Místnost na vláčky

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Místnost na vláčky

Příspěvekod el_salamo » čtv 07 pro, 2023 11:03 pm

Ahoj,

díky za postřehy. Zkusil jsem to trochu poposouvat.
- Továrna vpředu by byla spíš k vzteku. Dal jsem ji dozadu a počítám s plastickýma kulisama/půlkama budov. Takhle to může být jeden podnik větší nebo dva malé.
- Vpředu bude nakládka štěrku (ale nějaká drobnější, ne ten mastodont z wintracku). Je možné tam mít i jen překládku z nákladních aut, podobně jako ve Světlé nad Sázavou
- Do budoucna je možné dodělat ten vložený modul, jeden přechod mezi moduly je celý kolmý
- Staniční budova a skladiště budou nějaké drobné, právě aby přes ně bylo trochu vidět na přistavené vozy (ale teda na Ztku u skladiště asi nebude vidět nikdy)

Salamek.png

Další obloukový a rovný modul jsou stále v plánu, ale jedno po druhém :). Přidávám ještě dva 3d pohledy, dají lepší představu o prostoru na vlečkách.
Přílohy
koncova 3d2.png
koncova 3d1.png
el_salamo

Příspěvekod el_salamo » čtv 07 pro, 2023 11:05 pm

A takhle nějak to uvidí obsluha.

koncova 3d3.png
el_salamo

Příspěvekod MichalM » pát 08 pro, 2023 5:19 pm

Mě se to docela líbí, měl bych jenom pár drobností k zamyšlení:
  • u té násypky štěrku bych předpokládal spíš sunutí vozů. Počítal bych tak 1 vůz pod násypkou a 2-3 za ní. Koleje stojí spoustu peněz, tak by ji nedělali zbytečně dlouhou.
  • vyber si staniční budovu a skladiště a umísti si tam reálnou stavbu. Staniční budova bývala dále od kolejí, skladiště podle NEM pro rampu. Případně použij budovu se skladištěm v jednom. Ale když to bude takto vpředu a na očích, tak by lépe vypadala celá budova než částečně uříznutá
  • počítej s tím, že potřebuješ obsloužit násypku i když stojí vozy u skladiště a rampy. Budeš tam mít možná trochu málo místa.
  • trochu nevím s tou remízou, na takto významnou lokálku mi přijde místo pro pouze jeden stroj málo. Asi by se dalo říct, že mají hlavní zázemí v jiné stanici (třeba přípojné), ale potom je otázka, jestli by budovali další výtopnu. A pokud ano, tak se velmi často budovalo zázemí spíš větší.
MichalM

Příspěvekod el_salamo » ned 29 pro, 2024 5:47 pm

Po delší odmlce bych rád ukázal, že přecijen něco tvořím:

Většina kolejí je na místě, zbývá osadit první výhybku, kolej k drtírně, kolej do remízy a rozmyslet tovární vlečku:

12-2024.jpg

Pravé zhlaví už prošlo i částečnýma zkouškama sjízdnosti, ale pořád zbývá zapojit a naprogramovat přestavníky. Zapomněl jsem osadit dvě výkolejky, to ještě musím dodělat - zatím půjde vyříznout kousek koleje, tak to udělám tímhle způsobem. Případně osadím jen makety v poloze otevřeno - musím vyzkoušet a uvidím, jak se mi s tím povede poprat.

Vlečka do drtírny možná bude na dalším segmentu a výhybka bude naopak, z vlečky se bude vjíždět přímo do stanice.

Zároveň teď netuším, jak navrhnout návěstidla (modeluji přelom III a IV epochy, léta 1960-1970). Vzhledem k tomu určitě mechanické návěstidla, ale:

- první možnost je nedávat návěstidla vůbec
- druhá je sdružené odjezdové, vjezdové a předvěst (nejpravděpodobnější)
- otázkou je co s posunem - mám v nádraží tři vlečky a manipulační kolej. Posunu bude spousta - mám tedy krýt každou vlečku posunovacím návěstidlem? A každou kolej? Rád si nechám poradit, netuším kudykam.

Ovládání je přes TCS-2, zpětné hlášení S-88 (ozkoušené, funguje), výhybky a pohyblivé příslušenství je a bude ovládané přes serva. Spojení s počítačem je přes PanelPro, zpětný ohlas funguje, zbytek jsem, prozatím, nezkoušel. Musím říct, že je to radost, centrála je intuitivní, všechno tam funguje velmi pěkně.

Rámy kolejiště jsou z překližky 12mm (nechal jsem si nařezat v AZ Wood), novy jsou kovové jekly z Ferony 1m, v nich je vespod záslepka a šroubovací nožka.
el_salamo

Příspěvekod Michal Šuhajda » ned 29 pro, 2024 7:04 pm

Ahoj, koukám, že proti plánu jsi nakonec stanici převrátil. Nebo je pouze v montážní poloze u zdi?
Co se týká posunu u obou navržených možnosti (bez návěstidla, sdružené odjezdové) bych v uvedené době 60.-70. léta posunovací návěstidla vůbec neřešil.
U verze bez návěstidel budeš mít stanici bez výpravčího, na vjezdu bude Lichoběžníková tabulka, doprava probíhá podle předpisu D3, vzdálil povolí telefonicky dirigující výpravčí z dirigující stanice.
Pokud budeš mít vjezdové návěstidlo, znamená to, že je stanice obsazená výpravčím, který posun povolí.
Posun může být kromě návěstidel povolen nebo zastaven i ústně, případně i staničním rozhlasem. Návěstidlo pouze zprostředkovává přenos informace o povolení posunu.
Posun si vždy řídí vedoucí posunu - většinou průvodčí/vlakvedoucí osobního nebo nákladního vlaku pomoci návěstí pro posun (přiblížit, vzdálit, stlačit …).
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod el_salamo » ned 29 pro, 2024 10:03 pm

Ne, takhle je to finální instalace. Ta varianta z wintracku vypadala sice fajn, ale zkoušel jsem si to vyskládat nasucho ze šablon, krabiček... a nebylo to ono. Strašně moc věcí a málo místa, takhle to nakonec vyšlo nejlíp (dával jsem průběžný stav a vývoj hlavně na FB do skupiny Stavíme Kolejiště od A do Z). Jen krajní kolej nejblíže hraně kolejiště je dost na kraji, jedna z finálních úprav tedy bude zábrana z plexiskla proti vypadnutí vozu.

D3 úplně nechci - takže vjezdové návěstidlo (dvouramenné s pevným žlutým ramenem), předvěst, a sdružené odjezdové návěstidlo. Pro posun nic, maximálně někam přidám vyčkávací návěstidlo. Díky moc, Michale, tyhle informace mi
Výkolejky v té době ale asi počítat musím, že :)?
el_salamo

Příspěvekod Michal Šuhajda » ned 29 pro, 2024 11:22 pm

Tak to chápu. Plán je jedna věc a skutečnost druhá. FB nesleduji, takže jsem to nevěděl.
Výkolejky určitě instaluj, ty do té doby patří. Výkolejku nemusíš mít, pokud máš dopravní kolej krytou jinak, třeba odvratnou výhybkou. V Tvém případě pokud je kolej nejvíc na kraji manipulační, tak výkolejky nepotřebuješ, protože výhybky pro vlečku do továrny a kolej do remízy Ti zajišťují odvratnou funkci. Stejně tak u nejvzdálenější koleje Ti na pravé straně zajištuje odvrat zadní kusá kolej (vlečka k silu?). Ovšem vlevo už máš kolej bez odvratu, tak tam by výkolejka měla být. Dál by výkolejka nemusela být, pokud by vlečka od výhybky (dopravní koleje) výrazně klesala.
Výkolejky můžeš vynechat u napojení vleček do manipulační koleje. Ale u napojeni manipulačních koleje/vlečky do dopravních kolejí většinou (určitě by se nějaká výjimka našla, jako u všeho) byly a pomocí klíčových závislostí mezi výkolejkou a přilehlou výhybkou se zajišťovala bezpečná vlaková cesta, kdy byla výkolejka uzamčená v uzavřené pozici (na koleji) a výhybka postavena a uzamčená do směru mimo manipulační kolej/vlečku tedy na dopravní kolej.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Jirkátor » pon 30 pro, 2024 12:48 pm

Jedna technická: nejsou to sdružená návěstidla, ale skupinová. ;)
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod el_salamo » pon 19 kvě, 2025 8:02 pm

Ahoj,

jen ať je vidět, že se taky někam hýbu:

- Všechny hlavní koleje jsou položené, u vleček potřebuju najít a postavit vhodné budovy, u remízy aspoň základ.

PXL_20250519_194120735.jpg

- Největší postup teda vidět není - ale v podpalubí je hotovo. Výhybky jsou naprogramované, přepínání srdcovek, S88. Nakonec to zabralo mnohem víc času než by jeden řekl.

PXL_20250519_194135540.jpg

- Spíš pro radost mám štěrk, dva šturce, postavenou šopu a psí boudu... ale postupně se blíží i tohle, na krajinu a detaily se dost těším

PXL_20250519_194114382.jpg

- Začal jsem přidávat rez na koleje, zatím štětcem, ale možná vyhraje lenost a airbrush. Ale ten je po stěhování někde v hlubinách garáže

Zkusil jsem první výkolejku od hektora, ale letěla do koše. Ale ještě mám 11 pokusů, koupil jsem prozřetelně dvě sady naráz :D . Ale - na přelomu 60 a 70tých let by byla spíš ta novější nebo spíš ta starší, německá varianta?
Tak, další neviditelný postup zase za půl roku
el_salamo

Příspěvekod HonzaM » úte 20 kvě, 2025 8:11 am

Zlámalík píše:
marian_r píše:
Zlámalík píše:Naopak, je pravda, že spojky modeltech nedovolují koleje šikmo na rozhraní. Kdyby dovolovaly, spojka by vypadala jinak.

No, niektorí o tom nevedia a používajú ich.

Někteří to nevědí a pak čumí jak puk. Mít kolej přes hranu segmentu je blbý i na doma, natož na modulovku.

Na obrázku je řešení spojení segmentů mého domácího kolejiště se šikmo položenými kolejemi. Spojení je zajištěno čryřmi kolíky o průměru 6 mm v přesných kovových pouzdrech. Koleje byly položeny při spojených panelech a následně rozřiznuty diamantovým kotoučkem o průměru několika desetin mm. Jedná se o kolejiště v rozměru N.
Přílohy
spojení segmentů.jpg
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod belgarat » úte 20 kvě, 2025 9:58 am

Jestli to neni zakazkova vyroba, byl by link na ty cepy/pouzdra ?
TT ep. IVa-b; analog + NanoX, DR5000. Pseudoprogramator, pindac nesmyslu
http://modelwiki.klfree.net
belgarat

Příspěvekod el_salamo » úte 20 kvě, 2025 10:03 am

Mám to podobně, koleje jsem položil na spojené moduly, zafixoval vteřinovým lepidlem a pak přeřízl žilpilem. Nakonec jsem je ještě pojistil epoxydem, vždycky tak 3-4 pražce od hrany. A na závěr jsem koleje trochu přejel pilníkem. Nepočítám rozdělávání moc často, tak mám spojení přes dva šrouby M8.

Ostatní spoje už budou kolmo, ne šikmo. A pro domácí užití mi zrovna tohle přijde jednodušší než spousta dalších věcí na modelařině :)
el_salamo

Příspěvekod HonzaM » úte 20 kvě, 2025 10:43 am

belgarat píše:Jestli to neni zakazkova vyroba, byl by link na ty cepy/pouzdra ?

Byla to zakázková výroba.
FREMO, Zababov N-scale
http://www.1ku160.cz
HonzaM

Příspěvekod marian_r » úte 20 kvě, 2025 1:14 pm

daj do vyhľadávača "alignment dowels"

edit: alebo "baseboard dowels", tu na asi na module:
https://www.tomstrains.co.uk/2019/baseboard-dowels/
marian_r

Příspěvekod prcek » úte 20 kvě, 2025 2:02 pm

Nebo tam dejte neco takovehoto
https://www.demos-trade.cz/poettker-set ... rem-15065/
Je to teda pro nabytek, tak to asi na setiny nebude, ale kdyz jich tam date vic predtim, nez nalepite koleje, tak by to mohlo stacit.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště