Tochov H0 5000x4000

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Tochov H0 5000x4000

Příspěvekod Michal Šuhajda » sob 28 bře, 2026 7:20 pm

Řezaním celého pole se dostaneš na úhel opěry cca 45st. vůči ose mostu. To už je hodně a pokud tam nemáš říční proud, nedává to smysl. Za mě bych nechal opěry jak jsou a směr průhledu pod mostem korigovat jen křídly.
Zkusil jsem to načrtnout do fotky. Křídla s operou budou tvořit takové placaté Z.
Přílohy
IMG_8104.jpeg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Zlámalík » sob 28 bře, 2026 9:26 pm

Jak píše Michal, most bych nechal pravoúhlý. Pokud to nevyžadovala specifická situace (že by most nebylo kam opřít), tak by nikdo neutrácel za šikmý most.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod jafobe » ned 29 bře, 2026 5:33 pm

Já osobně bych to viděl takto...
Boční kryty kolem SN bych se nebál udělal částečně z plexi, asi by se malému líbilo že tam uvidí a bylo by to i trochu chráněné, a z mého pohledu i kontrolní pohled zvenčí, i když uvnitř budou kamery, není od věci
Inspirace Nebákem a Věžákem trčícím od vodní hladiny je zajímavá, a při vhodném zvolení výšky by mohla udělat i vhodné optické oddělení mezi širou tratí, nádražím a zámkem, zámek jakoby oddálit od tratě, třeba i tím že by se postupně stejné stromy dělali o kousek měnší, a nádraží dostat ze skané masiv a přitom nechat dost místa uvnitř kopce pro přístup ke SN...
Most bych asi taky neřezal. Podle mě vhodná kombinace opěrné zdi a náspu by tvar okolní krajiny ovlivnit nemuselo.
Hráz rybníka bude doufám ten kus šedého styroduru a ne rovnoběžně s mostem jak je na plánku dříve? Kdyby to bylo rovnoběžné asi by to nevypadalo moc přirozeně...
Jaromír
jafobe

Příspěvekod Toch » ned 29 bře, 2026 5:52 pm

Děkuju všem za tipy, nic neřežu průhled dělám opěrkama :)
Už jsem si to dneska cvičně vyříznul z XPS.
Pohled od PC
IMG_20260329_195204177.jpg

detail
IMG_20260329_195215194.jpg

A to bych to nebyl já abych si to nenaskenoval do 3D :) pro další kolo zpřesnění a plánů
Screenshot_32.jpg

Rovno běžnost hráze a mostu je dobrá připomínka uplně jsem na to nemyslel, ale jak říkáš je to ten šedej kus takže oproti návrhu jsem ho tak nějak automaticky rozhodil.
Vežácká skála neboli (Skokanská, Vodní, Golanské výšiny a Homeless ) zatím výškově neopovídají myslím že půjdou níž aby byli o trochu vyšší než ta černá pěna, která znázornuje stěnu horního SN kterou musím schovat.
Plexi je dobrý nápad, o tom popřemýšlím.
Tochov H0, H0, LENZ LV 200, DCC VI. Epocha
Mini Tochov H0 90x90cm
Toch

Příspěvekod Myšpulín » pon 30 bře, 2026 3:28 pm

Možná jsem to nenapsal dost přesně, ale jedině pravoúhlý most, a to buď v celé své délce, nebo o jedno pole kratší. Dělat ho šikmý znamená celkem komplikaci pro výpočet, ale nechce se mi nic hledat ohledně výpočtů a protože mne statika nikdy neživila, tak za skripta byla kdysi nějaká ta korunka. Čili podpěry rovnoběžné a křídla jak se ti to bude hodit. Pokud bude trať na náspu, pak dozadu, jinak budou ukončovat původní terén.
H0, III až IV, ČSD, nemodelář
Myšpulín

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště