DCC pro Z

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti Z (1:220).

Moderátor: Michal Dalecký

DCC pro Z

Příspěvekod fulda » čtv 10 led, 2013 9:02 pm

Ahoj vespolek,

řeším takovej problém, kterej asi existuje pouze pro Z. Pokud se nepletu, tak pro Z se jezdí na menším napětí (8 volt) (viz NEM 630)

Na to DCC není úplně připraveno, ale nevylučuje to.

Mám tedy otázku - jak to kdo řešíte?
Já mám momentálně připravený zesilovač, který bude mojí Zetkovou část napájet DCC modulovaným na 9V, ale přece nejsem první kdo to řeší.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Rudolf » čtv 10 led, 2013 9:39 pm

Uživatelský avatar
Rudolf
 
Příspěvky: 717
Registrován: ned 08 říj, 2006 11:10 am
Bydliště: Strakonice

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » pát 11 led, 2013 9:12 am

Bezva, alespoň vím, že nejsem sám kdo to řeší a že všichni používají podobnej přístup.
Díky za ten odkaz.

Pokud by někoho zajímal ten booster, tak dejte vědět. V současné době ho mám udělanej jako CDE - takže pro připojení k Lenzu a nebo NanoX, ale klidně ho udělám i pro roco.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod radeksindy » pát 11 led, 2013 9:58 am

Pokud vím, tak DCC se v Z nijak zvlášť neřeší, neboť podle normy by dekodéry měly fungovat od asi 7V. Takže stačí jen použít zesilovač schopný poskytovat asi 10V,protože tak 1V se ještě cestou k motoru ztratí.
radeksindy
 
Příspěvky: 1639
Registrován: stř 25 dub, 2007 12:50 pm

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » ned 13 led, 2013 8:06 pm

Je to takovej duplikát, ale třeba se to tu někomu bude hodit:

Udělal jsem si minimalistickou verzi BoosteRu, která dává jen 1,5A a má výstupní nepětí regulovatelné trimrem v rozsahu 8-16V, nastavil jsem si 10V a jezdím.
Obrázek
(Ten BoosteR je udělanej tak, že je schopnej dávat až 2A, ale já mám na svojí Zetkové části pramalej provoz a nechtělo se mi do titěrné lokotky pouštět moc velkej proud při zkratu).

Moje testovací mašinka trochu připomíná prchající transformátor, ale žádnej začátek není jednoduchej:
Obrázek
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » čtv 17 led, 2013 12:29 pm

Přinutil jsem se napsat stavební návod: http://www.fucik.name/masinky/booster/
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Libor » pát 30 led, 2015 4:53 am

Dobrý den, rád bych se zeptal, jaký je na testovací lokomotivě použit dekodér a jaké jsou zkušenosti z jeho provozu na tomto "Z-stroji".
Libor
 
Příspěvky: 89
Registrován: sob 19 led, 2008 8:40 am

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » pát 30 led, 2015 10:50 am

Tohle je nějakej z menších Doehler&Hass, myslím že se jmenuje DH05. Má své mouchy, ale má jednu pžednost, je uzoučkej a do lokotky se mi vejde.
Každopádně provoz na této blešce zvládá tak nějak normálně. Miniaturní dekodéry to nepřehánějí s funkcema. Jízdní vlastnosti také odpovídají. Je to hodně o tom, že je model lehkej, ale to je Zetko pokaždé.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Rosta » pát 29 led, 2016 10:02 am

To vypadá moc pěkně - určitě je to lepší, než to řešit diodami jako např. zde: http://www.digizett.de/index.php/gleisspannung-fuer-z.html .
Mohl bych poprosit o vytvoření i verze pro Roco?
Moc děkuji.
Rosťa
-----=< naprostý modelářský zajíc, ale učím se >=-----
Rosta
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát 04 led, 2008 8:19 pm
Bydliště: Železnice :-) (6 km od Jičína ve vých. Čechách)

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » pát 29 led, 2016 12:37 pm

co to znamená verze pro Roco??
Tohle je normální CDE booster, pokud se má chovat jako Roco 10764 a centrálou má být MultiMaus, pak si stačí poskládat Lokmaus2CDE a je to.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Rosta » pát 29 led, 2016 1:34 pm

Díky za reakci.
Ano, Roco znamená multimaus.
Já jen reagoval na tvůj příspěvěk z 11.1.2013:
"Pokud by někoho zajímal ten booster, tak dejte vědět. V současné době ho mám udělanej jako CDE - takže pro připojení k Lenzu a nebo NanoX, ale klidně ho udělám i pro roco."

Tohle je také řešení, jen jsem se chtěl vyhnout nějakým mezičlánkům a dalšímu zbytečnému propojování a drátování - ale zase na druhou stranu stejně do budoucna uvažuji o NanoX-S88, takže aspoň pak jen vynechám ten mezistupeň...
-----=< naprostý modelářský zajíc, ale učím se >=-----
Rosta
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát 04 led, 2008 8:19 pm
Bydliště: Železnice :-) (6 km od Jičína ve vých. Čechách)

Re: DCC pro Z

Příspěvekod fulda » pát 29 led, 2016 5:14 pm

Tak to nemá moc cenu řešit a kup si rovnou NanoX verze 2015, která má nastavitelné napětí v dost velkém rozsahu.
Teda pokud máš na kolejišti jen jedno měřítko.
Ono je trochu pravda, že jsem tu možnost s Roco nabízel, ale už je to opravdu dávno a jak se ukázalo, nikdo o to za tři roky nestál.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 3802
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: DCC pro Z

Příspěvekod HonzaM » pát 29 led, 2016 5:50 pm

Speciálně pro měřítko Z vyrábí cT Elektronik dekodér DCX77z. Má rozměry 7,6 x 5 x 1,8 mm, napětí 10 - 16 V. Na pájecích ploškách jsou k dispozici F1, F2 a +, ale nevím zda si někdo troufne tam připájet vodiče. Tyhle dekodéry občas doveze moje firma, cena je 770 Kč včetně DPH.
Epocha 5,6, DCC, Digitrax, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1314
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: DCC pro Z

Příspěvekod Rosta » pát 29 led, 2016 8:13 pm

Sice to zvládne dekodér, ale nebude problém u motorku? Když dám do tratě třeba 12V, což je obvyklá min. hodnota pro DCC centrály a boostery, tak to sice přežije bez úhony dekoder, ale nemusel by to přežít motorek... :(
Je pravda, že konkrétní zařízení pro DCC zatím nemám pořízené a proto možná půjdu podle rady Jindry Fučíka rovnou do něčeho lepšího. Jo kdyby člověk nemusel řešit peníze (centrála, booster, ovladač, zdroj, mašinky... mám to z minulosti nakoupené ještě vše v analogu i s pulzními ovladači, ale nově stavěné kolejiště chci DCC).
Naposledy upravil Rosta dne sob 30 led, 2016 7:01 am, celkově upraveno 1
-----=< naprostý modelářský zajíc, ale učím se >=-----
Rosta
 
Příspěvky: 12
Registrován: pát 04 led, 2008 8:19 pm
Bydliště: Železnice :-) (6 km od Jičína ve vých. Čechách)

Re: DCC pro Z

Příspěvekod vmucha » sob 30 led, 2016 6:20 am

Dekodery Doehler&Haass nejdes zas u mě na www.loko-dekoder.cz
Doupovská dráha 2. epocha TT
vmucha
 
Příspěvky: 567
Registrován: stř 10 bře, 2010 11:42 am
Bydliště: Ústí nad Labem

Další

Zpět na Velikost Z (komunita Z)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník