Roco centrála jako Booster

Vše pro digitální provoz - dotazy, praxe, návody, postupy, normy, kompatibilita atd.

Moderátoři: Michal Dalecký, Jarda H., Rudolf

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » úte 20 lis, 2018 8:06 pm

Jak jsem napsal, spoléhat na odpojování zdroje je loterie. Možná to bude fungovat, možná to nějakou dobu bude fungovat a možná to shoří hned.

On tě LocoNet bude poměrně hodně svazovat a nutit ti přímo do jejich komponent. Jak jsem napsal, pokud to má fungovat korektně, potřebuješ si udělat alespoň minimální komunikaci, která bude schopná odeslat ten paket. Pro mne je to pár řádek kódu pro procesor za cca 18,- a celkem hodně odporů.
Nebo tedy arduino a další bižuterie. Každopádně samotné dráty ti nebudou stačit.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » úte 20 lis, 2018 8:27 pm

Chápu tě, asi by šlo udělat i náhradu za E v podobě jakéhosi proudového měření odpojující vstup/výstup. Ale celé už to je jakési drbání se levou rukou za pravým uchem. Programování, pakety a tak už jde mimo mě, sice jsem to na střední měl, ale nikdy mě to nechytlo, a čistá elektrika (ideálně silnoproud) byla pro mě lepší cesta.
Že mě bude Loconet svazovat, s tím celkem počítám, nicméně jsem doufal že alespoň některých výdajů bych se mohl zbavit. Ale ve výsledku to asi pořád budou menší investice, než do něčeho fungujícího na XpressNetu umožňujícího vícenásobnou trakci s různými adresami, programovací kolej nezávislou na zbytku a příslušenství také bez závislosti na všem co je na kolejích (ač tohle je u domácího kolejiště zanedbatelné).
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1558
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » úte 20 lis, 2018 8:43 pm

TTmili píše:Že mě bude Loconet svazovat, s tím celkem počítám,

Fulda na toto je celkem zaujaty, protoze Loconet nikoho nesvazuje, jen vyzaduje jiny pristup.
Teda zkratovou ochranu by mel mit kazdy booster zapojenou a mel by se oddelovat jen ten usek, kde zkrat vzniknul.
V zasade neni duvod na to, aby se odstavovalo cele kolejiste, kvuli lokalnimu zkratu. Ale to je kazdeho volba, jak si to udela.
Ale ochrana pred zkratem tam proste musi byt a je celkem jedno, ci je lokalni nebo globalni.
---
Pokud tam zkratova ochrana neni vubec, tak bych se to bal pouzivat, protoze riziko pozaru nebo deformace modelu je znacna.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod jipol57 » úte 20 lis, 2018 8:53 pm

TTmili píše:Podstatou celého dotazu je, zda za přesně daných podmínek (například užití zdroje 15VDC/2A s vypnutím při nadproudu řekněme 2,5A ať je nějaký sichr, a požadavkem na vybavení "poruchy")...

Nechci se do toho odborníků moc plést, ale vypínat zdroj při zkratu na kolejišti, mi připadá dost nepraktické. Když uvážim ovládání MMausem. Normálně při zkratu, kterých bývá dost, se jen vypne napájení kolejí a MM žije dál, Vše co bylo v pohybu a všechny funkce se po odstranění příčiny zkratu a zmáčknutí STOP, zase obnoví a jede se dál. Ale po odpojení zdroje se musí všechno zadávat znovu. Tedy aspoň u mně.
Leda že by měl každý booster svůj vlastní zdroj. Bez vlivu na centrálu.
jipol57
 
Příspěvky: 129
Registrován: pát 06 dub, 2018 5:18 pm

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » úte 20 lis, 2018 9:01 pm

V tomhle souhlasím, a doufal jsem že se ozve i někdo další se zkušenostmi s Loconetem (krom HonzyM s návrhem hotového řešení) a ideálně i bastlením. Zároveň si myslím že je nadproudá/zkratová ochrana důležitá, ale řekl bych (z pohledu elektrikáře), že je vcelku jedno zda je zabudovaná nebo externí, případně i zda je mechanická nebo elektronická, případně i programová.

jipol57: To je ten rozdíl mezi MultiMyší jako centrálou a něčím co centrála opravdu je. Na centrále (Daisy II v mém případě) samozřejmě funguje to, že při zkratu dojde k odpojení výstupů a centrála signalizuje STOP prostřednictvím ovladače a červené diody na sobě. Po vykvitování vše funguje dál.
Pokud dojde ke zkratu, tak podobně jako popisuje Zdeno, tak ani já úplně nevidím důvod proč rovnou "odpálit" všechno. Navíc při vypnutí zdroje pro booster vůbec neovlivním samotnou centrálu a nic ani nebude muset startovat znovu. To je totiž podstata boostrů, z principu musí být každý napájený vlastním zdrojem a jejich funkce by (alespoň podle mě) neměla ovlivnit chod centrály. Ve skutečnosti taky nepřestanou jezdit vlaky v Budějovicích když v Přerově vypadne regionova na výjezdu z depa :lol: .
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1558
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » úte 20 lis, 2018 9:06 pm

Ochrana ve zdroji je ta posledni pojistka a nemela by se vubec aktivovat, pokud neni skutecne velky prusvih !!
Teda ochrany v boostri musi byt slabsi, treba 3A a zdroj by mel umet aspon 4A. Navic ochrana ve zdroji je pomerne pomala a nezarucuje vcasne odpojeni.
Jinak kazdy booster by mel mit svuj zdroj, nejak si nedovedu predstavit ty rozvody pod kolejistem, ktere by na to musely byt dimenzovane.
---
Nepoznam Roco kostku a ani mne to nezajima, ale dobry booster je zakladem provozu na kolejsti a nemel by se podcenovat.
Navic by asi nebylo dobre mit napajeni ovladacu loko pres zavislosti od zkratu. Teda, aby mi zkrat odpojil ovladace.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 7:26 am

O odpojování ovladačů (respektive napájení pro ně) vůbec není řeč. Osobně jsem měl spíš na mysli fungovat se dvěma až třemi napájecími úseky, každý živený vlastním zdrojem, pochopitelně. Nejmenší z nich, v podobě koncové staničky s výhybnou, živený přímo z Daisy II, ta je nastavena na 2A a má i tak fungující ochranu. Oba ostatní úseky, konkrétně skryté nádraži a pak hlavní trať s viditelnou stanicí a strojovkou, by měli své napájení, omezené ochranou na maximálně 3,5A maximálně (na výstupu z Roco kostky) a zároveň s inteligentním zdrojem na vstupu do kostky, který by pak měl ochranu vratnou, a ideálně nastavenou o něco níž než ta na výstupu. Tím bych se obešel bez signálu E, který by vlastně suploval zdroj do Roco kostek. Při problému by se odpojilo napájení pouze daného úseku, bez vlivu na okolní úseky. A vzhledem k tomu, že všechny ovladače by byly připojené jen do centrály Daisy, taly by je to neovlivnilo.
Pokud by ale chybová hláška a vypínání centrálou přes E byla nutnost, pak jsem přemýšlel nad dvěma variantama. První z nich by počítala se sledováním E na Roco kostkách a vypínala by přes relé výstup z jich, není to asi ideální a musel bych se dopátrat toho co je na E při prpvozu a co při zkratu, a z toho nějak vyjít, ale asi by se to dalo. Druhá možnost je konvertor DR5039 co jsem našel u DH-loko, ldy spolu s Fuldovými udělátky z CDE na Roco by se mohlo jednat o poměrně jednoduché, nenásilné a relativně levné řešení.
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1558
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » stř 21 lis, 2018 7:55 am

Kolik lidi, tolik chuti a ja jsem nikdy nikomu nic nevnucoval.
Nech si to kazdy udela jako chce ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod BohousP » stř 21 lis, 2018 8:01 am

Na Fuldově webu je schema udělátka na propojení CDE. http://www.fucik.name/masinky/roco2cde/Roco10761-CDE_sch.gif
Z ní je jasné, že v klidu je vstup E bez přivedeného napětí a aktivuje se uzemněním pinu 6 konektoru Xpressnetu (6p6c) - tedy propojením pinů 6 a 2. Pak dojde přes optron k propojení svorek D a E.
Čiže pokud potřebujeme "externí vypnutí" centrály, postačí spojit svorky D a E.

Souhlasím se Zdenem, že ochrana ve zdroji je pouze druhořadá. Obyčejně bývá i pomalejší, měla by chránit především zdroj a příp. rozvody napájení. Ochranu elektroniky (koncový stupeň centrály a dekodéry v lokomotivách) by měla zabezpečit centrála a ochrana by měla být rychlá a rozhodně ne na víc než 3-4 A. Jestli bude propojená přes signál E s dalšími boostery je tvoje volba. Není to vždy nutné, zejména na rozsáhlejších kolejištích není vždy nutné vypnutí všeho, ale postačí vypnout "poruchovou sekci". Pokud budeš mít samostatný booster na DCC příslušenství, ten bych rozhodně nepropojoval se vstupem E. Stačí špatné přestavení výměn, trakce jde do zkratu a ty nebudeš moct výhybku přehodit ...

Zdeno: Ovladače (alespoň u XpressNetu) jsou napájeny 12V z centrály, ale toto napětí se pochopitelně nevypíná při zkratu v trakčním výstupu. To by byl pěkný paskvil ... :mrgreen:
TT, DCC, NanoX-2017, TC8, ... http://masinky.info
Uživatelský avatar
BohousP
 
Příspěvky: 2063
Registrován: stř 12 kvě, 2010 9:17 am
Bydliště: Praha - Malešice

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 21 lis, 2018 8:44 am

TTmili píše:Chápu tě, asi by šlo udělat i náhradu za E v podobě jakéhosi proudového měření odpojující vstup/výstup. Ale celé už to je jakési drbání se levou rukou za pravým uchem. Programování, pakety a tak už jde mimo mě, sice jsem to na střední měl, ale nikdy mě to nechytlo, a čistá elektrika (ideálně silnoproud) byla pro mě lepší cesta.
To je pochopitelně cesta, kterou se digitál neubírá. Už ze samotného názvu je zřejmé, že čistá elektrika (ať to znamená co to znamená) je nahrazená čistejma jedničkama a nulama.

TTmili píše:Že mě bude Loconet svazovat, s tím celkem počítám, nicméně jsem doufal že alespoň některých výdajů bych se mohl zbavit. Ale ve výsledku to asi pořád budou menší investice, než do něčeho fungujícího na XpressNetu umožňujícího vícenásobnou trakci s různými adresami, programovací kolej nezávislou na zbytku a příslušenství také bez závislosti na všem co je na kolejích (ač tohle je u domácího kolejiště zanedbatelné).
To co popisuješ jsou vlastnosti NanoXu, Lenz LZV100 a dalších - tedy až na ty nezávislé přestavníky, na ty má XpressNet jiný názor.
Ale na LocoNetu je dobré, že ti hodně lidí bude vysvětlovat, že to nepotřebuješ, protože oni to nepoužívají.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 21 lis, 2018 8:52 am

TTmili píše:Pokud dojde ke zkratu, tak podobně jako popisuje Zdeno, tak ani já úplně nevidím důvod proč rovnou "odpálit" všechno. Navíc při vypnutí zdroje pro booster vůbec neovlivním samotnou centrálu a nic ani nebude muset startovat znovu. To je totiž podstata boostrů, z principu musí být každý napájený vlastním zdrojem a jejich funkce by (alespoň podle mě) neměla ovlivnit chod centrály. Ve skutečnosti taky nepřestanou jezdit vlaky v Budějovicích když v Přerově vypadne regionova na výjezdu z depa :lol: .
To je klasická odpověď, která pochopitelně funguje v případě, že máme větší počet "pracovníků", než napájecích úseků. Doma ti to také bude fungovat, ale pouze za předpokladu, že pojedeš právě s jedním vlakem a budeš jej celou dobu sledovat s ovladačem v ruce. Ale jakmile se spolehneš na nějakou automatizaci a necháš jet vlak někde, kde na něj nevidíš a nedej bože si "vezmeš do ruky" druhý vlak, tak máš problém.
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod fulda » stř 21 lis, 2018 8:59 am

TTmili píše: musel bych se dopátrat toho co je na E při prpvozu a co při zkratu, a z toho nějak vyjít
Nechtěl bych tě nějak tlačit do něčeho co jsi detailně přečetl, pochopil a zavrhl, ale schéma uvedené TADY by mohlo leckomu napovědět. on se prosím signál E vybavuje jedním optronem a není těžké si všimnout, že v případě přetížení jednoduše v optronu svítí ledka a v případě normálního provozu ne.

Jen nevím, jestli čtení schematu je to co je ta správná čistá elektrika, přijde mi to takové jedničko/nulové.

TTmili píše:Druhá možnost je konvertor DR5039 co jsem našel u DH-loko, ldy spolu s Fuldovými udělátky z CDE na Roco by se mohlo jednat o poměrně jednoduché,
To ano, ten udělátor je jen realizace toho procesoru za 18,- o kterém jsem psal.
Naposledy upravil fulda dne stř 21 lis, 2018 9:09 am, celkově upraveno 1
Za pravopisné chyby v této zprávě může moje učitelka češtiny.
Uživatelský avatar
fulda
 
Příspěvky: 4280
Registrován: pon 09 srp, 2010 8:08 am
Bydliště: Praha - Uhříněves

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » stř 21 lis, 2018 9:02 am

fulda píše:Ale na LocoNetu je dobré, že ti hodně lidí bude vysvětlovat, že to nepotřebuješ, protože oni to nepoužívají.

Usmevne, pobavil jsem se ;-) ;-)
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod TTmili » stř 21 lis, 2018 9:15 am

BohousP: Pokud tedy budu vycházet z toho Fuldova zapojení, které jsem si až nyní pořádně prohlédl, a toho že Loconet má na pinu 1 a 6 signály C a D, pak se mi rodí celkem jednoduché zařízení které při zkratu v okruhu napájeným boostrem dojde bude na signál D na vodiči E reagovat přes tranzistor odpojením napájení inverzního relé na výstupu z boostru. Večer to zkusím nastřelit ve schématu, teď v práci to nezvládnu, ale pokud si to představuji správně, byla by to velice jednoduchá cesta jak z Roco kostky udělat boostr pro jakoukoliv centrálu (i bez použiti DR5039 v připadě Loconetu).

Fulda: Fakt jsou tyhle výpady nutné? NanoX nebo Lenz tyhle věci umožní, to ano, ale bohužel ne ve spojeni s ovladačem Daisy II, který mě osobně vyhovuje víc než Roco MultiMyš. Je to celkem vtipné pozorovat jak brojíš proti "Loconeťákům" s tím že mi budou nutit co používají a co naopak ne, ale sám budeš propagovat mermomocí "své" jediné správné řešení.
Tímhle nenapadám ani tebe, ani tvé řešení, koneckonců by pro mě z kombinace tvých udělátek a Loconetu mohlo vyjít vhodné řešení pro mě. Jen je potřeba neomezovat se jen na to své a dát prostor i řešením která úplně nevychází z původního "návodu".
TT
DIGITÁL
Epocha: IV
Snažíme se dokonale napodobit skutečnou nedokonalost, má to význam?
Uživatelský avatar
TTmili
 
Příspěvky: 1558
Registrován: čtv 17 črc, 2008 9:48 am
Bydliště: Jihlava

Re: Roco centrála jako Booster

Příspěvekod zdeno » stř 21 lis, 2018 9:45 am

Muj osobny nazor je nemichat,
teda bud pouzi Roco reseni podle normy nebo pouzi Loconet reseni podle doporuceni,
ale velmi doporucujem to nespojovat !!
---
Obe reseni jsou vhodna, ci centralni nebo lokalni a zalezi jen na uzivateli,
pro co se rozhodne, ale michat to, asi fakt nebude dobre !!
---
Dalsi vec je pouzit Daisy jako generator DCC a k tomu pripojovat dalsi boostre je dost osemetne,
protoze cas pruchodu pres bosstre neni nulovy a vznika tam casovy posun.
Teda doporucujem z Daisy nenapajet koleje, ale jen z boostru.
Uživatelský avatar
zdeno
 
Příspěvky: 1562
Registrován: pon 11 črc, 2011 8:54 am

PředchozíDalší

Zpět na DCC v praxi

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 0 návštevníků