Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 - návrat

Příspěvekod Jirka1984 » sob 15 kvě, 2021 10:28 am

Přesně tak, každý pokrok mě těší a přináší radost...Ty toho máš taky ještě hodne před sebou jak koukám. Na fotkách to vypadá hezky.
Z čeho mám hrůzu je elektrika. Až přijde na řadu zapojování všelijakých dekodéru atd...
Na kružítko ze školy jsem si taky vzpomněl:))
Teď ještě vzpomínám na úhloměr...aspoň k něčemu byla ta škola dobra.
Jirka1984

Re: Kolejiště H0 - návrat

Příspěvekod Jirka1984 » čtv 03 čer, 2021 6:02 pm

Ahoj, rámy jsou hotové, korkové podloží pod SN je položeno,trasy narýsované i stoupání že SN je vystoupane:) Dnes mě přišli první obloukové výhybky a krabice flexí kolejí. Přiznám se že je držím poprvé v ruce a bude to sranda je tvarovat:)
Plán mám následující: učit se pokládat kolejivo v SN, rozhýbat výhybky- mám objednané servo přestavníky plus dekodéry od dccdoma. Takže stavba se teď trochu zpomalí a začnu se učit elektrické záležitosti. Jinak stále čekám na Roco start sadu se z21 takže stejně nemůžu moc pokračovat.
Jirka
Přílohy
IMG_20210603_194547.jpg
IMG_20210603_194426.jpg
Jirka1984

Re: Kolejiště H0- "Kolibov" dle návrhu p.Ferdiana

Příspěvekod Jirka1984 » pon 14 čer, 2021 7:15 pm

Ahoj,zase o pár kolejí sem dále. Lepení jde docela hezky... předem kolej nahrubo natvaruji ,pak prispendlim v požadovaném tvaru a zaliju herkulesem. Žádné stopy ani mapy po lepidle se mi nedělaji. Výhybky oddělují na jedné kolejnici izolovanýma spojkama a tvořím budoucí úseky(snad je to tak ok) Drátky pod kolejištěm též přibývají...
Jirka
Přílohy
IMG_20210614_105957.jpg
IMG_20210614_121026.jpg
IMG_20210614_121051.jpg
Jirka1984

Příspěvekod Bobo » úte 15 čer, 2021 11:23 am

Ahoj, chci se zeptat, jaké kolejivo si nakonec zvolil?
Bobo

Příspěvekod Jirka1984 » úte 15 čer, 2021 12:36 pm

Ahoj,kolejivo je Tillig Elite. Peco mě odradilo kvůli jine geometrii když se musí vkládat kousky rovinek mezi výhybky a taky kvůli Brexitu že budou váznout dodávky. Jenže ono teď není i Tillig:)
Byl jsem varován jedním prodejcem u nás v Ústí že kolejivo Tillig není pro začátečníky a že určitě pár kusů výhybek znehodnotim a zatím jsem úspěšně přidělal tři a vše bez problemu.
Jirka
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » úte 15 čer, 2021 1:05 pm

Peco sice není v každým krámě komplet sortiment, ale zatím jsem vždycky sehnal všechno, různě. A dodávky budou. Ale to je fuk, už máš vybrané :wink: Já zatím spíš řeším nedostatek peněz než kolejí. Pravda, čekám na flexi koleje, ty došly snad všude ale počítám že do týdne budou. A přišly mi licny na koleje, budu je pájet na již přilepený koleje, myslím že to půjde dobře. Taky jsem přemýšlel nad tím, zda barvit pražce, koleje a pak zaštěrkovaný celý...
DR5000, Z21app,2x myš, kolejiště ve výstavbě
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » úte 15 čer, 2021 5:22 pm

S tim pajenim jsem zatim vyzkousel dve varianty:

Prvne napajet ze spoda na kolejnici a pak teprve polozit kolej - neni nic videt a nehrozi popaleni prazcu potoze si je roztahnu a je misto.(bavim se o flexi)

Za druhe polozit kolej,prilepit a pak pajet - podarilo se mi pajkou poskodit prazce. Do SN dobry ale viditelne casti asi budu pajet predem ze spoda...

A barveni vubec nevim zda barvit kolejnice. Tyhle elitte maji takovou tmavsi povrchovou upravu ze to uz vypada z vyroby stare.

PS: S financema jsem na tom stejne...snazim se prodat motorku a nikdo ji nechce...
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » úte 15 čer, 2021 6:30 pm

Neprodavej!Já jezdím strašně rád a nedovedu si představit že bych ji neměl
JaroHo

Příspěvekod JaroHo » úte 15 čer, 2021 8:11 pm

pravdou je, že vláčky jsou pro mě priorita, tam zahučí peníze které by měly jít na motorku, například pření pneu slick, ole juž by taky potřebovala, přední vidle olej a silentbloky do zadní řemenice...miluji obojí asi stejně ale vláčky nepočkají :mrgreen:
více v sz.

jinak jak plánuješ řídit kolejiště?
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » stř 16 čer, 2021 11:00 am

To já se ještě rád hrabu v autech tak to střídám. Chvíli v dílně a chvíli u vláčku- ty mám na volné večery když se mi nechce být s manželkou a dětmi:))
Jinak ovládat to chci že začátku přes tablet aplikaci Z21, později klasiku ovládací pult (TCO) a vyšší dívčí bude to propojit s PC. Jenže PC a angličtina nejsou moji kamarádi...
Jak to vidíš ty?
Jirka1984

Příspěvekod JaroHo » stř 16 čer, 2021 12:02 pm

No já chci jezdit samozřejmě na ruku ale chci taky jezdit přes počítač nevím jestli to bude traincontroller nebo hjop, traincontroller se mi strašně jednoduše programuje a vzhled se dá nastavit že to vypadá téměř jako česká jopka.Hjop je tu ještě zdarma, ale moc mi to nejde pod fousy, protože když si zvykneš na traincontroller tak všechno ostatní je pro tebe těžké. A představu vám takovou že chci aby prostě po dvou kolice mi jezdili automaticky soupravy aby se potkávali soupravy vždycky z dané epochy takže když prostě z jízdního řádu budou že bude jezdit vlaky ČSD tak prostě budou jezdit vlaky ČSD a na lokálce pak třeba můžu jezdit na ruku nebo něco tam vytvářet mimo plán
JaroHo

Příspěvekod Jirka1984 » pát 23 črc, 2021 7:20 pm

Ahoj,
přes léto práce na kolejišti pokračuje pomalu ale i tak se trochu posouvam kupředu.
Momentálně pracuji na spirále která provede že SN na hlavní nádraží.

S čím ale bojují je vlhkost ve sklepě teď přes léto. Někdy vyskočí až na 80%coz je moc. Přes zimu když se topí je to kolem 60% což je ok.Koupil jsem pohlcovač vlhkosti a stáhl jsem ji kolem 75%.
Utrácet za klimatizaci se mi nechce tak přemýšlím co s tím. Když větrám je to ještě horší. Holt starý barak:(
Ještě zkusím koupit ventilátor a vlhkost odsávat do komína kde mám odvětrání teď ale jen přirozeným tahem.
Jirka
Přílohy
IMG_20210723_210149.jpg
IMG_20210723_210228.jpg
Jirka1984

Příspěvekod ondřej001 » sob 24 črc, 2021 3:55 pm

asi by to chtělo nucený oběh vzduchu se sáním z venčí. Dříve to naší dědové měly v chalupách. Neměly eletriku, ale průvan v chodbě, která rozdělovala obývací část s hospodářskou. Možná by se vyplatilo sehnat nějakého architekta, který má hobby ve starých budovách, např. kostely, hrobky...
Já mám nalepeno korkem a pro opačný problém s okny na JZ si dávám pauzu, až na konec prázdnin. Rozdělení úseků máš vymyšlené?
ondřej001

Příspěvekod Jirka1984 » ned 25 črc, 2021 1:49 pm

Mám vyzkoušeno když dám větráčku na micro větrání a dám ruku k větrací mřížce do komínu tak to má nepatrný tah. Tak tam zkusím dát ventilátor a trochu tomu pomoc.
Než se stavba víc rozjede musím to vyřešit.
Jinak k těm úsekům...
Jak sem se zde dočetl izolují samostatně výhybky a potom úseky mezi nima na délku nejdelšího vlaku. Potřebuju to ještě s někým zkušeným probrat zda v tom ještě není nějaký háček...
Už sem měl i první jízdu. Pod panelem jsem vše propojil a vzal starou analog mašinu,trafo a projel cca 5m dopředu a zase dozadu:)
Jirka1984

Příspěvekod Sandy » ned 25 črc, 2021 2:06 pm

Všeobecně sdílený omyl, že teplý vzduch zvenčí vysuší sklepní prostory.
Opak jest pravdou. V létě teplý vzduch pohltí vyšší množství vlhkosti. Když se přivede do sklepa, kde je nižší teplota, tak se ochladí a přebytečná vlhkost musí nutně zkondenzovat. Nejlépe na stěnách.
Zná to každý, kdo má ve sklepě neizolované kovové rozvody vody. Když trubkou proudí voda, tak ochladí okolní vzduch a trubka sama se "orosí".
Paradoxně nejlépe se takové prostory zbavují vlhkosti tehdy, když je venku teplota pod nulou.... :roll:
Sandy

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště