Samozřejmě po digitálu jsem před mým novým začátkem koukal, ale důvody proč jsem zatím zůstal u starého Analogu jsou v podstatě dva. První, že lokomotivy pak vyjdou skoro na dvojnásobné ceny a druhá, že provoz jak jsem koukal, jde v podstatě kdykoliv později změnit. Výhybky a další věcičky bych asi nechal po staru a digitálem si ovládal jen jízdu, kde jestli to chápu správně, tak se koleje napájí jako teď jen dvěma dráty, ale není potřeba v podstatě žádné dělení. Při přechodu tedy na digitální ovládání by mi mělo stačit jen ty dva současné dráty dát do jiné krybičky a izolované úseky zpětně propojit. Je to tak?
Každopádně zatím hlavním důvodem byla ta cena, kdy jsem v podstatě s každým nákupem vždy oproti dob dávno minulým vždy smutně překvapen, kolik všechno dnes stojí. Každopádně na obranu cen zase musím říct, že míra detailů a kvalita provedení je zase úplně někde jinde. Vlastně jako úplně první věc v letošním začátku, jsem si právě pořídil tu z dětství/mládí vysněnou 810ku resp. 809-ku a k ní jednu kolej, abych si ji vystavil a mohl se kochat. Prostě neuvěřitelný, jak se kvalita posunula a jak je dnes vše malé a přesto všechno má např. interiery a spousty dalších detailů, které dříve byly jen z říše snů.
Zatím tedy zůstávám s plány na Analogové ovládání, kdy už mám Pulzní regulátory, které mi též umožňují velmi pomalé nebo plynulé jízdy a to vč. zachování tažné síly, bez nějakého škubání či jiných neduhů z dob FZ1. Ostatně, než se mi projede první vlak po uvedeném layoutu, tak to bude asi ještě trvat. Osobní plán mám stanoven na rok od návratu k TT, tedy někdy únor/březen 2024 - tak uvidíme jestli se to povede.
t29 píše:Líbí se mi střízlivý výběr reálné předlohy, pořád odbíhám do vedlejšího vlákna k tomu letitému plánu megakolejiště a vidím, jak se doba změnila
Ano, doba a prostory jsou totálně jinde. Tehdy to plánoval můj otec a v té době domácí kolejišťata v podstatě jiné neznal - ovály. Jak jsem psal v úvodu, i já měl původně obdobné návrhy, ale z již uvedených důvodů, jsem je brzy opustil a vrhnul se na toto. Tento layout je nějakou šestou verzí, takže časových úseků v podobě zrání a nových střízlivých pohledů bylo již několik a toto je v podstatě výsledek, na kterém hodlám už difinitivně pokračovat. ANO je to hodně o kompromisech, ale to už jsem také zmiňoval.
t29 píše:Jedna věc, co zatím nezazněla - navrženou smyčkou nemusí projet všechna vozidla. Pro otočení na panelu šířky 600 mm ti s odřeným průjezdným profilem vyjde Tilligův R0 = 267 mm
Máš pravdu a tohle je věc, která mne neskutečně ser..

, ale bohužel zvětšení z důvodu prostorových možností není možné, jelikož by nešlo jen o rozšíření, ale také o výrazné prodloužení a tam prostě není už kam

Opačná strana, tedy smyčka za bodem B-B (trasa do Hostivic) je už plánována z poloměrů R1 a vlastně nikde jinde také není menší poloměr než R1. Jsem si tedy plně vědom toho, že např. pára mi (pokud ji někdy budu mít) skončí jízdu v Řeporyjích a poté ji budu muset přepřehnout na druhou stranu vlaku. Co se týká dalších lokomotiv, tak sám jsem zvědav co všechno mi touto vratnou smyčkou neprojede a jestli pak nebude potřeba nějakých zásahů, aby se to změnilo - uvidíme. Každopádně je pravdou že i zmíněná hydra toto má uvedeno, tak jsem zvědav z jakého důvodu a jestli by to nešlo nějak upravit, aby tímto obloukem nakonec projela.
t29 píše:Ke stěně za smyčku a Řeporyje by se za kulisu vešlo skryté nádraží, abys na Smíchov poslal jeden vlak a zpátky přijel jiný. Lom si říká o vlečku.
No je pravdou, že o malém SN v místě nazvaném LOM (uvedená smyčka) ještě o výhybce a kusé koleji zvažuji a to přesně z tebou zmíněného důvodu, tedy poslat tam jednu 810ku a z toho samého tunelového vjezdu by pak vyjela jiná. Nic jiného ale asi nemá smysl, jelikož délka kolejí bude hodně krátká a tak stále nevím jestli do toho jít nebo ne. Co se vlečky do lomu týká, tak asi ne. Myslím, že už tu je kolejí až dost a tohle místo bude fajn na ztvárnění nějakého většího kusu krajiny se zatopeným lomem a lidmi na plážích a dalšími přírodními zákoutími, než další vlečkou.
Zatím nejčerstvější úpravou je vlastně přidání výhybky s kusou kolejí v Rudné (modrý šturc), který zde ve skutečnosti není. Jelikož zde vlastně budou jezdit jen čistě motorové lokomotivy/jednotky, tak zde plánuji mít zbrojení naftou, které jinak tento v celku nudný panel něčím oživý.