"Bechyňka" H0/1:87

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: "Bechyňka" H0/1:87

Příspěvekod Kavka_ » pon 30 čer, 2025 5:47 pm

Naprosto úchvatné. Ještě zkontroluj, aby satelitní talíř směřoval na jih, potažmo pokud jich tam bude na kolejišti víc, ať koukají stejným směrem :-)
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod petehasky » sob 05 črc, 2025 1:51 pm

To je nejhorsi, clovek dela zeleznici, ale k vlakum se dostane az jako posledni.
Jinak strany satelitu jsem teda opravdu neresil, ale moc peknej point, schvalne se kouknu kam miri na dalsi budove.
Jinak pripravy na vikendovou praci s Danem Skalou v plnem proudu. Ceka nas jeste pajeni nekolika napajecich bodu a striknuti prutu kolejnic aby se mohlo zacit sterkovat a patinovat. V mezicase jsem se pustil do silnice, ktera nebude prekazet dalsim pracem. Zatim jen spachtli natrena texturova pasta, kterou jsem oblepil patniky a dlazbou. Je to celkem parada tam vse po kouskach lepit, a to me jeste ceka sypani spar, brouseni vozovky, barveni car, patina, kanaly, ale uz je to neco tvurciho, takze hned trochu radosti
IMG_6563.jpeg

IMG_6564.jpeg
MODELS KITCHEN
Ve stavbě modelu Bechyňky
https://www.facebook.com/ModelsKitchenCZ
petehasky

Příspěvekod petehasky » pon 07 črc, 2025 7:31 pm

Tak pastu jsem nanesl skoro az k prejezdu vlecky kde ale bude mirne stoupani takze jsem to pred nim ukoncil. Vyskladal jsem dlazbu a obrubniky az do zatacky. Vzal jsem smirgly a brusku a prejel komplet silnici aby struktura lip odpovidala a zacal vyrabet poskozeni vozovky. Pristi dny me ceka barveni
IMG_6580.jpeg

IMG_6581.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petehasky » úte 08 črc, 2025 9:27 am

Tak jsem jako zaklad pouzil smoke black a roztupoval do ni klasickou black od AK. Ted jen dodelam cary a huraa patinovat
IMG_6589.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod Kavka_ » úte 08 črc, 2025 10:15 am

petehasky píše:T...
Jinak strany satelitu jsem teda opravdu neresil, ale moc peknej point, schvalne se kouknu kam miri na dalsi budove.
...

Já myslím, že obecně se i patří vědět, kde mám na kolejišti světové strany, už třeba pro růst mechu na střechách a výskyt vegetace na mokřejších/sušších místech. To, že pak vím, kam namířit satelit je jen vedlejší produtk takové úvahy.
Ať se daří, bedlivě sleduji a moc se mi to líbí!
TT, V. - VI. epocha, ČD
- kolejiště realizovaná na malých plochách neškodí v jakémkoli množství -
Kavka_

Příspěvekod petehasky » pon 14 črc, 2025 6:55 am

Kavka_: jj v tomhle urco souhlasim, ale jelikoz se snazim delat aspon z casti realitu, kterou mi pokoj dovoli tak ocumuju spis fotky kde to je dany, ale mas pravdu ze u smysleneho modelu tohle hraje urco svou roli. Me spis jen nenapadlo ze satelity jsou na jih. Jinak dekuju moc, aspon nekdo se nasel :)

Jinak jsem zacal s prejezdem vleckove koleje, teda teorv s prvni vrstvou, ktera se vzdy propadne a odhali prazce. Take jsem rozkreslil nastupiste a silnici u posty a konecne se dostal k prechodum a druhe strane chodniku.
IMG_6620.jpeg

IMG_6622.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petr2023 » úte 15 črc, 2025 9:20 am

Mohu se jen jako neznalý zeptat, k čemu jsou dobré ty dvě výhybky vlevo od toho angličana, když to stejné angličan umožňuje?
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod StandaR » úte 15 črc, 2025 9:44 am

petr2023 píše:Mohu se jen jako neznalý zeptat, k čemu jsou dobré ty dvě výhybky vlevo od toho angličana, když to stejné angličan umožňuje?

Většinou je to kvůli možnosti využití obou cest zároveň

Jedna cesta je od nástupiště přes dvě výhybky na trať, a druhá je přes Angličana na výtažnou kolej.

Ale znalci to určitě opraví/upřesní
H0 V Epocha osobní, VI Epocha Nákladní

Víc změněných plánů, než kdy výrobci vyrobili modelů :)
StandaR

Příspěvekod Ivan » úte 15 črc, 2025 5:16 pm

Je to jak píše Standa. Když se postaví Angličan na projetí z pohledu fotky jakoby horního oblouku, lze postavit přes sousední spojku druhou cestu pro jiný vlak.
TTmini Jizerka III/IV ep. (1.3m2, DR5000, Z21 a MM) ... hlavně že mne to baví!
Ivan

Příspěvekod Jirkátor » úte 15 črc, 2025 6:25 pm

Ten levá horní větev vede do osobního nádraží a je spojením bechyňsky se zbytkem světa, tam se vlakové cesty rozhodně nestaví. Pravá horní větev je na kolej 403a, kde se odstavují soupravy. Levá dolní větev vede na 403. kolej, ze které se odjíždí z místního nádraží směrem na Slapy. Ta pravá dolní je zjevná. Proč to tak ale postavili nějak netuším, můj tip je, že to bylo kdysi jen obyčejné křížení a později dali angličana pro usnadnění posunu. Nicméně vlaková cesta se přes angličana nestaví a závěrová tabulka vyžaduje jeho uzamčení ze 403a do osobního nádraží.
Můžu se optat, jestli to někdo nebude vědět.
Tohle stavím já: viewtopic.php?f=1&t=12586
Jirkátor

Příspěvekod -vera- » stř 16 črc, 2025 7:29 am

Především musíme zabrousit do historie vzniku lokálky Tábor - Bechyně. Na plánu stanice lokální dráhy jde vidět, že kusá kolej napravo byla výtažná/úvraťová pro přísun/odběr nákladní zátěže na dopravní kolej číslo 403. Postupně časem přibyly železniční vlečky, které byly zatrolejované. Anglická výhybka, je to jen dohad, byla vložena, aby usnadnila obsluhu napojených vleček na lokálku. Kdy byla položena společně anglická výhybka číslo 405 s výhybkou číslo 406 není známo. Dolní snímek bechyňského nádraží v Táboře je z roku 2003 a je otočen o 180°.
Zdroj "Elektrická místní dráha" TÁBOR-BECHYNĚ/autor Martin Žabka/vydalo KROKODÝL/2023
Poznámka: V případě, že nakladatelství nebo autor nebudou souhlasit se zveřejněním příloh, přílohy budou odstraněny.
Přílohy
Bechyně nádraží DF.jpg
Bechyně vlečky DF.jpg
2025-07-16 09_29_30-736223.xls - LibreOffice Calc.png
-vera-

Příspěvekod petehasky » stř 16 črc, 2025 4:26 pm

Zkusim vecer brnknout kolegum do Tabora.
Nicmene prez den jsem stihl docela ranec prace. Peron bechynky je v Tabore pomerne dlouhej a tak me to vyslo cca na 100 kousku. Jako zaklad byli MS panely, kterym jsem dokreslil srafy, naśedne roztupoval 4 odstiny sede, to barevne rozbiti jeste doladil cakanci washe dust and dirt, do der pro oka zapustil pigment factory ground rozmichany s fixerem a hrany prejel drybrushem earth. Pak uz jen do spar vlepil moss od AK a po par hodkach mam peron :)
IMG_6660.jpeg

IMG_6661.jpeg

IMG_6662.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petr2023 » čtv 17 črc, 2025 6:11 am

Ty jo, to je super. Co udělá pár natupovaných odstínů šedé. Také si musím zapamatovat to použití toho moss-e. Já spáry mezi panely zatím zkoušel vyplnit nizounkou statikou nebo takovým tím molitanovým skoro až prachem, ale tohle asi vypadá ještě líp.
Láska z dětství je silnější než jsem si myslel a tak po 20 letech znovu začínám.
petr2023

Příspěvekod petehasky » sob 19 črc, 2025 9:42 am

Vcerejsi pracovni vecer se nesl v duchu zaplatovani silnic, kanalu a barveni car po cele delce. Ted cekam na vetsi zasilku z juweeli at muzu dodelat okoli vozovky. Nejvetsi vyzva byl zatim vleckovy prejezd, kde uz jsem testoval prujezdnost a vse dopadlo na vybornou. Ted uz me bude cekat patina, louze a lehce zarust patniky
IMG_6698.jpeg

IMG_6699.jpeg

IMG_6700.jpeg
MODELS KITCHEN
petehasky

Příspěvekod petr2023 » pon 21 črc, 2025 10:51 am

No jestli se řidiči motorových vozidel budou držet vodorovného dopravního značení, tak počítej s velkým zástupem negativních dopisů z pojišťovny o náhradu škod vzniklých na vozidlech při průjezdu vlaku :lol:
petr2023

PředchozíDalší

Zpět na Modelové kolejiště