Dekoder Zimo a ABC

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 4:02 pm

Jirka_US píše:pres brzdny generator, ktery vysila rychlost "0" pro vsechny adresy.


Nemas po ruce odkaz na DYI konstrukci ?
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Jirka_US » sob 21 dub, 2018 4:05 pm

belgarat píše:
Jirka_US píše:pres brzdny generator, ktery vysila rychlost "0" pro vsechny adresy.


Nemas po ruce odkaz na DYI konstrukci ?

Po ruce ji bohuzel nemam, ale vzhledem k tomu, ze o sobe tvrdite, ze jste dobry programator, tak by pro Vas nemel byt problem upravit (respektive pouzit jen jeho cast) kod DCC++, tak aby se z toho stal "brzdny generator"...HW je hotovy, tim se zabyvat nemusite, popr. muzete pockat nez se tim zacnu zabyvat, momentalne jsem cas venoval zastaveni na DC.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1163
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 4:58 pm

Dobry napad, ale az pote mi doslo ze to sice resi zastaveni, ale asi neresi problem: generator by do zastaveneho useku musel byt zaply po celou dobu co ma souprava stat, anzto na normalnim DCC by centrala stale dane loko opakovala (zrejme) posledni rychlost. Ledaze by obsluha rychlost stahla. To by zrejne znamenalo samostatny generator pro kazdy usek (aby zaroven byla zajistena detekce, nemuzu generator pripojit k X usekum najednou)... do toho financne asi nejdu ani jako DYI.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 6:14 pm

Jirka_US píše:
Jacek píše:Mimochodem s tím tvrdým odpojováním úseků, do jisté míry je to sice na digitálu "prasečina", ale může mi někdo vysvětlit co se tím jako má poškodit? Kondenzatory v dekoderu, pokud nejsou dimenzovane na spravne napeti.
Vždyť je to pro dekodér totéž jako obyčejné výpadky vlivem špinavých kolejí a to je mnohem častější jev než jedno takové zastavení v SN. Tohle je jeden z mýtů.... :D

Neni to zadny mytus, to je obecne znama vlastnost DC motoru od te doby co byl vynalezen, ze funguje rovnez jako dynamo. Takze celkem logicky pokud je motor bez napajeni a toci se, tak vyrabi energii a tato energie se "pumpuje" zpet do kondenzatoru.

Zkus to vysvětlit trochu blíže. V DCC jsou motorky řízené pulzně, to znamená, že toho času, kdy motor funguje jako dynamo, může být při pomalé jízdě třeba 90%. Motor by měl být spínaný nějakým tranzistorem, takže nevím, jaký kondenzátor máš na mysli? Navíc toho zpětného proudu se využívá ke zpětné vazbě.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » sob 21 dub, 2018 6:38 pm

Miloš_P píše:Nějak se v tom začínám ztrácet. Měl jsem za to, že pro moje malé kolejiště bude stačit z21 s multimaus, že připojím ke kolejišti 2 dráty, zapojím dekodéry, nastavím adresy, k centrále připojím PC, nainstaluji a spustím vhodný soft a bude to fungovat. Zajímalo mě, jak vyřešit elegantně a jednoduše provoz ve skryťáku. Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.

Mno protože jsou tady někteří, kteří budou Loconet propagovat všude, ještě přijde DCC++, ale to je jedno, vlákno už je zničené tak co. Radu z nich stejně nedostaneš.

Pokud budeš jezdit na soft, tak ti bude stačit vhodné dělení úseků a soft ti bude správně zastavovat. Budeš potřebovat akorát vhodně rozvrhnout detekci obsazení. Pravda, dost tím přijdeš o pohodu s ježděním "na ruku", protože u softu budou potíže s předáváním na začátku a konci skryťáku.
Pokud chceš softem jen stavět cesty a zasavovat na odpojených úsecích, bude to celkem divočina, taková hodně proti myšlenkám digitalizace, k tomu tady moc rad neseženeš, tuto myšlenku hodně lidí opustilo už v zárodku.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » sob 21 dub, 2018 6:41 pm

Jirka_US píše:
Miloš_P píše:Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.
Pokud planujete detektory obsazeni, tak potrebujete nejakou sbernici, ktera Vam prenese signal zpet do pocitace....

A to je v případě bílé z21 sběrnice R-Bus, která je přenášená stejným kabelem jako XpressNet, takže je to zase krásné a máme na všechno jeden drát a je to pohoda.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » sob 21 dub, 2018 6:47 pm

fulda píše:Mno protože jsou tady někteří, kteří budou Loconet propagovat všude, ještě přijde DCC++

Uz prisla, jako zaklad pro STOP generator - ale tady myslim pomerne vhodne k tematu. JInak v konzerve veproveho co jsem si (jsa liny varit) otevrel nebyl ani LocoNet, ani DCC++ ... hura !
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » sob 21 dub, 2018 6:48 pm

Miloš_P píše:Takže bez loconetu se neobejdu? To jestli budu detektory obsazení potřebovat, záleží na tom, jak bude řešeno skryté nádraží. Jinde na kolejišti je nepotřebuju.
Obejdeš. Napřed si musíš uvědomit, že ti někteří nechcou poradit, ale poukázat na to, že ničemu nerozumíš. Tedy že nikdo kromě nich ničemu nerozumí.
Pro detekci obsazení budeš muset koupit alespoň jeden TENTO převodník a pak budeš úplně v pohodě používat S88 jako všichni.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » sob 21 dub, 2018 6:49 pm

Díky za jasnou a srozumitelnou odpověď, takže teď ještě pořešit ten skryťák a můžu se posunout dále. To zastavování natvrdo se mě zatím zdá, ač nesystémové, tak nejjednodušší a hlavně splňující přesně moje potřeby.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 dub, 2018 8:03 am

fulda píše:
Miloš_P píše:Nějak se v tom začínám ztrácet. Měl jsem za to, že pro moje malé kolejiště bude stačit z21 s multimaus, že připojím ke kolejišti 2 dráty, zapojím dekodéry, nastavím adresy, k centrále připojím PC, nainstaluji a spustím vhodný soft a bude to fungovat. Zajímalo mě, jak vyřešit elegantně a jednoduše provoz ve skryťáku. Nějak mi uniká, proč mám do toho ještě montovat loconet, když nabídka dekodérů na trhu je malá a mám dojem, že je to řešení spíš pro bastlíře.
Jinak bílá z21 loconet nepodporuje.

Mno protože jsou tady někteří, kteří budou Loconet propagovat všude, ještě přijde DCC++, ale to je jedno, vlákno už je zničené tak co. Radu z nich stejně nedostaneš.

Pokud budeš jezdit na soft, tak ti bude stačit vhodné dělení úseků a soft ti bude správně zastavovat. Budeš potřebovat akorát vhodně rozvrhnout detekci obsazení. Pravda, dost tím přijdeš o pohodu s ježděním "na ruku", protože u softu budou potíže s předáváním na začátku a konci skryťáku.
Pokud chceš softem jen stavět cesty a zasavovat na odpojených úsecích, bude to celkem divočina, taková hodně proti myšlenkám digitalizace, k tomu tady moc rad neseženeš, tuto myšlenku hodně lidí opustilo už v zárodku.

Tak té poslední větě moc nerozumím. Můžu jezdit na ruku a výhybky stavět přes multimause, ale to se v tom za chvíli ztratím (mám cca 30 výhybek) nebo použiju nějaký ovládací panel nebo panel nahradím softem a výhybky budu stavět třeba na dotykovém monitoru (u softu samozřejmě nadefinuju cesty a vazby na návěstidla). V čem je to proti myšlenkám digitalizace? Mám za to, že třeba na modulovce to funguje stejně nebo se pletu?
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod fulda » ned 22 dub, 2018 8:19 am

Miloš_P píše:Tak té poslední větě moc nerozumím. Můžu jezdit na ruku a výhybky stavět přes multimause, ale to se v tom za chvíli ztratím (mám cca 30 výhybek) nebo použiju nějaký ovládací panel nebo panel nahradím softem a výhybky budu stavět třeba na dotykovém monitoru (u softu samozřejmě nadefinuju cesty a vazby na návěstidla). V čem je to proti myšlenkám digitalizace? Mám za to, že třeba na modulovce to funguje stejně nebo se pletu?
Proti myšlenkám digitalizace je to zastavování v odpojeném úseku, když už tam honíš kompjůtr.

Mimochodem - předpokládám, že nepočítáš s nějakým zálohováním proti blikání, protože v takovém případě ti mašina se zálohováním pochopitelně nezastaví, ta odpojené úseky prostě přejede, nebo v nich alespoň dojede někam daleko.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4538
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 dub, 2018 9:09 am

fulda píše:
Miloš_P píše:Tak té poslední větě moc nerozumím. Můžu jezdit na ruku a výhybky stavět přes multimause, ale to se v tom za chvíli ztratím (mám cca 30 výhybek) nebo použiju nějaký ovládací panel nebo panel nahradím softem a výhybky budu stavět třeba na dotykovém monitoru (u softu samozřejmě nadefinuju cesty a vazby na návěstidla). V čem je to proti myšlenkám digitalizace? Mám za to, že třeba na modulovce to funguje stejně nebo se pletu?
Proti myšlenkám digitalizace je to zastavování v odpojeném úseku, když už tam honíš kompjůtr.

Mimochodem - předpokládám, že nepočítáš s nějakým zálohováním proti blikání, protože v takovém případě ti mašina se zálohováním pochopitelně nezastaví, ta odpojené úseky prostě přejede, nebo v nich alespoň dojede někam daleko.

Dík za upřesnění. Zatím nepočítám vůbec s ničím, kolejiště bude potřebovat po cca 18 letech provozu a přestaveb udělat v dohledné době novou elektriku. Jsem ve fázy sbírání informací, jestli má smysl při rekonstrukci kolejiště uvažovat o digi ovládání příslušenství.
Dost mě překvapuje, jak velký problém je vyřešit triviální zastavení ve skryťáku. Tenhle problém ale budu muset řešit i při analogovém ovládání příslušenství. To, že si někde budu muset pověsit papír, abych věděl, která mašina má jakou adresu, s tím jsem se už smířil, ale mám pocit, že některé věci jdou v digitálu udělat až s nohou za krkem.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod BohousP » ned 22 dub, 2018 9:32 am

V každém případě nešetři na izolovaných úsecích. Pokud je nepoužiješ, propojíš je s napájením. Pod hlavními kolejemi si veď silný napájecí vodič a připojuj hodně často. Ale řezat koleje dodatečně je opruz.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2283
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod belgarat » ned 22 dub, 2018 9:47 am

fulda píše:Proti myšlenkám digitalizace je to zastavování v odpojeném úseku, když už tam honíš kompjůtr.


No s jezdenim na ruku je ten problem, ze kompjutr pak moc nevi, kde se lokomotiva XYZ nachazi, aby ji mohl "klasicky" zastavit v cilovem useku. Nebo je i na tohle nejaka metoda - RailComm neuvazuji.
TT epocha IVa-b; analog + NanoX, DR5000.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1330
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Dekoder Zimo a ABC

Příspěvekod Miloš_P » ned 22 dub, 2018 9:56 am

BohousP píše:V každém případě nešetři na izolovaných úsecích. Pokud je nepoužiješ, propojíš je s napájením. Pod hlavními kolejemi si veď silný napájecí vodič a připojuj hodně často. Ale řezat koleje dodatečně je opruz.

Kolejiště je hotové už pěknou řádku let a nemám důvod ho předělávat, koleje rozhodně taky nebudu měnit, pouze budu předělávat drátařinu pod kolejištěm. Z toho vyplynulo, jestli to nepředělat na digitál a tím si ušetřit práci a drátování. Zatím to na moc velkou úsporu nevypadá a jak jsem psal výše, spíš se objevují nové problémy.
Uživatelský avatar
Miloš_P
 
Příspěvky: 398
Registrován: stř 20 pro, 2006 9:40 pm
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků