Nález na půdě

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti 0 (1:45).

Moderátoři: Michal Dalecký, Rudolf

Nález na půdě

Příspěvekod ondrero » sob 09 lis, 2013 6:54 pm

Zdravím, mohl by se mi tu někdo rozepsat o této železnici co jsem vyštrachal na půdě :)
Je kompletní, v dobrém stavu a podle vyprávění cca 50 let stará. Stačí rozleštit a vyčistit a bude zase pěkná.
Za prvé nevím jak strčím koncovku do zásuvky, když tam není otvor na ochranu. Jestli stačí ufiknout koncovku a dát tam klasiku.
Ale bojím se že tam nebude klasicky černý a modrý kabel.Takže nepoznám fázi a nulák.
Další věc je zapojení elektriky. Asi 4 koleje jsou rozdělené a to přepouští proud podle toho kde mašina jede a to ovládá jednotlivé panďuláky a semafory atd.
Opravdu netuším jak to dát do kupy. Všude azbuka a navíc štítky jsou už smazaný.
Lokomotiva má asi 2,5 kila. Je to macek :D


http://ondrero.rajce.idnes.cz/Zeleznice_1_45/
ondrero
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 09 lis, 2013 6:22 pm

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » sob 09 lis, 2013 7:58 pm

Hezká muzeální sestava. Ale ten napaječ do zásuvky nepřipojuj!!! Je na 127V (viz foto), takže riskuješ nehodu :( .
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nález na půdě

Příspěvekod ondrero » sob 09 lis, 2013 8:13 pm

A to velké trafo mi nějak nepomůže?
Ono velké černé trafo dám do 220 a pak do té zdířky z vrchu dám zásuvku od toho červeného.
Nevím před kolika jety to jezdilo naposledy, ale to už snad 220V mohlo v baráku být.
ondrero
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 09 lis, 2013 6:22 pm

Re: Nález na půdě

Příspěvekod JanoH0e » sob 09 lis, 2013 8:21 pm

Niečo podobné, ak nie to isté je tuším v Trmicích - skús sa popýtať tam
http://www.honzikovyvlacky.cz/2010/01/0 ... nad-labem/ - Kolejiště s modely vyrobenými v SSSR.
JanoH0e
 
Příspěvky: 1051
Registrován: ned 31 srp, 2008 10:25 pm
Bydliště: Michalovce

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » sob 09 lis, 2013 8:24 pm

jo, už to vidím. Ono to černé je zřejmě z 220V na 127 V a to další z 127V na napájení vlaku 5-13V. Takže by to mohlo fungovat, ALE ... Osobně bych si asi pořídil nový napáječ. Rusové si moc z bezpečnosti nedělali a pokud nechceš dostat ránu, nebo někoho zabít ... Možná to nechat někomu přeměřit, nejen napětí, ale i izolační odpor a pod. A ten nulák skutečně v SSSR tehdy nepoužívali.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » sob 09 lis, 2013 8:30 pm

JanoH0e píše:Niečo podobné, ak nie to isté je tuším v Trmicích - skús sa popýtať tam
http://www.honzikovyvlacky.cz/2010/01/0 ... nad-labem/ - Kolejiště s modely vyrobenými v SSSR.


No, na těch fotkách to vypadá úplně stejně ... :)
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » sob 09 lis, 2013 8:38 pm

TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nález na půdě

Příspěvekod ondrero » sob 09 lis, 2013 8:39 pm

Jojo je to stejné.

Lampy i nádraží a i ty domečky s ovládáním. :)
ondrero
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 09 lis, 2013 6:22 pm

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » sob 09 lis, 2013 8:52 pm

Podívej se na tohle: http://www.sved.cz/eshop/transformatory_oddelovaci-shop/transformator-rjn-100-230-110v.html
Je to na 110V, ale nabízejí možnost zakázkově vyrobit i jiné. Zkus se zeptat. To černé trafo bych tím nahradil.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Nález na půdě

Příspěvekod ondrero » sob 09 lis, 2013 8:56 pm

No já to zapojení risknu :D
Zvědavost mi nedá spát.
ondrero
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 09 lis, 2013 6:22 pm

Re: Nález na půdě

Příspěvekod ondrero » úte 12 lis, 2013 4:40 pm

Tak jsem 3 dny sháněl informace.
A skutečně si nechám si namotat oddělovací transformátor 230/127V 100VA .
Páč ta černá bedna má výstup 240V.
Asi u toho byla jen náhodou.
ondrero
 
Příspěvky: 8
Registrován: sob 09 lis, 2013 6:22 pm

Re: Nález na půdě

Příspěvekod BohousP » úte 12 lis, 2013 4:44 pm

ondrero píše:Tak jsem 3 dny sháněl informace.
A skutečně si nechám si namotat oddělovací transformátor 230/127V 100VA .
Páč ta černá bedna má výstup 240V.
Asi u toho byla jen náhodou.

No, to by byl ohňostroj ... :oops:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 1943
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice


Zpět na Velikost 0 (komunita 0)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků