Rozmiestnenie návestidiel

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Rozmiestnenie návestidiel

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 6:22 pm

Zdravím všetkých, potreboval by som poradiť od skúsenejších kolegov ohľadne správneho rozmiestnenie návestidiel v stanici. Pre niektorých je to možno banálna otázka, ale pre mňa to až taká samozrejmá vec nie je. A keďže by som chcel mať návestidlá rozmiestnené správne (samozrejme v rámci možností, je mi jasné, že vzdialenosti a podobné veci dodržané nebudú...:D), dúfam, že mi niekto pomôže...

Plán stanice je tu:

http://kiski.rajce.idnes.cz/Mrazov/

Jedná sa o stanicu vyslovene lokálkovú, má len 1 kusú dopravnú (ľavú) a 1 manipulačnú koľaj, plus vlečka a malá remíza. Niektorí možno namietnu, že na takejto malej a bezvýznamnej staničke sa jazdí na D3, ale je to predovšetkým moje koľajisko, a beriem to tak, že modernizácia postúpila až do tohoto zapadákova :lol: a sú tu už svetelné návestidlá...:P

Je to o to zaujímavejšie, že sa jedná o stanicu koncovú...
Tá druhá koľaj (vychádzajúca zo spodného tunela) má znázorňovať zastávku na hlavnej trati, a samozrejme nepatrí k stanici.

Poprosil by som teda nejakého kolegu, aby mi vložil do toho nákresu všetky návestidlá, ktoré sa v takejto staničke môžu nachádzať...

Za pomoc vopred ďakujem...

Kiski
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 6:46 pm

Tak ja se toho zhostím, ale modernizace?? Možná právě v D3 :-D :lol:

Světelná návěstidla ?? Myslíš tedy současnost s AŽD ?? Výhybky jsou jak stavěné (myšleno podle skutečnosti). Ručně nebo ústředně, dále návěstidla závislá na postavení výměn nebo nezávislá.
Naposledy upravil kecu.p dne pát 29 led, 2010 6:51 pm, celkově upraveno 1
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 6:49 pm

...presne to som mal na mysli... :lol: :lol: :lol:

Tak ti teda ďakujem, uvidím, čo z teba vylezie... 8)
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 6:52 pm

Eště som to upravil. Pozri si opät moj prispevok. Bol si rychly než som čakal. Prepač ;-)
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 6:58 pm

Neviem, ako to myslíš s tými výhybkami, ale v modeli budú prestavované motorickými prestavníkmi, tipujem však, že v skutočnosti boli prestavované ručne výhybkárom... :lol:

Návestidlá AŽD, a s tou závislosťou som si nie celkom istý, ale tak radšej závislé na výmenách. Popr. obe varianty - závislé aj nezávislé na výmenách...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 7:01 pm

Dobre, urobim to. Daj mi chvilku ... :-)
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 7:24 pm

H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 8:15 pm

Ve stanici máš odjezdové návěstidlo 3 světelné (zelená, červená, bílá), protože máš jen jednu dopravní kolej, toto stačí. Na manipulační koleji je udělaná výkolejka ke krytí boční ochrany (na plánku červený trojuhelník), Na konci stanice je 2světelné návěstidlo (červená, bílá). Zde končí vlakové cesty z tunelu, odsud je to již jen posun. Nevím kde chceš mít nástupiště, proto jsem to návěstidlo umístil až za tu spojku. Na odjezdovém návěstidle do tunelu budeš mít buďto VOLNO, STŮJ, POSUN DOVOLEN.

Vjezdové návěstidlo umístěné není, z důvodu krátké vzdálenosti od tunelu ke krajní výměně a nemožných rozhledových poměrů.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 8:30 pm

Paráda, nečakal som to tak rýchlo, aj keď zrejme tu veľmi nieje o čom uvažovať, že... :lol:

Nástupisko budem mať presne oproti staničnej budove, čiže medzi výhybkou a koncom koľaje... Hádam to pomohlo, ak budeš upravovať polohu spodného návestidla...

K tomu vjazdovému návestidlu - akože sa teda nachádza niekde pred tunelom, správne?? :( škoda, ale čo už...

Každopádne dík. Len jedna otázočka - keďže toto je "prvý" návrh, mám to chápať tak, že ešte budú aj nejaké iné...??... :lol: :lol: :lol:
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 8:34 pm

No, ked som to pisal, nepozeral som sa aky maš planok tvojej stanice :-) Lebože tu nieje čo meniť, tak prvy a možno aj posledny na tuto stanicu ;-)
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 8:43 pm

Takže to spodné návestidlo ostane tam, kde je teraz?? Teda zhruba v polovici nástupišta otočené smerom ku koncu koľaje?? Len aby som si bol na čistom...
Ozaj, ohľadne tej spodnej trate - tá zastávka má byť ošetrená nejakými návestidlami alebo návestiami?? Už keď si sa do toho pustil, tak by si mi mohol prosím ťa poradiť aj v tomto smere...
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 8:47 pm

Když jsem dělal Prtscr tvojí stanice, nevešla se mi do té plochy celá, proto je tak jak je. Umístíš jej pomalu až ke šturcu kolej. Potom by ti tam svítila jen červená. A svítit bude ve směru od tunelu :!:
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » pát 29 led, 2010 8:57 pm

...šturcu kolaje?... tomu slovu nerozumiem, existuje adekvátny preklad do slovenčiny?? :cry: :cry: :cry: tipujem - koniec kolaje??
Kiski
TT, DCC
kiski

Příspěvekod kecu.p » pát 29 led, 2010 9:08 pm

Ano, vypadlo mi tam písmeno "e" mělo tam být ke šturcu koleje
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod kiski » sob 30 led, 2010 3:29 pm

to kecu.p: díky moc teda, a s tou zastávkou je to ako? Mohol by si mi prosím ťa ošetriť aj tento úsek? Mám na mysli rozmiestnenie návestí, návestných tabúľ apod...

Bolo by možné umiestniť na tú trať vychádzajúcu zo spodného tunela za zastávku ešte nejaké návestidlo? Myslím aby to odpovedalo skutočnosti (aspoň nejakú predzvesť a tak)... Ak nie, tak nič... :lol:

Jedná sa mi o to, že tých návestidiel by som chcel mať na koľajisku viac, ale zase nie za cenu bludu...
Kiski
TT, DCC
kiski

Další

Zpět na Modelové kolejiště