Ovládací panel

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Ovládací panel

Příspěvekod fulda » ned 13 zář, 2015 3:05 pm

Ahoj,

už několik lidí tady otevřelo téma ovládací panel. Jelikož si myslím, že ergonomie mého panelu není tak špatná, tak posílám pár fotek.

První fotka je panel zevnitř po osazení potřebných modulů.
Obrázek

Stejná fotka, jen u modulů jsou jejich jména. Za povšimnutí stojí, že používám TCO i FBO jako rozdvojku pro XpressNet.
Ještě mi schází osadit optočleny a nemám vzadu konektor pro XressNet
Také je možné si všimnout, že napájení pro optočleny beru přímo z TCO. Ono se dá brát buď na TCO jako 5V a nebo na XpressNetu (L,M) jako 12V, to je celkem jedno, jen se změní odpory před ledkama.
Obrázek

Tady už je panel osazený všemi vodiči; to už je mazec.
Další zlepšovák jsou lustrsvorky, do kterých jsou stočené vodiča tam, kde jich do TCO nebo FBO vychází pod jednu svorku hodně.
Obrázek

A poslední fotka - když se zavřou dveře:
Obrázek

Nějaké video.
Naposledy upravil fulda dne pát 18 zář, 2015 5:28 pm, celkově upraveno 2
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovl8dací panel

Příspěvekod workous » ned 13 zář, 2015 3:23 pm

Jak píšeš je to mazec.... :D ,ale mne to přijde dobrý hlavně , že můžeš ovládat dvě loko a ještě připneš MM a jedem.
Naposledy upravil workous dne úte 28 srp, 2018 8:00 am, celkově upraveno 1
HO segmenty epocha workoušov - Roco Geoline
Uživatelský avatar
workous
 
Příspěvky: 1647
Registrován: sob 15 lis, 2008 12:05 pm
Bydliště: Chýnice u Prahy

Re: Ovládací panel

Příspěvekod fulda » ned 13 zář, 2015 7:06 pm

To není tak těžké, je v tom docela jednoduchý systém.

Ale v sobotu mi Matrin na burze ukazoval TCO model ježek, které na sobě má rovnu diody a konektory na všechna tlačítka a jen se zapichují, to je docela hezká práce, řeknu mu o fotku.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel

Příspěvekod dino » úte 15 zář, 2015 7:56 am

Ahoj,
také řeším ovládací pult k menší staničce. Stanice bude ovládána analogem, SS napětí, přestavníky želva.

@Fulda Moc pěkná zelená a červená tlačítka. Jsou DPTD?
Prosím, můžete mi dát tipy, kde napujete za rozumné peníze. I třeba v Číně.

@Fulda, Pavel Haertl - dotaz na LED
Jde mi o to, jak si mám vybrat tu správnou LEDku. Když nevím jak hodně svítí? Bude žlutá LED vidět, když na panel zasvítí slunce? A když bude šero, nebude to obsluze trhat oči? Příliš velká svítivost. :)
Kupovat si jeden kus pro odzkoušení mně přijde trochu složité. To raději dám na dobrou radu.


Dále - Líbí se mi kovové objímky ledek, ale jsou drahé, tak jsem si koupil plastové. (z TME) Budu rád za tip pokud víte o rozumném zdroji na nákupy.
Díky za informace
Dino
dino
 
Příspěvky: 42
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Ovládací panel

Příspěvekod fulda » úte 15 zář, 2015 8:16 am

Dino: někdy se říká, že je lepší nejprve číst, pak přemýšlet a teprve potom psát.
Pokud napíšeš do fóra "DCC v praxi" a začneš větou, že děláš analog, pak nelze očekávat úplně vřelé přijetí. (což uživatelé atlasu hub nikdy nepochopí)
Tlačítka kupuju pod označením DS-101, to už jsem psal TADY.

Již v roce 1970 se k televizím dělala kompenzace denního světla, dodnes jí používám třeba u podsvícení přístrojovky v autě. Takže pokud máš strach z přesvícení, pak se podívej jak kompenzace pracuje (v analogu).
Já u svého panelu spoléhám spíš na změnu barvy - zhaslá ledka v černém pouzdře je černá, rozsvícená je barevná.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel

Příspěvekod dino » úte 15 zář, 2015 8:52 am

Ahoj Fuldo,
vážím si tvých rad a doporučení.
Ale úplně si nemyslím, že můj dotaz je offtopic. Pult je pult a je jen na majiteli, jestli dá "pod to" digitál nebo analog. To se na mě nezlob.

Tlačítka, díky za tip. Vůbec by mě nenapdlo, že ve vlákně MURÁŇ najdu odkaz. :) Díky za něj.

Dino
dino
 
Příspěvky: 42
Registrován: ned 12 led, 2014 2:36 am

Re: Ovládací panel

Příspěvekod TFERDAT » pát 18 zář, 2015 5:30 pm

Dino: Nic si z toho nedělej on je poslední dobou nějakej divnej.
TFERDAT
 
Příspěvky: 5
Registrován: pon 09 čer, 2014 9:15 am

Re: Ovládací panel

Příspěvekod komori » čtv 07 dub, 2016 7:09 am

Mám dotaz, je tu modelář který má na ovládacím panelu
tyto moduly se signalizací.
http://www.digital-bahn.de/bau_s88n/sch ... 8-n_v3.htm
TT, DCC, NanoX-Paco, DR5000, TC9 Gold a TP9
komori
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát 03 srp, 2012 3:45 pm

Re: Ovládací panel

Příspěvekod fulda » čtv 07 dub, 2016 8:14 am

Nemyslím si, že by tu byla tahle hračka příliš oblíbená.
Je to v podstatě stejné jako Pacovo S88-TCO. Je poměrně nepraktické protahovat skrz pult sběrnici tam a zpátky. Také jsem na to měl software do S88-Display, takže stačil jeden modul pro zobrazení velkého množství vstupů.

Trochu jsem si myslel, že mnohem praktičtější bude používat FBO jako ovladač, ale stejně je tu dost málo lidí, kteří dotáhnou své kolejiště do takové kvality panelu, aby to pro ně dávalo smysl.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel

Příspěvekod komori » pát 08 dub, 2016 6:25 am

Protože na desce je jenom posuvný registr, stačí jen odbočka z S88N před centrálou.
To znamená že stačí jenom jeden kabel.
TT, DCC, NanoX-Paco, DR5000, TC9 Gold a TP9
komori
 
Příspěvky: 79
Registrován: pát 03 srp, 2012 3:45 pm

Re: Ovládací panel

Příspěvekod fulda » pát 08 dub, 2016 7:44 am

Ano, to máš pravdu. Konec konců tak jsem dopravoval signál do toho mého vehementu když jsem s tím experimentoval (také má jen jeden konektor), ale pořád to znamenalo 100% nárůst počtu kabelů které do pultu vedou a dokonce 200% nárůst počtu vodičů. Tak proto jsem toho nechal. A navíc platí ten malej zájem, takže jsem to udělal metodou "mně to funguje a takhle mi to stačí". Řešení s použitím ovladačové sběrnice se mi zdá čistější.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4091
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Ovládací panel

Příspěvekod akcilhej » pon 27 srp, 2018 3:18 pm

Angličan.jpg

Zdravím pánové. Mám problém a nemohu s tím pohnout. Zrobil jsem ovládací panel 2xTCO , 2x FBO (detekce obsazení úseků a postavení vyhýbek) a minimaus vče propojeno pomocí XBus box z Digi cz.Vše funguje jak má ,ale nejsem schopen nastavit ovládání a signalizaci postavení křižovatkových vyhýbek. Podaří se mi to nastavit tak, že mám polohu zezhora nahoru a zespoda dolu správně dle stisknutí mžikových přepínačů a signalizace je také správně. Ale pokud chci nastavit zespoda nahoru a zezhora dolů přehodí a ukazuje to zrcadlově obráceně. Vyzkoušel jsem varianty přepínač, strana angličana : A1-B2 nebo B1-A2 , ale chová se to stejně. Doposud jsem si myslel, že není větší pakárna, než srovnat angličana v TC, což jsem nakonec zvládl (díky stránkám Lokopina), ale tohle nejsem schopen doladit. Neřešil jsto to někdo?
Předem díky za případnou radu
Uživatelský avatar
akcilhej
 
Příspěvky: 112
Registrován: sob 07 led, 2012 8:16 pm
Bydliště: Šluknovský výběžek

Re: Ovládací panel

Příspěvekod dudlifuk » pon 27 srp, 2018 9:40 pm

zobrazovanie stavu anglicana som riesil aj ja. je potrebne zobrazit styri stavy resp. mozne kombinacie. vyuzil som kontakty z prestavnikov a vyrobil primitivny dekoder zo styroch hradiel nand. teraz som mimo domova, ked sa vratim pohladam tu schemku, je to naozaj jednoduche, 4x dvojvstupove vykonove nand a na vystupoch cez odpory rovno led.
dudlifuk
 
Příspěvky: 128
Registrován: ned 15 led, 2017 9:40 pm
Bydliště: TT

Re: Ovládací panel

Příspěvekod D » úte 28 srp, 2018 11:33 am

akcilhej:
To snad vychází z podstaty křižovatkové výhybky, že levý přestavník určuje výjezd na pravé straně a obráceně pravý přestavník levý výjezd. Proto signalizaci výjezdu vpravo vážeš na adresu levého přestavníku.

Nebo jednoduše, představ si křižovatku jako dvě obyčejné výhybky položené přes sebe. Ta, co má vjezd, jazyky i přestavník vlevo rozhoduje o výjezdu na svém rozdvojení naproti, na pravé straně.

Žádné dodatečné (de)kodéry nejsou potřeba. Nejspíš bude třeba zrcadlově prohodit přepínače i se signalizací v panelu vůči přestavníkům na kolejišti. Nebo přepínače nechat a přehodit vstupy/adresu přestavníků v kolejišti – podle toho, co bude jednodušší.
Přílohy
krizovatka-na-panelu.png
krizovatka-na-panelu.png (10.09 KiB) Zobrazeno 299 krát
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 948
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Ovládací panel

Příspěvekod akcilhej » úte 28 srp, 2018 3:14 pm

Díky za pomoc, už vím, kde jsem udělal chybu. Prohazoval jsem jen přepínače, signalizaci ne. Proto jsem to nemohl dát dokupy.
Uživatelský avatar
akcilhej
 
Příspěvky: 112
Registrován: sob 07 led, 2012 8:16 pm
Bydliště: Šluknovský výběžek

Další

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků