Dekoder Zimo a ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod BohousP » pon 04 bře, 2019 8:03 am

Kajinek11 píše:
fulda píše:Že se tak ptám, jaký máš ABC modul?
Respektive - jak v něm máš poskládané diody?
Docela bobrý zvyk je tu jednu, která je samotná, použít nějakou s malým úbytkem, třeba schotkyho, zatímco ty tři v řadě použít s běžným úbytkem (pochopitelně obojí v přiměřené rychlosti).


Poskládal jsem to dle nějakého návodu na internetu a všechny diody jsou stejné.. Myslíš teda, že mám zkusit tu jednu protisměrnou zkusit Schotkyho?


Ano, Schottkyho dioda je dobrá. Ty tři diody v serii doporučuji NEPOUŽÍVAT 1N400x. ale UF400x (např. https://www.gme.cz/dioda-uf4007-her108), jsou podstatně rychlejší. Ty pomalé nemusí mít rád dekodér ... Více zde: http://www.masinky.info/2019/03/diody-pro-dcc/
Obecně pro DCC je vhodné rychle zapomenout na 1N400x. Viz i Fuldovu poznámku:
(pochopitelně obojí v přiměřené rychlosti)

EDIT: Doplněn odkaz na článek na masinky.info.
Naposledy upravil BohousP dne stř 06 bře, 2019 11:03 am, celkově upraveno 1
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » pon 04 bře, 2019 11:10 am

BohousP píše:
Kajinek11 píše:
fulda píše:Že se tak ptám, jaký máš ABC modul?
Respektive - jak v něm máš poskládané diody?
Docela bobrý zvyk je tu jednu, která je samotná, použít nějakou s malým úbytkem, třeba schotkyho, zatímco ty tři v řadě použít s běžným úbytkem (pochopitelně obojí v přiměřené rychlosti).


Poskládal jsem to dle nějakého návodu na internetu a všechny diody jsou stejné.. Myslíš teda, že mám zkusit tu jednu protisměrnou zkusit Schotkyho?


Ano, Schottkyho dioda je dobrá. Ty tři diody v serii doporučuji NEPOUŽÍVAT 1N400x. ale UF400x (např. https://www.gme.cz/dioda-uf4007-her108), jsou podstatně rychlejší. Ty pomalé nemusí mít rád dekodér ...
Obecně pro DCC je vhodné rychle zapomenout na 1N400x. Viz i Fuldovu poznámku:
(pochopitelně obojí v přiměřené rychlosti)


Tak bohužel. Protisměrná dioda byla použita Schotkyho a nepomohlo. Ze 4 diod v druhém směru jsem posléze udělal 3 a také nepomohlo. Ta loko co funguje, funguje pořád ať udělám co udělám, ať nastavím jakékoliv CV 134 a ostatní si to pořád pelášej rozdíl napětí - nerozdíl napětí. A hektor v ABC úseku pořad bzučí a pořád bzučí.. To je teda materiál... Napadá Vás ještě něco? Jo a diody mám použity UF4007 + tu Schotkyho od dneška.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod look23 » pon 04 bře, 2019 11:43 am

Co vypnout analogový provoz v dekodéru?
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 424
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » pon 04 bře, 2019 12:39 pm

look23 píše:Co vypnout analogový provoz v dekodéru?


To se dělá jak? CV 29,0 ?
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod MiG » pon 04 bře, 2019 12:47 pm

Ne. CV29,2
MiG
 
Příspěvky: 932
Registrován: sob 14 úno, 2015 11:55 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » pon 04 bře, 2019 2:14 pm

MiG píše:Ne. CV29,2


Také to bohužel nepomohlo.
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod jipol57 » pon 04 bře, 2019 3:29 pm

Nemáš v tom úseku ABC současně obvod kontroly obsazení s graetz můstkem? Já to tak mám a občas se mi stane, že některá lok. jen zpomalí a úsek projede. Taky záleží jestli jedu se světly, či bez. Konkrétně největší problém mám s PIKO čmelákama. Při první jízdě bez světel, většinou ABC pomalu projede, ale až se rozjezdí, tak už se to zlepší. ROCO parní 365 bez světel, taky často projede. Většina lok. je OK.
Ale dávám to za vinu tomu Graetzu, a chystám se udělat pokus s transformátorkama podle Zdeny.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018050001
nebo raději s komparátorem LM339N
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018020001

Zatím jsem se k tomu nedostal, ale když jsem dělal kdysi prvotní pokusy jak funguje ABC, ještě bez té indikace obsazení, tak jsem vůbec žádné problémy nezaznamenal.
jipol57
 
Příspěvky: 206
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » pon 04 bře, 2019 5:07 pm

jipol57 píše:Nemáš v tom úseku ABC současně obvod kontroly obsazení s graetz můstkem? Já to tak mám a občas se mi stane, že některá lok. jen zpomalí a úsek projede. Taky záleží jestli jedu se světly, či bez. Konkrétně největší problém mám s PIKO čmelákama. Při první jízdě bez světel, většinou ABC pomalu projede, ale až se rozjezdí, tak už se to zlepší. ROCO parní 365 bez světel, taky často projede. Většina lok. je OK.
Ale dávám to za vinu tomu Graetzu, a chystám se udělat pokus s transformátorkama podle Zdeny.
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018050001
nebo raději s komparátorem LM339N
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2018020001

Zatím jsem se k tomu nedostal, ale když jsem dělal kdysi prvotní pokusy jak funguje ABC, ještě bez té indikace obsazení, tak jsem vůbec žádné problémy nezaznamenal.


Ne, je to čistý úsek cca 1m dlouhý odpojen oběma kolejema od okolí. Nic jiného tam není. Vím, že světla nebo zvuk, to mohou ovlivnit, ale to se většinou vyřeší CV 134. Tady mi jedna loo zastavuje i se světly a zvukem a druhá jakoby nic...Začnu prohazovat dekodéry meui mašinama budu zkoušet restarty..
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » úte 05 bře, 2019 3:33 pm

Omlouvám se za neskutečnou mystifikaci. Nechal jsem si nahrát zvuky od Jacka a proto se mi nechtělo do resetu dekodéru a hledal chyby jinde. Zvlášť když některé lokomotivy fungovaly. Všechny ostatní které nešly tak:

pomohl prostý [b]CV8, 0 a přenastavení CV s ABC a bylo po problému. [/b]

Děkuji všem za snahu!
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod look23 » úte 05 bře, 2019 5:56 pm

Jak to dopadlo se zvuky? Fungují?
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 424
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Kajinek11 » úte 05 bře, 2019 6:10 pm

Právě že fungují, bál jsem se toho, ale fungují.. Měl jsem předem ale potvrzeno od pana Smutka, že CV8, 0 je v pohodě..
TT segmenty, DCC - DR5000 + 2x MM, IV. epocha.
Kajinek11
 
Příspěvky: 496
Registrován: stř 07 pro, 2011 11:12 pm
Bydliště: Rumburk

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod jipol57 » stř 06 bře, 2019 8:35 am

Tak to mě nenapadlo ti to poradit, přestože jsem si tím sám prošel. Ale mě jedna lok. tehdy dělala horší skopičiny, a taky jsem se bál resetovat, kvůli zvukům. A byl to můj první dotaz tady v tomto vlákně viewtopic.php?f=6&t=8621#p234418 .
Nikdo mě neodpověděl a tak jsem to risknul a zkusil a vyšlo to.
jipol57
 
Příspěvky: 206
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod mpinta » stř 06 bře, 2019 9:01 am

Problém je, že málo nebo špatně hledáte. Jen tady na fóru je linků na ten článek dost.
http://lokopin.wz.cz/body.php/digital/l ... tm%23CHYBY
Informace staré mnoho let. Přečtením se lze vyhnout mnoha potížím. Ne všem, pochopitelně... :D
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 658
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Předchozí

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník