zavovi si staví vlastní DCC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 12 led, 2018 3:44 pm

Ano to je pravda. I moje centrála umožňuje používat aplikaci Z21. Ale tomu jejich protokolu bych příliš nevěřil. Proto jsem napsal ke své centrále vlastní aplikaci s vlastním potvrzovaným protokolem. Ale je to na vás, přesvědčovat nikoho nebudu :-) I tak mám prodejů dost a dělám to pořád jen jako koníček a ne pro peníze :-)
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pát 12 led, 2018 4:14 pm

Jestli můžu doporučit, dejte si na stránky případné reference. A i když to tak vypadalo a možná jsem to naznačil, já osobně ještě nic nekupuji. I když, právě jsme se synkem rozbalili ovál a ze starsetovým DCC a víc jak polovinou lokomotiv bez švába je to bída :lol:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 212
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 29 led, 2018 9:07 am

Ahoj všichni,

aby to tu moc neumřelo, tak sem přidám další novinky. Podařilo se mi propojit centrálu s programem RocRail pomocí sběrnice XpressNet Li-ETH (Li-LAN). Napsal jsem k tomu i návod na web, jak celý RocRail nastavit pro začátečníky (může být užitečné i bez centrály TCS).

Tady je článek: http://zavavov.vzap.eu/cz/modelova-zele ... trebujeme/

Taky jsem k tomu natočil krátké video s bradavickým expresem :-)
https://youtu.be/HqbaE1drCMY
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » pon 29 led, 2018 7:14 pm

pěkná práce.Zírám jako blázen, no neznalý, ale je tam někde nějaká detekce, asi ne?
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 212
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pon 29 led, 2018 9:12 pm

elvis.jarous píše:pěkná práce.Zírám jako blázen, no neznalý, ale je tam někde nějaká detekce, asi ne?


Ano je tam detekce. Je to rozděleno na tři izolované úseky a detektor úbytku napětí na každém úseku detekuje lokomotivu a pomocí sběrnice S88 posílá do centrály. Ta poté posílá informace o změnách senzorů do počítače a ten podle toho zastavuje a detekuje lokomotivu.
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod elvis.jarous » úte 30 led, 2018 6:32 pm

díky pane :wink:ale koukám že to je v tom prvním odkazu.Omluva :mrgreen:
kolejiště bude ve staré ložnici 5x4m
http://elvisjarous.rajce.idnes.cz/Moje_depo
Uživatelský avatar
elvis.jarous
 
Příspěvky: 212
Registrován: čtv 28 bře, 2013 2:59 pm
Bydliště: Nymburk

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod keby49 » úte 30 led, 2018 8:16 pm

Diky pane za prvni navod k Rocrail v CZK ;) I ve spojeni s tvou centralou. Nadherny pocin :)
keby49
 
Příspěvky: 135
Registrován: úte 24 říj, 2017 8:48 am
Bydliště: Praha 9

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod JendaTT » úte 30 led, 2018 8:24 pm

Souhlas, ten návod je super, hlavně ty bloky a trasy. Konečně jsem to víc pochopil. Díky.
JendaTT
 
Příspěvky: 321
Registrován: pát 06 bře, 2015 2:56 pm

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 18 kvě, 2018 7:17 am

Ahoj všichni,
trochu jsem pátral na fóru, ale nenašel jsem přesně to, co jsem hledal. Zjistil jsem, že vyšla nová aktualizace MultiMAUS a bez z21/Z21 si nejspíš neškrtnu (neaktualizuji). Trochu nepříjemné zjištění. Proto mám otázku, řešil někdo sběrnici R-BUS? Existuje nějaký popis protokolu? Je vůbec možné implementovat R-BUS do jiné centrály nebo si to Roco drží? Viděl jsem, že třeba Digikejs DR5000 má R-BUS, ale umožňují i aktualizaci MultiMAUS?

Děkuji
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 11:23 am

zavovi píše:řešil někdo sběrnici R-BUS?
ANO
zavovi píše:Existuje nějaký popis protokolu?
ANO
zavovi píše:Je vůbec možné implementovat R-BUS do jiné centrály nebo si to Roco drží?
Myslíš technicky a nebo legislativně? Legislativně to možné je, technicky to nedává smysl.
zavovi píše: Viděl jsem, že třeba Digikejs DR5000 má R-BUS, ale umožňují i aktualizaci MultiMAUS?
Tady je drobný problém v neznalosti slovníku. Ono R-Bus je prosím zkratka z Rückmeldemodul Bus. To nemá s aktualizací MM nic společného.
Na aktualizaci se potřebuje trochu jiná funkcionalita. A ANO, vím jak pracuje, ANO dokázali jsem z nějaké verze maitenance utility vytáhnout surový HEX pro MM a nahrát ho do ní (spolu s Wolfgangem Kufrem z OpenDCC), NE nebavilo mne to moc dlouho a nedělal jsem to univerzální, stejně to pořád znamenalo rozebírat maintenance utilitu a hledat v ní ty upgrady a rozkládat co je pro z21 a co je pro MM.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 18 kvě, 2018 11:51 am

Moc děkuji! Články o R-Bus jsou skvělé a po přečtení mi je naprosto jasné, jak to funguje. Bohužel to teda neřeší můj problém - aktualizaci MM na poslední verzi.

Takže můj závěr je takový, že R-Bus je možné v pohodě implementovat, ale kdyby měl umět aktulizace MM, tak to nebude nejspíš ani legislativně v pořádku a navíc i dost složité při každé další aktualizaci.

Mám ještě jednu otázku: Je možné teda udělat aktualizaci MM jinak než pomocí oficiálních Roco komponent (z21/Z21)?

Moc díky :-)
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 12:35 pm

zavovi píše:Mám ještě jednu otázku: Je možné teda udělat aktualizaci MM jinak než pomocí oficiálních Roco komponent (z21/Z21)?
Vytáhnout si z maintenance utility ten hex a nahrát ho tam normálním AVR programovadlem?
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 18 kvě, 2018 12:37 pm

fulda píše:
zavovi píše:Mám ještě jednu otázku: Je možné teda udělat aktualizaci MM jinak než pomocí oficiálních Roco komponent (z21/Z21)?
Vytáhnout si z maintenance utility ten hex a nahrát ho tam normálním AVR programovadlem?


Ten ovladač je postavený na AVR? Pak ano, to by mohlo být řešení. Ale to bych musel ten ovladač i rozebrat a hrozí zničení ...
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod fulda » pát 18 kvě, 2018 2:23 pm

zavovi píše:Ten ovladač je postavený na AVR? Pak ano, to by mohlo být řešení. Ale to bych musel ten ovladač i rozebrat a hrozí zničení ...

Je tam Arduino :) ATmega328 :)
má na plošňáku normální programovací šestipin (neosazenej)
Rozborka ke zničení moc nevede, to dělá milion lidí. Problém může být tak při tom programování.

Obrázek
Obrázek
rozborka
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: zavovi si staví vlastní DCC

Příspěvekod zavovi » pát 25 kvě, 2018 7:10 am

Tak do přeprogramování MultiMAUS jsem se zatím nepustil - docela se bojím :-)

Ale napsal jsem článek o tom, v čem je moje centrála lepší a proč vybrat zrovna tu :-)

Můžete se podívat tady:
http://zavavov.vzap.eu/cz/modelova-zeleznice/proc-zvolit-zrovna-digitalni-centralu-tcs/
H0 - DCC - Android - Elektro - Programování
http://zavavov.vzap.eu
zavovi
 
Příspěvky: 111
Registrován: úte 18 lis, 2014 9:34 pm
Bydliště: Brno

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 5 návštevníků