RocRail

Software pro železniční modelářství, simulátory, ovládání, plánování....

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H.

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » pát 15 bře, 2019 10:39 pm

No, popravdě to tvoje zapojení mě trochu překvapilo. Osobně od dekodéru vedu vždy tři dráty k přestavníku a výstupy z dekodéru již nijak vzájemně nepropojuji. Doporučuji ti zapojit jen jeden dekodér DR4018. Na první výstup pak připojit 1. výhybku, ostatní výstupy nezapojuj. Ověř ovládání v software pro DR5000. Poté nakonfiguruj výhybku v RocRail. Až ji rozchodíš, připoj druhou výhybku a opět ověř ovládání pomocí software pro DR5000 a také ji nakonfiguruj v RocRail. Pokud již zde budeš mít nějaký problém, děláš něco špatně. Dej vědět jak jsi dopadl.

Všiml jsem si, že máš více dekodérů DR4018. Jak jsi nastavil jejich adresy? Prvnímu jsi nastavil adresu na 1, druhý na 9 atd.?

To, že máš napájení dekodéru připojeno na koleje nevadí. Ale až ti bude vše fungovat, doporučuji ti oddělit napájení dekodéru (power) od řízení dekodéru (vstup signal). Napájení dekodéru lze provádět AC nebo DC adaptérem 12-18V. Tím nebudeš zatěžovat zdroj centrály.
Naposledy upravil Trixt dne sob 16 bře, 2019 7:12 am, celkově upraveno 2
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 464
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod HonzaM » sob 16 bře, 2019 6:53 am

Je myslím zbytečné používat kabely jak pro žehličku, nevím jaké proudy berou ty přestavníky Fleischmann, ale ampéry to asi nebudou. Pokud jde o zapojení výhybek, dosud jsem používal želvy, ty jsou dvoudrátové a odběr v řádu miliampér, teď na testovacím modulu používám MP1, střední vodič mám veden z jedné svorky na dekodéru od jednoho přestavníku k druhému, použité vodiče jsou jednotlivé žíly z mnohažilového párového kabelu používaného ve sdělovací technice. Použitý dekodér není Digikeijs DR4018, ale Mollehem MGP.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1823
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

Re: RocRail

Příspěvekod mpinta » sob 16 bře, 2019 9:37 am

m.hudac píše:Teď mě napadlo, jestli ty nuly nemají být taky všechny samostatně.

To je třeba vyčíst z manuálu. Pokud "nulou" je myšlena svorka "C".
U výhybkového dekodéru Lenz LS150 je svorka "C" jednoho dekodéru společná, je zbytečné ji ještě propojovat.
Na druhou stranu se se svorky "C" jednotlivých dekodérů mezi sebou spojovat nesmí !!!
Nedivil bych se, kdyby to u DR4018 bylo stejně.
A rozhodně nedoporučuji napájet dekodér z trakce, lepší je samostatný zdroj.
Martin (LokoPin)
Uživatelský avatar
mpinta
 
Příspěvky: 639
Registrován: úte 08 led, 2008 11:55 am
Bydliště: Písek

Re: RocRail

Příspěvekod m.hudac » úte 02 dub, 2019 7:46 pm

Tak jsem se chvíli neozval. Multiprotokol jsem připojil na samostatný zdroj a hned se to zlepšilo. Ovšem musel jsem je naprogramovat přes DR5000 a pak přepsat do RocRailu. A jde to. Ještě přesně nerozumím všem nastavením, ale postupně pokus omyl na to přicházím. Výhybky se dají připojit i do páru a jedou dobře. Trochu mi zamotala hlavu třícestná výhybka, ale myslím že bude stačit jí jenom přepolovat. Jinak dík za rady snad už to půjde líp. :D :D :D
m.hudac
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte 12 bře, 2019 5:41 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » úte 02 dub, 2019 9:12 pm

S třícestnou výhybkou to není složité. Ber je jako dvě samostatné výhybky. Jinak, pokud ti nesedí postavení výhybky ve skutečnosti s tím, jak se zobrazuje v RocRail, máš dvě možnosti. Přehodíš přívody na výhybce nebo upravíš nastavení v RocRail, tj. ve vlastnostech výhybky, na záložce "Rozhraní", zatrhneš možnost "Invertovat".
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 464
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod m.hudac » čtv 11 dub, 2019 6:19 pm

Tu třícestnou jsem vyřešil přepolováním. Funguje hezky a je zajímavé, že když přepnu z leva do prava a naopak tak se přepne ve dvou krocích. Nedřív na střed a pak do strany. Dále, nevím proč, ale většinu výhybek jsem musel přepolovat i když byli zapojeny všechny stejně. V nastavení jsem nenašel žádný rozdíl, tak jsem vzal šroubovák a všechny co nefungovali jak měli, tak jsem přepojil. Jinak díky za rady. Moc si toho vážím. Nevíte jestli je nějaký server s radami a nápady na RocRail? Rád bych se inspiroval.
A taky jak získat Widgety. Po úhradě poplatku jsem dostal jenom osm lokomotiv a nějaké aparáty které stejně nemám. :D :D :D . Tak zatím...
m.hudac
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte 12 bře, 2019 5:41 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » čtv 11 dub, 2019 10:04 pm

Je super, že jsi výhybky rozchodil. Nevím ale, co máš na mysli tím "získat widgety". Pokud jsi tím myslel obrázky lokomotiv či vagónů, ty si můžeš udělat sám. Já si vždy najdu obrázek lokomotivy či vagónu, oříznu ho, převedu do PNG a použiji v RocRail. Pokud nevíš jak na to, klidně sem napiš, o kterou lokomotivu ti jde, mohu ti obrázek upravit. Pokud jsi tím myslel něco jiného, napiš. Co se týká nápadů, já osobně čerpám hlavně z oficiálních stránek https://wiki.rocrail.net/doku.php a případně navazující diskuze https://forum.rocrail.net/index.php.
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 464
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod m.hudac » pát 12 dub, 2019 6:18 pm

Mám na mysli právě obrázky lokomotiv. Mám jich docela dost, protože jsem nákupní cvok a rád bych je měl i v RocRailu. Podívám se na ty stránky, a když tak se ozvu.
m.hudac
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte 12 bře, 2019 5:41 pm

Re: RocRail

Příspěvekod m.hudac » pát 12 dub, 2019 6:42 pm

Jak se dá převést obrázek z jpg na png? Našel jsem dobrý zdroj obrázků lokomotiv, ale všechno je to v jpg.
m.hudac
 
Příspěvky: 14
Registrován: úte 12 bře, 2019 5:41 pm

Re: RocRail

Příspěvekod sidlo » pát 12 dub, 2019 7:05 pm

Nástrojů je celá řada. Např. GIMP https://www.gimp.org/. Obrázek načíst v jpg a potom exportovat do png.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1875
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: RocRail

Příspěvekod fulda » pát 12 dub, 2019 7:43 pm

Malování ve windos.
Prostě na obrázek klikneš pravým a dáš "editovat", otevře se v "malování", tam dáš Spubor -> uložit jako -> PNG a je to
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4452
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » sob 13 dub, 2019 11:24 am

m.hudac: Já je uoravuji ve Photoshopu, neb si je i oříznu a vytvořím jim průhledné pozadí. Víc se mi to tak líbí. Chce to ale vybrat obrázek, kdy je lokomotiva ideálně z boku a pozadí není moc strakaté, jinak je to docela náročné. Obrázek by měl být spíše větší, aby při zmenšení na 230 x 80 bodů se trochu hrany srovnaly. Klidně mě pošly nějaký ten obrázek a já to pak sem hodím.

Osobně těch lokomotiv mám jen pár, takže to nebylo tak strašné.

714.png
714
714.png (24.75 KiB) Zobrazeno 219 krát
742.png
742
742.png (28.19 KiB) Zobrazeno 219 krát
753.png
753
753.png (27.84 KiB) Zobrazeno 219 krát
Naposledy upravil Trixt dne sob 13 dub, 2019 11:28 am, celkově upraveno 1
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 464
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Re: RocRail

Příspěvekod Trixt » sob 13 dub, 2019 11:25 am

BR109.png
BR109
BR109.png (8.59 KiB) Zobrazeno 219 krát
BR55.png
BR55
BR55.png (28.56 KiB) Zobrazeno 219 krát
CD749-259.png
749
CD749-259.png (30 KiB) Zobrazeno 219 krát
TT, panel 2520x1010 mm, epocha V, centrála DR5000, sběrnice LocoNet, sw RocRail
Trixt
 
Příspěvky: 464
Registrován: stř 13 čer, 2018 9:44 pm

Předchozí

Zpět na Software

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků