BR23 - Upgrade?

Stavba a přestavba lokomotiv všech velikostí. Návody, praxe, materiály, postupy a další.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., sco_27

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod sidlo » čtv 19 led, 2017 7:06 am

Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1497
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » čtv 19 led, 2017 7:12 am

aha, takže super, díky za info :wink:
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod ladino1 » pát 20 led, 2017 6:40 pm

Ve starším ŽM byl návod, jak tyto starší lokomotivy (byla to BR 35, ale myslím, že jsou téměř shodné), přestavět na 365.0 ČSD. Pokud je zájem, mohu poslat scan
ladino1
 
Příspěvky: 109
Registrován: úte 13 led, 2009 5:12 pm
Bydliště: Fialková 450, 541 02 Trutnov

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » pát 20 led, 2017 7:07 pm

jo, určitě se rád minimálně podívám, díky :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod Pavel-HP » sob 21 led, 2017 10:23 am

ladino1 píše:Ve starším ŽM byl návod, jak tyto starší lokomotivy (byla to BR 35, ale myslím, že jsou téměř shodné), přestavět na 365.0 ČSD. Pokud je zájem, mohu poslat scan


To by mě zajímalo.
Dík.
TT, epocha III. - V., U profil
www.vlakytt.cz
Uživatelský avatar
Pavel-HP
 
Příspěvky: 686
Registrován: čtv 11 pro, 2008 2:47 pm
Bydliště: Praha

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod Tobyška » sob 21 led, 2017 2:15 pm

Taky se přimlouvám za zveřejnění.
Původní BR23 vznikla za války ve dvou prototypech, byl to kotel nákladní BR50 posazený na pojezd pro osobní lokomotivu. Po válce oba kusy přešly do NDR. Mašinky byly úspěšné a tak se znovu stavěly v modernizované podobě jak v NSR BR23, tak v NDR BR23.1. Ty BR23.1 byly někdy kolem roku 1970, když se upravovalo číslování, přečíslovány na řadu 35. Vzhledem k tomu, že obě pokračování vznikala nezávisle, neshodují se oba typy ani v základních rozměrech, ale rozdíly nejsou velké. Určitě západoněmecké (možná obojí) měly valivá ojniční ložiska, což je na modelu znázorněno a bude to činit problém. Modely od Roca měly pohon v tendru, který byl čtyřnápravový a 365.0 měla standardně třínápravový 818.0. Takže na to jak řešili pohon u té přestavby, to jsem zvědav. Někde jsem viděl, že byl u 365.0 zkoušen čtyřnápravový tendr, snad, když se zkoušelo topení uhelným prachem, ale teď to nemůžu nikde najít. Tož tak..
Tobyška
 
Příspěvky: 180
Registrován: pát 06 úno, 2015 11:21 am

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod ladino1 » sob 21 led, 2017 8:33 pm

No ta přestavba se týkala modelů Zeuke a BTTB, které měli poháněné nápravy lokomotivy. Pokud máte zájem o scan, pošlete mi SZ mail. Jinak si myslím, že tady ten návod před časem visel.
ladino1
 
Příspěvky: 109
Registrován: úte 13 led, 2009 5:12 pm
Bydliště: Fialková 450, 541 02 Trutnov

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod ladino1 » sob 21 led, 2017 8:43 pm

Je to v následujícím tématu "Přeznačení (a úprava) DR/DB lokomotiv na ČSD/ČD" na straně 3. Stačí stáhnout.
ladino1
 
Příspěvky: 109
Registrován: úte 13 led, 2009 5:12 pm
Bydliště: Fialková 450, 541 02 Trutnov

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » sob 18 bře, 2017 5:25 am

nevíte kde koupit dvojkolí / soukolí pro BR 23? Našel jsem to akorát na tom skvělém e-shopu a tam se mi to fakt objednávat nechce :-(
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » sob 01 dub, 2017 10:42 am

přemýšlím o výměně motorku, co jsem koukal na e-schopech tak je jich mnoho a cena někde kolem 350,-. Na aukru jsem našel také nějaké s cenou okolo stovečky, což by bylo přijatelné. Lze je použít pro staré analogové lokomotivy, nebo dělá se nějaký "univerzal" za rozumnej peníz?
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod Bezmozek » sob 01 dub, 2017 11:26 pm

Takže dvojkolí na aukru nebo burza v Opletalce.
Motor tamtéž, ale za stovečku asi ne-e, jestli měnit, tak už za pětipól.
Spíš bych se ptal proč se v tom chceš hrabat? Nejede, nejede pomalu, nemá sílu?
Stačí vyčistit to co tam je a i BTTB motor se dá donutit točit krokem.
Takhle mi jezdila nohabka ještě s nedodělanýma převodama:
https://uloz.to/live/!DSoBtkPKs/nohabka-mp4
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 160
Registrován: pon 24 bře, 2014 12:02 pm
Bydliště: Praha

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » ned 02 dub, 2017 6:14 am

dík za info, dvojkolí jsem už vyřešil, no a právě, že za stovečku je na aukru i 6-ti pol, tak mě to spíš zajímalo, zda tím něco zlepším.
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod Bezmozek » stř 05 dub, 2017 9:50 pm

Bezmozek píše:....
Spíš bych se ptal proč se v tom chceš hrabat? Nejede, nejede pomalu, nemá sílu?
...

Co na tom chceš zlepšovat krom svýho dobrýho pocitu?
A jestli je to ten malinkatej šestipol co je menší jak koruna, tak to asi těžko pojede samo.
Víš jak tam uchytíš jinej motor? Víš jak napojíš hřídele aby to běželo? Víš kolik ot./V má původní a kolik novej motor abys nemusel předělávat převody?
:twisted: BTTB - Bad To The Bone :lol:
Uživatelský avatar
Bezmozek
 
Příspěvky: 160
Registrován: pon 24 bře, 2014 12:02 pm
Bydliště: Praha

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » čtv 06 dub, 2017 5:12 am

tak řešil jsem jízdní vlastnosti, problém nebyl v motorku, ale v převodech, vyřešeno :-)
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

Re: BR23 - Upgrade?

Příspěvekod amirinda » stř 21 bře, 2018 9:07 pm

tak teď koukám s údivem teda na BR35, že je poslední kolečko bandážované, já myslel, že bandáž má být na prostředním dvojkolí. Jak je to tedy správně?
Tady mám teda fotku jedné, která by neměla být ještě rozebírána, ale i podle sběrného plechu by dávalo smysl mít bandáž uprostřed...

Obrázek
popojedem bo zme v utlumu...
Uživatelský avatar
amirinda
 
Příspěvky: 536
Registrován: pon 12 pro, 2016 4:00 am
Bydliště: Planá

PředchozíDalší

Zpět na Stavba lokomotiv

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků