Vyjádřím se k tomu jako původce daného podnětu, který trochu ovlivnil Milanovu tvorbu.. byť mám stejně pocit že jsem to už dřív někde viděl jinde, byť možná v trochu jiném smyslu fungování.
Ono původní myšlenka fungování základu MSJF byl na co nejkratším úseku dostat vlak pryč ze scény a zase zpět o malej kousek dál, pomyslně prodloužit trať mezi dvěmi stanicemi jen ne běžným způsobem neboli delší průběžnou kolejí). To vše ideálně na délce kratšího tunelu, aby vlak přirozeně ze zorného úhlu zmizel ale neobjevil se hned na druhé straně (aby se prosloužila co nejvíce trať mezi dvěmi stanicemi A a B končícími na každé straně poblž onoho tunelu kterým vlak projíždí, aby nedošlo k tomu že na jedné straně ve stanici A je odjíždějící vlak ještě ve stanici posledními vozy a na druhé už přijíždí do stanice B a měl by začít bzrzdit... prostě a jednoduše odjede pomalu zrychlujíc mimo kde ho divák nevidí, zmizí v tunelu a je pak jedno jak rychle zastaví (pokud to nebude se zvukem který by bylo trochu slyšet a danou iluzi by trochu kazil...
Ano, nanahrazení dvou výměn s křížem jedním angličanem by šlo ale určitě se tím prodlouží prostor potřebný pro "zmizení", což u takto malých projektů je trochu kontraproduktivní. Být to mna kolejišti kde nevadí že prostor pro zmizení bude místo 20 cm třeba 4O tak by to bylo jedno. Tady je ale potřeba daný prostor pro "zmizení" minimalizovat. Pokud si to bude někdo chtít postavit delší tak si tam toho angličana může klidně dát ale musí počítat s tím že nebude zrovma moc dobře přístupný v případě vykolejení na něm. Přecijen pravděpodobnost problémů na jednoduchém křížení se mi jeví podtatně menší a vyhybky samotné už budou na daleko přístupnějším místě.
Alespoň tak bych to viděl já.
Jaromír