JMRI

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: JMRI

Příspěvekod vildas » úte 07 úno, 2017 9:53 am

Dobrý den,
mám z21 start propojeno přes Wifi s JMRI a rád bych do tohoto programu zkopíroval seznam loko z MM pokud je to možné.
Nebo se musí vše znovu napsat?
Nemůžu na to přijít a nikde se mi nepodařilo najít návod.
Můžete mi poradit?
Děkuji.
vildas
 
Příspěvky: 26
Registrován: stř 28 úno, 2007 1:04 pm
Bydliště: Brno

JMRI s připojením pomocí wifi při použití centrály DR5000

Příspěvekod HonzaM » stř 08 úno, 2017 9:48 am

sidlo píše:Ovládání výhybek pomocí chytrého telefonu.
https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/4-vyhybky

Vyzkoušel jsem tohle ovládání ve spojení s využitím wifi které je jednou z funkcí centrály DR5000. Instalace je velmi jednoduchá, po spuštění JMRI je potřeba jít do nastavování způsobu komunikace s počítačem (menu Preferences/Předvolby)
Jsou dvě možnosti, jako XpressNet nebo LocoNet (DR5000 podporuje oba protokoly, je tedy možnost si vybrat podle toho, jaké komponenty jsou na kolejišti používány, z praxe ale mohu říci že i když mám komponenty LocoNet, funguje to i pokud zde zvolíme dále popsané nastavení pro XpressNet). V případě XpressNet se v tabulce připojení nastaví
Výrobce připojení Lenz
Systém připojení Lenz LiUSB Ethernet
V Nastavení se do políčka IP Address se vloží IP adresa centrály DR5000. Ta se zjistí tak, že v nastavovacím softwaru DR5000 klepneme na obrázku centrály na WiFi. V mém případě to je 192.168.16.254, Port 5550.
Na počítači kde běží JMRI otevřeme wifi připojení. Tam se mezi nabízenými sítěmi objeví centrála DR5000. Zvolíme toto připojení a zadáme přihlašovací heslo, od výrobce je to 12345678. Tím dojde k přihlášení k této síti. Pochopitelně se objeví upozornění že není připojen internet, což je logické.
Tím by mělo dojít k otevření programu a další činnost pro ovládání mobilem nebo tabletem odpovídá tomu jak popsal sidlo na https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... decoderpro
V případě zadávání jako LocoNet je potřeba nejprve na centrále přepnout po klepnutí na LAN v rámečku dole zvolit z rozbalovací nabídky protokol LoconetRBServer
Potom se zadá:
Výrobce připojení Digitrax
Připojení LoconetRB server
pak se pod Nastavením zaškrtne políčko Doplňková nastavení připojení a v něm se zadá komunikační port 5550.

Postup pro ovládání centrály z mobilu nebo tabletu popsal sidlo na https://sites.google.com/site/sidloweb/ ... withrottle. Použivatelé zařízení Apple si na rozdíl od EngineDriver jak popisuje sidlo stáhnou z App Store aplikaci WiThrottle. Na mobilu nebo tabletu zvolí síť centrály DR5000 a v aplikaci WiThrottle do pole Configure zadá ID jak popsal sidlo. Aplikace WiThrottle nabízí poněkud bohatší volbu ovládacích panelů než Engine Driver, v případě tabletu lze ovládat až čtyři lokomotivy v nastavení pro pohodlný posun, kdy mají posuvné regulátory rychlosti nulu uprostřed, není tedy potřeba přepínat směr jízdy.

Výhodou je, že je možné na počítači kde máme otevřený TrainController nebo jiný software připojený přes USB mít zároveň přes wifi otevřený DecoderPro (JMRI)
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Cesty

Příspěvekod sidlo » čtv 23 bře, 2017 6:56 pm

Nastavení cest v JMRI. Dokument vznikl ve spolupráci s HonzaM.

https://sites.google.com/site/sidloweb/jmri/6-cesty
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » čtv 23 bře, 2017 9:34 pm

Při natáčení videa v článku jsme alternativně použili ovládání z mobilu
Dvě loko a cesty.jpg
Dvě loko a cesty.jpg (44.12 KiB) Zobrazeno 1998 krát

a tabletu
čtyři loko, cesty a výhybky.jpg
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

JMRI – zálohování uživatelského nastavení

Příspěvekod sidlo » stř 15 lis, 2017 4:00 pm

Při přechodu na nový počítač nebo při obnově po pádu počítače potřebujeme mít uložené uživatelské nastavení. JMRI je program, který je schopen pracovat na více platformách. Cesta k uživatelskému nastavení se liší podle použitého OS.
Jeden uživatel může mít v JMRI nastaveno více profilů. Každý profil má potom vlastní adresář.

Windows – místo uložení se liší podle verze systému. Microsoft aby byl stále in, tak v každé verzi cestu k nastavení mění. Ve verzi 10 je cesta k nastavení C:\Users\<uživatel>\JMRI\<jméno_profilu>\
Starší verze Windows ukládaly nastavení do adresářů Documents nebo User Documents nebo Users and Documents případně do lokálních překladů těchto názvů. V těchto adresářích je potom třeba hledat podadresář JMRI, ve kterém jsou uloženy profily.

Mac OS – má profil uložen v /Users/<uživatel>/Library/Preferences/JMRI/<jméno_profilu>/

Linux – má profil uložen v /home/<uživatel>/.jmri/<jméno_profilu>/

Pokud si chceme uchránit naše nastavení proti neočekávané ztrátě, tak bychom měli zálohovat právě tento adresář(e).
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

JMRI – kopírování záznamů evidence lokomotiv mezi počítači

Příspěvekod sidlo » čtv 23 lis, 2017 6:59 pm

V JMRI se ukládají záznamy o lokomotivách do evidence. Každý profil má svoji vlastní evidenci lokomotiv. Pokud máme potřebu kopírovat záznamy lokomotiv mezi jednotlivými profily v rámci jednoho počítače nebo mezi různými počítači, např. klubové ježdění nebo záloha počítače, tak postupujeme následujícím způsobem.

Spustíme PanelPro (buď přímo nebo z DecoderPro - Soubor - Otevřít okno PanelPro). Zvolíme menu Evidence - Exportovat záznam... Z rozbalovacího seznamu vybereme lokomotivu kterou chceme převést. Potom jsme dotázáni na cestu a jméno souboru kam chceme záznam evidence uložit. Jméno souboru můžeme ponechat, ale změníme přednastavenou cestu. Zvolíme nějaký adresář v domovské složce nebo např. USB disk. Soubor uložíme. Ukončíme JMRI.

Spustíme Panel pro s novým profilem nebo na jiném počítači. Zvolíme menu Evidence - Importovat záznam... Najdeme soubor s exportovaným záznamem na disku počítače nebo USB disku. Po otevření souboru jsme dotázáni na ID importovaného záznamu. ID musí být zvoleno tak, aby se neshodovalo s ID již existujícího záznamu v dané evidenci. Po zadání ID dojde k importu záznamu.

Převod záznamu je tímto dokončen.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

JMRI 4.10

Příspěvekod sidlo » stř 20 pro, 2017 11:19 am

Byla zveřejněna nová produkční verze 4.10
Stahovat můžete tady http://jmri.org/download/index.shtml#prod-rel
Pro českého uživatele byly přidány překlady v modulu PanelPro.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod TheJaro » sob 23 pro, 2017 12:16 pm

Zdravím Vás.
Dnes som si zo zvedavosti nainštaloval JMRI a pri inštalovaní mi ponúka centrály na výber tak som dal ROCO ale neviem čo ďalej keď mám z21 start a ponúka mi ROCO Z21 alebo Z21 simulator?
Chcel by som ho do budúcna využívať len neviem ako mám pripojiť z21 a PC. Ktorý modul ( medzi kus ) potrebujem ďalej ?

Tak keď chcem z21 spojiť s PC tak potrebujem dokúpiť sériove číslo na odblokovanie ( alebo modem zo sériovým číslom ktoré sa predáva ako set) ?
TT - čkár ako repa :),lll - IV ep CSD/ZSR., začiatky z DCC, z21 + MM
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 73
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » sob 23 pro, 2017 6:16 pm

Označení simulátor je použito i u jiných připojení. Znamená to, že program pracuje a žádná centrála připojena není. Hodí se to pouze na testování programu JMRI.

Centrálu z21/Z21 nemám, proto jsou následující řádky bez záruky.

z21start bez odblokovaného LAN portu není schopna LAN provozu. Centrála má 2 X-Bus porty. Pokud se do jednoho z nich připojí nějaké rozhraní XpressNet - počítač (jmenují se většinou GenLI USB, GenLI Bluetooth, GenLI ...) tak se v programu JMRI nastaví výrobce připojení Roco, Systém připojení LENZ LIxxxx podle návodu výrobce připojení.

z21 s odblokovaným LAN portem může pracovat v domácí síti. A to buď na kabelu nebo přes WiFi. Potom se počítač i z21 musí připojit do stejné sítě. V JMRI se nastaví výrobce Roco, Systém připojení Roco Z21.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod Jirka_US » sob 23 pro, 2017 10:11 pm

sidlo píše:Označení simulátor je použito i u jiných připojení. Znamená to, že program pracuje a žádná centrála připojena není. Hodí se to pouze na testování programu JMRI.

Simulator ma mnohem sirsi vyuziti nez "pouhe testovani". Napr. se pouziva pro NCE packet analyzer. Dalsi vyuziti je pro komplexni pripojeni nekolika systemu do pocitacove site, ale to je jiz mimo rozsah puvodniho dotazu.
Jirka
Jirka_US
 
Příspěvky: 1109
Registrován: sob 08 kvě, 2010 5:56 am

Re: JMRI

Příspěvekod TheJaro » ned 24 pro, 2017 11:55 am

Je možné spojiť z21 s PC za pomoci Li-usb/ste 025
https://www.itvlaky.cz/PC-rozhrani-Li-u ... escription
A k tomu použiť JMRI program na ovládanie? Dočítal som sa že áno ale neviem či skutočne :?
TT - čkár ako repa :),lll - IV ep CSD/ZSR., začiatky z DCC, z21 + MM
Pomaly sa učím..
Uživatelský avatar
TheJaro
 
Příspěvky: 73
Registrován: čtv 14 říj, 2010 8:43 pm
Bydliště: Slovensko - Trenčín

Re: JMRI

Příspěvekod HonzaM » ned 24 pro, 2017 12:27 pm

Máte někdo zkušenost s aplikací JMRI na iMacu? Instalace softwaru není problém, ale zatím se mi nepodařilo realizovat spojení s centrálou - jde o to, že iMac nemá obvyklé COM porty.
Naposledy upravil HonzaM dne stř 21 bře, 2018 11:59 am, celkově upraveno 1
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1426
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: JMRI

Příspěvekod sidlo » ned 24 pro, 2017 5:24 pm

Týká se všech operačních systémů.
Zásadní změna sériového připojení centrály a JMRI se udála mezi verzemi 4.6 a 4.8.
Komu fungovalo připojení ve verzi 4.8, tak by s verzí 4.10 neměl mít žádné problémy.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: JMRI

Příspěvekod vmucha » sob 03 bře, 2018 9:07 pm

Zdravím všechny a mám prosbu, je tu někdo kdo JMRI opravdu používá pro ovládání kolejiště. Potřeboval bych konzultovat některé věci. Kontakt mi pošlete prosím do SZ. Zavolám vám. Díky moc předem.
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha
 
Příspěvky: 571
Registrován: stř 10 bře, 2010 11:42 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Import definice dekodéru

Příspěvekod sidlo » čtv 15 bře, 2018 7:46 pm

Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1486
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

PředchozíDalší

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků