Kolejiště H0 na půdě, návrh a stavba - MiŠ

Fórum pro stavbu, přestavbu a provoz modelového kolejiště.

Moderátoři: StandaR, milan ferdián, Michal Dalecký, Jarda H.

Re: Kolejiště H0 na půdě, návrh a stavba - MiŠ

Příspěvekod Michal Šuhajda » úte 26 zář, 2023 9:08 pm

Podařilo se mi ukořistit jednu “tajnou” fotografii s nasazením techniky Železničního vojska.
Kolový otočný dozer DOK v akci právě dokončuje poslední úpravy “figury” náspu.
Ačkoli to téměř není poznat, jde o papírovou vystřihovánku původně v měřítku 1:30, která byla zmenšena na velikost H0.
Precizní stavbu včetně otáčivých kol, pohyblivých hydraulických pístů atd. udělal kamarád Pavel z Nbk. Tímto mu děkuji, protože já bych na to neměl trpělivost.
Přílohy
IMG_2779.jpeg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Jméno a příjmení je v nicku, nemám potřebu se skrývat
Michal Šuhajda

Příspěvekod Michal Šuhajda » pát 06 říj, 2023 12:34 pm

Kolem přejezdu se začíná zelenat. Ovšem kvůli vysokému stavu správkových M262, se provozu na tratích musely ujmout parní lokomotivy. Důkazem budiž krátký fotoseriál na Rajceti
Přílohy
IMG_2859.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Vladimír_B » úte 10 říj, 2023 5:15 pm

Ahoj, krásné. Jen by to chtělo trochu přisvítit...
>H0< Nejde? To slovo neznám. :-)
Vladimír_B

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 04 lis, 2024 9:28 am

Při přemýšlení jaké výstražníky použít na přejezd silnice II. třídy jsem se nakonec rozhodl pro výstražníky dle sovětského vzoru. Po neúspěšném hledání dodavatele/výrobce jsem si řekl, že jsem přeci modelář a pustil do vlastní výroby.
Jako podklady jsem měl pouze obrázky z netu, Možnost k přeměření v Sušici jsem v létě prošvihnul, tak jsou rozměry dělány podle oka, resp. použitých materiálů (LED). Nicméně podle oka se mi zdá, že rozměry odpovídají a originál se v tom poznat dá.
Posbíral jsem co dům dal a včera večer jsem udělal prototyp jehož výroba mi zabrala cca 3 hod. práce. Trvalo to hlavně kvůli promýšlení postupu a hledání vhodných řešení a počítám, že ověřovací série (= druhý výstražník) bude podstatně rychlejší.
Výroba je jednoduchá, a s výsledkem jsem celkem spokojený.
jediný zádrhel je druhý vodič na "parohách" - nosné trubce světla, tam musím ještě vedení upravit, protože omotání se neosvědčilo a přes snahu o přerovnání mají "parohy" trochu nerovný povrch.
Níže je obrázek z montáže výstražníku na místo, více obrázků je jako obvykle na Rajceti
Na sloupku zatím není kříž a "pozor vlak" konzola pro něj je ten drátek, který trčí nahoře
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Milan.D. » pon 04 lis, 2024 3:45 pm

O jednom výrobci stavebnice bych věděl, sám jsem ji od něj kupoval spolu se závorami AŽD. Pan Kučera z KMŽ Brno má dokonce na výběr z různých variant. :D https://www.kmz-brno.cz/doplnky-pro-sta ... vud-a-pod/
Milan.D.

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 04 lis, 2024 8:13 pm

No vida, tak daleko jsem se neproklikal. Myslel jsem, že dělají jen VÚD.
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Michal Šuhajda » stř 07 kvě, 2025 9:57 am

Po skoro půl roce bych měl zase něco napsat. Už proto, že jsem přestal jezdit, rozebral stanici a začal doplňovat části kolejiště resp. stanice "v době dřevěné" Aktuálně se věnuji pokládce kolejí v depu. Připevnil jsem vjezdovou kolej, postavil uhelnou skládku, připravil místo na uhelný výtah, osadil a elektricky připojil točnu (vlastní výroby). Dál jsem připevnil koleje k rotundě včetně dvojnásobné srdcovky (spájené z kolejnic a cuprexitu) a další koleje. Aktuálně čekám na objednané lepty uhelného výtahu a zbrojení naftou. Již dávno zakoupený kozový jeřáb od ES Pečky jsem si uzpůsobil na míru - doplnil jsem chybějící elektrické rozvody, umazal jednotnou svítivou žluť apod.) a osadil na kolej.

Pár fotek a krátké video jsem tradičně umístil na Rajce
Přílohy
Depo.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Příspěvekod Michal Šuhajda » pon 12 kvě, 2025 6:29 am

Tak drobný posun. Depo dospělo ke kompletnímu kolejovému schématu (na tomto dílu). Na kolejišti bude provedeno ještě druhé napojení na stanici úvraťovou výhybkou na konci koleje pod jeřábem. Na leteckém pohledu je tahle kolej vpravo dole a výhybka bude ještě víc vpravo.
Kromě tří kolejí vedle rotundy jsou všechny koleje fixovány. U těch tří čekám až mi přijde zbrojení naftou. Kromě toho už zbývá jen doplnit krátké bezpečnostní koleje (přejezdy) kolem točny (na dolní straně obrázku). Jinak začínám vyplňovat prostor mezi kolejemi, kde už úpravy nepředpokládám. Budu muset slepit nějakou tu kůlničku, abych trochu zaplnil prostor mezi popelem a kozovým jeřábem.
Zatím trochu váhám ohledně pozice Uhelného výtahu, na který též čekám. Uvažuji hlavně o pozici A, která logicky vyplývá z provozu, aby nemusely lokomotivy přes točnu. Navíc umožní i dozbrojení dlouhých lokomotiv (Němka apod.). Ovšem v době ukončování parního provozu a přechodu na naftu, do které je kolejiště situováno, zbrojení uhlím na místě A spíš blokuje hlavní vjezd do depa, tedy by se hodilo ho přesunout. Provedení uhelné skládky umožňuje postavit jeřáb i na místě B, ale je otázka je jestli by se s výtahem někdo stěhoval, protože to znamená i nový základ, přesun, úpravu kabelů apod. Spíš si myslím, že by skončil rovnou ve šrotu.
Pokud Vás napadne něco rozumného, budu rád , když se podělíte.
Přílohy
Depo-letecky.jpg
-MiŠ-
Velikost H0, ČSD
Michal Šuhajda

Předchozí

Zpět na Modelové kolejiště