Další začátečník - koleje

Specializované fórum pouze pro příznivce velikosti H0 (1:87).

Moderátor: Michal Dalecký

Další začátečník - koleje

Příspěvekod microjelen » stř 07 dub, 2010 7:58 pm

Zdravím, jako plno ostatních se po letech chci vrátit k vláčkům. Vybral jsem H0 a nejspíš tento set http://www.masinky.cz/produkt/1160-H0-D ... /index.htm Zjistil jsem, že obsahuje koleje ROCO GEOLINE (možná se mýlím) a tady je ten zakopanej pes. Je toto kolejivo vhodné pro postavení kolejiště? Co sem se zatím dočetl, tak všichni pějou chválu na koleje PECO a tak se chci zeptat:
1, jsou koleje ROCO GEOLINE vhodné pro stavbu kolejiště?
2, Je tento set vhodný pro začátek? Počítám s tím, že vlaky budu ovládat digitálem a zbytek zatím analog.
Možná se to tu již řešilo, ale nenašel jsme to.
Díky za odpovědi.
Uživatelský avatar
microjelen
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 07 dub, 2010 6:28 pm
Bydliště: Plzeň - Skvrňany

Příspěvekod Houmr » čtv 08 dub, 2010 5:48 am

No ono vhodné pro stavbu je, jednoduché spojování, pokládka kolejí taky bez problémů, to jsou výhody, jako mínus bude to, že tě toto kolejivo vyjde mnohem dráž, než když si nakoupíš flexi koleje a vyhybky zvlášť. Pokud ale chceš docílit lepšího modelářského vzhledu svršku, tak ti to toto kolejivo jen těžko umožní. Není nad to, si koleje sám zaštěrkovat a opatinovat.
"HO" - DCC - III - IV
Uživatelský avatar
Houmr
 
Příspěvky: 1324
Registrován: sob 07 říj, 2006 5:44 pm
Bydliště: Bukovice

Příspěvekod Petr Zatrepalek » čtv 08 dub, 2010 9:17 am

No jestli chceš hlavně mašiny plus dcc věci ze start setu, jdi do toho. Koleje se dají vždycky prodat, byť třeba s malou ztrátou... ROCO geoline je super na ježdění na koberci, pro rychlé sestavení a uklizení "kolejiště" apod. Sám jsem ho ještě v Praze používal pro propojení "modulů/diorám" stanic a depa, a dodnes ho používám pro zkoušení modelů a pro případné předvádění vláčků na výstavách... Nevýhodou je jak psal Houmr poměrně nerealistické ztvárnění štěrkového lože plus výhybky co mají nerealistický úhel odbočení, navíc jsou taky na podloží a pak máš problém že máš díky tomu "štěrkový násep" kolem výhybek a kolejí i ve stanici... Další nevýhodou je naprosto předražený vestavný přestavník plus vestavný výhybkový dekodé které NEJSOU součástí startsetu!

Resume - pro "nouzové" kolejiště rozhodně ano, pro profi/modelové kolejiště případně použít pouze do jeho skrytých částí

A pokud jde o tebou zvolený start set - pokud k němu nemáš vyloženě kladný vztah, radím zkusit si sehnat snad ještě někde prodávaný čsd start set s párou 365 - získáš jednu z nejlíp udělaných parních mašin od ROCO, a to za velmi rozumný peníz!

Jo a tady jsou odkazy na ten set s párou:
http://www.masinky.cz/produkt/2388-H0-D ... /index.htm

nebo německý ekvivalent
http://www.masinky.cz/produkt/3552-H0-D ... /index.htm

A pokud budeš chtít geoline dokupovat - sleduj Modelbazar, tam lidi za poměrně malý peníze prodávají pro ně nepotřebné části dcc startsetů
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2631
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Příspěvekod microjelen » čtv 08 dub, 2010 9:32 am

Díky za odpovědi, dokoupím nějaké koleje bez podloží. Jen mi prosím poraďte jakou značku.
K tomu setu. Snažím se vybrat si něco rozumného, za rozumnou cenu, ale ta pára je nádherná. Popřemejšlím o tom.
Uživatelský avatar
microjelen
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 07 dub, 2010 6:28 pm
Bydliště: Plzeň - Skvrňany

Příspěvekod kecu.p » čtv 08 dub, 2010 6:06 pm

Ja byl včéra v jedné modelářské prodejně v Plzni a tam jsem pro souseda řešil jeden problém, ROCO Geoline ze startsetu má výšku kolejiva 1,9 mm a produkty klasického kolejiva v této prodejně mají jen 2,1 a 2,5 mm od různých firem. Možná že by na to šlo napasovat Tillig Elite s profilem 1,9 mm, ale nezkoušel jsem to. Mam od něj výhybky, tak to zkusím. Napadá někoho jiné řešení, případně značka kolejiva??
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Příspěvekod microjelen » čtv 08 dub, 2010 6:53 pm

Já to zkusím vyřešit tak, že si koupím TILLIG H0 Standard (Code 100) koleje a ten GEOLINE si nechám na zkoušení.
Uživatelský avatar
microjelen
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 07 dub, 2010 6:28 pm
Bydliště: Plzeň - Skvrňany

Příspěvekod microjelen » čtv 08 dub, 2010 7:55 pm

A mám ještě jednu otázku. Flexi koleje jdou tvarovat, to sem pochopil, ale jdou i zkracovat(a teď vypadám jakou jouda)? Ja mi psal Houmr, že mám nakoupit výhybky a flexi koleje, tak proto se ptám
Uživatelský avatar
microjelen
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 07 dub, 2010 6:28 pm
Bydliště: Plzeň - Skvrňany

Příspěvekod kecu.p » čtv 08 dub, 2010 8:25 pm

Ano, zkracovat jdou, ale musíš mít na to nástroje. A štípačky nedoporučuji. Ja používal jehlové pilníčky u TT, teď mam mikrobrusku Dremel a tím se to dá snadno řezat.
H0 DCC + H0e analog
KŽM Sokolov

ČSD ep. 3 a 4
Uživatelský avatar
kecu.p
 
Příspěvky: 610
Registrován: pon 18 kvě, 2009 8:08 am

Příspěvekod microjelen » čtv 08 dub, 2010 8:40 pm

Počítal jsem s tím, že to mudu řezat lupinkovou pilkou. Takže jdu pomalu objednávat
Uživatelský avatar
microjelen
 
Příspěvky: 133
Registrován: stř 07 dub, 2010 6:28 pm
Bydliště: Plzeň - Skvrňany

Příspěvekod Petr Zatrepalek » pát 09 dub, 2010 6:10 am

microjelen píše:Počítal jsem s tím, že to mudu řezat lupinkovou pilkou. Takže jdu pomalu objednávat


Stačí jakákoliv pilka s jemnými zuby co si poradí s pruty kolejí. Já to řežu klidně i žiletkovou pilkou... Nejlepší a nejrychlejší je řezací/brusný kotouč dremel ve vrtačce...
ČSD 1970-1988 v HO, jinak kitařina (éra, tanky), zakázková patinace a stavba modelů
Uživatelský avatar
Petr Zatrepalek
 
Příspěvky: 2631
Registrován: pát 07 zář, 2007 11:20 pm
Bydliště: Sázava - Černé Budy

Re: Další začátečník - koleje

Příspěvekod tomas1980 » ned 03 bře, 2019 6:20 pm

microjelen píše:Zdravím, jako plno ostatních se po letech chci vrátit k vláčkům. Vybral jsem H0 a nejspíš tento set http://www.masinky.cz/produkt/1160-H0-D ... /index.htm Zjistil jsem, že obsahuje koleje ROCO GEOLINE (možná se mýlím) a tady je ten zakopanej pes. Je toto kolejivo vhodné pro postavení kolejiště? Co sem se zatím dočetl, tak všichni pějou chválu na koleje PECO a tak se chci zeptat:
1, jsou koleje ROCO GEOLINE vhodné pro stavbu kolejiště?
2, Je tento set vhodný pro začátek? Počítám s tím, že vlaky budu ovládat digitálem a zbytek zatím analog.
Možná se to tu již řešilo, ale nenašel jsme to.
Díky za odpovědi.


řešil někdo tyto koleje jde mi o to napojit na jine HO potřebuji přes most dát klasické a potřebuji přechod geoline na koleje co budou na mostě geoline na mostě vypadají hnusně ...
tomas1980
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:31 pm

Re: Další začátečník - koleje

Příspěvekod Kulsud » ned 03 bře, 2019 6:44 pm

tomas1980 píše:
microjelen píše:Zdravím, jako plno ostatních se po letech chci vrátit k vláčkům. Vybral jsem H0 a nejspíš tento set http://www.masinky.cz/produkt/1160-H0-D ... /index.htm Zjistil jsem, že obsahuje koleje ROCO GEOLINE (možná se mýlím) a tady je ten zakopanej pes. Je toto kolejivo vhodné pro postavení kolejiště? Co sem se zatím dočetl, tak všichni pějou chválu na koleje PECO a tak se chci zeptat:
1, jsou koleje ROCO GEOLINE vhodné pro stavbu kolejiště?
2, Je tento set vhodný pro začátek? Počítám s tím, že vlaky budu ovládat digitálem a zbytek zatím analog.
Možná se to tu již řešilo, ale nenašel jsme to.
Díky za odpovědi.


řešil někdo tyto koleje jde mi o to napojit na jine HO potřebuji přes most dát klasické a potřebuji přechod geoline na koleje co budou na mostě geoline na mostě vypadají hnusně ...


Určitě, krásné to pasuje s kolejemi Roco i Tillig.
Kulsud
 
Příspěvky: 214
Registrován: stř 23 říj, 2013 7:52 am

Re: Další začátečník - koleje

Příspěvekod Sandy » pon 04 bře, 2019 2:05 pm

Sandy
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Re: Další začátečník - koleje

Příspěvekod tomas1980 » ned 17 bře, 2019 8:54 pm



roco line sem uz objednal jak jsi to napojil
tomas1980
 
Příspěvky: 36
Registrován: pon 10 pro, 2018 12:31 pm

Re: Další začátečník - koleje

Příspěvekod Sandy » pon 18 bře, 2019 8:00 am

tomas1980 píše:


roco line sem uz objednal jak jsi to napojil

Jednoduše. Nasunul jsem je do sebe. Spojky jsou identické. Mostovka použitého mostu je stejně dlouhá jako kolej. Výšku mostu jsem přizpůsobil výšce podloží u GeoLinu.
Sandy
 
Příspěvky: 969
Registrován: čtv 26 říj, 2006 4:42 pm
Bydliště: Černošice

Další

Zpět na Velikost H0 (komunita H0)

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 3 návštevníků