TT_Analog 2200*1300 schelli

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

TT_Analog 2200*1300 schelli

Příspěvekod schelli » sob 27 úno, 2010 11:57 pm

Zdravim vás všechny
omlouvám se pokud vas budu s tim zdržovat ale mam pár dotazu ktere bych se chtěl od vas modelařu dozvědět. Jako maly kluk jsem mel vlačky TT takovy maly ovál a byl jsem z neho strašně nadšen..jak ale čas šel vlačky odešly s nim. Nyni si chci splnit ten klukovsky sen a začít stavět železnici TT. Chtěl bych se tedy zeptat pro začatek četl jsem zde tema o digitalních vlačcích a nevim jak to funguje. Mam tedy od začatku stavět kolejiště již s digitalnimi mašinkami nebo je to jedno jestli jsou mašinky i starší. Vubec se ted v tom neorientuji a přitom bych tak moc chtěl. nevím jak mam začit. a jak pak postupovat. Chtěl bych vás tedy poprosit jestli by jste mi s tim pomohli. Např objasnit jak co funguje, jak co pro začatek stavět a pak rozšiřovat. Co je to digitalni železnice a jestli lze na ni použit i věcy z analogu. Narodi se mi ted syn a ja bych mu strašně rad chtěl něco postavit. Vim že železniční modelařina je na dlouhy běh a neni to jen tak, ale chtěl bych se o to pokusit. Prosim mohli by jste poradit...děkuji vám moc všem za rady. Pokud jsem to napsal do špatne sekce na foru omlouvam se . Přeji hezky den
schelli

Příspěvekod StaraPakna » ned 28 úno, 2010 5:10 am

Já tě vítám mezi železniční postižence, jestli se ti teď syn teprve narodí tak máš móře času projít zdejsí diskusi a číst a číst. Pak budeš mít už jen sofisitkované dotazy k tématům. Hodně se snaž používat tlačítko Hledat.

Velmi dobře zpracované ztránky jsou Houmrovyvlaky je tu speciální téma kde najdeš vinikající rozcestník na stránky jednotlivých odborně zaměřených kolegů. Na digitál je Lokopin, patina a modely Houmr a tady Petr Zatřepálek kolejiště a koleje Milan Ferdián, Michal Šuhajda a další a další kteří mají stránky a jistě ochotně poradí.
Takže udělej si kafé, manželce půjč kreditku, polštář pod zadek a začti se. Večer už budeš mít jasněji Zítra už budeš tušit a za týden se budeš ptát konkrétně.

Pokud jsem na někoho zapoměl omlouvám se TT-čkaři mají taky svoje hvězdy :wink:
Začínám a každý začátek je těžký, mám to ale na koho svést mám tři syny.
Moduluju N-ko
StaraPakna

Příspěvekod A2C » ned 28 úno, 2010 7:59 am

Jedno dobré doporučenie.
i keď mi všetci tvrdia že som bol super dieťa tak som svojmu tatkovi koľajisko zničil takže počítaj s tým že to celé zakryješ plexisklom.
:lol:
ČSD ep.IIb + III-IVa + ŽSR. H0, H0e
Z21, Profi-Boss, Multimouse
A2C

Příspěvekod petrh » ned 28 úno, 2010 8:15 am

ahoj zacneme jinak nez jen tim, ze mas predstavu o tom, ze bys rad zkusil prohnat starsi masiny pripadne na digitalu:)
klasicke body:
* jaky mas prostor
* jakou mas predstavu o trakci, vozidlech, provozu, typu modelovane trati
* pripadne az nyni je tady ta otazka digitalu/analogu
* urcite (byt jsou zde kolegove co jedou na starsim tt kolejivu "U") bych sel do noveho profiloveho:)
* pripadne sem priloz i rukou udelany hruby nacrtek, jake vlacky bys mel rad doma
* rovnez hodne ti reknou clanky na magazinu zde (link dole), na www.zababov.cz kde je dost navodu jak na co, kzm (stryc google) a pak tady lidi okolo, ale mnohe je na tobe, je to tva stavba a ty musis vedet co chces a proc:)
* a jedna drobnost, prejmenuj titule prvniho postu potom napr. na TT - 100*80 schelli - napady, uvahy (stavba, fotky...) at je vlakno v prehledu neco rikajici
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 9:52 am

děkuji vám všem strašně za ochotu. Vidim že toto forum funfuje perfektně a jsou tady fajn lidi. Určitě si budu tady a i jinde co jste doporučili číst a číst začínam vlasně uplně od 0. Tudiš jak jste zde již psali mam na to dost času. Chtěl jsem jen poradit pravě abych věděl co mam aspon dopředu nakoupit pač jak se tak divam je to dost naročny finanční koniček...ale strašně naaadherny,
Petrh: velikost bych mel mit cca 3m X 1.5m ktery ale pujde časem i zvětšit. Představu o kolejiši mam vim že se děli na EPOCHY ale k nim jsem ještě nedošel, teprve včera jsem přesvědčil manželku o darováni prostoru hehe tak jsem se rozhod že do toho pujdu a splnim si ten sen. Proto jsem toho moc nenačetl což ted musim napravit. Chtěl bych mit ale kolejiště s větším hlavním nadražím s městem ktere se pak bude prolinat postupně do lesu a přirody. Ještě nemam konretni navrh ale určitě něco načrtnu. S tim digitalem o tom si musim pravě přečist než začnu kupovat pač vuubec netuším jestli dělat digital od začatku pač je ale dražší tak mam z toho obavy a nebo do analogu. Určite vlakno fora přejmenuji aby i jini kteři pak budou začinat jako ja věděli přesně me postupy jak jsem co dělal a měli to jednoduhši. Takže až nasbiram dostatek teorie začnu ze stavbou a vše zde budu davat. Ještě jednou vám moc děkuji za ochotu. přeji hezky den.
schelli

Příspěvekod milan ferdián » ned 28 úno, 2010 10:53 am

schelli píše: Určite vlakno fora přejmenuji aby i jini kteři pak budou začinat jako ja věděli přesně me postupy

Není již třeba,moderátor změnu názvu provedl za tebe. :wink:
Limit příloh vyčerpán
milan ferdián

Příspěvekod petrh » ned 28 úno, 2010 11:08 am

Tak ted bych pokrocil k tem bodum, nez clovek neco zacne nakupovat, je vazne dobre mit urcite temrr konkretni rozvahu co a jak, protoze pak vznikaji teze typu, koupil jsme si tunel, tak proste tam ten tunel nekde musi byt, aby se nevyhodil...
prosteor je to vice nez krasny, ale ted (opet vlastni zkusenost) vetsinou clovek nedava nakonec tomu konicku vse tak jak ma a dost castokrate je to pak zmarene usili. nenutim pouze navrhuji, co tedy do zacatku na pokusy vyjit z planku milana ferdiana (vlakna plany kojejist I - IV) ci magazin ci vytopna od hekttora a najit si tam nejake male "stolni kolejistatko" v TT (nebo napr. vysluni u litomyskeho) zde naklady jsou par korun a na maelm prosturku se da udelat hodne prace a pokusu jak s krajinou, digitalem atd. a clovek s emnoho nauci:) a kdyz se dobre navrhne takl se da pak tento kus promenit v segment a pokracovat dale v navrzich... nebo udlat doma maly modul (opet vlakno zde)...
tak pöjdme to zkusit;) jinak k te predstave - trat jednokolejna, dvou kolejna, elektircka ci ne, pouze meska stanice a mesto kolo a vlaky budou projizdet v obou smerech ze skrytaku? (toto by urcite byla zajimava myslenka) - provozne zamereno, nebo spise i na krajinky a motiv?
H0 se synem
1981-2001 dom. st. Včelnička | 2001-4 Slaný | 2004-6 Nelahozeves | od 2006 Kralupy n.V.
petrh

Příspěvekod A2C » ned 28 úno, 2010 11:12 am

Čo dopredu kúpiť?
Skúsim sa ti popasovať s touto otázkou.

Ak vieš robiť na PC tak jednoznačne najprv si kúp program na tvorbu trate, prípadne si stiahni dajaký free.
Ideálne by bol WinTrack ale ten sa musí platiť tu ho používajú takmer všetci a je myslím super.
Potom keď už máš naplánované kolajisko v programe či na papieri (v mierke!) by to chcelo nakúpiť dosky na základný rám ale k tomu je času ešte dosť.
A2C

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 11:24 am

přesně tak...musim si nejdříve načrtnou planek. Ted jsem se dival na zeleznici na vysluni a ta mne zaujala. Mate pravdu že nema asi cenu se pouštět hned do něčeho velkeho stejně na to zezačatku nebudu mit zkušenisti a mohlo by se stat že velkou železnici bych ani nedokončil. trat by mela byt elektricka s městem a přirodou. ze začatku si myslim že 1 kolejna, ale nevim zdali by slo udělat např pul 1 kolejne a pul 2 kolejne. Nynejším postupnym nakupem jsem myslel tim masinky a vagonky. Samotne stromy a dekoraci + domky až po navrhu kolejiště. Win Track mam ale musim si přečist navod jak co v něm dělat někde jsem ho zde zahledl... ještě jsem se chtěl zeptat co se tak použiva pro panel? Ram bych měl např ze dřeva a nosnou desku vlastně všeho co na ni bude koleje domky atd .. např s polystyrenu? opravdu uplně začínam at tak se ještě jednou omlouva že mam třeba hloupe otazky...diki všem za pomoc.
schelli

Příspěvekod Lubomír Dudek » ned 28 úno, 2010 12:50 pm

Dobrej přístup na začátek
Jednodušší projekt je dobrej nápad,jen se nenech zlákat a neudělej z tvého návrhu vlakodrom.Pamatuj,že míň znamená víc.
Třeba to výsluní když upravíš rozměrově,zachováš viditelnou část a v tunelu uděláš skryté nádraží s minimálně dvěma kolejema,už se i na takovém minikolejišti s pěti výhybkama dá namodelovat zajímavej provoz.Když by potom ve skryťáku byla napojená vhodně kusá kolej,která by byla kolmá na hranu rámu,můžeš později doplnit třeba přesuvnou,která by provoz jen obohatila.
Výhoda je v jednoduché stavbě v jedné rovině bez převýšení,časová nenáročnost k dostavbě,finanční nenáročnost oproti odvážnějším projektům,poměrně malá ztráta při nedostavbě z jakýchkoliv příčin a hlavně se takové kolejištátko bude určitě dobře prodávat,pokud tě opustí chuť,nebo pokud se rozhodneš stavět něco složitějšího.
pokud se podíváš na modelbazar a vidíš tam ty vlakodromy,poznáš o čem mluvím.

Jinak tě tedy vítám mezi náma jebloněma(v dobrym slova smyslu) :wink:
a držim palec do začátku.těšim se,co z toho vznikne
Přeběhlík k N scale II epocha druhá válka DRG/DRB
Lubomír Dudek

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 1:03 pm

diki moc za přijeti. Asi to vidim tedy tak jak jste mi již poradili, že začnu stavbou něčeho menšího a pak postupně budu zvětšovat... jen pořad nevim jak a co s digitalem a analogem... vim že digital pouští do koleji neustale tuším 15V a mašinky se ovladaji na dalku. Naproti analogu kde reguluji napěti v kolejišti trafem, Tudiš asi by mi vždy pokud bych měl na kolejišti např 3 soupravy jely všechny najednou že ? a nebo se to da nějak udělat jinak? jde mi o to abych ted nedaval penize do analogu a pak třeba zjistil že kvuli digitalu bych to musel předělat cele....z toho mam obavy. Ještě by me velmi zajímalo jak to je s tim panelem četl jsem jak jsem výše napsal že ram panelu je na každem z nas. Bud železny nebo dřeveny. ale nevim co mam použit jako desku na čem to vše bude stat...jestli polystyren či nejakou dřevotřísku....a ještě mam v planu si prozatim dokud mam ještě finance nadbyt a maly bude až za 2 měsice na světe koupit dopředu nějakou tu mašinku..Tady mam ale taky obavy abych když koupil analogovou klasickou a pak ji dal časem na digitalni kolejiště třeba nefungovala nebo je tomu jinak _?
schelli

Příspěvekod Lubomír Dudek » ned 28 úno, 2010 1:52 pm

analogové kolejiště určitě lze digitalizovat,ale musíš tomu nejlépe přizpůsobit stavbu kolejiště už na začátku.(já si s digitálem zatim netykám a tady jsou určitě odborníci,co ti poradí)
Podle mne,pokud budeš realizovat menší kolejiště a chceš jenom jezdit,svítit ve vagónech,na nádraží a návěstidlama,analog stačí.pokud ale chceš slyšet zvuky,chceš blikat světlama a kouřit,digitál je na místě.pokud se ale rozhodneš pro digi hned na začátek,taky bych popřemýšlel o změně měřítka na HO.Ne že by to v TT nešlo,ale HO má více schůdnějších možností.
Jen tak na okraj.líbí se ti párovky,nebo spíš diesely?.Německo,nebo čsd?
Přemýšlej a určitě dáš něco do hromady. :wink:
Přeběhlík k N scale II epocha druhá válka DRG/DRB
Lubomír Dudek

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 2:24 pm

no libi se mi spiše diesly, elektriky a to v čsd. no co se tyče toho digitalu nepotřebuji hned kouřit blikat atd....to nejspiš až bych byl v tom pokročily..ale nejde mi dohlavy jak v analogu budu ovladat mašinky např 1 mašinka mi pojede po draze a 5 dalších mi bude stat na nadraží....no a ja budu chtit vyjet třeba s nějakou další mašinkou...přece analog řidi vše najednou hm:? Ještě co se tzče toho panelu jak jsem psal výše mohl by mi někdo popradit? a ještě jedna mala nebo spiš větší a otravna prozbička našel by se zde někdo kdo by mi na tyhle rozměry panelu mohl udělat načrt? takove nějake hezke železnice na kterou bych jako začatečník měl..... ale aby nebyla nudna. Koukal jsem na plno planku některe se zdaji jednoduche ale kdyz se na ně tak koukam dele tak se v tom zamotam a nevim nevim teda. zatim je muj favoritjako začatek draha na Vysluni. ---jste moc hodni diki za reakce... :wink: :)
schelli

Příspěvekod schelli » ned 28 úno, 2010 2:31 pm

jeeee tak oprava na delku ma mit panel 2200 a na sirku 1200. musel jsem to přemistit do jineho pokoje---- :cry:
schelli

Příspěvekod A2C » ned 28 úno, 2010 2:42 pm

no v Analogu sú oddelené úseky a pre mňa nepochopiteľné zapojenia. hlavne spätné signalizácie obsadenia kolaje vlakom a podobne. hrúza preto radšej som volil DCC. Proste na tom DCC najviac milujem že môžeš jazdiť s akoukoľvek mašinkou v akomkoľvek smere.

No ako ČSD už existuje zopár mašiniek aj pre TT, no pokiaľ chceš sa trocha nabažiť tak je to len na tebe si dajakú kúpiť ktorá ti bude zároveň aj slúžiť ako testovací stroj pre osadzovanie kolajníc a zapojenia DCC.

Na to koľajisko sa ti skúsim pozrieť, ale ani základné parametre si nezadal. tak ti môžem dať iba základný náčrtok dosky 2200x1200 :lol:
A2C

Další

Zpět na Modelové kolejiště