"Bechyňka" H0/1:87

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: "Bechyňka" H0/1:87

Příspěvekod Milan.D. » úte 09 pro, 2025 4:13 pm

Ta sýpka vypadá parádně, ale teprve když je zasazená do kontextu kolejiště tak vynikne opravdu perfektní zpracování. Neméně povedené je i okolí vlečkové koleje, takové ty různé keříky a nepravidelně vysoká tráva, prostě nádhera! :D
Milan.D.

Příspěvekod petehasky » čtv 11 pro, 2025 10:35 am

Tombart: Tome vyndavam je jen kdyz je na neco potrebuju, ale jak si na to upozornil, tak na to koukam na te fotce oblouku a mas pravdu ze to je videt a je to skoda, musim je rezat vsechny, diky
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod petehasky » čtv 11 pro, 2025 10:41 am

Jinak ladim doplnky typu houby v rohovem lesiku. V prohlubni dodelavam borovicovy remizek a konecne jsem se vrhnul i na plac za silem, kde je odstaveny kontejner na odpad se zaparkovanou ladou. Jinak jeste propojim draty telegrafni vylozniky nadrazi a sila, a mezi remizkem a koleji povedou sloupy VN
IMG_8793.jpeg

IMG_8794.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Zlámalík » čtv 11 pro, 2025 1:42 pm

Já už radši nic nepíšu, jen obdivně mručím (a snažím se pochytit inspiraci). Nádhera.
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Ivan » pát 12 pro, 2025 7:01 pm

Petře, krásné. Prošel jsem teď celé vlákno a hledal jsem, jakou používáš foliáž. To je MBR jako stromy?

Plánuji s klukem další projekt a chci tomu dát trochu jiný odstín, než mi dávají Polákovi foliáže na mini Jizerka. Díky za tip ;)
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod petehasky » sob 13 pro, 2025 8:59 am

Kluci dik moc
A nn MBR folie jsem mel nekolikrat v ruce a ty me moc nezaujali. Pouzivam prevazne Larse a Welberga.

Jeste prikladam par fotek a temer celiu delku Sudomeric
IMG_8820.jpeg

IMG_8818.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Ivan » sob 13 pro, 2025 10:54 am

Díly za tipy, byl jsem teď v obchodu u Šárky a koupil jsem na zkoušku Walberga. Na TT to vypadá skvěle. Lars mi už přišel spíš na H0 . MBR fakt nejsou povedené, mají nepřirozené barvy (neviděl jsem ale celý sortiment).

Mají tam nově foliáže od Alexe, taky mám vzorek a vypadá to skvěle.
Ivan

Příspěvekod petehasky » úte 16 pro, 2025 8:41 am

DOTAZ
Ahoj mam otazecku. Chci nechat udelat pozadi Sudomericke strany, ktere bude do U pokryvat i stranu Bechynske zastavky a vykusu Taborskych mostu, ale furt si nejsem jisty resenim, zatim mam 3 varianty. Na odbocce Dolina v 17,53 zacina klesani a tam je kamen urazu, bud udelam pozadi rozdelene na 2 casti kde bude na odbocce pozadi primo na zdi a v Sudo zacne dalsi odsazene 6cm od zdi aby zakrylo klesani, ale ta dira az ke stropu se mi nelibi. A pak dve varianty bud zlomu pozadi do praveho uhlu s vyriznutim prujezdu pro soupravy a nebo jen bude prilepene v lehkem sklonu aby zlomy videt nebyli ale vyrizly prukezd tim padem bude delsi.
Co si o tom myslite? Pripadne mate jiny napad? Diky moc
IMG_8835.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod prcek » úte 16 pro, 2025 11:48 am

Obecně bych se vyhnul zlomům a spárám. Pozadí do oblouku - alespoň na internetu - vypadá mnohem lépe. Že bude průjezd "za oponu" delší by vadit nemělo, "jen" si budete muset víc pohrát s jeho zamaskováním. Záleží na tom, kam se pozorovatel dostane a co uvidí. No a nebo si to vyzkoušet na nějakém kusu lepenky a tisku na obyč. papír.
--
Všechno je snadné, než to zkusíš sám.
prcek

Příspěvekod Ivan » úte 16 pro, 2025 12:40 pm

Žádné řešení není ideální. Souhlas s prckem, ze rohy je lepší zaoblit. Dnes bych se snažil o méně lomů a více zaobleně, je to však jen mini.
Máš skok, který mám na kolejišti taky, tak pro představu, jak mám řešeno. Co je důležité, je pohled diváka na scénu. Trápí-li tě pohled z určitého úhlu, který se většině diváků nenaskytne, tak bych ho moc neřešil.
V místě přechodu mám jen oblohu, aby to i při přesunu diváka moc nerušilo.

Obrázek

Obrázek

komu se v mobilu nezobrazí celé, dejte otevřít obrázek v novém okně.
Ivan

Příspěvekod jafobe » úte 16 pro, 2025 5:47 pm

Kdyby to bylo na mě, asi bych si pro danou část udělal tapety které by se na kus překrejvaly stejním motivem, nejlépe s oblohou co by šla dobře napojit... a oblohu za Sudoměřicemi oddělil za stromy a poslal našikno dozadu zatímco spodek tapety by schovával kolej, a "polostromy" a o těch pár cm vzadu by byla už tapeta schodná ale už navazujícína oblohu za "polostromy" vhodné výšky a průhlednosti by se toho dalo dost schovat. Kolem potoka by mohli být už skoro celé stromy jen odspoda tak aby nezasahovali do průjezdného profilu zadní koleje. To by toho mělo schovat dost a zamezit divákovi vidět bílá místa a navazozování tapet.

tapeta.jpg
tapeta.jpg (12.76 KiB) Zobrazeno 632 krát

Jaromír
jafobe

Příspěvekod Zlámalík » úte 16 pro, 2025 5:55 pm

jafobe píše:Kdyby to bylo na mě, asi bych si pro danou část udělal tapety které by se na kus překrejvaly stejním motivem, nejlépe s oblohou co by šla dobře napojit... a oblohu za Sudoměřicemi oddělil za stromy a poslal našikno dozadu zatímco spodek tapety by schovával kolej, a "polostromy" a o těch pár cm vzadu by byla už tapeta schodná ale už navazujícína oblohu za "polostromy" vhodné výšky a průhlednosti by se toho dalo dost schovat. Kolem potoka by mohli být už skoro celé stromy jen odspoda tak aby nezasahovali do průjezdného profilu zadní koleje. To by toho mělo schovat dost a zamezit divákovi vidět bílá místa a navazozování tapet.

Jaromír

Pravdu má, náčelník!
TT/současnost: Zlámalíkovy mašinky
Zlámalík

Příspěvekod Kavka_ » úte 16 pro, 2025 8:55 pm

Také mi to přijde jako ideální řešení - já to řešil v malém vlastně dost podobě, byť přední motiv byl na kulise v měnší velikosti
32 X-track pozadí středová část.jpg

(a to v mém pojetí je ta předsazená kulisa potištěná oboustranně)
Edit: A přijde mi, že není špatné celé okolí vjezdu za kulisu dostat do černé matné barvy, ať neodráží světlo...
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště