Rozmiestnenie návestidiel

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Rozmiestnenie návestidiel

Příspěvekod kecu.p » čtv 19 srp, 2010 10:40 am

Obrázek

Tady je první návrh, červeně jsou výkolejky, které bezprostředně musí být kvůli ochraně bočních cest ale také lidí (ta u skladiště), váha je umístěna na poslední koleji z prostorových důvodů. Odjezdová návěstidla jsou na zhlaví, také z důvodu prostoru, viz předchozí moje poznámka o délce staničních kolejích. Délka na obrázku je chybně označená od výhybky k výhybce, je to holý nesmysl, délka je od námezníku k námezníku a nebo od návěstidla k návěstidlu :!:
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod JBr » čtv 19 srp, 2010 11:10 am

Kecu.p: Trosku hijacknu tohle vlakno, abych se te zeptal jako cloveka z praxe. Je ta bila na odjezdu opravdu nutna? I vzhledem k dobovym realiim. V praxi jsem se s ni totiz u skupinoveho odjezdu takrka vubec nesetkal. Kdyz jsem si pripravoval plan svoji stanice, tak jsem kvuli tomu prosel skoro vsechny planky z pomucek GVD a vetsinou jsem ji nasel jen u ctyrsvetelneho skupinoveho odjezdu a to jen u minima stanic. Ostatni skupinova odjezdova navestidla byla bez bile (kombinace ZeCe/ZeCeZl).
TT/D V/VI.
JBr

Příspěvekod kecu.p » čtv 19 srp, 2010 3:00 pm

Bílá není nutnost. Může sloužit jako přivolávací návěst, nebo jako návěstidlo schopné návěstit posun dovolen, dříve tedy dle tehdejších předpisů D1 zajištěný nebo nezajištěný posun. Ale samozřejmě není to nutnost. Když se použije dvojsvětelné návěstidlo, nic se na tom nemění.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Příspěvekod maayaa » ned 22 srp, 2010 10:18 pm

Ta stanice je celá nějaká divná.Kromě toho,že je krátká,tak mi tam nějak nesedí ani ta točna.Mašina na vlečku by jí nepotřebovala a na nějakej výchozí vlak,kterej by bylo potřeba otáčet je to malý nádraží.Samozřejmě je možný postavit návěstidlo ke každý koleji,ale to potom tak max. vykřižuješ motor s vlekem a budeš tam mít odstavenej náklad mašina+2vagony a je napráskaný nádraží.Skupinový návěstidla ti sice moc nepomůžou co délky dopravních kolejí týká,ale i tak můžeš získat pár cm.A navíc budou vypadat líp,než kdybys tam nasekal návěstidla všude.Jo a tu bílou bych na skupinový spíš nedával,výpravčí stejně musí ke každýmu vlaku,a když mu nejde zelená,tak napíše rozkaz :)
TTe moduly,TT,polní dráhy
maayaa

Příspěvekod kecu.p » pon 23 srp, 2010 5:49 am

U skupinového návěstidla nemuselo nutně jít o přivolávačku. Používala se (dnešní) návěst posun dovolen jako nezajištěný či zajištěný posun. Na tak malou staničku bych osadil maximálně lichoběžníkové tabulky, v té době už D3 byla. Eventuelně, pokud je to možné, prodloužit délky staničních kolejí alespoň o 1m aby se mohla stanice osadit návěstidly.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
kecu.p

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště