TT 3,5x1,5m - mezilehlá

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: TT 3,5x1,5m - mezilehlá

Příspěvekod Janek.KP » úte 25 čer, 2013 8:05 pm

Ahoj, projekt zubačky z období 1980-1989 jsem zatím odložil. Nějak jsem se vnitřně nesmířil s tím, že stavím podle historických reálií, ale budu si občas vymýšlet :( Kdo staví přesně podle předlohy, mě možná pochopí. Doplňuji, že jsem měl v úmyslu stavět pouze Desnou a Dolní Polubný ( SN + viditelná stanice)

Jako poděkování všem, kdo mi pomáhali, představuji koncovou stanici ( z tří segmentů, 2kusy 500x850mm a 500x1150mm ) , která bude napojena na SN. Provoz v téhle stanici popsal Hank http://diskuze.modely.biz/viewtopic.php?f=1&t=3795&p=63732&hilit=kouty#p63732
Nehodlám si už nikterak komplikovat modelářský život, zkombinuji reál s fikcí, použiji stavby výtopnu Ledečko a výpravní budovu LVII/H od KB Model

http://img839.imageshack.us/img839/1245/tifn.jpg

Spíš než vylepšování plánku se už konečně pustím do stavby. A na nějakou mezilehlou stanici možná taky časem dojde :wink:

Přeji hezký zbytek dne, Janek
ČSD, IV epocha, TT, digitál
Janek.KP

Příspěvekod Houmr » stř 26 čer, 2013 5:21 am

Můžu napsat jen jediné, v jednoduchosti je krása, takže se budu těšit na nějaké fotky z realizace.
"HO" - DCC - III - IV
Houmr

Příspěvekod chameleon » sob 29 čer, 2013 9:58 pm

Janek.KP píše:Ahoj, projekt zubačky z období 1980-1989 jsem zatím odložil. Nějak jsem se vnitřně nesmířil s tím, že stavím podle historických reálií, ale budu si občas vymýšlet :( Kdo staví přesně podle předlohy, mě možná pochopí.

Janku takhle ale musí stavět všichni, ne?? Já ti nevím, abys v průběhu stavby zase nezatoužil po zubačce a zbytečně nebourals...já už to tak zažil :wink: Moc se mi ten projekt líbil.. Každopádně ať se daří :wink:
chameleon

Příspěvekod milan ferdián » ned 30 čer, 2013 7:43 am

Janek zbytečně spěchá.Kdyby se zamyslel,tak tu zubačku,hlavně ten nejatraktivnější úsek není problém si zakomponovat do svého budoucího kolejiště. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Radek Strnad » ned 30 čer, 2013 4:54 pm

Já bych se toho původního nápadu také jen tak nepouštěl.Přesně podle předlohy to stejně z prostorových důvodů nepostavíš(pokud nemáš vytápěnou halu).Stejně tam budeš muset udělat hromadu kompromisů a další hromadu věcí vypustit,spoustu věcí neseženeš a budeš si je muset vyrobit a na to je třeba hromada času,který nevím,jestli máš....atd.Přesně podle předlohy vybuduješ tak dioráma nebo nějaký modul,ale z 98% né celé kolejiště.Jestli ještě v životě postavím nějaké kolejiště,tak bych tam tu zubačku docela rád zakomponoval.Nejvíc snad kvůli T426,protože to je nádherná mašinka.Představoval bych si nějakou hlavní stanici(něco jako Tanvald nebo Žel.Brod) a z ní odbočnou trať či dvě(podle místa),kterou by mohla být část zubačky s několika nejzajímavějšími úseky,třeba s tím Polubným.Jen nevím,jestli v sobě někdy najdu odvahu to staré kolejiště zbourat.Asi budu muset jezdit celé měsíce do zblbnutí až mě to tak otráví,že to udělám :lol: .
KYKLOP68
Radek Strnad

Příspěvekod Janek.KP » ned 30 čer, 2013 7:15 pm

Kluci, díky za reakci a za podporu :)
Zjištuji, že jsem spíš historik než modelář, a v momentě, kdy začnu studovat historii tratě, tak mám problém, protože bych se chtěl co nejvíc přiblížit historické skutečnosti ( obrazně řečeno nechci mít na B-17 znak 311.bombardovací peruti ). A kdopak tady napsal "Dokonalost je jen sen" a "Snažíme se dokonale napodobit nedokonalé" ? Měl bych si tyhle výroky vzít víc k srdci a nebýt "papežštější než papež" ;)
To Jirka
po zubačce toužím pořád, dál budu shánět podklady... Tady na DF v sekci moduly jsem četl příspěvek ( necituji přesně, ani si nepamatuji, kdo je autor :oops: ale mě utkvělo v paměti ) "seženu podklady, udělám si výkresovou dokumentaci, nějaké kompromisy a stavím..."
Ale já z té vlečky u skláren v Dolním Polubném nemám skoro nic... :cry:
To Milan
Nespěchám, právě naopak. Postavím si malou stanici podle skutečnosti, abych vědět, jestli na to vůbec mám. Koncovou stanici mohu použít vždycky, ale co s rozestavěným megaprojektem - z mého pohledu ;), který se mi přestává líbit... A pak, děti se ptají, kdy už začnem stavět :)
A flexibilita segmentového kolejiště se mi líbí, ideálně pak Z-RAIL-MODUL-SYSTEM ;) třeba použít ho pro zubačku v TT...
to Radek
Souhlasím s Tebou, proto jsem chtěl taky stavět pouze 2 stanice ( Desná + Dolní Polubný ) a nejzajímavější kousky tratě mezi stanicemi, ale přesto jsem "touhou po dokonalosti" dokázal otrávit sám sebe...A to jsem ani nezačal stavět a zůstalo jen u skic...

Zkusím postavit Kouty nad Desnou. A uvidím, jestli budu mít někdy Desnou pod Kouty ;)
Naposledy upravil Janek.KP dne stř 03 črc, 2013 4:28 pm, celkově upraveno 2
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » ned 30 čer, 2013 7:50 pm

Podkladů je dost,vždyť vyšla krásná publikace 1902 - 2002 TANVALD - KOŘENOV - HARRACHOV/SAXI.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » pon 01 črc, 2013 5:55 am

milan ferdián píše:Podkladů je dost,vždyť vyšla krásná publikace 1902 - 2002 TANVALD - KOŘENOV - HARRACHOV/SAXI.

Tak tuhle knížku mám, stejně tak Ozubnicové lokomotivy našich drah, DVD Kořenovská zubačka a pak pár odkazů na netu - a pořád je mi to málo :)
Asi mám málo zkušeností, abych dokázal z minima vytěžit maximum.
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 črc, 2013 6:14 am

Co se ztvárnění Kořenovské zubačky.V roce 1991 měla MŽ(MAZEL) zpracován v TT/1:120 celou předlohu.V I.díle měla být příloha 2 se ztvárněním kolejiště zubačky a to od Tanvaldu až po Harrachov.Zůstal nedokreslený arch a hromada výpočtu vedení trasy.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » pon 01 črc, 2013 9:26 am

milan ferdián píše:Co se ztvárnění Kořenovské zubačky.V roce 1991 měla MŽ(MAZEL) zpracován v TT/1:120 celou předlohu.V I.díle měla být příloha 2 se ztvárněním kolejiště zubačky a to od Tanvaldu až po Harrachov.Zůstal nedokreslený arch a hromada výpočtu vedení trasy.

Mám si zkusit napsat do malé železnice :?: :?: :?:
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 črc, 2013 9:45 am

Janek.KP píše:Mám si zkusit napsat do malé železnice :?: :?: :?:

Otázkou je zda podklady skoro 22 let,jestli tam budou.Dále kolejiště bylo zpracováno dle kolejiva BTTB,což je velký rozdíl oproti dnešnímu kolejivu.
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » pon 01 črc, 2013 10:12 am

Pokud se k zubačce dopracuji, tak ji opravdu vidím spíš směrem k modulů. které by byly ale ze stran uzavřené. Tomuto typu segmentového kolejiště si věnoval dvě stránky v II.díle :)

Jak psal Radek, jednotlivá samostatná diorámata maximálně podle skutečnosti, pospojovaná k sobě. A jsou to i Tvoje slova, zakomponovat nejatraktivnější úsek, ale já už nějak nedokážu vidět zubačku v kontextu normálního kolejiště, byť jakkoli perfektně navrženého - moje smůla...
Naposledy upravil Janek.KP dne pon 01 črc, 2013 4:29 pm, celkově upraveno 1
Janek.KP

Příspěvekod milan ferdián » pon 01 črc, 2013 10:45 am

Tady máš jeden odkaz,kdy je zmiňovaná trať zpracována z německé(polské) strany.Je to ale v N-ku a stanice končí v Kořenově/Polubný a epocha II,elektrifikována.Dle mne jedno nejatraktivnější časový úsek.Je možné,že odkaz znáš. http://www.zackenbahn.de
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod Janek.KP » ned 28 črc, 2013 8:12 am

odkaz znám, stahoval jsem si od nich plánek Harrachova.
Budu zatím pokračovat s Kouty, koncová stanice se vždycky hodí :)
Mmch, opět se prokázalo, že ke každé dobré zprávě existuje i ta špatná...
Dobrá zpráva - našel jsem človíčka, který fotil nádraží v Koutech zhruba od roku 1980...
Špatná zpráva - vzhledem k tomu, že se stěhuje, tak před třemi dny většinu fotek vyházel...

Ale věnoval mi ze zbylých jednu použitelnou ;)
Janek.KP

Příspěvekod mizl » ned 28 črc, 2013 10:46 am

...tak šup, šup, sem sní ....

Michal
TT, III. - IV., DCC -> LENZ, Mikrolayout, Rajče, Staré kolejiště
mizl

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště