hank píše:Tahle diskuse se mi moc líbí, i když jsem jinak zarytým příznivcem modelů podle československých předloh a obdivovatelem modelářsko-pedagogických metod dnes už bohužel zesnulého pana učitele Zusky z Jesenice. Svědomitý přístup k plánování a snaha dovědět se o předloze modelu co nejvíc je určitě mezi neorganizovanými modeláři spíš výjimkou a často je vidět přístupy ve stylu "mně se to tak líbí, tak to tak bude". Pak vznikají modelářské paskvily.
Děkuji za uznání.

Jsem tak zvyklý z plastikařiny a dalších svých zájmů. Sbírám knoflíky z britských vojenských uniforem, kde bez znalosti vojenské historie, heraldiky a dostupné (u nás téměř nedostupné) literatury nelze ani určit, zda se jedná o předmět, který je možné zařadit do sbírky, natož blíže určit, které jednotce patří a často i alespoň zhruba jej časově zařadit. V Britské armádě, na rozdíl od té naší, má má každá jednotka svou vlastní z symboliku, nejenom ve znaku jednotky, ale i ve zjednodušené formě na knoflících. Do té se promítají historické souvislosti se okolnostmi vzniku, místem vzniku, dosažených vojenských úspěchů jednotky, účasti na válečných taženích, reorganizace armády apod. U jednotek s prefixem Royal pak dochází se změnou panovníka také většinou ke změně vyobrazení symbolu královské koruny. atd. atd. To by bylo na dlouho, a poněkud to sem nepatří. Omlouvám se.
Zmiňované stránky s papírovými stavbami jsem již několikrát prolezl. Jsou tam moc hezké a inspirativné věci. Nedovedu si však, bohužel, představit jak takové to stavby vypadají na kolejišti. Ty vzorově postavené mne moc nepřesvědčily a nemají, dle mého, patřičnou “hloubku” na jakou jsem zvyklý u plastikových stavebnic. Další možností, že jsem ještě opravdu neviděl pořádně postavenou budovu z papíru. Nechám se rád přesvědčit o opaku.
Měl jsem v úmyslu se spíše ubírat jinou cestou. Moc se mi líbí “reportáž” o stavbě nádražní budovy “Rakšice”na stránkách KŽM Brno z laserem vyřezávané dýhy (nebo překližky?). Zvláště pak doplňky z leptů (okenice) jsou úžasné. V České Třebové se objevilo take laserové studio, kde vyřezavájí předměty z 3 mm překližky, což je tloušťka, která zhruba odpovídá cihlovému zdivu. Byl jsem se tam ptát zda by byly ochotní mi něco vyřezat, samozřemě, že byly, ale nějak jsem s přítomného pána nedovedl vyrazit, jak by měl takový podklad pro řezání vypadat. Pokusím se použít jako vzor rozmístění dílů z výše zmiňovaných stránek KŽM Brno.
Jedna lokomotiva, by nejspíše odpovídala skutečnosti, ale zde bohužel zcela určitě zklamu a udělám značný ústupek a odklon od skutečnosti. T 9 je dle mého nejhezčí z “malých” tendrovek. Moc bych si ji přál, ale je za současného stavu je pro mne poněkud nedostupná. T 16.1 je sice velká, ale jsem schopen na ni “dosáhnout”. P 8 je srdcová záležitost.

“Alte Tante” je prostě krásná mašina. “Drobek” T 3 je roztomilá a jak píšeš zcela určitě se hodící, ale jen s ní by to bylo dost fádní ….. Podle tohoto strojového parku je zřejmé, že kolejiště bude situováno do období po roce 1914. Rozpis vlaků je v příspěvcích výše.
Do polského (pruského) pohraničí to mám kousek, až pojedou ženské příště nakupovat do Klodzka (Glatz), zcela určitě zajdu pro inspiraci na zdejší poměrně velké nádraží, ale spíše se po cestě domů stavím v Międzylesie (Mittelwalde), poslední železniční stanicí téměř na hranicích dvou říší…
Ale stále platí, jak je uvedeno zde pod čarou, jsem úplný nováček “nasávající” teprve základní vědomosti o železnici, její historii a atmosféru, a především stále ochotný naslouchat názorům zkušenějších kolegů.
N, Epocha I, K.P.E.V., plánování kolejiště ukončeno, nastává éra výstavby.