Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod sidlo » stř 21 lis, 2018 10:00 am

Za mě osobně bych tu ROCO kostku dal úplně stranou. Rozchodit ji jako podružný zesilovač je zbytečně pracné a úspora žádná.

Použití DR5039 je zbytečný krok stranou. Za velké peníze málo muziky.

Já osobně bych preferoval SpaX http://dccdoma.eshop-zdarma.cz/g195.Zesilova%E8+DCC+Spax.html. Dá se to připojit jak na LocoNet, tak na DCC z centrál řízených přes XpressNet. Cenově dostupné a v praxi osvědčené řešení. Zkratovou ochranu to má. Odpojuje pouze svůj vlastní úsek - pro někoho výhoda, pro někoho nevýhoda, podle vkusu každého soudruha. Má indikaci zkratu a dá se to doplnit i o bzučák pro ty, komu LED nestačí.
Uživatelský avatar
sidlo
 
Příspěvky: 1733
Registrován: ned 27 dub, 2014 7:32 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod D » stř 21 lis, 2018 10:05 am

TTmili:
> byla by to velice jednoduchá cesta jak z Roco kostky udělat boostr pro jakoukoliv centrálu
Trochu tě zklamu, tak jednoduché to úplně nebude, máme za sebou několik let vývoje téhož. Prezentovat hotové řešení však chce Martin, až zpracuje minulá měření z praxe. Koncové stupně Roco 10764 nemají vlastní chladič (je žádoucí nechat je po chybě dochlazovat). Odpojení koncových stupňů Roco 10764 při výpadku DCC není dokonalé (zkrat výstupu je ohřívá i když jsou „vypnuté“). Martin to řeší galvanickým odpojením výstupu na přesně danou dobu.
Uživatelský avatar
D
 
Příspěvky: 982
Registrován: sob 27 úno, 2010 1:52 pm
Bydliště: Brno

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 10:31 am

D a sidlo: Oboum děkuji za informace, ještě přecejen večer zkusím nadhodit schéma jakéhosi jednoduchého konvertoru a ochrany zároveň, uvidíme co na to zdejší osazenstvo řekne. Nicméně asi začínám tušit že SpaX bude cesta vhodná pro mě, už jsem o něm dříve slyšel, dokonce jsem se po něm i dival, ale netušil jsemo možnosti napojení rovnou na Loconet B.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1557
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » stř 21 lis, 2018 10:40 am

TTmili píše:BohousP: Pokud tedy budu vycházet z toho Fuldova zapojení, které jsem si až nyní pořádně prohlédl, a toho že Loconet má na pinu 1 a 6 signály C a D, pak se mi rodí celkem jednoduché zařízení...

Pozor, ten konektor na pravé straně není Loconet.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2062
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 10:49 am

Jsem si toho vědom, z pravé strany je vlastně vstup do Master kobektoru Roco kostky, naopak na levou stranu bych na C a D přivedl z Loconetu piny 1 a 6 na kterých by měl být shodný signál (Locobet to má pojmenované snad jako Rail A a Rail B což mě zprvu mátlo).
Na E by byl tranzistor který by za provozu držel sepnuté relé na vstupu do Roco kostky. Pokud by se na E něco objevilo, relé by se ocitlo bez napájení a přepínací kontaltly by odpojili vstup do kostky, a zároveň by seply chybové kontakty. Po odstranění zkratu by se ještě musel do cívky vpustit proud přes "kvitovací" tlačítko které by následně přemostil samodržný kontakt relé. Pro domácí použití by to funkčni být mohlo, ale je jasné že už to na obsluhu klade jisté nároky.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1557
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod jipol57 » stř 21 lis, 2018 1:42 pm

A jestli si vybereš možnost, že při zkratu se odpojí jen zkratovaný úsek, tak si buď vědom toho, že může nastat situace, že lokomotiva bude stát na dělení úseků, a tak přes kolečka budou propojeny sousední úseky. Přes ně bude napájeno x lokomotiv v sousedním úseku, nebo taky samotný zkrat. A pro nedokonalost sběračů a přechodový odpor, to nemusí vyvolat další ochranu zkratu. A může dojít i ke spálení sběračů.
Jistější je odpojení všech úseků, a nebo aspoň inteligentně, které spolu sousedí.
Ale to už se tady jednou probíralo.
jipol57
 
Příspěvky: 128
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod look23 » stř 21 lis, 2018 2:24 pm

V jednom modelářském klubu při DOD jsem si všiml jedné věci. Skupina 3 lidí hledala ve stanici plné lokomotiv a vozů, kde je zkrat v kolejích. Skončilo to postupným sundáváním všech lokomotiv a vozů z kolejí. Tak jsem si říkal jestli by nebylo špatné přes vypínač odpojovat jednotlivé koleje.
H0, ČSD epocha IV
look23
 
Příspěvky: 313
Registrován: ned 17 lis, 2013 2:20 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 21 lis, 2018 3:59 pm

TTmili píše:Fulda: Je to celkem vtipné pozorovat jak brojíš proti "Loconeťákům" s tím že mi budou nutit co používají a co naopak ne
... a stalo se snad, že by ti tu někdo poradil?
TTmili píše: ale sám budeš propagovat mermomocí "své" jediné správné řešení.
To nepropaguji jako jediné správné řešení, ale zlobím se, že jsi NA ZAČÁTKU nesprávně uvedl význam pinu 6 na konektoru od Roco kostky, ale zároveň jsi správně použil termín pro popis pinu 1, takže jsem dospěl k názoru, že máš o situaci a o funkcích přehled, takže jsem ti dal jen ODKAZ na popis. Prostě se mi to nechtělo opakovat co jsem již napsal. Na to jsi REAGOVAL, že jsi článek četl několikrát a nezapoměl jsi poznamenat, že jsi "s XpressNetem skončil už dávno". Z toho jsem pochopil, že moc přehledu nemáš, protože v článku je slovo XpressNet použito jen jednou a to je věta, že Roco použilo volné piny z konektoru.
Takže jsem ti ZOPAKOVAL o čem je ten článek a že není potřeba se distancovat, zejména pokud chceš tu sběrnici používat. Pak bylo několik planých postů, kde jsi zase měl potřebu zopakovat, že nechceš nic lsyšet o XpressNetu.
A ejhle, když ti několik dalších lidí řeklo, že v mojem článku je opravdu popis, jak udělat z Roco kostky univerzální booster, tak jsi si jej přečetl a zjistil jsi, že je tam napsáno co hledáš.

Takže je mi jedno, jestli se ti líbí zelený nebo modrý ovladač, prostě napiš že se ti líbí a nepokoušej se hledat chybu na něčem co neznáš.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod belgarat » stř 21 lis, 2018 4:18 pm

@fulda, ttmilli: JEZISI takovy tu byl klid cely tyden ze se forum dalo cist i bez antistresoveho polstarovani cely ... bezte s tim kdo rekl jake pismenko spatne a pouzil spatny prizvuk do Plku, panove
TT analog + digital ep. IVa-b; NanoX.
Nemodelar, greenhorn, pseudoprogramator, pindac nesmyslu
belgarat
 
Příspěvky: 1017
Registrován: čtv 27 pro, 2012 9:36 pm
Bydliště: Hřebeč u Kladna

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » stř 21 lis, 2018 4:46 pm

sidlo píše:Za mě osobně bych tu ROCO kostku dal úplně stranou. Rozchodit ji jako podružný zesilovač je zbytečně pracné a úspora žádná.

Použití DR5039 je zbytečný krok stranou. Za velké peníze málo muziky. ...


Roco kostka (není to centrála !) jako podružný zesilovač má smysl, pokud nám nějaká zbyla z časů, když to byl náš jediný zdroj DCC. Popřípadě se nám jich někde pár válí. Pracné to podle mne není - dva optrony a bižuterie za 50 Kč. Ale slibovat si od toho zázraky skutečně nelze.
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2062
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » stř 21 lis, 2018 4:48 pm

fulda píše:
TTmili píše:Je to celkem vtipné pozorovat jak brojíš proti "Loconeťákům" s tím že mi budou nutit co používají a co naopak ne

... a stalo se snad, že by ti tu někdo poradil?


Problem je v tom, ze pouziva Roco veci a s tim neni Loconet kompatibilni.
Teda znovu opakujem, nedoporucujem komponenty michat !!
---
Teda pokud chces pouzivat Daisy, bylo by dobre pouzivat plnohodnotne boostry, napriklad Spax nebo Vedzes.


dodatek :
https://www.railnet.sk/view.php?cisloclanku=2015080001
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1561
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 7:36 pm

Přepracovaný původní dotaz čistě pro Fuldu:

Mám z minulosti Roco 10764, v současnosti používám samotnou Tillig Daisy II s příslušným ovladačem bez jakéhokoliv příslušenství a jelikož současné kolejiště bude po přestavbě potřebovat větší přísun energie, hledám cestu jak Roco kostku použít jen jako booster k Tillig Daisy II. Jelikož peníze jsou až na prvním místě, a Daisy II ovladač mi svými funkcemi a možnostmi vyhovuje mnohem více než Roco MultiMaus, nehodlám investovat do jiné centrály a zároveň bych se rád vyhnul drahým originálním boostrům.

Myslíš že takhle už je ten dotaz dostatečně korektní k tomu, aby ses mu i ty mohl věnovat bez toho abys pohrdal tím, že používám centrálu, která produkuje po komunikaci s okolím LocoNet? Nebudeme se tímpádem zatím bavit o žádných signálech a podobně, které prostě jako "obyčejný uživatel" digitálního systému narozdíl od tebe z rukávu opravdu nesypu, a nemám tolik času to ani hledat pokud píšu příspěvek z mobilu při pobytech mezi vlaky v obratových stanicích.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1557
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 7:44 pm

zdeno: V tohle jsme se asi úplně nepochopili, Roco vlastně už nepoužívám, jen zbylo. Využívám jen Daisy od Tilliga, jen jsem hledal alternativu jak využít nadbytečnou součást co už mám doma bez toho abych utrácel za originální boostry.
Teď už i v souvislosti s tvou radou ohledně využívání boosterů k napájení trakce a centrály k napájení příslušenství vím, že budu potřebovat nejméně 3 boostery. Tolik Roco kostek se mi doma skutečně neválí, a ač by to ať už s tou DR5039 a nebo s tou ochranou pomocí relé na E signál vycházelo pořád vcelku cenově zajímavě, tak myslím že dám nakonec přednost řešení se SpaX boostry. Ještě tedy prostuduji tvůj zesilovač, ale potřebuji na to trochu víc času.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1557
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 21 lis, 2018 8:01 pm

TTmili píše:Přepracovaný původní dotaz čistě pro Fuldu:
Stačilo na začátku napsat, že jsi nečetl a nebo nepochopil to na co odkazuji, pak bych nepokračoval v diskuzi.

Jako uživatel Roco 10764 k Daisy použít nemůžeš. Pro uživatele je jediná možnost a to je použití LocoNet příslušenství - LocoNet zasilovač.
Předělání RocoNet na něco použitelného s LocoNetem sice není složité, ale vyžaduje to znalost "nějakých signálů a podobně".
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4279
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod HonzaM » stř 21 lis, 2018 10:04 pm

Se SPAXy jsme měli v klubu dobré zkušenosti, jak s centrálami Piko (což je původem Uhlenbrock, stejně jako je i Tillig Daisy II původem Uhlenbrock), tak Digitrax. Nepoužívali jsme prakticky nic jiného. Jeden SPAX jsem si kdysi také stavěl.
N, epocha 5,6, DR5000, TC9 Gold
http://www.1ku160.cz
HonzaM
 
Příspěvky: 1678
Registrován: úte 05 úno, 2013 9:01 am
Bydliště: Praha

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Marian a 2 návštevníků