Tom_794 píše:Jedna vznikla výjezdem na horní nádraží, takže to je velká vratná smyčka a ta malá je na opačnou stranu, jinam se mi nevešla. Nechtěl jsem tunely, aby bylo vše dobře vidět a v dosahu.
Základní problém je v tom, že sebevětší domácí model zobrazuje pouze velmi malý výsek skutečné trati. Proto skryté nádraží nebo smyčka na modelu nahrazuje trať (resp. zbytek železniční sítě), která ve skutečnosti pokračuje, větví se začíná a končí ve stanicích, překladištích, vlečkách, odstavných nádražích atd. Samozřejmě je možné mít skryté nádraží viditelné (viz Zababovská setkání) nicméně je vhodné jasně definovat co je a není "skryté".
Správně udělané SN má být samozřejmě bez problémů přístupné zejména v problémových místech (zhlaví apod.) už kvůli tomu, že se tam může kdykoliv stát, že tam zastaví lokomotiva, vykolejí vůz nebo třeba spadne kus nákladu.
Nicméně dělat kvůli přístupu do SN zbytek trati ve vzduchu je kravina (nesmysl je vc tomhle případě slabé slovo), která nemá se železničním modelářstvím nic společného. Ve skutečnosti by byla podobná stavba nerealizovatelná. Navíc k čemu by bylo takové nádraží na mostě nad druhou stanicí (kam ještě ke všemu vede trať)
Nakonec ještě technický dotaz. Jak bude třeba řešeno zachycení vykolejeného vozu nebo lokomotivy?
Tom_794 píše:A nechtěl jsem mít slepé nádraží, aby se nemusely přepojovat vagóny.
V tom případě si postav model současné tramvajové trati, maximálně nějaký S-bahn.
Ve skutečnosti se soupravy, zejména nákladní, ale i osobní soupravy mění podle toho co (kolik čeho) je zrovna potřeba přepravit. Samozřejmě existují ucelené soupravy vlaky např. s uhlím nebo vápencem pro elektrárny, které je zdí stále stejné, jenže pendlují střídavě plné a prázdné.
Tom_794 píše:Objednal jsem si jedno křížení 55241 a dostal jsem 2, tak je tam chci využít obě.
Neber si to ve zlém, ale plánovat kolejiště podle toho, že mám takovou a takovou výhybku, je jako kdybys řekl, že budeš mít v domě mezi obývákem a kuchyní gartážová vrata, protože Ti přišly dvoje...
Tom_794 píše:Stoupání 2 cm/m se mi zdá málo
Dvoukolejné bývají hlavní trati s velkými objemy přepraveného zboží, tedy po nich jezdí dlouhé vlaky. Zkus si zapřáhnout za lokomotivu dvacet nebo víc vozů a pusť ji na nějaké větší stoupání. Pokud to vyjede rozhodně jí to neudělá moc dobře.