. Oni ty vozy jsou i vcelku dlouhé. Pod R 300mm bych asi nešel.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Zlámalík » úte 15 říj, 2024 6:10 pm

Pod poloměr 310 bych nešel, i když ano, vázat se na "kusovky" nemá cenu. A bacha, Honza psal, že výhybky jsou myslím upravené (někde).
Honza má skvěle vymyšlený přechod do zákulisí - vlevo to vypadá jako rychlý výjezd (a on je tam oblouk za roh), vpravo se to šikovně ztratí pod mostem.
Nezastírám, že jsem se něco inspiroval taky :-)

Lehce mimo téma: Tohle je přesně, co tady řešíme v mini. Prostě výsek skutečnosti, vytvoření dojmu. Stojíme ve stanici, kde defilují vlaky. Zbytek světa je mimo záběr. Proto jsem namísto pro mě lehce divného slova "cameo" navrhoval výraz "scéna".
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Vítek57 » úte 15 říj, 2024 6:27 pm

Ahoj, máte pravdu. Ta modulovka/nudlovka/segmentovka mi prijde jako dobry napad. Plus by se mozna mohli tyto moduly treba pro zacatek spojovat s temi koleji s podlozi od tilliga (na zemi) Vim, ze jsem říkal, ze se mi to nehodí, ale ted mi to prijde jako docela dobrý nápad. Vlak tak bude moct kroužit už od začátku, navíc to pujde asi i rychle postavit a sklidit. Ohledne tech polomeru oblouku, tak bych se opravdu drzel te normy, jak pise Milan.
Jinak me klidne muzete rikat jen Vítek, to číslo za jménem nemá žádný význam :-).
Vítek57

Příspěvekod Zlámalík » úte 15 říj, 2024 6:37 pm

Já jsem právě takhle - pro koleje s podložím - navrhl první Velkou Paku. Proto je celé kolejiště (po temeno kolejnice) vysoké jen 23 mm. Aby se dalo pokračovat na zemi. A stanice je z dílů 90 x 34 cm, aby se vešly do mělké skříňky IKEA. Vůbec jsem tehdy nepomýšlel na kolejiště, chtěl jsem jen kus desky, kam bych přidělal pár kolejí jako stanici, abychom to s klukem nemuseli pokaždé stavět znova. No, nějak se to zvrhlo :lol:
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Vítek57 » úte 15 říj, 2024 6:48 pm

A souhlasím. Mokrá nad Svitavou je opravdu dost povedená. Bohužel se mi to na stůl ani na skříň nevejde. Jediny reseni by asi bylo tedy vymyslet nejakou segmentovku, s odjimatelnyma nohama. Pak by se to veslo do tohoto prostoru. Mohl bych to pak te vytahnout a hrat si.
Přílohy
20241015_204217.jpg
300 x 100 cm
Vítek57

Příspěvekod Vítek57 » úte 15 říj, 2024 6:58 pm

Ale ta modulovka se mi asi líbí víc. Hlavně v tom, že teďka si prostě narychlo postavím kolečko a budu mít kde jezdit a postupně ho budu nahrazovat a prodlužovat těmito moduly.
Vítek57

Příspěvekod jirmicz » stř 16 říj, 2024 7:44 am

Ahoj, konečně mám chvíli a můžu taky něco napsat. Vždy jsem toužil mít kolejiště dvojkolejku, pořádný nádraží, dlouhé vlaky atd. Začal jsem vždy stavět něco velkého, ale brzy jsem vystřízlivěl z Mega projektů. I z prostorových důvodů jsem nemohl postavit nic velkého. Dumal jsem dlouho až mi vyšlo kolejiště na rozměr 85x85cm. Viz vlákno viewtopic.php?f=51&t=14113 je tam odkaz i na foto ze stavby. Je k tomu přesuvna, která se dá jednoduše sundat. Účel k ježdění vlaků to splňuje, mohou tam jezdit soupravy dlouhé až 120cm což si myslím že na daný prostor je super.
Ty návrhy od Milana jsou super. Hlavně ten druhý co už je učesaný. Tam už se vejde i hezký vlak. Do skrytého bych klidně použil i R 310. To projede každý vlak a pro otočení soupravy kde to nebude vidět je jedno, že je to jako skládací metr.
Taky nemáš psáno jak to chceš ovládat. Analog nebo digitál? Nebo jsem slepý a neviděl jsem to. Ta nultá kolej při falešné dvojkolejce v analogu, by byl trochu oříšek.
jirmicz

Příspěvekod Vítek57 » stř 16 říj, 2024 8:35 am

Psal jsem, že to chci mít v digitálu. Zatím jsem ale ani nenakoupil zadne vybaveni.
Vítek57

Příspěvekod HonzaM » stř 16 říj, 2024 6:01 pm

Záleží na tom, co měl Vítek na mysli termínem “zkušební”. Na začátku toho vlákna zmínil i možnost využití kolejiva na následném projektu. Tomu ovšem neodpovají návrhy Milana Ferdiána, ty se hodí spíš na definitivní domácí kolejiště pro toho, kdo chce na omezený prostor umístit co nejvíc kolejí i výhybek za cenu, že to vůbec nebude odpovídat skutečnosti. Zkusil si Milan také spočítat na kolik by u těch návrhů přišel materiál (kolejivo, výhybky, přestavníky, ovladaci prvky)? A to na kolejiště, které má být jen zkušební.
Pro Vítkův účel a způsob používání se mi zdá užitečné postavit modulovou stanici, třeba i pro dvojkolejnou trať, zvažoval bych dokonce použití normalizovaných čel. Mohl by to následně využít na nějakém modulářském setkání - doporučil bych se na některě modulové setkání podívat, třeba by se mu to zalíbilo. Doma by si k tomu mohl postavit jednoduchý okruh. Třeba i s nějakým traťovým modulem. Několik účastníků na modulářském setkání své moduly doma takto používá.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 7:41 am

Použil jsem HoNzovou metodu a tady vznikly dosti paradoxy. Rozdíl je především v poloměrech sortimentu výhybek a kolejiva. U H0 použil HoNza ve skrytých prostorách hlavně vlevo na levou kolejovou spojku výhybky ROCO, které dokážou při poloměrech R358 a R419,6 mm spolu s pseudoobloukovými výhybkami ušetřit prostor, bezpečný provoz a pohodlně se vejít do daného rozměru hloubky skříně 900 mm. U TT to lze provést v kombinaci s kolejivem TILLIG s KUEHNEM s poloměry R321 a R365 + pseudoobloukové výhybky. Při použití čistě kolejiva TILLIG jsem musel kolejové spojky posunout až dozadu. Zůstal základní poloměr R310, ale aby projely dlouhé čtyřosé vozy nebo žabotlamy, podle NEM 112, musel jsem vytvořit nový poloměr R359, tedy ve skrytých prostorech s osy souběžných kolejí 49 mm.
Ve stanici, v SN Benešov a SN Praha je zachována rozteč os kolejí 43 mm a u ostrovního nástupiště ve stanici 65 mm. Na pravé straně kolejové oblouky zakrývá silniční most, tak jak je u původního projektu od HoNzy. Kusé koleje v obou SN slouží pro jízdy a odstavení žabotlamu v počtu 1 vozová čtyřdílná jednotka.
Rozměry se mi podařilo zredukovat na délku 2300 mm a hloubku na 800 mm. Více redukce v modelové velikosti TT/1:120 nelze provést, protože hnací vozidla a vozy nejsou v této modelové velikosti přizpůsobené provozním kolejovým podmínkám u dvojkolejné tratě na menší poloměry oblouků a jednači neexistuje ani kolejivo.
-m-
Přílohy
Strašnice nad Vltavou 3.jpg
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod milan ferdián » čtv 17 říj, 2024 9:17 am

Vítku, teď si mi vybavilo segmentové kolejiště "Spořinka" v modelové velikosti TT (II:Díl/Segmentové). Skládá se z jednotlivých segmentů, je celé v rovině. Zvláštnosti tohoto kolejiště je rozdělení oboustrannou kulisou a vratné oblouky jsou jen holé rámy s kolejivem. Při pohledu na koncové vratní díly klubu "Moduly Brno" mě napadlo využití tak to vratných oblouků jako vratné skryté stanice a upravit na dvojkolejnou trať. Nevýhodou je, že vlak mohou jen kroužit.
Takže by to chělo znát hloubku plánovaných segmentů do úložné skříně a prostor v místnosti, kde by jsi chtěl segmenty rozložit. Rozměry jsi už nastínil, jedná se o 3,0 m x 1,0 m :?:
-m-
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště